Jak jel Vítek do Prahy

Jak jel Vítek do Prahy https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127936/jak-jel-vitek-do-prahy-127936.peg 4 91 15

Přidat komentář

Avinea
13.08.2023 5 z 5

Milé vyprávění o cestě prvňáčka Vítka z Libice nad Cidlinou do Prahy za tetou na podzimní prázdniny. Knížku nám v dětství četla máma, nyní jsem ji četla svému předškolákovi. Pro malé čtenáře jsou přívětivé krátké kapitoly a nekomplikovaný jazyk i děj. Líbí se mi také, že se děti seznámí s několika místy v Praze, které by je mohly zajímat při jejich vlastní návštěvě (Národní divadlo, ZOO...). Moc hezké čtení, které zaujme i dnešní malé čtenáře nebo posluchače.

sgjoli
30.04.2023 4 z 5

Jak jel Vítek do Prahy je jeden z titulů, které jsem moc ráda četla v dětství a ke kterému se ráda jednou za uherský rok vracím. Jasně, je to pro ty nejmenší, mně jako dospělé čtenářce ten obsah nic moc už nedává. Ale vyvolává to ve mně nostalgii a velmi příjemné pocity návratu do dětství, kdy byla spousta věcí snadných a bezproblémových.
Milé krátké epizody z Vítkova pobytu v Praze, příjemný jednoduchý styl psaní, místy se člověk i pobaví. Asi spousta z nás v dětství chtěla si ze zoologické zahrady odnést s sebou domů nějaké zvířátko - jako Vítek. To mi přišlo kouzelné. A moje vydání je navíc obohacené o krásné ilustrace Adolfa Borna.


ViolettaCh.
29.10.2022 5 z 5

Krásná knížka mého dětství s nádhernými ilustracemi. Měla jsem starší vydání než je toto z roku 1992 a každopádně mělo mnohem hezčí obálku. I uvnitř byla knížka krásně ilustrovaná obrázky, co zrovna Vítek dělá a do jaké se dostal situace. Uvízl mi v paměti například obrázek, jak Vítek seděl v kupé se starou babičkou, co vezla na klíně košík s husou. Pro menší děti jako začínající čtenáře je právě takový typ knihy ideálním začátkem k tomu, aby si našel cestu ke čtení jako celoživotní zálibě. Alespoň u mě to tak bylo.

jan.para
13.09.2022 5 z 5

Vzpomínka na dětství. Milá knížka pro mladší čtenáře.

Kontryhelka
01.02.2022 5 z 5

Oblíbená kniha a klasika. Příjemné oddychové čtení, pro mně bylo prázdninové. Snad to bylo dané i tím, že Vítek jel také na prázdniny.

nikikostadinova
08.03.2021 4 z 5

Jedna z klasik mého dětství.

ThrisaManx
31.12.2020 4 z 5

Povídání o Vítkovi je tak milé. Ta doba byla krásná, taková nezkažená, knížky nemusely být nadupané akcí, nemusely za každou cenu děti vzdělávat a klidně mohly mít úplně obyčejné, dětské ilustrace. A i tak byly krásné. Ve vyprávění o Vítkovi se vlastně nic neděje. Je to jen vyprávění. A přesto to vůbec není nuda, ale člověk to všechno s Vítkem prožívá a těší se, co ho na cestách ještě čeká. Opět jsem četla až jako dospělá a mrzí mě to. V dětství by se mi to určitě moc líbilo.

Sidonka3
23.09.2020 5 z 5

Čteno, nebo spíše posloucháno, už před pár desetiletími (bože, je to vůbec možné?), pocity mám přitom jako by to bylo včera. Příběh nám s bráchou četla máma ještě v době, kdy ani jeden z nás nechodil do školy. O to víc mi Vítkova samostatná jízda vlakem do Prahy přišla dobrodružnější a odvážnější!
Pamatuju si, jak do Vítkova kupé postupně přicházeli různě staří lidé i osobnosti, jedni cestující byli družnější, až mi bylo líto, že už museli vystoupit a nejeli s hrdinou dál. Jiní chlapce ani neviděli (viz paní s peřinou, která ho omylem přikryla svým zavazadlem. :) "Proč jezdíš vlakem sám, když jsi tak malý? Není tě ani vidět," hněvala se cizí paní. "Já vyrostu," bránil se Vítek. :)
Nyní se mi kniha dostala po letech do ruky a udivilo mě, jak je útlá. Kraťoučké kapitoly a povědomá obří písmena pro čtenáře z prvních tříd, do kterých se vešlo tolik drobných příběhů a zážitků! Jedna z mých oblíbených knih, možná těch nej, kterou jsem dala ještě v MŠ. :)
Jediné co mi tehdy nešlo do hlavy, byly jinak hezké ilustrace od Borna. Ty zvláštní, dřevěné lavice a stěny ve vlaku, no kde to ten malíř vzal ? Naštěstí mi bylo vysvětleno, že takhle dřív vlaky vypadaly a záhada hlavolamu byla vyřešena. :D No jo, s dětmi je prostě občas docela legrace. :)
Milé zamávání z nyní již dávné minulosti.

Knihomolka506
31.08.2020 5 z 5

Neobvyklá dobrodružství malého chlapce na cestě na prázdniny k babičce a později ve velkém městě,  ve kterém ještě nikdy nebyl. Zvládne to sám?

janina66
20.08.2020 5 z 5

Kniha mého dětství, ale i mých dcer, když byly malé. Milovaly, když jsem jim tuto knihu četla před spaním.

Aknel26
20.02.2020 5 z 5

Tenká knížka, kterou jsme četli stylově ve vlaku do Pahy - ovšem z opačného směru, než jel Vítek, od Kladna - se mně i synovi líbila. Je kratší a pro menší děti srozumitelnější než Honzíkova cesta - i když na tu u nás také jistě dojde. Druhá část o pobytu Vítka u tety v Praze byla možná ještě lepší. Jednoduchý příběh skvěle doplňují ilustrace Adolfa Borna.

Damato
16.07.2017 5 z 5

Knihu jsem četla o dovolené vnučkám s tím,ze koncem prázdnin se podíváme společně s dédou Prahy, výsledek celého čtení a našeho putování po západních a jižnich čechách byl ten,že jsme dovoLenou o den prodloužili a na Vyšehradě jsem se totálně znemožnila,kdy jsem si nemohla vzpomenou na Horymira a vehementné se s dědou hádala,že to byl Dalibor... No alw na Karlově mostě jsem se už hrdě dmula pýchou,jak jsou ty naše holky chytré,když si z Karlštejna na Karla IV pamatovaly,ovšem jen do nezapomenutelné otázky mé 6 .leté vnučky,která se mě uprostřed mostu zeptala...a babi,jak ty to viš? Tys s tím králem kamarádila? A děda taky? ... A v tu ránubylo po vzdělávání a šli jsne na limču a na pohár a téšili se dom,do našich lesů, vod a strání,kde ty naše lesní víly vypustíme do lesa a nemusíme je mit pořád na očích. Do Prahy se moc těšily,určitě se tam s nima zas vydáme, ale doma je doma☺

Jelitovna
03.05.2013

No dobrý, veškerá povinná četba dětství mě asi minula. Ani kniha B. Říhy, čtená v dospělosti někomu, mě ničím nezaujala. A jako letadélko Káně mi připadá i tato jako z úplně jiné doby, než ve které žijeme.

Argony
19.02.2013 5 z 5

Tahle kniha byla mou první knihou, kterou jsem si sama přečetla. Doporučuji začínajícím čtenářům.

PS: Jelitovno, to nebyla povinná četba. Já knihu dostala jako dárek a četla jsem ji dobrovolně, protože se mi líbila a z úplně jiné doby mi rozhodně nepřišla (četla jsem starší vydání, pod názvem Vítek). Holt dětství před revolucí je proti dnešku nebe a dudy. Také nás jako děti rodiče posílali vlakem k prarodičům nemluvě o celých dnech prolítaných venku. Večer nás museli nahánět domů.

kika 13
25.01.2013 4 z 5

To si pamatuju jak jsem četla nahlas i rodičům.