Vášně a boje Polyxeny z Lobkovic

Vášně a boje Polyxeny z Lobkovic https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238867/mid_vasne-a-boje-polyxeny-z-lobkovic-hDl-238867.jpg 4 50 15

Ve svém novém románu náš přední romanopisec líčí pohnuté, často dramatické osudy Polyxeny z Pernštejna a Lobkovic. Její bohatý a bouřlivý život se odvíjel v době střetů, které zmítaly tehdejší českou společností, a provázely ho mnohé osobní vášně. Po brzké smrti Viléma z Rožmberka se stala paní na Roudnici a projevovala ještě větší samostatnost než dřív. Rudolfinská Praha byla nejen střediskem umělců a astrologů, ale také místem, kde se střetávaly různé myšlenkové proudy. Polyxena rozhodně nezůstávala stranou...... celý text

Přidat komentář

Jababa
06.04.2023 5 z 5

Skvělé čtení

martinaandulka
11.03.2023 5 z 5

Po letech jsem se vrátila a opět se mi moc líbilo.Román o Polyxenii se čte svižně a čtenář jsi připomene českou historii.


Martina291086
02.11.2022 3 z 5

na tuto knihu jsem narazila opět v knihovně a musím říct, že jak jsem na začátku čtení byla zvědavá a natěšená, protože kniha o Marie Kristýně nasadila laťku hodně vysoko, v porovnání právě s tímto dílem pro mě byla Polyxena velké zklamání. Samozřejmě opět čtivé, ale existovaly pasáže, které nebyly tak zajímavé a někdy působily až nudným dojmem. Je to škoda, protože právě tyto pasáže snižují mé hodnocení. Kniha celá je ale opět vydařeným dílem, rozhodně si našla a ještě najde věrné čtenáře.

Kerberos
28.10.2022 4 z 5

Polyxena z Pernštejna ,Rožmberka a Lobkovic byla zajímavá historická osobnost. Vzdělaná žena. která rozuměla politice a ještě byla i krásná. Měla vliv i na císaře Rudolfa II.V knize se mihla i její švagrová Eva z Rožmberka o které napsal autor jinou knihu.

Aranel15
09.07.2021 5 z 5

Příběh byl velmi zajímavý a dozvídáme se v něm, že za nitky tehdejších vztahů a politiky tahaly i jiné ženy, které nám nejsou tolik známé.

Opatov
29.03.2020 4 z 5

Historicky román o životě šlechty v době Rudolfa II. Dobře popsané skutečné historické postavy žijí svůj život na pozadí mocenských a náboženských bojů.
Určitě stojí za přečtení.

VendulaB
01.03.2020 4 z 5

Příjemná kniha popisující život ve své době významné české šlechtičny. U autora jde jednoznačně o jednu z jeho povedenějších knih - tentokrát dokázal popsat charaktery postav natolik, aby si k nim čtenář mohl vytvořit vztah. Kniha rozhodně stojí za přečtení.

PanKrbec
17.01.2020 4 z 5

Příběh se mi líbil a zase jsem se dozvěděl něco o čem jsem neměl ani tušení, jen škoda, že nebyl delší. Myslim tím hlavně to, že i zbytek života Polyxeny byl zajímavý a to i z historického hlediska (jak jsem se právě dočetl na netu). Kniha se mi četla lehce, sfoukl jsem jí za dva a půl večera, jen mi trochu vadilo, že se několikrát opakovaly stejné fráze či věty.

petr_
05.01.2020 5 z 5

Polyxena jako poslední r Rožmberků po přeslici byla zajímavá osoba. Vlastně díky ní se část majetku domínia dostala Lobkovicům.
Z knihy vyplývá, že měla rozsáhlé kontakty a vliv v českých zemích.

Gweny
11.09.2018 5 z 5

A já si vždycky bláhově myslela, že jedinou a významnou ženou, co se české historie týká, je Marie Terezie. Příběh Polyxeny je zajímavý a poutavý. Přečetla jsem ho pomalu jedním dechem za pár večerů.

jakafe
27.07.2018 3 z 5

Polyxena byla jednou z nejpřednějších osobností české renesance, a přesto jsem toho o ní věděla tak málo. Dosud jsem se hodně zajímala o tuto dobu v kontextu evropské historie, ale možná právě proto, že jsem mohla srovnávat s jinými historickými romány, je pro mě tento román lepší průměr. Je možné, že autor byl limitován počtem stran, podle mě by knize vůbec neškodilo, kdyby byla rozsáhlejší. Vzhledem k tomu, že se autor věnuje i dalším osobnostem předbělohorské doby, nemohlo být vše rozvedeno do hloubky, jak by si to mnohdy zasloužilo. I osobnost Polyxeny bych ráda poznala lépe, respektive s vykreslením jejích pocitů, pochyb i nadějí. Určitě si od pana Hanibala přečtu další román, píše zajímavě.

martinaandulka
13.05.2017 5 z 5

Polyxenu jsem dostala jako dárek od kamarádky a kniha mě nadchla,spisovatel napsal historický romá kde jsem se dozvěděla kousek české historie a vtáhlo mě to do příběhu.ani chvíli jsem se nenudila a ráda jse budu k této knize vracet.Určitě jsi ráda od pana spisovatele přečtu další knížky.

daza.dt
07.12.2016 3 z 5

Jak už psala Pet007, taky moc ráda čtu historické romány, ale tento mě trošku zklamal - čekala jsem víc. Člověka to alespoň donutí si sám hledat víc informací.

vincek1
18.04.2016 4 z 5

Krásně napsaná kniha i když občas spíše pro dámskou část čtenářstva. Pěkný popis života ženy, který dává nahlédnout do doby panování Rudolfa II. Trochu mi kniha připomínala román Rytíř zelené růže od Z. Koubkové popisující život Záviše z Falkenštejna. Možná proto, že popisovala období vlády PřemyslaII Otakara, což je mé nej. Kniha o Závišovi se mi zamlouvala více, ale přesto doporučuji.

Pet007
26.12.2015 2 z 5

Mám ráda historické romány, ale tenhle mne zase až tak nedostal. Bylo mi potěšením seznámit se s paní Polyxenou, vyhledala jsem si o ní nějaké informace na netu, zajímavá žena. Byl to dobrý nápad sepsat její příběh, jen kdyby byl napsán tak, abychom se od něho nedokázali odtrhnout.