Váš kluk prostitut?

Váš kluk prostitut? https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32385/bmid_vas-kluk-prostitut-IxL-32385.png 4 143 26

DRSNÁ BELETRIE FAKTU O OSUDECH NEZLETILÝCH PROSTITUTŮ Zkušený publicista, scenárista a režisér Cyril Valšík se v letech 1992-2002 pustil do odkrývání tématu prostituce nezletilých chlapců v Česku. Výsledkem je mimořádně silná a čtivá próza postavená na tvrdých faktech. Dramatické, často tragické příběhy dětí nejen ze sociálně slabých vrstev jsou popsány s filmařskou dynamikou, autor při zobrazování tohoto smutného i odpudivého světa hovoří jazykem mladých prostitutů a nekompromisně zobrazuje i samotné sexuální služby.... celý text

Přidat komentář

ještěrka38
07.02.2023 3 z 5

Nevím, co napsat. Určitě je to hrozné, co tihle kluci dělají a proč.

IvonaK
07.02.2022 2 z 5

Ze začátku to vypadalo jako velmi čtivé ale ve druhé polovině už jsem se nudila. Je to pořád dokola o sexu. Kdyby mi bylo mnohem míň než teď kdy jsem k sympatiím ke gayům začínala formou jejich sexu, tak bych to určitě ocenila víc. Ale jak jsem dozrála, tak velký význam začla pro mě mít jejich duše nikoli sexuální praktiky. Takže hodnotím dvěma hvězdičkami z pěti. Gaye mám sice ráda, ale z hlediska obsahu mě to nenadchlo.


pedroK
12.12.2021 5 z 5

Nebyla jsem chopná to odložit. Drsné příběhy dětí, které byly nuceny tak brzo a tak hnusně do světa dospělých zmetků. Bylo mi jich tak líto, strašné selhání rodičů. Strašné :(

twigxi
13.11.2021 2 z 5

Bohuzel jsem se v tom trochu ztracela. V knize bylo prilis mnoho postav, ktere jsme tim padem nemohli poznat prilis do hloubky. Na konci se pak o kazdem v jedne vete dozvime, jak to s nimi bylo dal. To mi prislo trochu malo.

hu_87
28.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Silná knížka, ve kterých se rozebírá to, co se opravdu děje tam venku na ulicích, na pánských záchodkách nebo v gay klubech. Objevují se tu i vulgarismy nebo hovorový žargon těch chlapců (o čemž se autor zmiňuje už na začátku), případně pro někoho možná méně na čtení snesitelné scény z oblasti sexuálního života. Samozřejmě to nejde až tak daleko, že byste měli pravidelně dojem, že čtete o nějakém gay pornu, to zas ne. Slabší povahy by se ale knížce měly vyhnout. Příběhy zde jsou totiž inspirované skutečnými událostmi.
Některé osudy chlapců jsou pochmurnějšího rázu, protože takoví v podstatě vyrůstali v příšerném prostředí už odmala. A pak, na ně byl někdo chvilku hodnej a snadno přijali a souhlasili s různými věcmi.
Někteří na tom podle mého nebyli zas tak špatně, aby bylo nutné hned sklouznout k prostituci, další byli prostě vychcánkové a díky chlapecké prostituci si vydělali balík.
Prostředí toho, jak se třeba točí takové porno s mladými chlapci (kteří musí mít občanku, nebo jim přidělí občanku jejich bratra nebo příbuzného, aby z toho ti na "vyšších pozicích" neměli průšvih) nebo jaké jsou vztahy mezi jednotlivými kluky-prostituty; to je zde popsáno poměrně jasně, neformálně-místy je styl psaní takový nudnější, ale naprostou většinu knížky jsem se prokousala za poměrně krátkou dobu.

Styl psaní je teda takový neformální, obsahuje spoustu žargonu a různých přezdívek, které teda nejsou vždy voleny.... eh, jak to říct - prostě ty přezdívky můžou být pro někoho až směšný; každopádně to samotné prostředí té prostituce, by tu mohlo být popsáno obsáhleji. Bohužel ne, na úkor nejrůznějších dialogů atp., ale možná to byl záměr vzhledem k možnosti, že knížku bude číst někdo citlivější.

Oceňuji, že se jedná o příběhy inspirované skutečnými událostmi, místy mi některé zápletky či situace přišly podobné jako ve filmu Mandragora z roku 1997, který rovněž pojednává o chlapecké prostituci.

monishek
19.02.2019 3 z 5

Ani nevim, co k tomu rict. Styl psani mi moc blizky nebyl, ale zase ctive to bylo. Nelituji casu straveneho nad knihou, ale nebudu se k ni uz vracet.

roman9276
21.12.2018 5 z 5

Vyprávění o život mladých a hlavně nezletilých gay prostitutů byl teda mazec. Tady je další z důkazů, že někteří lidi by neměli mít děti, když se o ně nedokážou postarat a jako rodiče obrovsky selhávaj, nedokážou vydělávat peníze, aby děti zajistili, zneužívaj je, mlátěj, a někteří se chovaj fakt odporně. Kniha je plná zklamání, sexu, drog, úchylností a na to, že to vyšlo před deseti lety a psané to bylo mnohem dřív, to je fakt masakr.

oolinkaa
11.08.2018 3 z 5

Kdyby v knize bylo tak o 5 kluků míň, bylo by to přehlednější, ctivejsi, záživnější. Takhle to bylo moc přeplacane, chaotické. Ani žádné popisy a pocity do hloubky, vše jen okrajově, aby autor nahnal víc stránek o ničem. Bylo to dost slabý, lepší zajít na prohlídku do Prahy pod zastitu Pragulic, my byly s Karimem, a dozvíte se toho mnohem víc ..

LadyCharlene
14.07.2018 2 z 5

Kde začít? Formálně je kniha velmi chaoticky napsaná, objevují se zde gramatické chyby, neustálé opakování spojky "jakoby" a charakteristiky postav splývají v podstatě do jedné. Je zde moc postav, o jejichž inteligenci snad není třeba hovořit. Autorovy snahy o hluboké proniknutí do chlapcových myšlenek a vnitřních stavů zapříčinily akorát to, že kniha v celku vyznívá jako erotický dívčí román. Opět jsem naletěla anotaci, žádné tragické osudy malých dětí jako tomu bylo ve Stanici Zoo, kdepak. Jen pár kluků, kteří vlastně dělali to, co se jim líbilo a své tělo prodávali tak lehce jako kusovky kámošům ve škole... (V této knize by k tomu nejspíš přidali i nějakou tu službičku navíc). Jeden jediný příběh mě zaujal, chlapce jsem litovala a jeho osud byl opravdu smutný, byl to Banán, nesmějte se, přezdívky v této knize jsou velmi hloupé, další faktor, který z knihy dělá méně uvěřitelné dílo. Banánova kapitola, ačkoliv v hlavním příběhu nehrála sebemenší roli byla paradoxně nejužitečnější, nejzajímavější a zobrazovala ten začarovaný kruh, ve kterém se člověk pomalu a jistě utápí, také byl jeho konec nejpoetičtější. Ale ostatní jak bylo v knize řečeno žili současností, na budoucnost nemysleli, tak proč je litovat? Sami si to vybrali, neudělali nic pro to, aby se jejich situace změnila, a ta ani nebyla tak zoufalá, žádné drogy, žádné bezdomovectví...
K pravdivosti příběhu: Věřím, že se tyto události děly a možná i dějí doposud, ale tak pitomé dialogy, nelogické chování postav a v podstatě plochý příběh, ze kterého se dozvíme akorát to, že si vlastně chlapi vystačí sami. No, určitě mě to nedostalo jako Zoo. A už se na buchtičky se šodó nikdy nebudu dívat jako dřív...

Pitu
03.05.2018 3 z 5

Zajímavá kniha, kterou jsem přečetla na popud kolegyně. Kniha vypráví příběh několika chlapců, jejichž osud se nějakým způsobem prolíná. Opravdu to není špatné čtení, ačkoliv někdy jsem měla problém uvěřit, zda je opravdu něco takového možné. Na druhou stranu, pokud někdy půjdete na prohlídku s někým z Pragulicu apod, tak si řeknete, proč ne. Tam se dozvíte někdy mnohem neuvěřitelnější historky a přece pravdivé. Kniha se mi líbila.

Devil-Ivet
27.02.2018 5 z 5

Drsná kniha. Otevřela jsem ji s rozpaky, ale hned jsem byla ponořena do děje, protože příběhy oněch kluků jsou smutné a opravdu děsivé. Několikát jsem si říkala, co je s kluky teď, jak dopadly, jaký mají život? A hodně dlouho mi utkví v paměti...

Edice
11.02.2018 4 z 5

Během četby jsem reagovala různorodě. Někdy jsem knihou procházela jakoby otupěle. Jindy mi (a to třeba jen drobnostmi) vyrazila dech. Někteří kluci mi za ten čas přirostli k srdci. Při dočítání poslední kapitoly jsem dost přemýšlela nad tím, jaké by to bylo je potkat, jak ve skutečnosti asi vypadají a především jsem chtěla zjistit, jak vlastně dopadli. Mou poslední otázku mi zodpověděl doslov autora. A ten mě asi i nejvíc dostal. Když jsem dočetla i ten a knížku s konečnou zaklapla, jaksi to na mě, všechen ten obsah, plně dopadlo. Myslím, že celá kniha a s ní příběhy těch kluků se mi teprve pořádně rozleží v hlavě a s tím plně přijde i onen tíživý pocit, který mě už bezprostředně po dočtení nahlodává.
Přemýšlím, jaké to asi bylo. Setkat se s těmi kluky tváří v tvář a přímo od nich si tohle všechno vyslechnout.

DK197
08.02.2018 5 z 5

Silné čtení. Smutné čtení. Člověk snad ani nepřemýšlí, proč a jak se chlapci zachovali, jestli správně. A jak se měli zachovat líp. Prostě na vás tlačí úzkost, že se tohle vůbec musí dít.
Jen homofóbům to do roky nedávejte! Nebo si o homosexuálech potvrdí zkreslenou úchylnou perverzní představu. A zapomenou na to, že hetero zákazníci ero služeb nejsou o nic lepší...
Hnus syrový prostě.

ForiCZ
15.12.2016 3 z 5

Zajímavé téma, ale zpracování pokulhává. Skákání od jednoho kluka k druhému té knížce nesvědčí, stejně jako několik fontů, které se v knize porůznu a bez logiky střídají.

Babo
29.08.2016 4 z 5

Knihu jsem přečetla celkem rychle. Co na ni říct. Je to pro mě návštěva světa naprosto neznámého . Stejně jako knihy o drogách. Vím,že to existuje , takže nemohu říct,že mě šokovala.
Mohu je i litovat ,ale to asi není to pravé co by chtěli. V určité době jejich života to byla jejich volba .
Jejich způsob přežití. A souhlasím s tím,že to v mnoha případech jsou normální , sympatičtí kluci.
Jen jejich snaha něco dokázat je nulová. Stačí mít prachy a je jedno jak je získat.
Žádné zájmy , žádné povinnosti , jen zábava .
Tak jako u všeho to neplatí stoprocentně ,ale ať už se stali prostituty z jakéhokoliv důvodu , nenašla jsem snahu svůj život změnit.
To by už ovšem byla kniha o něčem jiném.

anais
19.07.2015 5 z 5

Smekám, jak je kniha zpracovaná a čtivá. Nešťastné osudy dětí, jsou zde popsány tak reálným způsobem, že až mrazí, když si člověk uvědomí, že to může být jeho dítě.

P...
19.01.2015 4 z 5

Přečtena jedním dechem. Zvláště pokud si člověk uvědomí, že se děj odehrává v Česku a ne někde v zahraničí.

Ruxandra
21.10.2014 4 z 5

Pro někoho možná kontroverzní téma, ale i tohle je život. I tohle se děje za zavřenými dveřmi... Četla jsem se zatajeným dechem a mnohdy nemohla uvěřit, že je to podle skutečnosti...

chamyl
12.06.2014 4 z 5

Já tedy nevím... Drsné téma, často popsané do opravdu nechutných detailů. Autor v tomto směru odvedl velmi dobrý kus práce, když tuto odvrácenou stránku naší doby navíc dokázal vcelku čtivě zpracovat. Ale nemůžu se zbavit dojmu, jako by to pro řadu těch kluků vlastně tak hrozné nebylo. "Zavřu oči, chvíli to vydržím a pak bude na nákupy, sranda s ostatními a tak..." Až na výjimky nikdo v podstatě nepřemýšlel o tom, že by chtěl z tohoto prostředí pryč. Myslím, že to tak v reálu určitě není, ale v této knize jsem často tento pocit měl. Přesto doporučuji k přečtení, rozhodně by se o těchto věcech nemělo mlčet.

Adria Orici
04.06.2014 5 z 5

Nemám nic co bych p. Valšíkovi vyčetl že byl neobjektivní. Jednak když se člověk zabývá a pomáhá podobným dětem. Je pouze nadšen že se vydávají podobné knihy i v Čechách. Jsou čtené a dostávají se do podvědomí lidí. Díky že nezavíráte oči.

Štítky knihy

homosexualita česká literatura prostituce osudy lidí mužská prostituce gayové

Autorovy další knížky

Cyril Valšík
česká, 1939
2009  80%Váš kluk prostitut?
2010  75%(Bude) vaše dítě vrah?
1985  100%Rozprávky pre hrocha
1989  0%Farebná detektívka

Kniha Váš kluk prostitut? je v

Přečtených202x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených12x
Knihotéce71x
Chystám se číst78x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x