(Bude) vaše dítě vrah?

(Bude) vaše dítě vrah? https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38864/bmid_bude-vase-dite-vrah-qrm-38864.png 4 24 4

Po pozoruhodném zmapování světa mladistvých prostitutů se zkušený publicista, scénárista a režisér Cyril Valšík ve své nové beletrii faktu pokouší najít odpovědi na otázku, jak se z obyčejného normálního dítěte, kluka či dívky, může stát vrah. V knize sledujeme osudy několika mladých lidí, kteří se zdánlivě bez motivu uchylují k zabíjení svých blízkých i cizích lidí. Spojnicí jednotlivých příběhů je postava Rolanda, který se po předčasné smrti své matky dostává do dětského domova, kde ho konfrontace se starším násilnickým chovancem poprvé přiměje k pokusu o zabití jiného člověka. Události nabírají spád, když se Roland v reakci na ponížení od rodičů své dívky rozhodne stát nájemným vrahem.... celý text

Přidat komentář

hu_87
01.10.2021 3 z 5

(SPOILER) Stejně jako u předchozí knihy se autor rozhodl nastínit problematiku nějakých problémových rodin a dětí s problematickým vývojem. Hlavní postava Roland je typický představitel chlapce, který se setkal s mnoha ztrátami a křivdami, které se posléze rozhodl vyřešit po svém - pomstít se a zabít, v dětském domově potkal Brejka (Milana), který mu "to dával sežrat", kterého se nejprve rozhodl otrávit pesticidem a následně, po tomto nezdařeném pokusu, ho nakonec zvrhl z velké výšky. Rolandovi už navíc před dlouhou dobou zemřela maminka, kterou chodí často navštěvovat na hřbitov.

To téma jako takové mohlo být zpracované o dost lépe, ale zase je tu vyobrazená taková ta krutá realita, jak to někde chodí a co se obvykle skrývá u mladých za takovou tou maskou drsňáka a šikanátora. Přílišné zaobírání se vzpomínkami Rolanda knize taky ubíralo na čtivosti, čekala jsem nějakou větší akci, případně zase více zřetelně ohraničených příběhů nějakých dětí/adolescentů, jako v předchozí knize o prostituci, které by prostě něco spojovalo.

ondras666
14.10.2018 4 z 5

Zajímavá kniha českého autora. Po jeho předchozí knize jsem po ni sáhl v domnění, že to bude podobná kniha. Ale vyvedl mě z omylu.
Z počátku jsem se nemohl zorientovat v tom prolínání vzpomínek na dětství v cirkuse, na dětský domov a současnost. Časem si šlo zvyknout, ale co mě štvalo, tak to neustálé opakování určitých přívlastků a dovětků k osobám. Až z toho má člověk pocit, že autor snad trpí obsedantní potřebou to tak psát.
Téma vcelku dobré, ale čekal jsem trochu něco jiného.


Devil-Ivet
04.06.2016 2 z 5

Samotný námět není špatný, zpracování také ušlo (s přimhouřeným okem), ale jako celek to nestálo za nic. Nejvíc mě rozčilovalo neustálé opakování jako třeba: děda Bechleda od lam a velbloudů nebo červeno-modré maringotce s plechovým medvídkem na střeše či na úzkých bílých dveřích bylo v červeném srdíčku modrou barvou napsáno Adriana + Roland. To si mohl autor odpustit.

seiwaa
15.04.2012 3 z 5

Zajímavá kniha pro silnější žaludky. Chvílemi čekáte, že se stane úplně něco jiného, než s čím přijde vzápětí autor. Beletrie faktu je zajímavý žánr, který se ovšem nehodí úplně pro každého čtenáře.