V jeho stínu

V jeho stínu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480584/bmid_v-jeho-stinu-QlU-480584.jpg 4 160 47

V jeho stínu série

1. díl >

Londýn, 1845: sirotek Eleonora Beadyová, vychovaná výstředním chirurgem Horacem Croftem, neboť ve smrtící pandemii přišla o rodiče, toho o běžném životě moc neví. Ostatní mladé dámy jsou vychovávány, aby uměly vyšívat a malovat květiny, Nora se zdokonaluje v sešívání otevřených ran a anatomických ilustracích pitevních nálezů. Jsou to časy, kdy ženy čelí drastickým následkům, pokud jsou přistiženy při praktikování medicíny, ale na Croftově soukromé klinice je Nora jeho nejdůvěryhodnější – a ovšem také nejtajnější – asistentkou. A to až do příchodu nového chirurgického rezidenta doktora Daniela Gibsona. Doktor Gibson netuší, že Horácova půvabná, bystrá a tichá mladá schovanka je kvalifikovanější a vynalézavější chirurg než on sám. Aby ochránila doktora Crofta a jeho kliniku před skandálem a naprostým kolapsem, musí se Nora naučit hrát novou a pro ni velmi obtížně přijatelnou roli – roli řádné mladé dámy. Ale i přetvářka má jisté meze. Nora se nedokáže odvrátit a ignorovat utrpení pacientů, i kdyby to znamenalo poskytnout Gibsonovi moc zničit všechno, na čem pracovala. A když je účastna experimentu a objevu, který by navždy mohl změnit obor, ocitne se Nora před neřešitelnou volbou. Má zůstat neviditelná a dovolit mužům kolem sebe, aby si přivlastnili zásluhy za její práci, nebo vystoupit na světlo – i kdyby to mělo znamenat, že zničí sama sebe.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Girl in His Shadow , 2021


více info...

Přidat komentář

dooky
15.04.2024 4 z 5

Romantický výlet do minulosti, kde to ženy neměly jednoduché, byť byly velkým přínosem pro společnost a často si musely vybojovat své místo. Popis některých zákroků a operací byl opravdu výživný. Příběh, díky kterému si nyní uvědomíme, kam medicína postoupila, a co museli někteří zažít a vytrpět, abychom díky nim my již nemuseli.

AnetaKor
28.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Mám bohužel pocit, že v příběhu jsou snad všechna románová klišé... sirotek, podivín, dárebak, milovník, tajemný cizinec, zrádce,...


Květi62
24.03.2024 5 z 5

Protože jsem si koupila knihu Chirurgova dcera, musela jsem si nejdříve najít ještě nepřečtenou knihu V jeho stínu, která výše uvedené předchází. Skutečně pěkné čtení. Příběh mladé, nadané dívky Nory, které se ujal chirurg Horac Croftem, když osiřela, je až neskutečný. Nora, která má dětství velmi odlišné od ostatních dívek, se stává velkou pomocnicí chirurga Croftema. Poznává taje lidského těla a ráda by pomáhala nemocným, ale píše se rok 1845... A v té době žena jako lékař, nemyslitelné. Jaký osud čeká Noru? Již se těším na pokračování.

4xbabča
20.03.2024 5 z 5

Krásná kniha odehrávající se v 19. století v Londýně o příběhu mladé dívky Nory, která žije v lékařském prostředí, kde se toho spoustu naučila, i když v tehdejší době to bylo pro ženy nepřijatelné. Nádherné čtení a těším se na pokračování.

boxas
19.03.2024 5 z 5

Knihu jsem našla na Databázi vlastně náhodou a jsem za to velice ráda. Příběh nevšední mladé ženy, která měla tu smůlu, že žila ve špatné době a zajímala se o chirurgii, což bylo pro tehdejší Anglii něco nepředstavitelného. Co na tom, že věděla o svém oboru víc než mnozí rádoby zkušení doktoři, co na tom, že její rozhodnost, znalosti, empatii a odvahu by jí mohli závidět? Byla jen žena...

Renike
17.03.2024 5 z 5

Výborná kniha z 19. století. Jako bývalou anestezioložku mě moc bavily objevy éteru a začátky uspávání. Fandila jsem Noře, která mi byla sympatická. Historickou beletrii mám velice ráda a kniha byla moc čtivá. Určitě přečtu i další pokračování.

lenka5798
09.03.2024 5 z 5

Tak takhle kniha byla opravdu super!!! Už dlouho jsem čekala na knížku, kterou přečtu jedním dechem, na kterou se budu těšit, nebudu jí chtít odložit a první věc co udělám, když přijdu domů vezmu jí do ruky a nebudu dělat nic jiného, než číst a číst. A já ji našla. Krásný příběh. Knížka byla čtivá a to velmi. Jsem ze zdravotnického prostředí, takže tématika mě nadchla. Mám moc ráda historické romány s lékařkou tématikou a pokud je ještě hlavní hrdinkou žena, bojující o své místo ve světě mužů, nechybí tomu vůbec nic. Věci a výkony, které jsou pro nás dnes samozřejmostí v té době teprve testovali, objevovali... myslím, že nenajdu vhodná slova proto jak moc se mi knížka líbila. Velice se těším na druhý díl :-)

irskádívka
21.02.2024 4 z 5

Kniha je čitvá, napínavá, mám ráda silné ženské hrdinky (a letos snad čtu jen o nich), postavení žen ve viktoriánské anglii (a nejen tam) je v knize vykresleno dost jasně: " buďte milé, hezké, nachystejte nám košili, a když náhodou řekneme něco špatně, pak si opovažte nás na to upozornit".
Popis studia medicíny, onoho mužského vědeckého světa je až příliš přesný. I dnes se na univezitách profesoři vynáší na úspěších svých studentů a jsou i tací, kteří potopí kariéru nadaného žáka, jen proto, že je to žena nebo proto, že s ním někdy někde nesouhlasil/a.
Ale popravdě, už jsem si místy v knize říkala, jestli to není až moc. Moc feministické, ona moc bezchybná, geniální, krásná, nadaná...prostě moc. Kdyby byla měně dokonalá, bylo by to uvěřitelnější.

jirina3500
16.01.2024 5 z 5

Vzhledem k tomu,že jsem sama medicinu vystudovala,tak mne samozřejmě tato tematika velmi zajímá.Spoustu věcí z historie vím,ale také nevím.Knihu jsem si s chutí přečetla. Studium mediciny,které je v dnešní době pro ženy tak samozřejmé,si vůbec nedokážou představit ,ani já ne,že by medicinu studovat nemohly. Hlavní hrdinka malovala anatomické obrázky a od dětství se účastnila pitev. Pitevní materiál byl tajně dovážen,za úplatu pohřebním zřízencům, na kliniku velmi svérázného lékaře,který se po epidemii cholery ,při níž zemřela celá rodina hlavní hrdinky,jí samotnou vyléčil ,a po té se jí ujal a také zvláštním způsobem vychovával a vzdělával.Velmi se těším na další díl a na studium mediciny Nory.

ikul
09.11.2023 5 z 5

Pěkný medicínský román ze čtyřicátých let devatenáctého století. Ženy, zajímající se o medicínu, měly v Anglii smůlu. Nemohly studovat a ani praktikovat znalosti. Nora, její poručník a mladý doktor Gibson se společně snaží vyzkoumat účinky éteru a posléze obhájit jeho anestetické účinky, které se pak praktikovaly ještě téměř 100 let.
Zajímavé na románu je i to, že autorkou Audrey Blake jsou vlastně dvě spolupracující spisovatelky, vzdálené od sebe stovky kilometrů. Zkuste zjistit, jak se jim to podařilo.

slamenka
30.10.2023 2 z 5

Lekařský román zasazený do viktoriánské Anglie. Místy docela popisné, romantická linka taková okatá. Moc mě to nebavilo.

Ambo
23.10.2023 5 z 5

Místy morbidní, ale tak akorát. Postavy jako živé, kus historie, který nemám úplně probádabý. Napínavé čtení, které jsem si vzala na gauč, když jsem měla zlomenou nohu a času s touto knihou nelituju.

Szilvia1
07.09.2023 5 z 5

Příběh je pěkně napsaný,je v příběhu trošku napětí když se provalí to jejich tajemství,ale je i tady i láska,popsané i pitvy,které neodmyslitelně patří k lékařství.Je to ale krásný příběh který bude mít i pokračování a na ten se už taky těším.

Noisette73
03.09.2023 5 z 5

Čte se skvěle, odsýpalo to a s mou slabostí pro romány o medicíně se mi to líbilo moc, jen mě štvalo jak zase byla Eleanor ve všem nejúžasnější, to co se lidé učí šest let, ona odpozorovala, pomalu nezkusila a vše jí vycházelo a byla krásná, schopná a vše nej zkrátka, ale mužští hrdinové všichni krom jednoho skvělí.

papeha
05.08.2023 5 z 5

Čte se velmi dobře a zase si uvědomuju, jak náročné postavení měla žena v době viktoriánské Anglie a jak náročný byl život. Pokud máte rádi příběhy z lékařského prostředí, je to příjemná četba na dovolenou. Těším se na pokračování.

babicka_amalka
01.07.2023 5 z 5

moc ráda čtu příběhy nejrůznějších žánrů především z viktoriánské Anglie - ale zároveň jsem moc ráda, že v té době jako žena nemusím žít ;-) ; a také mi to nebrání vyhledávat stále další a další - takže se mimo jiné těším na druhý díl a pokračování osudů Nory, které je avizované na letošní podzim (https://www.databazeknih.cz/knihy/chirurgova-dcera-502989)

Teraesa
23.05.2023 5 z 5

Veľmi obdivujem príbehy z lekárskeho prostredia, ešte k tomu keď ide o historickú medicínu, a úplne najviac keď ide o ľudí, ktorí si musia vybojovať svoju pravdu. Teším sa už na Chirurgovu dcéru!

chrudas
06.04.2023 5 z 5

Zajímavý příběh, plný odhodlání a touhy po vědění. Mám ráda příběhy z lékařského prostředí, které se odehrávají v době minulé.

luciella10
10.02.2023 4 z 5

Milá kniha, nečekala jsem, že tam bude tak silná romantická linka, ale lékařská a historická část byla výborná.

Máma001
04.02.2023 4 z 5

Taková docela příjemná romantika vhodná k oddechu. V knize jsou zajímavosti o medicíně, když byla ještě v plenkách a příběh má milou atmosféru.