URaNovA

URaNovA https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442125/bmid_uranova-eUC-442125.jpg 4 229 73

Anglická dívka Angela, která má těsně před svatbou, se v srpnu 1968 vydá do Československa navštívit rodinu svého otce, jehož nikdy nepoznala. Poslední, co od ní její snoubenec Henry uslyší ze sluchátka telefonu, je slovo „chleba“. Pak se po Angele prostě slehne zem. Tak začíná pozoruhodná románová prvotina Lenky Elbe. Angela však oproti očekávání nezahyne pod pásy ruských tanků, její život pohltí historie ještě hlubší a síly ještě temnější. O mnoho let později se z terapeutických důvodů po Angeliných stopách vydává Henry v doprovodu nové, teď už dlouholeté partnerky. Hlavním hrdinou románu je ovšem město Jáchymov, město lázní a lágrů, stříbra a uranu, město s historií slavně krásnou i neslavně strašnou. V knize se mísí všechny jeho paradoxy, osudy i chování lidí ovlivňují jevy normální i paranormální, ve střízlivém lázeňském domě s přísným řádem se dějí nepochopitelné věci, a všechny nitky vedou do jáchymovského podzemí, jak toho skutečného, tak pomyslného. A nade vším se tajuplně line zelenkavá záře uranového skla.... celý text

Přidat komentář

Kochy84
15.01.2024 4 z 5

Krásně divná knížka. Neuvěřitelné množství různých nápadů, podivných postav a (asi?) magického realismu.
Nebylo snadné se do ní začíst, dostal jsem se zhruba do třetiny a odložil jí. A když jsem se pak asi o rok později ke knížce vrátil, zjistil jsem jak moc dobrá je. A jak originální. Ani si nevzpomínám, kdy naposledy jsem při čtení nějaké knihy zažil Gotta, rozuměj, pocit "tak tohle jsem opravdu nečekal" a tady se to minimálně dvakrát přihodilo. Úplný závěr je pak mrazivý, chladný a lepkavý jak stěny dolů na uran.
Po přečtení mám chuť navštívit Jáchymov. A kniha mě donutila googlit co je pravda a co fikce, takhle dobrá je!

Penicuik333
25.06.2023 3 z 5

Tohle se velmi povedlo a chápu všechna ocenění. Nesmírně originální kniha se širokým záběrem témat, žánrů a stylů.


tamara1351
19.05.2023 3 z 5

Z této prvotiny jsem hodně rozpolcená.Nemůžu autorce upřít skvěle vybrané prostředí, nemůžu jí upřít občas fakt vtipné hlášky a ani nic nenamítám proti povedenému konci(kromě epilogu).Ale.....a těch ale je tu prostě hodně.Roztříštěnost,nuda,scény nikam nevedoucí,nuda,postavy nikam nesměřující,nuda,zmatek.Autorku ale nezavrhuji a s dalším dílem jí dám šanci:)

jana2275
26.04.2023 3 z 5

Hravé, odvážné, pěkná čeština. Bohužel jak ke konci knihy docházel dech některým postavám, docházel dech i vyprávění. Ale nenechte se odradit, Uranova za přečtení stojí, názor ať si pak udělá každý sám. Každopádně město Jáchymov si nemohlo přát lepší reklamu, já bych jela hned!

vnimat_Krasu
03.04.2023 4 z 5

URaNovA je svá. A děsně to cením. Elbe si zákeřně pohrává s očekáváním čtenáře, a namísto tísnivý detektivky o hledání ztracený holky si střihne obskurní dovolenkovou sci-fi plnou pitoreskních figurek. Na můj vkus se mohlo v druhý části maličko víc krátit. Jednotlivý hororový výjevy (makovej koláč, ohmatávání kostí, dort k narozeninám) mi ale zůstanou vyrytý do paměti dlouho. Odvážná, vtipná, děsivá věc.

PetraH.
16.03.2023 5 z 5

(SPOILER) "Jen u toho, co vždy dojde svého konce, je snadné zjistit, jak to začalo.
Jenže... kde je počátek toho, co nikdy nekončí?"

roso.mak
04.01.2023 1 z 5

Ze začátku to vypadalo dobře. Trochu mi to připomínalo Palahniuka. Říkala jsem si, dobrý. Jenže ono ne.

Velmi brzy to totiž začala být nuda. Prostě se tam vlastně nic moc nedělo. Tak jsem si hezky přeskočila na konec knihy ,abych zjistila, že záhada je sice fantaskní, ale celkem banální a opravdu jediné, co knize dávalo na zajímavosti je bizardnost charakterů a chování hlavních i vedlejších postav.

Janadvorackova
08.11.2022 5 z 5

Zvláštní příběh. Nejprve mě bavil, pak chvíli ne a pak hrozně moc :).
V lázních jsem ještě nikdy nebyla...

Maky78
02.10.2022 3 z 5

Při četbě jsem se ztrácela v tom co je fikce a skutečnost. Jako první dílo autorky je to dobré. Těžko pochopitelné, nebo uchopitelné…
Naprostá absurdita lidského počínání “nesmrtelný život”
Lidi jsou pitomci a nějaké nové tisíciletí na tom nic nezmění.

puczmeloun
15.09.2022 3 z 5

Netradiční, ale nedotažené. Velmi mi to připomíná film Lék na život (2016, nejde o ne/přímou inspiraci?), který začíná při zemi, civilně, lázeňsky, jenže postupně se z něj začíná stávat mysteriózní až béčková bláznivina. URaNovA má v tomto podobnou stavbu, kdy ze začátku sází na komunistickou totalitní minulost Jáchymova, osudové události zahraničních "hostů" a současné radonové lázeňství, aby postupně přešla v nadpřirozenou záhadologii. Jenže zůstává někde na půl cesty. Nedojde do fáze ad absurdum, ale ani se nesnaží mysteriózno (a to ostatně ani počet přifouknutých stránek) ukočírovat v překvapivější a logičtější linku. Je to zábavné a v české literatuře vítané (velmi oceňuji, že knihu neovládá přeužívaný tuzemský vztahový trojúhelník, i když i na něj dojde), ale něco tomu chybí. Dopilovanost (i vzhledem k rozehraným vedlejším postavám) nebo viditelnější nadsazenost, obě varianty by mě ve výsledku potěšily.

Hodně oceňuji naopak audioknižní interpretaci Petra Čtvrtníčka. Ten knize dodává další rozměr, jím zvolený až ironický tón se totiž k textu perfektně hodí. Bez něj by mě URaNovA pravděpodobně bavila o dost méně.

Glivuska
15.09.2022 3 z 5

Hodne zajimave pojate cteni :)) cetla jsem umyslne zrovna na dovolene v Jachymove a co se mistopisu tyce, bylo to uplne super, presne na me dychla ta atmosfera liduprazdnyho mesta, kde clovek potka nekoho jen v blizkosti lazni (cekajiciho na radanove koupele :). Jak uz se pise nize - ma to slibny rozjezd a tema minuleho rezimu je taktez zajimave podane, nicmene zhruba od poloviny knihy se pribeh zasekne, strasne se tahne, nikam nepostupuje a clovek horko tezko obraci stranky, aby se dostal v knize dal. Kazdopadne tri hvezdicky za napad, prostredi a “ujetost” :)

lapagerie
31.08.2022 2 z 5

(SPOILER) Anotace byla slibná, i rozjezd vypadal dobře. Zajímavá zápletka, skvěle popsaná atmosféra Jáchymova. Ale jak se objevil mrtvosliz, začalo to pro mě být nezkousnutelné. Dočetla jsem, ale jen proto, že nerada nechávám knihy nedočtené.

Martiiiik
28.08.2022 3 z 5

Tak toto je hodně zvláštní počin :-D Musím uznat, že anotace byla docela lákavá a poměrně dost velký kus mě to i bavilo.. Jak jede Henry do našeho státu po třiceti letech pátrat po osudu své snoubenky, která zmizela v dole po jednom z propadů.. Tam se čtenář do něj dokázal vžít, do jeho třicet let trvajícího traumatu... A od určitého místa dál to bylo vlastně vtipné.. Ale to už to člověk dočítal jen aby se dozvěděl konec.. Za mě to byl naprosto pohřbený potenciálně skvělý příběh.. I když z jiného pohledu, proč vlastně ne.. :-) Tak za to ty tři hvězdy, ale nejsem si jistá, že ještě po nějaké knize autorky sáhnu.. Působilo to trochu tak, jako kdyby se sama autorka nedokázala rozhodnout a tak toho v jednom díle zkusila více.. Ale v rámci podpory českých autorů, uvidíme.. :-)

vlkcz
22.08.2022 5 z 5

Vypadá to, že URaNovA Lenky Elbe bude pro mě letos stejným objevem jako Teorie podivnosti loni. I v tomhle textu je podivností fůra. Nejvíc ze všeho se mi při čtení vybavoval Urbanův Kar, stylově se mi místy vybavil Rudišův Winterberg. Jednou z podivností pak je to, že i když má člověk pořád pocit, že čte něco dobře známého, je to originální. Další, že i o tragických věcech se dá psát s humorem i cynismem, který neuráží.
A když vezmu v potaz, že jde o prvotinu, tak klobouk dolů a už teď se těším na další autorčin počin.

Sorrow
19.08.2022 4 z 5

Henryho snoubenka Angela se vydává do rodných Čech, konkrétně do města Jáchymova, aby se střetla s dosud nepoznanou rodinou svého otce. Než to však stihne uskutečnit, propadá se pod ní, vlivem sesuvu poddolované půdy, zem a Henrymu se zhroutí svět. O mnoho let později mu je terapeutem doporučeno, aby se na ono místo vydal také a čelil tak démonům minulosti.

Mnou velmi osekané shrnutí děje zní velmi banálně, nenechte se tím však odradit, protože Uranova je vším možným, jen ne banální knihou. Lenka Elbe spletla opravdu složitý, a přesto velmi přístupný text, který se zhruba sto padesátkrát ubere zcela nepředvídatelným směrem. Nechybí v něm ironie, černý humor, nadsázka, prvky hororu, fantastiky či historie. Vynikajícím způsobem zachycuje genius loci města Jáchymova, které jsem sama několikrát navštívila, takže mi byly jeho kulisy velmi blízké. Je to místo s fakt zvláštní historií poznamenané těžkou stříbra a uranu i využívané k lázeňským procedurám. Kdybych se měla blíže vyjadřovat k ději, rozhodně by mi nestačil instagramem povolený počet znaků pro příspěvek, a tak vám doporučím, ať se necháte, stejně jako já, překvapit. A že překvapeni budete!
Uranovu jsem poslouchala v audiopodobě namluvené Petrem Čtvrtníčkem, který mi k takhle různorodému (a nutno podotknout i docela bláznivému, i když inteligentně bláznivému) textu dobře sednul. Sice bych měla výtky k jeho ztvárnění ženských postav, podle mého nebylo zapotřebí pokoušet se na sílu měnit v jejich případě hlas, nicméně jako celek hodnotím interpretaci kladně. Zejména mě bavily dialogy, kdy to fakt působí jako by skoro až skákal do řeči sám sobě.

pipetion
01.08.2022 5 z 5

Knihu jsem četla s radostí, nechávala jsem se unášet nepředvídatelným příběhem, často jsem se zasmála. Děj se nemohl odehrávat jinde než v Jáchymově, kde se neobvykle silně otiskly vzestupy a pády jednotlivých období a promítají se do knihy v nekonečném souboji Dobra a Zla.

janka84
27.07.2022 5 z 5

Tato kniha mě opravdu bavila! Chytila a nepustila až do konce.

kap66
26.07.2022 3 z 5

Je to originální a zasazením děje do Jáchymova až odvážné. Většinou jsem četla se zájmem, občas se i bavila a cítila se napnutá. Autorka – a to je naděje do budoucna – nemá nouzi o nápady a nebojí se je použít. Až jsem si ale říkala, proč jich tolik prodat na jednom místě. Souviselo to asi i s její touhou říct úplně všechno a mnoha slovy – no, přiznám to, párkrát jsem se přistihla při znuděném rychločtení. To mě ale od autorky neodrazuje, potenciál v ní vidím; jde jenom o to, že by měla získat zkušenost - psát a psát, škrtat a opravovat.

Allla9
08.07.2022 5 z 5

Styl humoru, který mě baví, navíc propojení s tajemnem. To je přesně to, co v knihách vyhledávám.

Driftersoul
05.07.2022 4 z 5

Těžko uchopitelné. Crazy. Humorné. Horror. Průvodce Jáchymovem. Silně "cinklé" (radioaktivní) vědou. Napínavé. Pohlcující "page-turner"..... To všechno mne napadá po dočtení poslední stránky této neobvyklé knihy. Tohoto mixu žánrů, mixu reálných a nereálných světů. Obecně nemám rád ani sci-fi, ani horrory. Natož většinu knih Haruki Murakami. Ale tohle mne pohltilo a dostalo - i přes pár ošklivých, deprimujících momentů v textu.
Ale myslím, že hlavní a velmi vážné poselství knihy, (související s dějinami naší země i obecně platné kdekoliv), je skryto ve dvou úryvcích, které si dovolím ocitovat:
(1) Zlo. Jeho modely nemají dlouhou životnost. Ale jeho obsah a často i forma zůstávají. Je jen otázkou času, kdy přijde nějaký nový, plně fungující model.
(2) Je jak balzamovaný zevnitř. Když tu vydržel od roku čtyřicet pět, dá i další půlstoletí. Kolik jemu podobných sviní už tu bylo, to víme. Kolik jich ale ve světě ještě je? A kolik jich bude?