Oheň a meč

Oheň a meč https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374198/bmid_ohen-a-mec-zhq-374198.jpg 5 25 11

Trůn Caesarů série

< 3. díl

Impériem zmítá chaos. Oba Gordianové, otec i syn, jsou po smrti a tyran Maximinus se nehodlá vzdát trůnu. Senátoři v Římě se postavili na stranu vzbouřenců a nyní musí rychle jednat, aby od sebe odvrátili Maximinovu pomstu. Zvolí si ze svého středu dva ctihodné muže a nabídnou jim císařský purpur. V ulicích města vypukne násilí a noví imperátoři se zoufale snaží obnovit pořádek, neboť situace je více než kritická. Pohraničí říše ohrožují krvavé nájezdy Gótů a výpady Peršanů, v severní Itálii chystá svá vojska Maximinus k obléhání Aquileie. Obranu města proti obrovské přesile řídí starý přítel Gordianů Menophilus. Jedno z největších obléhání v dějinách země se stane místem rozhodujícího boje a rozhodne o dalším osudu říše.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Fire and Sword , 2016


více info...

Přidat komentář

bleekemolen
09.01.2021 4 z 5

Ani zaverecny dil nezklamal. Autor odvedl poctivou praci a z omezenych zdroju nam predklada presvedcivou verzi, jak se mohly udalosti neklidneho roku 238 odehrat. K prekladu mam stale vyhrady, i kdyz mensi nez v predchozich dilech, stale mi prijde uspechany.

martin č.
29.09.2020 5 z 5

(SPOILER) Ve třetím dílu mi trochu scházeli Gordiánové, jejichž linku jsem si přece jen oblíbil nejvíc, ale historii autor neporučí.
Další věc, co mi chybělo, je určité dovysvětlení či aspoň širší doslov. (Nevím, zda to nejde na vrub tomu, že v originále je víc dílů, či co tu někdo psal?)
Konkterétně alepsoň: Gordianus III. se oženil Tranquillinou, dcerou velitele pretoriánů Timesithea, který za něj defacto od r. 238 vládl. Menophilus je uváděn jako správce provincie Moesie v l. 238-240 (v románu naťuknuto-ať si to vyřeší, když to způsobil). Další postavy, které se zde vyskytují (Philippus, Decius, Valerianus, Jotapianus) se v pozdějších letech samy vyšvihly na císařský trůn.
A na závěr vřele doporučuji přečíst po dočtení Trůnu caesarů poslední 2 kapitoly z Herodiana - "Řím po Marcu Aureliovi" a příslušné životopisy z "Portrétů světovládců II" - oboje z edice Antická knihovna. Znalosti dávají románům jiný rozměr, i když na druhou stranu ochuzují člověka o překvapivý děj (jak jsem napsal u druhého dílu). Asi jako když koukáte na Titanic a víte, jak to dopadne.
I přes uvedené je to ale samozřejmě perfektní vyvrcholení série.


hanzmb
07.07.2020 5 z 5

Závěr trilogie jsem si opravdu užil. Vše se krásně logicky spojilo a vyznělo pro Řím, i když já osobně fandil spíš caesarovi. Ale zůstal ve mně takový zvláštní pocit, že to není všechno. A je to tak. Těch dílů je v originále 6. Bohužel tento u nás třetí je ve skutečnosti čtvrtý. Takže místo těšení na další příhody jen naštvání z práce našich nakladatelství.

Richie1
08.08.2019 5 z 5

Třetí část trilogie popisuje události roku 238, kdy je římská říše rozdělena na příznivce stále vládnoucího císaře Maximina a na jeho odpůrce především z řad senátorů a vlivných správců provincií. Vše spěje k rozhodnému měření sil v Itálii, byť mnohé důležité události se odehrajou i v různých částech rozsáhlé říše. Sidebottom opět skvěle zpracoval toto složité období - přesto že je zde více dějových linek a velké množství postav, mezi nimiž je těžké vybrat si "svého hrdinu", jedná se o velmi napínavé čtení, v kterém není nouze o dobrodružné i zcela historické prvky. A historii má autor výborně nastudovanou, takže jeho kniha je také vynikající učebnicí této pozdní antiky. Doufám, že další knihy z tohoto období ještě Sidebottom napíše. 90%

lampernaqui
23.07.2019 4 z 5

Neočekával jsem, že by Sidebottom poslední díl trilogie nějak odflákl. Všechny dějové linky spějí do konce, kde se vzájemně propletou. Člověk se až diví, že by chtěl někdo dobrovolně sedět na císařském trůně, když vidí kolem sebe, jak často vladaři dopadají. Vůle lidu a hlavně senátorů se neustále mění a nikdo nemá jisté, že bude oblíben i následující měsíc. Válka caesarů skončila a s ní i jedna z nejlepší historických sérií, co jsem zatím četl.

Harold
24.05.2019 5 z 5

Tato kniha, ještě spíše celá tato série, je pro mne jako pro milovníka antické historie dokonalá. Autor dokáže čtenáře přenést do dění v římské říši v roce 238 n.l. Hlavních postav je v knize opravdu hodně, ale žádná není ta jediná, o které by se dalo říct, že to je ten zamýšlený autorův hrdina. I to mne právě velmi příjemně překvapilo, To, co na této sérii obdivuji nejvíce je autorova snaha o přesné zjištění a popsání dějů v daném období. Ta plastičnost celého příběhu je doslova úžasná. Toto není kniha nebo jen příběh, toto je živá historie.

Jaruš7
12.03.2019 5 z 5

Propadnout se do historie zvané " Trůn Ceasarů " je pro mě zážitek.
Vytvořit obraz doby, zde roku 238 n.l. je jako ve dvou předešlých dílech, z historických reálií římského impéria, v tak bohaté době na politické zvraty, je unikátní jedinečnost.
Malý segment :
Za naději na post nejvyšší, musí kandidát zlikvidovat svou minulost, a to svůj plebejský původ, v osobě vlastního otce, jehož dobrovolným činem pro úspěch svého syna je užití jedu ze synova prstenu. Výčitky, ty jsou pak jako harpyje.

Citace:"A i když najdete muže, jehož cnost dokáže odolat pokušení, muže jenž bude vládnout ve prospěch druhých a nikoli ten svůj, historie nás učí, že jeho dědicové se stanou tyrany, kteří se budou oddávat pouze své vlastní zkaženosti."
"Duše... se plně neodkryje až do okamžiku, kdy se ocitne nad zákonem, mimo jakákoli omezení."
"Trůn je osamělý vrchol."
" ... vzkřísit svobodnou republiku ...zhmotnit utopii."
Poutavé a poučné, F.

adam6249
03.01.2019 5 z 5

Oheň a meč završuje parádní dílo Harryho Sidebottoma. Chválit nemá cenu. Kdo dočetl až sem, zhltne i třetí díl a poběží napsat pozitivní recenzi na DB Knih :-) Ikdyž první dva díly jsem měl půjčené z knihovny, třetí už jsem si koupil a hned na to i ty první dva, protože jsem dospěl k závěru, že tohle chci mít v knihovničce. Trůn Ceasarů vystavím hned vedle Římského válečníka. Apropo, Harry, kdy ukončíš tuhle svoji sérii? Zbývá poslední díl!

Zmitko.m
28.08.2018 5 z 5

Parádní vyvrcholení třídílné série...Obzvlášť podařená a napínavá je část obléhání Aquileie, kde se Maximinova vojska střetávají s Menophilovou důmyslnou obranou města....Rozhodně tento díl doporučuji..

Michal1992
01.08.2018 5 z 5

Skvělé zakončení série. Tento díl trilogie byl sice nejdelší ale co se týče děje naprosto famózní.

nero 13
10.07.2018 5 z 5

Vynikající zakončení vyprávění o chaotickém roku 238 n.l , kdy se během několika měsíců dostalo na římský trůn šest vládců, v jednu chvíli byli na této pozici i čtyři císaři najednou. Mám rád Harryho Sidebottoma proto, že ze všech spisovatelů kteří píšou romány z období Římské říše je historicky asi nejpřesnější. A jeho doslov a vysvětlivky u každé knihy jsou opravdu výborný bonus navíc.