Král králů

Král králů https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107676/bmid_rimsky-valecnik-kral-107676.jpg 4 64 16

Římský válečník série

< 2. díl >

Píše se rok 256 n. l. a Římská říše je ohrožena nejen vnějším nepřítelem, ale též zevnitř. Křesťanství se šíří jako nezvladatelný požár, o moc nad říší bojují mocní a nebezpeční muži. Balista, slavný generál, jemuž se podařilo uprchnout z hořícího Areté, se vrací k císařskému dvoru, kterým zmítají intriky a náboženský fanatismus. Zjišťuje, že mnohým není jeho návrat po vůli a že by ho mnohem raději viděli mrtvého než živého. Klid a bezpečí mu nedokáže zajistit ani jeho odvaha a věrnost Římu. I on se stává podezřelým.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Warrior of Rome: King of Kings , 2009


více info...

Přidat komentář

Macek1978
03.09.2021 5 z 5

Nervy drásající konec, a nemám po ruce další díl! Hned ho jdu shánět.

bleekemolen
22.04.2021 3 z 5

Chšajatíja chšajatíjávam, král králů staropersky. To jsem napsal jen, abych zamachroval.

Jinak je vše při starém, děj přísně navazuje na konec Požáru na východě. Balista se snaží nějak ospravedlnit svůj malý průšvih s nepovedenou obranou spojenou s pádem města Areté a Šáhpúr tropí hlouposti.
Vlastní kniha je tvořena třemi, poměrně samostatně stojícími celky - dvě vojenská tažení a jedno politické povyražení v Efesu doplněné o občasné BBQ s křesťany. Celou knihu jsem měl trochu obavy o Balistu, rozuměj aby nepropadnul té galilejské sektě a nekonvertoval. Naštěstí je poctivým pohanem a tato prapodivná mystéria ho míjejí.
Kniha nabízí lepší zážitek ze čteni než první díl, autor se do toho začíná dostávat. Na 4* to ale pořád není, Trůn Caesarů zatím zůstáva nepokořen. A nepomůže tomu ani fakt, že mi sám autor poblahopřál na FB k narozkám. (dnes se vůbec nějak moc chlubím..)


kalache
13.03.2021 4 z 5

...kdyby je nedělilo tolik století,tak Balista a Uhtred by určitě byli bratři...

martin č.
31.10.2020 4 z 5

(SPOILER) Druhý díl jsem si přečetl hned po prvním, protože mám toto období rád, dobře se z něj sbírají římské mince. Zajetí Valeriána je pak opravdovým mezníkem a bodem nejvyššího úpadku v pol. 3. století.
Tento díl románu se se mi líbil malinko méně než předchozí obléhání Dúry, ale ještě to stále šlo, byť místy mě děj hodně otravoval (nevíc asi pasáž pronásledování křesťanů v Efesu, v němž se mi ale paradoxně nejvíc líbily úvahy o řeckém způsobu života před Celsovou knihovnou. Jinak jsem měl pocit, že Balista, krom toho, že to je nejčestnější barbar a dokonalý voják, přečetl úplně všechnu antickou literturu, kterou nám historie zachovala do 21. století. Česky to vydává edice "antická knihovna" a mám toho doma asi metr. Proč nečetl i něco, co se nám nezachovalo? A četl by něco takového nějaký barbarský generál vůbec? Jo ahá, on se nám autor H. Sidebottom snaží sdělit, že je odborník a sám to všechno četl (no to se tak nějak předpokládá). Ale proč ksakru ten Balista? No nic, Valeriána nám zajali, třetí díl, abych si přečetl, jak to dopadne Macriany, si ještě přečtu.

Ramiel
21.04.2018 4 z 5

Poutavý děj plný bojů s Peršany, pronásledování křesťanů a intrik nejvyšších císařských poradců. Autor poutavou formou přibližuje dění v Římské říši v době slábnoucí moci impéria, častého střídání císařů na trůně, zvyšujícího se tlaku barbarů ze sousedních zemí, a to vše očima římského občana/barbara Balisty.

braunerova
30.03.2016 4 z 5

O dění v římském impériu v 3.století n.l. se zachovaly jen kusé informace. Autor si proto pro popis bitvy u Edessy "vypůjčil" bitvu u Karrh. Velbloudi se zásobami šípů, poslední obrana legionářů na pahorku, vyjednávání s Peršany, to se opravdu odehrálo, ale v roce 53 př.n.l. a smutným hrdinou byl Licinius Krassus.

Centurion
22.07.2015 5 z 5

Nemohl jsem se o dní odtrhnout. Báječný román, hned jsem se pustil do dalšího dílů LEV POUŠTĚ. Vřele doporučuji.

Pet007
18.01.2015 5 z 5

Skvělá kniha. Období Starého Říma je mým oblíbeným obdobím. Tato kniha je sice zaměřena hlavně na na jejich válečné výpady, ale strhla i mne, i když nejsem muž. Politické intriky to je něco, co se odehrává i dnes. Římský válečník má dokonce i svou rodinu a přátele. Dumá o podstatě světa, má vztah i ke svému oblíbenému koni. Je nám blízký. Těžko říct, zda takový mohl být doopravdy...Protože jsem přečetla druhý díl jedním dechem, asi bych si měla sehnat i ten první:)

Richie1
16.01.2015 4 z 5

Výborné pokračování Sidebottomovy série historických románů z období sklonku římské říše. Sledujeme další osudy Balisty - barbarského válečníka ve službách římských císařů. Po ztrátě Areté se rozhodne římský císař vypravit s armádou vstříc perskému králi a ztrestat jeho útoky proti římské říši. Balista jako zkušený generál nemůže u takového podniku chybět. Chystá se další osudový střet ...
Sidebottomovy romány jsou tak čtivé, že je vám líto, když jste po usilovném čtení na konci knihy. Jsou po historické stránce navíc velmi dobře zpracovány, takže vás bezpečně vtáhnou do pohnutého období úpadku římské říše i římské kultury. A můžeme se těšit na další pokračování ...

rolando8303
27.12.2014

Bottotom píše výtečně, osobně velice oceňuji a dokonalý popis reálií antické říše římské , osobně jsem přečetl na přeskáčku (Bez dodržení chronologie, tak jak jsem knihy získal) římského válečníka, od Krále králů, přes Lva pouště a naposled Požár na východě.
Nemohu ale souhlasit s tím, že by Král králů byl "slabší" než požár na východě, mám spíš pocit, že vše graduje. Opravdu skvělé čtení. Síla Sidebottoma je nejen v tom, že píše čtivý příběh , ale právě ve znalosti reálií.

Harold
02.12.2014 4 z 5

Po asi třetím či čtvrtém přečtení knihy musím poupravit svůj původní komentář. Hlavně i proto, že po přečtení dosud vydané ságy 6+1, ostatních knihách autora vyšlých v češtině a hlavně srovnání s konkurencí docházím k jinému názoru a hodnocení.
Pokračování římského válečníka je psané jinak než první kniha, nejspíš jde o to, že Balista již nebrání jedno klíčové město, ale plní pro svého císaře postupně tři samotné a důležité mise. Zachycením Římské říše v době vrcholící krize třetího století si dokáži živě představit prostředí východu římské říše, vidím tisíce lidí, plná města, různé krajiny a prostředí, problémy a složitost tehdejší situace ať už na poli vojenském nebo náboženské, změnu starých pořádků a růst napětí v samotné společnosti antiky. Právě proto, že postavy celou dobu citují starořeckou literaturu a filosofují, dokáži se vžít tehdejší mentality, problémů tehdejších lidí, politiky, do toho jak uvažují a proč. Autor jakožto zkušený historik vychází v maximálně míře z historických událostí, a proto nejde jen vymyšlené postavy v určité dějinné epoše, ale ve velké míře o fakta a skutečnosti. Toto vše velmi oceňuji a vítám o to více, že čtu mnohé konkurenční autory, kteří bohužel spisovatelských kvalit Sidebottoma nedosahují.
Kniha je rozdělena do tří částí. Děj plyne přes mírně nudnější střed knihy do skvělého závěru, který jedním z významných mezníků v dějinách římské říše.

čef
11.10.2014 5 z 5

Příběh z doby úpadku římské říše psaný s hlubokou znalostí reálií této doby. Stylu bych možná mohl vytknout určitou zdlouhavost, množství zbytečných vycpávek a doslovných opakování vět. Nicméně vyprávění je to opravdu poutavé a pro čtenáře dobrodružné historické literatury pro množství zajímavých detailů určitě cenné.

Zdenda20
12.09.2014 4 z 5

Porovnávat první a druhý díl je docela zvláštní přístup ke knize. Co když máte jen jeden z pěti. Pravda je , že tento díl navazuje na díl první a zde jsou popsány tři výpravy hlavního hrdiny, ale má to super závěr. Tak, aby jste všichni chtěli číst ten třetí.
Podle mého názoru je zde pěkně popisována doba i myšlení římanů a jejich intriky. Taky se mi líbilo to přemítání o křesťanství, že to moc dlouho nevydrží. No ale co je dva tisíce let, někdy stačí čtyřicet a všichni toho mají dost. Závěrem tuto knihu doporučuji všem co mají rádi knihy o starověku a o to více pro ty co to berou s nadhledem.

kryspin66
14.06.2014 4 z 5

Druhý díl Král králů je asi na stejné úrovni jako první díl. V druhé půlce knihy je děj poutavější. Ten jsem přečetl jak se říká jedním dechem. Už se těším jak bude příběh Balisty pokračovat. Tentokrát v zajetí Peršanů.

Stanley81
12.08.2013 3 z 5

U tohoto dílu jsem se už musel trochu přemáhat, abych to vůbec dočetl. Po prvním, vcelku dobrém díle je tento tak trochu za trest, ale dotáhnout do konce se to dá.

miskamsk
12.08.2013

Trochu horší než první díl, ale stále dobré. Vedle popisů různých historických reálií i spousta zajímavých drobností - jak vlastně fungovaly systémy měst, domácností i různé mezilidské vztahy. Občas se člověk ztrácí v nepřeberném množství náboženství a občas se pobaví - "křesťanství? Ten jejich ukřižovaný bůh? To moc dlouho nevydrží ..."

Štítky knihy

doba římská 3. století

Autorovy další knížky

2011  84%Požár na východě
2016  81%Železo a rez
2012  85%Král králů
2012  84%Lev pouště
2014  81%Jantarová stezka

Kniha Král králů je v

Právě čtených1x
Přečtených101x
Doporučených7x
Knihotéce89x
Chystám se číst13x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x