Jantarová stezka

Jantarová stezka https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207333/mid_rimsky-valecnik-jantarova-stezka-ci4-207333.jpg 4 36 8

Římský válečník série

< 6. díl >

Píše se rok 264 našeho letopočtu a všemocné římské impérium se roztrhlo vedví. Vlády nad západními provinciemi – Galií, Hispánií a Británií – se zmocnil uzurpátor císařského trůnu Postumus a na pláních severní Itálie se sbírá armáda císaře Galliena, který je rozhodnut zrádce nemilosrdně ztrestat. Válka je nevyhnutelná a každý si musí zvolit stranu. Balista je vyslán na tajnou misi po Jantarové stezce až daleko na sever do Hyperoboreje, zpět do jeho staré vlasti a k jeho lidu. Cestou musí čelit útokům maskovaného, neznámého válečníka a jeho družiny, kteří se Balistu a jeho doprovod snaží mečem i ohněm zastavit. Ani doma však nejsou z jeho návratu všichni šťastní. V bitvě mezi Posumem a Gallienem může vyhrát jen jeden. Jen jeden z nich může být císařem.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Warrior of Rome: The Amber Road , 2013


více info...

Přidat komentář

bleekemolen
10.10.2021 4 z 5

dalsi dil z ne tak uplne rimskeho sveta. Vlastne z totalniho barbarika. ALe vubec mi to nevadilo, Balista se tentokrat vypravuje az k Baltiku a snazi se rozplest komplikovane vztahy mezi zdejsimi kmeny (priznavam se, mel jsem v tom segedinsky gulas). Hlavnim ukolem vsak zustava presvedcit kmen sveho otce, aby porusil prisahu uzurpatorovi Postumovi, vladnoucimu v Galii, a pridal se na stranu cisare Galiena.

Kupodivu je v knize venovano pomerne dost mista prave deni na obou cisarskych dvorech a ke slovu se tak dostava i trochu vyssi hra. Balistovi si uz nastesti kazde 2-3 stranky zoufale nestyska po sve rodine. Ano, opet kniha trochu dospela. Dal jsem 4*, i kdyz realne by to byly spise 3.5.

kalache
15.08.2021 4 z 5

...mám Balistu rád,smůla mu sluší...


lampernaqui
22.05.2019 4 z 5

Balista se vrací domů a sám očekává, že uvítání nebude nejvřelejší. Další kapitola římského válečníka mění lokace a stále zatím nechává některé linky neuzavřené. Jsem jen zvědav, jestli se někdy vůbec uzavřou. Jinak jako čtení je to dobré, kvality prvních knih to sice nedosahuje, ale pořád se jedná o jednu z nejlepších historických sérií z dob Říma, které jsem měl možnost číst.

Ramiel
07.05.2018 3 z 5

I v tomto díle se autor drží zaběhnutého schématu. Balista je vyslán na misi do vzdálených zemí za hranicemi říše. Po cestě ubrání hraniční město před nájezdem barbarů. Poté (nejen pro Balistu, ale i pro čtenáře) dlouhá, únavná cesta ve člunech na sever, kdy zdárně vyvázne z několika přepadů. Vážně nevím, jestli musel autor popisovat každou vlnku, kterou musely čluny zdolávat. Daleko více bych ocenil, kdyby tuto pasáž hodně zkrátil a více se věnoval událostem v Balistové domovině. Setkání s rodinou a vylíčení mocenské situace se věnuje pár stránek, a pak přijde na řadu bohužel opět známé schéma, kdy je Balista vržen do obranného boje, opět se už už loučí se životem, aby vzápětí byl zachráněn. Autor bohužel nepřináší mnoho nového a vlastně ani nic nápaditého. Konec zůstává vcelku dost otevřený a působí dojmem, že si autor nechal otevřená vrátka pro případné pokračování.

Centurion
05.12.2017 5 z 5

Není co dodat, vynikající román z z pozdního období Římské říše. Doporučuji

Richie1
05.02.2016 5 z 5

Opět vynikající!
V 6. díle Balista dále pokračuje z císařského pověření v misi na hranicích římské říše - z ještě římské Olbie se postupně přesunuje do končin Baltu, kde již vliv Říma zasahuje pouze zprostředkovaně. Celá cesta i dění v baltské oblasti je velmi napínavé a popsané s velkým přehledem o historických souvislostech. Sidebottom prokazuje své skvělé znalosti i výbornou přípravu na každý díl své ságy - moc si užívám reálnou historii, která z jeho románů přímo čiší. Nejen bitevní scény, ale veškeré popisy života lidí té doby jsou na vynikající úrovni.
Historie germánských oblastí na okrajích římské říše je jen okrajově doložená z dochovaných pramenů, což umožňuje autorovi rozvíjet fiktivní napínavý příběh a přitom se velmi dobře pohybovat v rámci známé historie. Mnoho osob, které v příběhu vystupují, jsou známé podle skutečných faktů - autor dal navíc na konci románu přehled o skutečné či fiktivní historii.
Celá sága o Balistovi je pro mě jedním z nejlepším příběhů z období římské říše, které znám. 90%

Pet007
19.04.2015 3 z 5

SPOILER: Takže Calgacus je opravdu mrtvý. Moc mi v dalším pokračování chyběl. Balista putuje z pověření císaře domů. Tedy tam, kde se narodil a odkud byl nucen jako mladík odejít do Říma. Opět je pronásledován z důvodu krevní msty a dokonce přibude další. Setká se se svou matkou, otcem, bratry i svou první láskou. Nedozví se však, že má dalšího syna a taky se mi někam vytratil ten vrah z minulého dílu. Na svou současnou rodinu jen vzpomíná. No, doufám, že existuje nebo se chystá nějaký nový díl.

Harold
02.12.2014 4 z 5

Upřímně, zklamání. Čekal jsem od závěru ságy více. Nebo bude ještě pokračování?
Každopádně Balistovi se tenčí síly, je to vidět na každém boji, který podnikne. Pomalu stárne (je mu přes čtyřicet - v té době dost), vrací se domů, řeší problémy svoje a značné problémy svého kmene, který se rozhodně nenachází na zenitu.
V pozadí se rýsuje vyrovnání účtu mezi císařem Gallienem a vzdoro-císařem Postumem, který vybudoval tzv. Galskou říši. Bohužel tomuto střetu nebylo věnováno příliš mnoho prostoru. Autor opět rozsáhle líčí cestu Balisty na sever do své rodné země. I závěrečná bitva skončí dřív než začne, zato popis plavby po řece skrze celou Evropu zabere podstatnou část knihy. Pochválil bych atmosféru krizového období římské říše, nutná obrana měst je propojena s neustálými útoky Germánů, kteří cítí svoji příležitost k plenění...To se autorovi podařilo prakticky ve všech knihách ságy.

Štítky knihy

doba římská

Autorovy další knížky

2011  84%Požár na východě
2016  81%Železo a rez
2012  85%Král králů
2012  84%Lev pouště
2014  81%Jantarová stezka

Kniha Jantarová stezka je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených6x
Knihotéce70x
Chystám se číst16x
Chci si koupit6x