Vlci severu

Vlci severu https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178888/bmid_vlci-severu-1PA-178888.jpg 4 35 7

Římský válečník série

< 5. díl >

Píše se rok 263 našeho letopočtu a římský císař Gallienus pověřil svého generála Balistu novým úkolem. Má se vydat hluboko na území kočovných kmenů za Kavkazem a poštvat je proti sobě tak, aby nemohly škodit římskému impériu. Balista ví, že ho císař odsoudil prakticky do vyhnanství a že svůj život stráví nekonečnou poutí v pustinách na hranicích známého světa. V bitvách, které pro Řím vybojoval, si vyrobil mnoho nepřátel. Již dva gótské kmeny mu odpřísáhly krevní mstu. Nyní mu navíc kráčí v patách tajemný vrah. Soanská princezna Pythnonissa se nedokázala vyrovnat s jeho odmítnutím a také ona mu přísahala pomstu. Vrah postupně zabíjí jednoho člena Balistovy družiny po druhém. Podaří se Balistovi uniknout a zachránit i své nejbližší?... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Warrior of Rome: Wolves of the North , 2012


více info...

Přidat komentář

kalache
15.08.2021 4 z 5

...Balista je takový římský Chuck,což?...

lampernaqui
09.04.2019 4 z 5

Zatímco předchozí díl mě celkem zklamal (minimálně svým velice uspěchaným finále), tak Vlky severu jsem si užil podle svého gusta. Ano, na první díly série to nemá, ale jinak je příběh zajímavý - a oživený ještě s detektivní zápletkou, která mi udělala radost. Zatím mě celá série baví. Přece jenom teď se děj odehrává v místech, o kterých jsem zatím moc nečetl, takže se rád něco dozvím.


Ramiel
05.05.2018 3 z 5

Musím přiznat, že tato kniha už chvílemi nudila. Dvorské intriky a děj přímo z Impéria v prvních třech knihách měly mnohem větší šťávu. Putování k barbarům stepí sem a zase tam přeci jen tak zábavné nebylo. Stejně jako až příliš mnoho pasáží, kdy hlavní postavy rozjímají o životě. A trochu mě překvapil závěr, který byl takový nějaký useknutý. Dočtu kapitolu, otáčím stránku v očekávání nové kapitoly, ale ejhle, on už jen historický přehled míst, osob a událostí. To se tedy moc nepovedlo.

Richie1
02.11.2015 4 z 5

Sidebottom udržuje vysokou kvalitu své historické série - i pátý díl, tentokrát z oblastí stepí mezi Černým a Kaspickým mořem, je vynikající. Autor nás zavádí v podstatě mimo římskou říši, a to v období, kdy různé barbarské (především germánské) kmeny útočí přes hranice říše. Historické reálie odpovídají poznané skutečnosti - v oblasti Kavkazu v třetím století skutečně působily některé proniknuvší germánské kmeny (např. Herulové nebo Burgundi) než se v pátém století vydaly na svou pouť zpět do Evropy. Příběh samotný je sice fikce, ale historický rámec má autor velmi dobře zpracovaný.
Dějová linka s tajemným vrahem byla přidána pro větší atraktivnost, ale já si spíše užíval skvěle popsanou historii. 85%

Pet007
14.04.2015 3 z 5

SPOILER: Ráda jsem se Balistou opět setkala, i když v tomto příběhu stojí trochu stranou. Jeho rodina s ním není, všichni jsou ohroženi krevní mstou a prokletím. Římský generál s barbarskými kořeny putuje se svými přáteli a doprovodem po stepi a samozřejmě všichni jsou ochotni se obětovat pro větší slávu Říše římské. Výpravu provází jak temný stín nebezpečný vrah, který se ve svém "umění" procvičí nejprve na otrocích a v závěru knihy těžce a nejspíš smrtelně zraní i Balistova blízkého přítele. Balista se svým osobním strážcem pachatele pronásledují, ale ten nakonec unikne...Musela jsem si proto dnes dojít pro poslední díl série, abych se dozvěděla, jak to všechno dopadne:)

Harold
02.12.2014 4 z 5

Pátý díl, aneb Balistovy výpravy po známých i neznámých světech starověku, tentokráte mezi kočovné Germány a Alany po stepích na území zhruba dnešního evropského Ruska (i s Krymem:-).
Kniha obsahuje na můj vkus příliš mnoho citací starověkých autorů a popisů kočovného života - trochu mi to připomínalo indiánky z mých dětských let. Vyzdvihl bych téměř detektivní zápletku s doslova masovým vrahem, který výpravu neustále pronásleduje a neustále početně zkracuje...
Autor v této knize využívá diplomatických misí římských hodnostářů daleko za území pod vlivem Římského světa, pomocí nichž se římští císaři snažili o prosazení kontroly v mnohdy neznámém světě.

vincek1
27.05.2014 3 z 5

Druhá kniha o generálu Balistovi, kterou jsem četl. Příběh byl podle mého zajímavý, ale vadilo mě neustálé odskakování k citátům antických autorů. Stejně tak působí rušivě vracení hlavních hrdinů do minulosti a závěr, jako když utne. Myslel jsem si, že bude kniha poutavější.