Poslední hodina

Poslední hodina https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406558/bmid_posledni-hodina-xrU-406558.jpg 3 19 10

Římský válečník série

< 7. díl

Jeden muž. Tisíce nepřátel. 24 hodin na přežití… Na vrcholku Hadrianova mauzolea stojí osamělá postava. Hluboko dole se v paprscích zapadajícího slunce třpytí hladina rozbouřené řeky. Všude kolem se rozprostírá nekonečný Řím, nejmocnější město světa. Po schodech nahoru duní kroky. Vlákali ho do pasti. Nepřítel se blíží. Není kam utéci. Musí skočit. Ještě otřesený se vyškrábe z ledové vody. Je sám a beze zbraně, bez peněz i bez přátel, polapen v osidlech smrtelného spiknutí. Stíhají ho nejen městské stráže, ale též najatí zabijáci, kteří mají jediný úkol. Najít ho a zabít. K tomu, aby spiklence odhalil, mu zbývá posledních dvacet čtyři hodin. Zítra, po západu slunce vládce tohoto světa zemře. A s jeho smrtí přijde i chaos a krvavé násilí. Když zemře císař, zemřou i všichni, které Balista miluje. Musí se dostat do Kolosea a varovat Galliena dřív, než opustí císařskou lóži, dřív než padne do rukou vrahů. Čas nelítostně běží.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Last Hour , 2018


více info...

Přidat komentář

hanzmb
08.12.2023 3 z 5

Po letech jsem zjistil, že má tato série i 7. díl. Bohužel. Ty 3* jsou spíš za ty díly minulé. Děj je opravdu složitý: Balista potřebuje varovat Caesara. Neustále ho někdo napadá aby mu v tom zabránil. Když to vypadá na zatčení nebo dokonce zabití, vždy se na poslední chvíli zachrání. A to se opakuje pořád dokola. Co myslíte? Povede se mu to? Chuck Norris starého Říma. V tomhle případě mi ani nevadí, že poslední 2 díly se nepřeložily.

bleekemolen
13.01.2022 3 z 5

Upřímně, tato kniha je úplně zbytečná. Premisu tvoří naprosto smyšlená báchorka o připravovaném atentátu na imperátora Galliena. Pochopitelně, jediným spasitelem může být Balista. Ten se však, pronásledován snad všemi muži ve zbrani, toulá po Městě, neustále šplhá na každou vyšší stavbu, vzápětí zjistivše, že se ocitnul v pasti.

Na druhou stranu Sidebottom už si se slohem rozumí o mnoho lépe než v prvních dílech a hlavní hrdina navštíví při své hře na schovávanou snad všechny významné pamětihodnosti. Kniha tak poslouží také jako zábavný turistický průvodce antickým Římem.

Jsem tak trochu na rozpacích, proč se autor snaží, se svými vědomostmi, pořád psát akční plytké románky? Kdyby se tak pustil do trochu hodnotnější literatury, popsal politiku, intriky a válečná tažení 3. století na odbornější úrovní, to by bylo!


r0st4
09.07.2021 2 z 5

Uff, tak je to za mnou. I když o pár týdnů později, než jsem počítal, což je co říct, s ohledem na skutečnost, že má Poslední hodina prachbídných 280 stran. Překvapivě ale, přinejmenším pro mě, nebyl tím hlavním problémem Sidebottom a jeho styl psaní, nýbrž to, jakým způsobem byl příběh vystavěn.

Na celých téměř tři sta stranách nenarazíte na postavu, které byste mohli fandit (vč. hlavního hrdiny), což je docela... ehm. Osobně jsem se díky tomu musel do čtení vlastně dost nutit a finiše jsem se dobral především kvůli tomu, že prostě nerad nechávám knihy rozečtené.

Nepomohla pak ani (ne)schopnost Balisty, který neustále narážel na stále nové překážky, což sice běžně funguje jako impulz pro další čtení a rozvoj děje, ale pokud se to na těch pár stranách stane padesátkrát, je to spíš už jen otravné. Obzvlášť, když se to pak celé vyřeší tak trochu deus ex machina a ještě se to uzavře vlastně dost happy-endově.

Richie1
01.07.2020 4 z 5

Sidebottomův hrdina Marcus Clodius Balista tentokrát zažívá dobrodružství v samém srdci říše - v Římě. Musí se dostat k císaři a varovat ho před spiknutím - a v cestě mu stojí snad všechny ozbrojené složky Říma. Balistovi se krátí čas, v ohrožení je nejen on sám, ale i celá jeho rodina - musí císaře včas varovat. Je to trochu jiný historický román, než na jaký jsme u Sidebottoma zvyklí - spíše jde o historický thriller. Velmi zajímavé je sledovat Balistovu cestu Římem - a tak poznávat toto město v době jeho největší slávy, v době císařské. Seznámíme se se spodinou Říma i s nejvyšší smetánkou, s rabijáty a zloději i poctivými vojáky nebo obchodníky. Sidebottom opět prokazuje svou velmi dobrou znalost starověkého světa. Přesto jsem narazil na dvě menší nesrovnalosti - když Balista používal kalhoty (v té době Římané ještě požívání kalhot odmítali, ty se používaly u Keltů a Germánů, ale pochybuji, že by je cíleně nosil romanizovaný Balista) a když padla v ději zmínka o potkanech (v té době byli rozšířené po Evropě jen krysy, potkani se dostali do Evropy až ve středověku).
Každopádně jsem si čtení opět vychutnával, napětí bylo pěkně dávkováno až do konce a navíc je předpoklad, že příběh bude mít ještě pokračování. 85%

lampernaqui
19.11.2019 3 z 5

Sidebottomovu sérii Římského válečníka považuji za jednu z nejlepších historických sérií, které u nás vycházejí. Proto mě tenhle díl zamrzel. Psaní nemůžu nic vytknout - najdeme zde pěkný popis života a reálií v chudinských čtvrtích starého Říma. Jenže je celá tahle kniha prostě zbytečná. Přirovnávání k seriálu 24 sedí, ale bohužel co platí pro napínavý seriál, neplatí zde. O ději se moc mluvit nedá, jde jen o sled scén. Protloukání hlavního hrdiny městem baví chvíli, ale když po dlouhé době nepřichází žádný zajímavý posun v ději, tak to zamrzí. U téhle série zvlášť.

Hade
30.09.2019 2 z 5

Tak tohle se spisovateli krutě nepovedlo. Vykradený děj a i jinak slabota.

ondrula
25.09.2019 3 z 5

Poslední hodinu považuji nejen za nejslabší knihu ze série Římský válečník, ale dokonce i za nejslabší knihu Harryho Sidebottoma vůbec. Působí jako naprosto zbytečně nastavovaná kaše, při jejímž vaření autor solidně trpěl.

Balista se v podstatě celou knihu nemůže vymotat z ulic Říma, marně hledá cestu ke Koloseu, na každém kroku jej pronásledují špehové, vrazi, pretoriáni nebo městská hlídka. Balista při té nešťastné anabázi pořád někam padá nebo ho někdo bije, takže musí být jedna velká modřina a bohužel také ztrácí čtenářovy sympatie kvůli tomu, že cestou zavraždí několik zcela nevinných lidí.

Okolnosti spiknutí jsou nepřesvědčivé, politické intriky jsou nesrozumitelné a otravné. Samotný dramatický závěr knihy je poměrně odfláknutý a nezajímavý. Bylo mi z toho smutno, zvlášť když si vybavím, že ve své době jsem považoval Sidebottomův Požár na východě za jeden z nejlepších historických románů.

Harold
22.08.2019 5 z 5

Další skvělé pokračování tentokrát ve stylu seriálů 24 hodin. Ano Balista má 24 hodin na záchranu císaře, jde po něm celá posádka 6000 vigilů (hasičů - vojáků). Jak píše níže nero 13 - jedná se o antický thriller, a bylo by super kdyby byl zfilmován.
Otevřený konec, podle informací autora na jeho webu, další příběh Balisty bude určitě napsán. Čte se jedním dechem, donutí Vás přečíst knihu obratem.

nero 13
13.08.2019 5 z 5

Nečekal jsem že se ještě setkám s římským válečníkem germánského původu Balistou, po šesti dílech jsem si myslel že je jeho příběh u konce a proto jsem rád že autor napsal další pokračování.
Sedmý díl se od předchozích liší tím že se odehrává v průběhu jednoho dne a je napěchován neustálou akcí, kdyby se to zfilmovalo, byl by to takový antický thriller. Podle závěru si asi Harry Sidebottom nechal možnost případného pokračování.

Eleos
06.06.2019 4 z 5

Opět další dobré čtení, akorát se děj neodehrává na hranicích impéria, ale pouze v Římě (město, které opravdu nikdy nespí). Ze začátku jsem byl trochu překvapen dějem, který neopustí pomerium Říma, ale děj byl opravdu napěchován akcí. Někde jsem četl, že Balista je takový Jack Reacher antického světa a byla to celkem i pravda. Jediné, co mi trochu vadilo bylo filozofování hlavního hrdiny, ale bez problémů se to dalo přečíst.