Ocel a krev

Ocel a krev https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341855/bmid_trun-caesaru-ocel-a-krev-6oj-341855.jpg 4 32 12

Trůn Caesarů série

< 2. díl >

Druhý díl trilogie anglického historika Harryho Sidebottoma nás vrací zpět do období krize římského císařství. V jediném roce vznese svůj nárok na trůn hned šest uchazečů a vláda toho prvního se právě chýlí ke konci. Píše se rok 238 n. l. a v Římě je zavražděn prefekt císaře Maximina, císař sám je prohlášen za mrtvého a vlády se s podporou senátu ujímají Gordianus Starší a Gordianus Mladší. Senát doufá, že oba příslušníci starobylého rodu vrátí zemi klid a zbaví ji hrozby občanské války. Zpráva o zradě se rychle donese Maximinovi a ten jedná tvrdě a nemilosrdně, tak, jak je za celý svůj vojenský život zvyklý. Na prašných pláních před hradbami Kartága se schyluje k nelítostné bitvě, kde ocel a krev rozhodnou o dalším osudu impéria.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Blood and Steel , 2015


více info...

Přidat komentář

bleekemolen
08.01.2021 4 z 5

Serie, i pres obrovske mnozstvi postav, kupodivu stale drzi pohromade. Nejedna se o vrcholne dilo svetove literatury, ovsem ctenar se dozvi velke mnozstvi informaci a pochopi motivy jednani jednotlivych charakateru v obdobi krize rimske rise.

martin č.
29.09.2020 5 z 5

Při čtení druhého dílu mne napadlo, že není vůbec na škodu to, co se může zdát chybou v první části - totiž příliš mnoho postav a spletitý děj po celé ploše Římské říše dané tím, že autor prostě popisuje historii tak, jak se udála, resp. jak ji zapsali antičtí autoři.
Skutečné děje let 235-238 nabídly opravdu spoustu románových zápletek a nepolíbený čtenář bez předchozích znalostí nemusí vůbec tušit, jak se situace vyvine.


hanzmb
24.06.2020 5 z 5

Proti Válečníkovi, který je přece jen jednoduchou historickou (trochu cestopisnou) dobrodružnou sérií, mi Trůn připadá mnohem propracovanější a zajímavější. Především z historického hlediska. Jediný problém vidím ve spoustě hlavních postav. Jelikož jsem četl s delším odstupem od prvního dílu, dost dlouho trvalo, než jsem získal plnou orientaci. Tu chybu už nezopakuji. Je škoda si příběh neužívat už od prvních stránek.

lampernaqui
11.07.2019 4 z 5

Druhý díl trilogie je stejně dobře napsaný, jako ten předchozí. Karty jsou rozdány a hra o trůn může začít. Barbarský císař se znelíbil, africký se snaží ukázat zuby a doputovat do Itálie. A Řím samotný? V něm to řve a boj o moc není o nic menší. Zatím skvělá série, která si laťku, doufejme, udrží i v poslední díle.

adam6249
03.01.2019 5 z 5

Ocel a krev považuji osobně za mistrovské dílo a nejlepší část celé trilogie. Postavy představené v prvním díle rozehrávají velkolepou hru o římský trůn, ve které každá sleduje své vlastní zájmy a cíle. Klid je jen prvních pár strán úvodní kapitoly. Pak se epický děj rozjede s tak neúprosnou silou, že je problém najít si přestávku na záchod. Při čtení této knihy jsem měl intenzivní pocit, že "jsem tam". Oblíbil jsem si čestného Menophila, bezskrupulózního Timesithea i rozvážného Pupiena. Závěr Krve a oceli patří k tomu nejlepšímu, jaký jsem kdy u knížky četl. A to ještě zdaleka není konec celé ságy.. (POZOR!! Nečtěte anotaci u třetího dílu, a to ani první řádek - dozvíte se, jak to dopadlo ve dvojce).

Jaruš7
27.12.2018 5 z 5

Ocel a krev, bitvy.
Druhý díl po knize Železo a rez. Z dobových pramenů jde o 20 dní, ve kterých v Římské říši jde o ovládnutí moci z různých zemí, končin říše. Senátní zrada a její výhody pro zúčastněné jsou příčinou pro neustálý vàlečný stav.
Citace:"Dosednout na trůn Caesarův, však znamenalo sdílet i osud Damoklův, sedět pod mečem zavěšeným na tenké niti."
Život nebyl peříčko.

mr.Zdenek
10.08.2018 4 z 5

Historické knihy, mimo jiné, patří do mých oblíbených. Ocel a krev není sice úplně top, ale venku, u vody se dala. Mám v knihovně zamluvený další díl.

Zmitko.m
02.04.2018

Kniha se mi četla docela dobře a rychle, jen se mi zdálo, že Maximinovi se zpráva o zvolení 2 jiných císařů donesla v knize až příliš pozdě. Někde za polovinou knihy...Nejlepší podle mne byla rozhodně závěrečná bitva před Kartágem vyprávěná z pohledu mladého Gordiana. To rozhodně nemělo chybu, sledovat jak z původního přesvědčení se propadal až do úplného zmaru...Už se těším na závěrečný díl trilogie..

Richie1
16.01.2018 4 z 5

Druhý díl se odehrává v řádu několika málo týdnů (březen roku 238 n.l.), což podle mě trochu ubírá na akčnosti děje - příběh plyne pomalu, události probíhají bez nějakých větších překvapení, vzruchu. Přitom ale jde o dobu, kdy o akci není nouze - v Africe se vzbouří místní místodržící (Gordianus Starší a jeho syn Gordianus Mladší) a prohlásí se za císaře. Svou moc se snaží podpořit i v dalších oblastech Římské říše, kam vysílají své emisary. Zároveň dosavadní císař Maximinus přeruší svou severní kampaň a vytáhne na jih potlačit vzpouru.
Přestože se jedná jen o pár týdnů z bohaté historie starověkého Říma a děj je trochu pomalejší, stále jde o velmi kvalitní četbu ze zajímavého období. Sidebottom je skvěle připravený - popisované historické pozadí je velmi pečlivě zpracováno, události odpovídají známým historickým faktům. Oproti prvnímu dílu tento hodnotím o trochu hůře, ale i tak se mi kniha velmi líbila. 80%

braunerova
27.10.2017 4 z 5

20 dní římských dějin popsaných beletristickou formou. Běžnému čtenáři bude dozajista vadit množství "hlavních" postav a jejich mikropříběhů. Při čtení musíte neustále listovat seznamem osob, mapami a bohatým doslovem autora. V seznamu postav bohužel chybí rozlišení na historické a literární, vodítkem mohou být jen ne vždy uváděná celá latinská jména.
Historik Michael Grant o císaři Maximinovi napsal:

"Jeho tvrdé metody vycházely z realistického hodnocení stávajících poměrů. Uchránit říši před úplným rozpadem vyžadovalo odlišný, bezohledný způsob myšlení a chování a tak radikální metody mohl uplatnit jen nový typ císaře, který byl připraven podřídit všechno potřebám vojska."

Zdenda20
15.09.2017 3 z 5

Čekal jsem od knihy víc. Vadí mi ty přesuny z místa na místo a hodně postav.
Lepší než první díl. Ta následná série s Balistou je ale super čtení.

nero 13
19.07.2017 5 z 5

Boj o trůn Caesarů pokračuje, zatímco na východě útočí na římské hranice Sasánovští Peršané a od severu zase různé Germánské a Sarmatské kmeny, tak v Římě jednotlivé kliky senátorů intrikují koho dosadí na trůn. I když ve 3. století usednout na Římský trůn bylo spíše za trest než za odměnu. Zatímco v 1. století vládlo v Řimě 13 Caesarů a to první Augustus vládl 27 let ještě před kristem a ten třináctý Traianus 17 let zase ve druhém století, tak v tom třetím se na trůnu vystřídalo neuvěřitelných 29 vládců, z nichž drtivá většina zemřela násilnou smrtí.