Ted Bundy, vrah po mém boku

Ted Bundy, vrah po mém boku https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489085/bmid_ted-bundy-vrah-po-mem-boku-4DR-489085.jpg 4 247 81

Jak poznáte, komu věřit? Komplexní portrét Teda Bundyho a jeho brutálního případu. Kniha spisovatelky Ann Rule zpracovává příběh sériového vraha Teda Bundyho, kauzu, která otřásla Amerikou. Stejně jako v době svého vzniku děsivě popírá naši představu, že bychom přece samozřejmě poznali, kdyby mezi námi žilo monstrum, pracovalo vedle nás a tvářilo se, že je jedním z nás. S mrazením stupňujícím se s každou další stránkou sledujeme, jak si autorka začala postupně uvědomovat, že její citlivý spolupracovník z krizové linky Ted Bundy je ve skutečnosti jedním z nejděsivějších sériových vrahů Ameriky. Bundy se doznal k zabití nejméně šestatřiceti mladých žen po celých Spojených státech a za tři z těchto vražd byl nakonec odsouzen k smrti na elektrickém křesle. Autorka čerpala i ze své korespondence s Bundym, jež trvala až do doby krátce před jeho popravou. Podařilo se jí udržet v rovnováze svůj hluboce osobní pohled na věc a svou roli kriminální reportérky při honu na brutálního sériového vraha – geniálního a charismatického Bundyho, o němž si myslela, že ho zná. Touto nezapomenutelnou kronikou Bundyho života, jeho případu a jejich vzájemného vztahu, Ann Rule změnila směřování literárního žánru true crime.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Stranger Beside Me , 1980


více info...

Přidat komentář

ElizPetrova
15.03.2024 3 z 5

Měla jsem od knihy jiná očekávání, nicméně zajímavá určitě je.. obzvlášť pro nadšence true crime jako jsem já... kniha nabízí pohled na jednoho z nejznámějších sériových vrahů vůbec z trochu jiné perspektivy. Avšak vadil mi přístup samotné autorky k vrahovi počas celé knihy, kdy mi přišlo, že se jej snaží polidšťovat, ospravedlňovat... pociťovala jsem z ní sympatie k Tedu Bundym a její chování vůči němu jsem nechápala.. kdyby se kniha vydala více vyšetřovatelským směrem, zajímala se více o oběti a samotné činy, než o to, jak byl Ted Bundy schopný, krásný, inteligentní.. kniha by měla vyšší přínos.. trochu ironií je to, že autorka neustále rozmlouvala nad tím, jak se ženské do Bundyho zamilovávaly i poté, co byl odsouzen za ohavné činy a snažily se s ním navázat kontakt.. přitom s ohledem na její chování jsem nezaznamenala žádný velký rozdíl..

marrie5227
17.02.2024 5 z 5

Jméno, které bude navždy rezonovat společností. Jméno, které změnilo život stovkám lidí. Ale dnes se podíváme na příběh jen jednoho z nich. Někoho, kdo mu byl blízko skoro až do úplného konce.

U nás ne tak známá, avšak v Americe uznávaná novinářka Ann Rule, přivedla na svět nejen své 4 děti, ale také sérii knih a článků založených na skutečných zločinech a skutečných zločincích.

V čem je kniha o Tedu Bundym jiná?

Ann a Ted se spřátelili, když spolu pracovali na krizové lince. Byl mladý, empatický student práv, který jí pomohl v těžkých chvílích. Našli jeden v druhém blízkého přítele.

Ačkoliv ji všechny jeho činy šokovaly, vždy měla někde vzadu vzpomínku na toho milého chlapce z kanceláře. Dokážeme rozeznat zlo, které vedle nás kvete pod usměvavou tváří?

Za zabití nejméně 36 žen byl Bundy odsouzen k trestu smrti na elektrickém křesle. Byl to charismatický mladý muž, který díky své znalosti práva bojoval až do konce. A tisíce žen z něj šly do kolen, stejně jako dnes.

I když nejsem fanynka dlouhých knih, zde jsem hltala stránku za stránkou. Autorka čerpala také ze své korespondence a setkání s Tedem během jeho zatčení. Byla s ním v kontaktu do samotného konce a ačkoliv šlo o jejího přítele, dokázala si po celou dobu psaní udržet novinářský nadhled. Balancovala mezi vzpomínkami na láskyplného kolegu a sadistické monstrum, kterým se během několika let stal.

Touto nezapomenutelnou kronikou Bundyho života, jeho případu a jejich vzájemného vztahu, Ann Rule změnila směřování literárního žánru true crime.

Jediným mínus pro mě byl neustálý přísun nových jmen a dat, kde jsem se začala později už trochu ztrácet. Jinak jde o geniální knihu.

Moc děkuji @stafety.rachel.roo za možnost zapojení do štafety a další pohled na celý případ. <3

*4,5


sabix
14.02.2024 4 z 5

Pečlivě zpracovaná kniha. Někdy jsem se ztrácela ve jménech, popis všeho je dosti podrobný, místy mě to až nudilo, ale jako celek je kniha velice zajímavá a mohu ji doporučit. Osobní zkušenost autorky s Tedem tuto knihu odlišuje od jiných knih, stejně jako ona pak možná budete mít tendenci rozlišovat dva Tedy - toho citlivého, co pracoval na lince, a toho, co vraždil a byl nekrofilem. A možná nakonec pochopíte, že takto rozlišovat nejde. Nechutností v knize není příliš (ale jsou), kdo je vyhledává, mohl by být zklamaný.

pavel1238
05.02.2024 3 z 5

Příběh, kterému se člověk zdráhá uvěřit. Každopádně, nemyšleno nijak zle, autorka si na tomhle vybudovala kariéru. Kniha je bohužel zajímavější a mrazivější, když popisuje období, kdy byl Bundy ještě na svobodě. Vězeňská část už trochu ztrácí a závěrečné martyrium se soudními procesy a nekončícími odvoláními je k nepřečkání.

Deia
25.01.2024 4 z 5

Na túto knihu som bola veľmi zvedavá odkedy vyšla, no a kým som sa k nej dostala, tak už sú v edícii vydané ďalšie tri. A snáď budú aspoň tak dobré ako táto, aj keď nejaké muchy má. Musím priznať, že úvod ma do čítania veľmi nenalákal - prišiel mi chaotický a celkom o ničom. Ale keď sa už autorka rozpísala o samotnom Tedovi, tak som sa od čítania nemohla odtrhnúť. Jeho život bol zaujímavý a je strašné, že z muža, ktorý mohol toho toľko dosiahnuť, sa vykľul taký netvor. Pri popisovaní toho, čo sa jednotlivým ženám (a často krát iba dievčatám) stalo, mi bolo veľmi ťažko. Hlavne príbeh Georgann Hawkins, ktorá zmizla keď šla sama iba 12 m, doslova od domu k domu. A samozrejme, nie len jej príbeh je strašný, ale všetkých tých žien, ktoré boli napadnuté úplne hocikde - doma, v parku, v študentskom dome... Nechápem, ako toto môže niekto robiť. A taktiež nechápem, ako tak dobre mohol Ted pôsobiť na ľudí, vrátane sudcov, ktorí mu podľa mňa dovolili dosť veľké ústupky a častokrát som nad tým iba krútila hlavou. Čo mi ale na knihe vadilo bol samotný vzťah autorky s Tedom, ich korešpondencia bola síce zaujímavá, ale prišlo mi, že autorka sa do príbehu vkladala o dosť viac ako by mala. A záver bol snáď nekonečný, sto strán a zakaždým, keď som si myslela, že je koniec, tak tam bol nejaký dodatok, potom ešte jeden a opäť ďalší... Ako tie posledné strany boli pre mňa trochu utrpením, aj keď aj v nich sa nachádzalo dosť zaujímavých informácií, len to mohlo byť výrazne kratšie. Ale knihu rozhodne odporúčam a na ďalšie príbehy z tejto edície som veľmi zvedavá.

Dinosaur
08.01.2024 5 z 5

Komentuji bohužel s hodně velkým časovým odstupem, takže spíše stručně. Nedokážu si představit, být v kůži autorky, z jejíhož kamaráda se nakonec vyklube sériový vrah. Na Tedu Bundym mě dost děsí to, že skutečně působil poměrně charismaticky a tomu jeho hraní si na nevinného by člověk téměř uvěřil. Kniha mě bavila a dobře se četla i když nepatří k nejtenčím, zájemcům o true crime mohu určitě doporučit.

Jesiesbookworld
08.01.2024 5 z 5

Čekala jsem ledaccos, ale tohle! Wau! Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Velmi dobře zpracováno, ačkoliv jsem si musela psát poznámky, ať se neztratím ve všech jménech, četla se celkově velmi dobře.

slaska77
25.12.2023 3 z 5

Kniha byla velmi zajímavá, jen mi přišla taková dost chaotická, asi tím, jak autorka stále připisovala během let další a další doslovy. Chápu, že byly nutné kvůli vývoji událostí, ale asi by mi spíše sedlo nějaké přepracované vydání. Místy to bylo navíc až úmorné vyjmenovávání osob či míst, což ubíralo čtivosti knihy. Nejvíce mě zasáhlo, že zhruba když jsem byla v půlce, udála se hromadná vražda tady u nás, to bylo vážně mrazivé. Psychopatovi se nedá uniknout. Čest autorčině památce

Vendulik
09.11.2023 5 z 5

Mrazivé čtení

moničina
04.11.2023 4 z 5

Veľmi pútavo napísané s množstvom detailných informácii. Vrahova drzosť bola fakt neskutočná, to ako zaúradoval za denného svetla v parku pri obrovskom množstve ľudí a to jeho vyčíňanie v študentskom dome. Je nepochopiteľné, že človek s takým rodinným zázemím, ktorý nebol obeťou násilia v detstve a s možnosťou kvalitného vzdelania sa stal zrůdou. Úplne sa tým líši od iných sériových vrahov.
Jediné, čo mi na knihe vadilo bola úvodná časť, ktorá v skutočnosti úvodom vôbec nebola a vlastne sme vpadli na začiatku trochu chaoticky rovno do deja.

nula87
18.10.2023 4 z 5

Velmi zajímavý popis jednoho z nejznámějších sériových vrahů Ameriky - jeho vraždění, ale také doby utěků z vězení a vleklých soudních bitev . Poutavý, děsivý, ale zároveň velmi precizní popis toho autorky, které začne docházet, kdo je ve skutečnosti její fajn přítel.

Kopta
08.09.2023 3 z 5

Natož, že se jedná o velkolepý debut s největším jménem, tak kniha má drive v tom, co bylo nejvíce navíc. Předmluva a doslov. Více než tři sta stránek je jakási faktická výplň, která však nemá nic moc společného se prožitkem než faktografickým výčtem, což je v něčem v pořádku, ale očekávání se mohou lišit.

dufkys
03.09.2023 4 z 5

Pribeh Teda jsem znala již drive, v tomto ohledu pro mě kniha překvapující nebyla. Ale ty zákulisní informace spolu s útržky dopisů a fotodokumentací byly něco, co tuhle knihu činí zajímavější, než různé podcasty na stejné téma.

apq
22.08.2023 5 z 5

Knížka je velice rozsáhlá, což je jedině dobře. Oproti mnoha knihám zabývající se sériovými vrahy, není povrchní, jak tomu u mnohdy bývá. To, že autorka byla kamarádkou Teda Bundyho vidím také jako pozitivní, přináší to zajímavý pohled na jeho osobu, ačkoliv je samozřejmě jasné, že byla svým způsobem zaujatá.
Za mě zajímavá kniha.

Alex.Barunka
08.08.2023 3 z 5

Ted Bundy pro mě byl zcela spontánní, překvapivou volbou. Šla jsem do něj úplně naslepo, bez jakýchkoliv dřívějších informacÍ, abych doslova zhltla informační stránku věci, abych soucítila s každou jednou rodinou, abych pochopila, co člověka vede zrovna touto cestou a taky abych do ticha několikrát pronesla - sakra jestli můžeš, tak zakřič

Jestli jsem pochopila? Ano i ne. Ale někde uprostřed ve mně začal hlodat červíček pochybností. Něco mi začalo vadit až do té míry, že jsem musela Teda několikrát zaklapnout. Nebyl to Ted sám, ač to může znít jako paradox. Byla to autorka. Její výrazná subjektivita, včleňování osobních záležitostí do míst, kam nepatří, její naivita a toliko četná lítost nad Tedem, která působila až moc bodavě v rovnítku k pozůstalým obětem, i obětem samotným. Věc, kterou jsem z hlavy nedokázala vypustit až do jejího posledního doslovu

iv.ča
11.07.2023 5 z 5

Kniha byla pojatá skvěle, jak z pocitů a vzpomínek spisovatelky na Teda, tak z pozice vraha samotného, detektivů, soudců a v neposlední řadě obětí a rodin.

LussyP
13.06.2023 5 z 5

- Normální není nikdo z nás. -

Přiznám se, že před čtením jsem o Tedu Bundym nemělo moc informací a na seriál na Netflixu se chystám až teď po dočtení.
Kniha mě překvapila jsou čtivostí, přesto přiznávám, že mi občas přišel překlad trochu kostrbatý a doslovný (úplně jsem viděla tu anglickou frázi, jejíchž doslovný překlad nedával smysl). Je pravda, že občas mi přišlo, že se autorka ubírá až moc do detailů, které nebyly podstatné. Celá jména desítek policistů v rámci jedné stránky už jsem později i přeskakovala, ale rozumím, že je to projev úcty k jejich práci, ale při čtení to dělá pěkný guláš.
Nejvíc mě zaujal bez pochyby fakt, že autorka byla jeho kamarádka, což příběhu dodává úplně jiný rozměr, všichni se totiž běžně uklidňujeme, jak bychom přeci vraha a násilníka poznali na první pohled - a ono ne. Osobní perspektiva dodala tomuto hrůznému příběhu nový rozměr.
Knížku si jistě pořídím a doporučuji všem, které toto téma zajímá, dostanete příběh od dětství až po smrt a i pár fotek.

Airelle
04.06.2023 4 z 5

Pokud jde o kriminálky, dávám přednost těm, které jsou podle skutečných krimi případů. Zbožňuju Případy 1. oddělení, už jsem je viděla několikrát. Nedávno jsem objevila podcast Opravdové zločiny, sice později než ostatní, ale zase ještě pořád nemusím čekat na nové díly. V jednom díle jsem se také seznámila s Tedem Bundym, o kterém jsem sice slyšela, ale nic extra ne. Když jsem narazila na štafetu, které vévodí Ted Bundy, tak jsem po něm okamžitě skočila.

Kniha je vyprávěná z pohledu kamarádky a bývalé kolegyně samotného Teda a spolu s ní se dozvídáme bližší informace o vraždícím monstru schovaném za milou tváří.

Ted Bundy byl vraždící šílenec, kterého bych opravdu potkat nechtěla. Vraždil naprosto chladnokrevně, promyšleně, likvidování obětí se mu dařilo na výbornou, prostě zmizeli s povrchu zemského. Jeho řádění mělo několik fází, ale obětmi byly vždy ženy a bylo jich tolik. Setkání se zabijákem Bundym přežila jen málokterá.

Spolu s Ann sledujeme jeho životní peripetie, nevydařené vztahy, studium psychologie, práv, a pak také v neposlední řadě jeho vraždění, dopadení, soudy, útěky z vězení a jeho definitivní odsouzení k smrti. Trochu mě mrzí, že i přes snahu být objektivní, autorka dost často klesá k subjektivnímu pohledu a prosazování svých názorů. Bohužel i upgrady mi přišly ve finále rušivé a navíc.

Ted Bundy se nakonec k vraždění dívek přiznal, a to jen pár hodin před popravou.

Bylo jich tolik. Obětí bylo pravděpodobně víc, než se kdy dozvíme. Bob Keppel se domnívá, že Ted zabil přinejmenším stovku žen a já s ním souhlasím.

Šílenství, ano, ale šílenství je to, co se pokouším pochopit. Držet otěže moci nebyla žádná legrace, když už nebylo koho onou mocí terorizovat.

Jenže já jsem ten nejchladnokrevnější hajzl, s jakým jste se kdy setkali.

rainer
28.05.2023

ačkoli tento příběh celkem dobře znám, celé je to prostě k neuvěření. to že těch zabitých holek bylo více než 30, to je jasné. nedá se pochopit, s jakou chladnokrevností ty vraždy Ted Bundy prováděl. nejtěžší prý bylo zabít tu první dívku, pak už to byl jen takový "kolotoč". kniha jen opravdu pro otrlé.

zelda7
25.05.2023 4 z 5

Opravdu zajímavá kniha z žánru True crime, přesto jsem hodnotila 4 hvězdami, jelikož kniha o Richardu Ramirezovi mi přišla více profesionální a lépe strukturovaná. Kniha od Ann Rule byla trochu postižena jejím vztahem s Tedem Bundym, jakoby se touto knihou vypisovala z toho, že ho znala a že poznamenal její život. Asi mi chybělo v knize více faktů. I tak ale doporučuji přečíst. Těším se na další knihu z této série od Joty.