Tajemství pramenů

Tajemství pramenů https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485102/bmid_tajemstvi-pramenu-jCw-485102.jpg 4 302 75

Když psycholožka Jackie najde devět nepřijatých hovorů od své starší sestry Lexie, zprvu se domnívá, že se jedná jen o další ze sestřiných manických stavů, při nichž se často ocitá mimo realitu. Právě kvůli nim s ní Jackie před více než rokem přerušila kontakt. Druhý den je ale Lexie nalezena mrtvá – utopená v jezírku na babiččině pozemku. Když Jackie dorazí na místo a probírá se věcmi po své sestře, dozvídá se, že Lexie zkoumala historii rodiny a tohoto sídla. A tak se sama rozhodne ponořit do výzkumu a pomalu jí dochází, že toto místo skrývá mnohem temnější minulost, než si vůbec kdy dokázala představit. Píše se rok 1929 a sedmatřicetiletá, čerstvě vdaná Ethel Monroeová zoufale touží po miminku. Ve snaze ji trochu rozptýlit ji manžel Will vezme na výlet do Vermontu, kde byl právě dostavěn moderní přepychový hotel, jenž se pyšní přírodními prameny, velkým lákadlem pro hosty. Během pobytu zde Ethel zjišťuje, že je místní voda opředená legendami. Údajně totiž plní přání. Netuší však, že když jezírko dává, stejnou měrou také bere. Strašidelný, velice čtivý román plný zvratů, z něhož budete mít husí kůži po celém těle. The Drowning Kind je moderní duchařský příběh, jenž je důkazem toho, že minulost, ač často pozapomenutá, je ve skutečnosti blíž, než si myslíme.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Drowning Kind , 2021


více info...

Přidat komentář

Luňajda
20.03.2024 4 z 5

Zajímavý příběh, čtivě napsaný, ale autorčinu knihu Zimní lidé tato kniha nepředčila. Určitě bych toto čtení ale nenazvala hororem, spíš takovým záhadným příběhem s prvky duchařiny. Dvě časové roviny mi nevadily, kniha se četla velmi dobře.

Aghatte
07.03.2024 5 z 5

Moc mě to baví a tentokrát odpustím i dvě časové roviny.

Pokud lidé něčemu nerozumí, bojí se toho.
A jaký je vlastně rozdíl mezi duchem a vzpomínkou?


Deia
25.01.2024 3 z 5

Knihy od autorky sa mi čítajú veľmi dobre, aj keď veľmi hororové mi neprídu. Aj napätie mi tam trošku chýba. Aj keď v tejto mi toho chýbalo viac. Príbeh v oboch líniách plynie pomaličky, v tej z minulosti nič hororové nie je, v tej zo súčasnosti je toho trošičku. Prostredie je zaujímavé, bola som zvedavá, čo sa z toho tajomného jazierka a predtým prameňov vykľuje. A tu nastal kameň úrazu, pretože som sa vôbec nedozvedela to, čo som chcela a prišlo mi, že záver vyšumel tak nejak do stratena, žiadne poriadne rozuzlenie. Už dlho som nebola záverom knihy tak veľmi sklamaná ako teraz. Okrem toho sa kniha celý čas čítala ľahko, postavy boli síce trochu zvláštne, či už v minulosti alebo v prítomnosti, ale nejak mi to nevadilo. Len škoda toho záveru. Aj keď ďalšie knihy od autorky si určite rada prečítam.

Pumpkin
07.01.2024 5 z 5

Super, ještě lepší než Vermontské psycho

Parwana
01.01.2024 5 z 5

Zatím asi nejlepší horor, jaký jsem kdy četla. Jasně daný rámec, skvěle vystavěná hlavní zápletka, knihu jsem doslova zhltla.

Olous1
07.10.2023 3 z 5

Začátek dobrý,pak nastalo mírné oslabení,kniha mi přišla moc zdlouhavá,no a konec vcelku ucházející. Takový průměr.Za mě 75%.

medulinka
27.09.2023 3 z 5

Od autorky jsem již četla dvě knihy, a to Zimní lidé - z té jsem byla nadšená a moc se mi líbila a pak Pozvaní - o něco slabší než Zimní lidé, ale také fajn čtení.
Na Tajemství pramenů jsem se tedy těšila. Opět se jednalo o takový duchařský, mystický příběh, možná i lehce strašidelný. Námět zajímavý - čarovné, záhadné jezírko... Kniha se četla dobře, byla čtivá. Celkově vůbec nebyla špatná, konec za mě překvapivý, ale na knihu Zimní lidé to nemělo. Myslím, že se bude líbit hlavně čtenářům, co mají rádi tyto duchařské žánry.

Knihomolka97
18.09.2023 2 z 5

Někdy se stane, že vám nějaký autor jednoduše nesedne. A u mě je to právě Jennifer McMahon. Nevím jestli je to i tím žánrem, který běžně nečtu, ale zkrátka mi nesedí její styl vyprávění. Je nezáživný, nebaví mě.
Tajemství pramenů mě zaujalo anotací a těšila jsem se na duchařský horor, při kterém se budu aspoň trochu bát. A to se nestalo. Čtení pro mě bylo dosti utrpné.
V knize se střídá minulost s přítomností. Linka v přítomnosti se táhla a měla jsem pocit, že se nikam neposouvá, navíc mi nebyla sympatická žádná z postav.
Linka v minulosti byla o něco zajímavější, ale ani tady jsem si k postavám nedokázala najít cestu. Paní Monroeová mi v průběhu začala lézt na nervy.
"Jsem paní Monroeová a jsem šťastná.. jsem paní Monroeová a chci dítě, jsem paní Monroeová a jsem žena v domácnosti a bla bla." Co to bylo?

Naštěstí tu byly i napínavější momenty, které knihu zachránily, ale víc než 2*/5* zkrátka nedám a autorku už potřetí zkoušet nebudu.

tessie_m
05.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Skvělá kniha, moje druhá kniha od autorky. Rychle se čte, moc mě bavila, nenudila jsem se, ale ten konec mě strašně překvapil a úplně jsem se ztratila. Kdy se jako stihla utopit?

veronika4001
26.08.2023 3 z 5

Dvě časové linky ze současné doby, a ačkoliv vím, že přijde doba historická, tzn. rok 1929, prozatím si libuji v jejich rivalitě. Příběh se mi zdá více osobní než domy Darcy Coates, je více v lidech než o nich, také autorka je pragmatičtější.
Tajemství pramenů. Když jsem si přečetla název knihy, hned jsem po ní sáhla a těšila se, o jakých záhadných dokumentech se dozvím. Někdy je dobré nečíst anotaci; dokumentů se záhadnými klíči, reliéfů a map je v hororových pojednáních hodně, i když ne natolik, aby jich bylo dost.
Jennifer McMahon je další mojí oblíbenou autorkou, žel tento horor je nevýrazným duchařským kusem, necítila jsem ani mrazení, pouze závan nadpřirozena; Zimní lidé jsou o úroveň výš. Miluju spíše nervy drásající horory, ačkoliv pěkné počtení to bylo. Od této autorky jsem ale čekala víc.

PetaZ
04.08.2023 4 z 5

Ctiva kniha s pitomym koncem podle me.. Pred doctenim jsem si pomyslela, ze autorciny knihy jsou lepsi, nez Darcy, ale jsou spise nastejno... No nevadi, treba se v dalsi knize dockam normalniho konce

Mikik
09.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Opravdu jsem na vážkách jestli 3 nebo 4 hvězdičky. Ale víc převládá věcí, co mi moc neseděly.
Duchařský horor si opravdu představuji poněkud jinak a žádná strachuplná atmosféra tu prostě není. Hezky se to čte, prolínají se dvě časové linky a musím říct, že příběh Ethel se mi líbil o hodně více.
Jax byla nesympatická až na půdu. A ten konec za mě tedy taky zklamání, ano určitě po tom všem by si tam zbývající členové rodiny dělali tradiční večeře a žili v klidu dál. Autorku úplně zavrhovat nechci, protože sice to nebyl horor, ale stránky ubíhaly a za chvíli byl člověk na konci.

Airelle
25.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Moje první seznámení s hororem, i když tenhle byl jasně soft. Ke knize jsem se dostala v rámci štafety u @knihaopate a moc jí tímhle děkuji.

Když jsem knihu otevřela vůbec jsem nečekala, že mě takhle chytne. Nemohla jsem se odtrhnout. Velmi mě bavili flashbacky do minulosti a vyprávění Ethel, u které jsem opravdu ze začátku netušila, jak zapadá do příběhu.

Prameny, jezírko a vše, co se kolem dělo, bylo děsivé. Autorka píše tak věrně, že jsem měla pocit, že jsem přímo u jezírka a čekám, co mě chytne za ruku.

Sestry Lex a Jax mě chvílemi tedy vůbec nebavily, Lex mi přišla mimo a Jax se svým zapíjením prášky alkoholem taky a ještě víc, že se nad tím nikdo ani minutu nepozastavil.

Na Vrabčím hnízdě a u pramenů bych tedy nechtěla žít ani minutu. Byla bych vyděšená asi jen z toho smradu, co se z jezírka line.

Dáma s hrnstjm
23.05.2023 4 z 5

Líbilo se mi téma i zápletka, obě časové roviny se pěkně spojily (i když předvídatelně), hororová atmosféra se sice nedostavila, ale nevadí. Souhlasím s komentáři, že by knize prospělo zkrácení, je tu dost hluchých míst a několik zbytečných postav. Jako oddychovka fajn, moje TOP kniha od autorky ale zůstávají Zimní lidé.

Kerriova
11.05.2023 4 z 5

Pěkně dlouho jsem čekala na nějaký kvalitnější horůrek. Už mi to chybělo. Na McMahon jsem se chystala už nějakou dobu, takže když se důrazně ozval hororový absťák, usoudila jsem, že přišel její čas. Pěkné prostředí, dvě přehledné časové linky, které se pravidelně střídají. Jedna obsáhlejší ze současnosti, druhá stručnější, připomínající deníkové záznamy z minulosti. Autorce se povedlo vytvořit obstojnou strašidelnou atmosféru, solidní napětí a celkem rozumné nadpřirozeno. Ale přes to všechno tomu něco chybělo a obzvlášť konec mi úplně dokonale nesedl. Nebyl to prostě takový ten typický horor dle mého gusta. Tato kniha je ale údajně trošku slabší než jiná autorčina díla, takže rozhodně neházím flintu do žita a v dohledné době od ní zkusím vylosovat něco dalšího. Je to slibné, má to potenciál.

nikinikiniki
29.03.2023 4 z 5

Kdo má rád duchařiny, určitě stojí za přečtení. Rychle se dostanete do děje a vtáhne Vás to. Přemýšlela jsem nad hodnocením mezi 4-5, ale nakonec dávám 4 hvězdy, přece jen na 5 to musí být úplně dokonalé. :) Každopádně mohu doporučit. :)

Littlemonday
16.03.2023 3 z 5

Tajemství pramenů - Jennifer McMahon

Kniha, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě.

Anotace:

Když psycholožka Jackie najde devět nepřijatých hovorů od své starší sestry Lexie, zprvu se domnívá, že se jedná jen o další ze sestřiných manických stavů, při nichž se často ocitá mimo realitu. Právě kvůli nim s ní Jackie před více než rokem přerušila kontakt. Druhý den je ale Lexie nalezena mrtvá utopená v jezírku na babiččině pozemku. Když Jackie dorazí na místo a probírá se věcmi po své sestře, dozvídá se, že Lexie zkoumala historii rodiny a tohoto sídla. A tak se sama rozhodne ponořit do výzkumu a pomalu jí dochází, že toto místo skrývá mnohem temnější minulost, než si vůbec kdy dokázala představit.

Píše se rok 1929 a sedmatřicetiletá, čerstvě vdaná Ethel Monroeová zoufale touží po miminku. Ve snaze ji trochu rozptýlit ji manžel Will vezme na výlet do Vermontu, kde byl právě dostavěn moderní přepychový hotel, jenž se pyšní přírodními prameny, velkým lákadlem pro hosty. Během pobytu zde Ethel zjišťuje, že je místní voda opředená legendami. Údajně totiž plní přání. Netuší však, že když jezírko dává, stejnou měrou také bere.
Strašidelný, velice čtivý román plný zvratů, z něhož budete mít husí kůži po celém těle. The Drowning Kind je moderní duchařský příběh, jenž je důkazem toho, že minulost, ač často pozapomenutá, je ve skutečnosti blíž, než si myslíme.

Recenze:

Asi jsem díky téhle knize poznala, že žánr duchařský horor není šálek mé kávy Líbí se mi, když kniha vyvolává strach a otázky, ale voda opředená legendami a Bububu, ať nezahučíš do jezírka, na mě nepůsobilo tak, jak mělo.

Každopádně musím pochválit přehledné dělení děje do minulosti a přítomnosti, pár povedených odhalení a snahu udržet postavy realistické.

3/5

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme

kklepkaa
10.03.2023 2 z 5

Jennifer McMahon se mi trefila do noty. Rozhodně jsem se nebála, ale bylo to napínavé a velmi čtivé. Horory se neberou jako vrchol literatury, ale musím uznat, že všechno mělo celkem hlavu a patu a atmosféra se autorce také jakž tak povedla. Akorát ke konci to začalo trochu haprovat. Co se mi ale fakt líbilo, byly dvě časové linie. Trochu mě mrzí, že autorka trochu víc nerozpracovala historii pramenů.

Mamka_cte
07.03.2023 2 z 5

Tuto autorku mám moc ráda. Například kniha Pozvaní (užasně a strašidelně napsaná!), ale tady jsem hodně zklamaná.. Na knihu jsem se těšila a obálka přidala další bod proč si ji přečíst. Snad mě další kniha od autorky nezklame..

Příběh je psaný z pohledů dvou časových linek, postupně se odkrývají rodinná dramata a problémy. Nakonec se časové linky spojí dohromady.

Kniha má poutavý a záhadný příběh, který nás pomalu a poutavě vtahuje do děje. Ale velké mínus - není vůbec strašidelná, což bych od hororu očekávala.

Ve zkratce příběh pojednává o jezírku s kouzelnou mocí, dvou sestrách, předcích a hlavně nemocích, které lidstvo potkávají.

Hodně informací se v příběhu opakovalo a nebylo to nutné. Za mě to byla nuda a myslím si, že to autorka umí mnohem lépe.

Nina291
01.03.2023 2 z 5

Je to čtivé ale tak roztahané, že to ztrácí spád. Ale jinak zajímavý příběh.