Strom odvahy

Strom odvahy https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26496/bmid_strom-odvahy-65d7744ec63ae.png 4 104 21

Janine je rozvedená matka osmileté Sophie. Ta trpí vážnou ledvinovou chorobou. Janine ji přihlásí do klinické studie, která prověřuje účinky bylinného léku. Svým rozhodnutím se však dostane do střetu se svým bývalým manželem. Pochopení nalézá jen u Lucase, sympatického málomluvného zahradníka, který pracuje v sídle jejích rodičů. Ti mu však nedůvěřují a jeho zájem o Sophii jim připadá podezřelý. Holčičce léčba natolik prospívá, že se Janine odváží pustit ji na víkendový výlet se skautkami. Od jejího odjezdu je jako na jehlách a bojí se, aby se dcerčin stav nezhoršil. V neděli netrpělivě vyhlíží auto, které má přivézt její holčičku z prvního dobrodružství mezi dětmi. Míjejí minuty, posléze hodiny, a vůz nikde. Když se na parkoviště snese soumrak, musí si Janine přiznat neuvěřitelnou pravdu: dcerka zmizela - auto, v němž jela s kamarádkou a jednou z vedoucích, jako by se propadlo do země. Rozbíhá se pátrání, ale policie je bezradná a Janine nakonec nevydrží sedět se založenýma rukama. Najme si helikoptéru a letecký průzkum okolí ji přivede k hrůznému nálezu. Ani ten však nedává odpověď na její otázky: Kde je vlastně Sophie? Může bez léků a potřebné hemodialýzy přežít? A je Lucas opravdu tím, za koho se vydává?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Courage tree , 2001


více info...

Přidat komentář

Youn@n
01.10.2023 2 z 5

Diane umí psát lépe. Ale pořád lepší kniha než oheň a déšť.

AlexandraBane
01.07.2023 5 z 5

Hodně čtivý příběh plný napětí až do úplného konce


Pavlina50
16.01.2023 3 z 5

Po přečtení několika prvních knih této autorky jsem byla nadšená a vyjadřovala k její tvorbě samé superlativy. Ovšem, jak mi její přečtené knihy postupně přibývají, moje počáteční nadšení postupně už trochu slábne. Sice pořád oceňuju skvělou čtivost i nápady na zápletky, ale už to nečtu se zatajeným dechem, jako ty první (např. Mlčení, Krutá volba).
Docela vlažně na mě působila i tato kniha – sice emočně přitažlivé téma, styl psaní bez zbytečných omáček, spád…ale něco tomu prostě chybělo. Nebo přebývalo?
Celé to na mě tentokrát působilo nějak až moc přehnaně idealisticky a nereálně - hlavně, co se mezilidských vztahů týká…taková průměrná kniha, na kterou si asi brzy ani nevzpomenu.

KatkaHutyrová
12.11.2021 5 z 5

Chamberlainová prostě nikdy nezklame. Všechny milovnice inteligentního ženského čtení si přijdou zaručeně na své.

Velice čtivý, dobře promyšlený příběh s notnou dávkou napětí. O zvraty zde není nouze.

Skvělá kniha, kterou mě bavilo číst. Přestože má poměrně málo stránek, příběh je dobře rozehraný a řádně ukončený - důkaz, že autorka opravdu umí. Knížka vtáhne od první stránky.

berila
09.07.2020 3 z 5

Dobrý román, ale už jsem od autorky četla lepší knihy. Přesto stojí za přečtení.

tabaluga
22.10.2019 4 z 5

Kniha se četla moc dobře, dej byl napínavý v obou dějových linkách, které se nakonec protly. Libila se mi Janina odhodlanost, mnohé z nás by to jistě tak statečně nezvladaly.

TaLu
28.02.2019 5 z 5

Prvně jsem četla před lety. Hlavní dějovou linku jsem si pamatovala. Hledání ztracené holčičky, která trpí ledvinovou chorobou. Ale nic to neubralo ze čtivosti románu. Výborně vykreslené postavy, dramatické zvraty, dvě odlišné linky příběhu, které spojuje naděje, láska a hledání vnitřní odvahy. Jsem opravdu ráda, že ani po mnoha letech tato kniha neztratila nic z významu a mohu ji vřele doporučit i současným čtenářům. Klidně bych četla ještě dál, nerada jsem se loučila s hrdiny s nimiž jsem se během knihy seznámila. Psychologický ženský román. Autorka nezklamala.

broskev28
19.01.2019 4 z 5

Strom odvahy jsem pojala jako kompenzaci - sáhla jsem po knize Chyť mě a po několika stranách jsem ji odložila; jak téma, tak styl psaní mi vůbec nesedly. D.Ch. mě už několikrát nezklamala, a ani s touhle knihou tomu nebylo jinak. Zajímavé téma, dva souběžné příběhy, v nichž jsou hlavními hrdinkami dvojice matka a dcera.
Až na lyriovník (místo liliovník) tulipánokvětý nemám co vytknout, a to určitě není chyba autorky, ale spíše odpovědného redaktora (korektora). Pravda, děj je trochu předvídatelný (až na Lucase), konec sladký, ale nikdo nám přece netvrdil, že je to příběh ze života, natož thriller. I když přiznávám, že s objevením Marti ve srubu jsem prožívala horké chvilky . . .

Arev122
22.11.2018 4 z 5

Kniha se mi líbila, měla spád, napětí i hezký konec.

ctenarkaEva
15.07.2018 4 z 5

Trochu červená knihovna, ale s dávkou napětí. Čtivý příběh, místy mi děj připadal až přehnaně neskutečný, ale nemohla jsem se odtrhnout od čtení, protože jsem chtěla vědět, jestli ztracenou holčičku najdou a jaká tajemství skrývá Lucas.

Toňula
02.08.2017 4 z 5

Znovu se mi potvrdilo, že knihy Diany Chamberlainové stojí za přečtění. Opět lidský příběh, ve kterém hrdinové řeší nejen morální dilemata, ale snaží se vyrovnat s minulostí a jejími důsledky na současný život. Nechybí láska, napětí, naděje i beznaděj, porozumění i nepochopení, tvořící čtivý koktejl pro vnímavého čtenáře.

EvikU.
08.04.2017 4 z 5

Skvělé čtení, všem doporučuji. Je to napínavý, čtivý, prostě super.

Šánka
28.01.2017 4 z 5

Knihy Diane Ch. se výborně čtou, baví mě a líbí se mi, jak autorka píše.
I tento příběh byl dobře namíchaný koktejl z přiměřené dávky napětí, příjemné porce romantiky a (ne)očekávaného závěrečného překvapení :-).
Prostě dobrá knížka pro chvíle pohody u čtení.

cukrovka
05.08.2016 4 z 5

Zajímavý námět, napínavý příběh. Jen mi moc nevyhovoval autorky styl psaní.

Evik30
20.10.2014 4 z 5

Emotivní kniha s prvky romantiky. Chamberlain má ve svých knihách jedno drama za druhým. Jeji knihy se výborně čtou, i když tato se musela číst o něco pomaleji. Krásné i když smutné téma, které dokáže dojmout každého čtenáře.

missa85
04.09.2014 5 z 5

Jedním slovem-super! Podle obalu jsem knížku hoooodně dlouho odkládala, ale obsahem mě překvapila :-) Zajímavé, napínavé, místama trochu naivní, ale nevadí :-)

amysa
16.07.2014 4 z 5

Zajímavý, čtivý a hned od začátku napínavý příběh se zcela nečekanou a překvapivou zápletkou. Jen se mi postupem času začalo zdát, že mi děj sklouzává nejen do předvídatelné linky, ale hlavně tam začalo být těch dějových zvratů až nějak moc a chvílemi mi to přišlo čím dál tím víc "přitažené za vlasy". Ale špatná knížka to určitě není, autorku čtu moc ráda a tady je docela zajímavé, jak ten příběh tentokrát poskládala dohromady, aby z té pro mě zcela nečekané detektivky i nějaký ten romantický nádech vypadl:-)
Klidně si jí někdy přečtu s odstupem času znovu, třeba jsem na ní zrovna neměla tu správnou čtecí náladu...

princesse
16.04.2013 5 z 5

Skvělá kniha, výborně napsaná, napínavá, čtivá a poutavá. Zajímavé rozuzlení. Škoda, že už jinou knihu od Diane nemám. Budu se muset po nějaké poohlédnout. Doporučuji.

vikikl
18.09.2012 4 z 5

Moc pěkná, čtivá kniha.

ina77
20.05.2012 5 z 5

Nádherná kniha,od začátku do konce jedno velké překvapení.Od této autorky, to byla má první kniha a opravdu nádherná.Už se chystám na další a jsem moc zvědavá jaké budou.Mohu jenom doporučit a dávám všechny hvězdičky!Jo a navíc mám objednaný i Tulipánovník do zahrady,tak uvidím! !

Autorovy další knížky

Diane Chamberlain
americká, 1950
2019  92%Nutné lži
2017  88%Utajená sestra
2007  92%Krutá volba
2002  91%Mlčení
2009  88%Před bouří

Kniha Strom odvahy je v

Přečtených149x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených12x
Knihotéce100x
Chystám se číst47x
Chci si koupit12x