Střetnutí

Střetnutí https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329424/mid_stretnuti-fEx-329424.png 5 76 18

Aston. Typické americké městečko. Když si však jeden skeptický novinář a jeden mladý kazatel začnou dávat dohromady, co zjistili, pochopí, že spolu stojí proti nestvůrnému komplotu jisté teroristické organizacece, která si chce podmanit všechny obyvatele města a vposledu i celý svět. Román s vyjímečně pronikavým vhledem do duchovního boje a důležitosti modlitby.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Duchovní literatura
Vydáno: , Křesťanský život
Originální název:

This Present Darkness


více info...

Přidat komentář

archandelka
28.02.2022 4 z 5

Výborná kniha na uvědomění si, jak je duchovní svět reálný, mnohdy reálnější, než ten v kterém žijeme, a zároveň jak velmi jsme my schopní jej ovlivňovat. Příběh se sice rozjížděl pomalu, ale celkově mi tato kniha přišla jako výborný nápad, a velmi jsem se těšila na to, jak to celé dopadne, byť to bylo od začátku dost předvídatelné. Stinná stránka celého tohoto díla, je jeho překlad, jak už mnozí z vás zmiňovali, včetně teda gramatických chyb, a zároveň za mě i celkové zpracování - když jsem viděla, že strany nejsou zarovnané do bloku, ale rozházené všelijak, dost mě to vyrušovalo. V tomto směru bohužel Kumrán odvedl velmi špatnou práci.

veronika4001
02.02.2021 5 z 5

Je důležité, aby si člověk uvědomil, že ve fantastkním světě žije řada démonů, kteří žijí život a vize člověka, k němuž a do něhož se obrací. Existují dvě strany lidí (hodní, zlí), za nimiž stojí dvě strany démonů (ochránci, ničitelé). Příběh rozpoutává mezi nimi válku tak, jak nastává a pokračuje válka mezi oběmi stranami lidí. Zlo ke zlu, dobro k dobru. Každý má ve válce svého démona, který ho chrání a svého ničitele, který se ho snaží zlikvidovat. Tady jsou síla a odvaha na druhém místě. Jediný, kdo pomůže je Bůh a utkvělost myšlenek na něj. Bůh je skrze příběh viděn jako shluk myšlenek v naději na nebeskou pomoc, kterou je možné přivolat modlitbou. Díky příběhu jsem začala přemýšlet, zda mám dnes i já nějakého dobrotivého démona, který stráží moje tělo i duši a zda mě vůbec může vidět, zda může cítit to, co já prožívám a zda mi může nějak pomoci a ovlivnit můj život směrem k lepšímu. Možná v onom ďábelském světě také existuje můj zlý démon, který mi přeje zatracení, které se nakonec vyjeví jako důsledek špatných náhod, rozhodnutí a neštěstí v mém životě. Myslím si, že vyjma několika šťastných či nešťastných okolností v tomto životě, které mohou být pouhou souhrou mého nyní žitého nebo prožívaného života, tu správnou a jedinou pravdivou odpověď najdu v jiném životě, pokud po smrti nějaký je. Příběh je velice zajímavý a popisuje, jak autor vidí život ve světě; to, že je dvojí (lidský ve smyslu člověka na straně jedné a nebeský či ďábelský ve smyslu démona na straně druhé), a že člověk je tedy ve své podstatě nazírán dvojím pohledem.


pinussilv
18.11.2020 4 z 5

Nevím, kam bych přesně knihu zasadila. Prolíná se tu náznak fantazy s duchovní literaturou.
Myslím, že čtenáři jednoho či druhého žánru zde najdou něco, co jim bude připadat trochu nemístné . Mně osobně se kniha libila, protože odkrývala mnohé, co v naší společnosti stále více vystupuje na povrch, politické pletichy, touha po moci a bohatství za každou cenu, podvody, cesta vzhůru bez jakýchkoliv ohledů a za cenu obětí. Zapomíná se na jiné stránky života, prosté avšak nenahraditelné radosti a rodinné vztahy. Ti kdo mají rádi fantazy a nejsou křesťany, nebudou sdílet náboženské prvky a motlitbu jako cestu k vítězství dobra. Věřící lidé budou cítit naději, ale možná jim bude trochu vadit fantaskní popis boj mezi dobrem a zlem. V každém případě stojí za přečtení.

Leenah
28.10.2017 4 z 5

Moc příjemná kniha, hlavně pro křesťany. Příběh jako takový byl zajímavý, jako by mi dával nahlédnout i do dnešní politické a mocenské situace v naší zemi. Líbilo se mi konkrétní pojmenování různých mocností a důvěra, že proti nim lze bojovat. Nejsem si jistá, jestli bych ji doporučila svým nekřesťanským přátelům, myslím, že by spoustu věcí nemohli pochopit a připadalo by jim to "ujeté a manipulativní". Pro mě ale rozhodně jedna z těch lepších křesťanských knih.

irmag
27.06.2017 5 z 5

TAky musím přiznat, že mě úplně dostala...

EliškaPeř
12.02.2017 3 z 5

Kniha byla čtivá, ale neskutečně černobílá. Postavy byly bez vlastností, byly jen na dobré, nebo špatné straně. Zklamalo mě to.

bara1172002
02.01.2017 5 z 5

Jeto úžasná kniha, přečetla jsem ji jedním dechem. Má spoustu nedokonalostí, ale hlavní myšlenku předá tím nejlepším způsobem. Vyrostla jsem v křestanské rodině a zažila spoustu zázraků, ale až s touhle knihou jsem je začala vnímat v celé kráse i hrůze.

Hebrey
17.12.2016 5 z 5

Už je to déle, co jsem tuto knihu přečetla. Fantastická kniha, která se opravdu čte jedním dechem a člověk nemusí být hned křesťan, aby si jí užil a pochopil, oč v ní jde.

Alma-Nacida
10.04.2016 2 z 5

Nemůžu než hodnotit bezmála záporně, samá klišé, stylistické neobratnosti (nebo možná špatný překlad?), dvě hvězdy dávám za námět, který není špatný, ale bohužel zpracování ho zcela zabilo.

Christie
18.05.2014 5 z 5

Jedna z mých absolutně nejoblíběnějších knížek! Má všechno, co by správná detektivka měla mít a ještě navíc má duchovní rozměr! Perektní!

Garik
15.05.2014 3 z 5

Popravde, tento román na mňa nespravil ktovieaký dojem. Iste je to aj tým, že som po všetkej tej sci-fi a fantasy, ale aj inej (aj nábožensky orientovanej) literatúre už dosť otrlý a všelijaké fantastické a mystické konštrukcie na mňa len ťažko robia dojem (to nie je samochvála, skôr sťažnosť).
Tu musím upozorniť, nech už to niekomu príde smiešne alebo nie, že s vierou v existenciu anjelov aj diablov, a duchovného sveta vôbec, nemám problém. Že si to autor vo svojej fikcii (a možno nie iba v nej) predstavuje tak, ako to opísal, jeho vec, nedbám. Ale v detailoch je to príšerne nedorobené. Možno namietať, že tam ide hlavne o myšlienku a to ostatné sú iba nepodstatné kulisy, ktoré majú myšlienke poslúžiť. Lenže ja mám rád, keď s knihou (románom) dostanem všetko, čo tam patrí. Teda aj naozaj premyslený a logický dej s dotiahnutými detailmi, vierohodné postavy, atď.
Pre túto knihu je charakteristický vcelku prvoplánový a až detinsky naivne konštruovaný dej. Tiež častokrát akosi nedomyslená motivácia postáv, ktoré sa správajú niekedy dosť účelovo a neprirodzene. Všetci tí dobrí, spravodliví, „slniečkoví“ ľudkovia zo zboru (komparz) – jeden ako druhý. A navrch samé príšerné klišé. Neohrození novinári, strážcovia slobody a demokracie, statoční to bojovníci za ideály. Dobrí chlapci z FBI a vôbec všetci z federálnej administratívy... samé tie šablónovito jednajúce prototypy – „Čože? Niekde je ohrozený zákon? Ideme!“ – Akoby autor žil na nejakom ružovom obláčiku.
K tomu ten naprosto príšerný preklad (Kumran, 2009)! V priamej reči pomaly každá veta začínajúca buď „Hej...“ alebo „Nuž...“, čo veľmi rýchlo začne liezť na nervy. Možno je taký hrozný aj originál, ktovie, ale musí byť preklad taký otrocký a s tak obmedzenou slovnou zásobou? A potom tie spojenia ako napr. „prišiel tu“ apod. Než sa niekto podujme prekladať do svojho materinského jazyka, mohol by sa najprv priučiť jeho spisovnej forme. Ak v tom ale bol nejaký tajomný zámer, napr. snaha vystihnúť jednoduchosť vidieckych obyvateľov malého provinčného mestečka, mohol sa o tom dotyčný zmieniť aspoň v nejakej poznámke. To by som sa na tom možno dokázal zabávať, miesto aby som mal chuť trhať si vlasy. Žiaľ, takto je výsledok taký, že už beztak často dosť naivne vyznievajúce dialógy sú totálne sprznené. Akoby sa tam bavili mimozemšťania (teda, u tých anjelov a démonických bytostí nech by to bolo v poriadku) alebo chovanci „Ústavu“.
Navyše mi neustále dávala zabrať tá bezbrehá naivita niektorých amerických protestantských prúdov, ktorá presakuje celou knihou. Predstava Boha-taxikára, na ktorého stačí mávnuť a už sa vezieme (modlitba alebo dokonca len taká strelná modlitbička a anjelské zástupy sa rútia na pomoc). Stačí sa ohnať Ježišovým menom a dokážeme všetko. Detinská predstava, že ak žijeme podľa Biblie (ako nám ju vysvetlí napr. náš televízny kazateľ), musíme byť za vodou – zdraví, šťastní, bohatí... Ten, komu sa nedarí, ochorie či schudobnie, si za to najskôr môže sám a plne si to zaslúži – akiste nežije podľa Písma – takže na tých menej šťastných zas netreba príliš plytvať súcitom. My, Boží svätí, zabarikádovaní vo svojich elitných kluboch (zboroch), sme v „poho“ a na ostatných sa môžeme dívať pekne zvrchu. Až by sa chcelo zakričať: Aké americké!
Ostal mi z toho celého pocit, že to celé bolo myslené len ako také propagandisticko-výchovné dielko pre americkú protestantskú mládež.
Na druhej strane musím oceniť, ako výstižne, stručne a bez zbytočnej rozvláčnosti dokázal autor opísať sektárske spôsoby lovenia nových prívržencov, fungovanie rôznych siekt, východiská a skutočnú podstatu okultizmu, východného mysticizmu a New Age.
Napokon musím uznať, že je to predsa svojím spôsobom inšpirujúca kniha. Svojím čudným spôsobom...

pajkahej
10.11.2013 3 z 5

Tato kniha se vrátila nedávno na trh - ale v novém obalu :-) ..
opravdu doporučuju - strhující

Skripi
15.09.2011 5 z 5

Vynikajúca kniha, napísaná zvláštnym štýlom ale práve to je na nej zaujímavé. Je jednou z tých, čo som chcel čítať a čítať. Dej bol veľmi pútavý...

karelja4
13.02.2011

rád bych tuto knihu někde koupil,ale zatím jsem nenalezl kde.poradíte někdo?

anyzek
28.01.2011 5 z 5

Začátek mi přišel rozvláčný, ale pak nabírá kniha grády. Líbí se mi, jak autor skvěle rozkryl moc a taktiky démonů, jejich hierarchii a mocnou zbraň na jejich poražení. Doporučuji, hodně mi pomohla.

Spire
27.11.2010 4 z 5

Podle mého názoru velmi čtivý a napínavý detektivní thriller. Příběh se odehrává ve dvou rovinách: světské, odhalující a postupně rozkrývající spiknutí velkých rozměrů a duchovní, kde andělé a démoni svádí bitvu o své svěřence a lidi jako takové. Člověk si těžko bude kdy jistý, jak přesně to v duchovním světě chodí a funguje, ale na základě toho co se člověk může dočíst v Bibli a na základě osobní zkušenosti si myslím, že představa v této knize prezentovaná nemusí být v silném rozporu se skutečností, ale nehltal bych ji doslova. Myslím, že stojí za přečtení, ať už je člověk věřící, nebo ne. Referát (ne můj) a řekl bych, že i SPOILER: http://ireferaty.lidovky.cz/2/2123/Stretnuti

radus
30.11.-0001 5 z 5

Doporučuji přečíst, je to zvláštní a zajímavá knížka.

Týna
30.11.-0001 5 z 5

Velmi zvláštní a jedinečná kniha-doporučuji.

Štítky knihy

křesťanství

Autorovy další knížky

Frank Peretti
americká, 1951
2012  92%Střetnutí
1994  91%Tilly
1999  71%Dveře v Dračím chřtánu
2000  84%Útěk z ostrova Vodnáře
1998  82%Prorok

Kniha Střetnutí je v

Právě čtených1x
Přečtených97x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených12x
Knihotéce38x
Chystám se číst22x
Chci si koupit4x