Spací vady

Spací vady https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136553/spaci-vady-136553.jpg 4 32 7

Radka Denemarková patří mezi nejpozoruhodnější české prozaické a dramatické autory své generace. Za své dílo získala řadu ocenění, její romány byly přeloženy do několika cizích jazyků. Divadelní hra Spací vady, která měla premiéru v říjnu 2010 v pražském Divadle Na zábradlí, je mistrně vystavěné drama pro tři herečky. Na neurčitém místě se v něm po smrti ocitají anglická prozaička Virginia Woolfová, americká básnířka Sylvia Plathová a výstřední milionářka Ivana T. Ve vynuceném soužití, při kterém musejí obstarávat i velmi banální domácí práce včetně vaření a šití, každá z postav odhaluje - často proti své vůli - to ze svého života, co se sama před sebou snažila zamlčet. A třebaže vše dramatické se zde odehrává jen v dialozích tří postav, hra je plná nečekaných zvratů, náhle se vyjevivších animozit a nečekaných náklonností, vzdorování životu i smiřování se s ním. Hra Spací vady byla inscenována ve výrazně zkrácené verzi, její první knižní vydání ji čtenářům poprvé představuje v úplnosti. Kniha je doplněna unikátními fotografiemi Bohdana Holomíčka z pražské inscenace. zdroj: www.kosmas.cz ... celý text

Přidat komentář

zanzara
05.01.2024 4 z 5

Bylo to fajn, ale určitě bylo by ještě lepší, když bych tu hru viděl v divadle, anebo aspoň poslouchal jako audioknihu respektive rozhlasovou hru. Řídil jsem jí příliš neobratně v hlavě. Skvělý, místy až bolestně zlomyslný (pozor, ženy si povídají!) humor a skutečné životní problémy - psychologické i sociální, kterým čelí postavy, ikony ženské literatury Virginia Woolfová a Sylvia Plathová. A tři různé éry, v nichž mají ženy jiné společenské postavení a úplně jiný pohled na roli literatury. Nedávno zesnulá Ivana Trumpová, mezi intelektuálky jakési folkové enfant terrible, i když kýčovitá jako postava, vnáší do přeintelektualizované společnosti zcela nový, vtipný tón, který zahrnuje nejen život ale i spoustu humoru. V opravdovým životě se nemohly setkat, a tak se setkávají po smrti... v očistci. Pro každou z těchto žen byla literatura něčím jiným: pro Woolfovou únikem před sebou samotnou, únikem z domova a z vesnici, kde žila, a nástrojem k přeměně lidstva, pro Plathovou únikem od lidí do jejího vnitřního života, a pro Trumpovou v podstatě jenom nástrojem propagace jejího jména a následně zdrojem příjmu. Běžný čtenář však spíše překvapivě sympatizuje s chytrou Ivanou Trumpovou...

Ahmose
25.02.2023 5 z 5

Spací vady sú úžasná kniha plná inteligentného humoru, hlbších myšlienok, nevyhýbajúca sa vážnym témam, ako depresie, manželstvo, materstvo... Nakoľko sa jedná o divadelnú hru, rozhodol som sa počúvať ju ako audioknihu a môžem vám povedať, že to bolo dobré rozhodnutie. Je skvelo nahovorená a má len tri hodinky. Skvelá voľba, ak s audioknihami ešte nemáte skúsenosti. Upozorňujem, že na to, aby ste si Spací vady naplno užili, je dobré si na internete prebehnúť životopisy Sylvie Plath a Virginie Woolf, hlavne informácie o tom, ako zomreli, aké mali manželstvo a vzťah k deťom. Aspoň stručne, aby ste mali šajnu. Dáva to knihe naozaj nový rozmer. Radka Denemarková má môj obrovský obdiv, že dokázala vytvoriť takýto originálny príbeh. Fantastické, fenomenálne a strhujúce. Odporúčam !


kalinkacz
25.12.2022 5 z 5

Spací vady byly fenomenální!
Radka Denemarková mě poprvé dostala a to něčím, co moc nevyhledávám - divadelní hrou!
V ní spolu konverzuje Virginie Woolfová, Sylvia Plathová a Ivana Trumpová
Hra se věnuje tématu mateřství, depresí i smrti… Pro maximální prožitek a pro pochopení všech narážek je třeba postavy znát, vědět základy o jejich životě a tvorbě - pak budete nadšení jako já.
Rozhodně doporučuju audioverzi, sice jsem byla po poslechu tak nadšená, že jsem si knihu do knihovny v papírové verzi pořídila, ale audio je neskutečné - každou postavu čte jiná interpretka a je to prostě top strop. Geniální, doporučuju!
A je to jednohubka, takže ji dá každý!

Janadvorackova
07.09.2022 3 z 5

Autorka je taková "divná pavoučice." Pohybuje se v literárním poli od jednoho okraje k dalšímu a někdy se v břečce, ze které jde vytáhnout příběh, neskutečně rochní. A pak z toho vyndá beztvaré čvachtající "cosi" obalené řasami... třeba. Fantazie, zastřelte mě.
Pardon, jsem se také rochnila.

Námět na tuhle věc je... zajímavý. Pravda, ta třetí osoba, o níž příběh je, zemřela nedávno - to byla taková morbidní třešnička na dortu :).
Dramatizace posmrtného pokecu dvou literátek a jedné, dejme tomu obchodnice, mě bavil.
Ale ne tak jako "Peníze od Hitlera," nebo "Příspěvek k dějinám radosti." Což nemusí nutně znamenat, že je tahle kniha horší. Vůbec. Je jinačí.

Gweny
23.01.2021 5 z 5

Z mého pohledu absurdní drama o třech ženách, z nichž tu prostřední jsem neznala vůbec, zatímco Virginii Wolf velmi dobře díky vysokoškolskému studiu. Ve své době to alespoň svými díly byla velká žena, která to neměla vůbec jednoduché.

Nemůžu říci, že by mě tohle dílo nějak zvlášť oslnilo. Střídání témat rozhovoru, mnohdy velmi krátké výstupy bez nějakého smyslu... Na druhou stranu má tohle drama něco, co jsem v jiných zatím nenašla a nesmírně ráda bych viděla jeho divadelní inscenaci. Snad jednou.

Tentokrát si neodpustím vložení dvou citací:
Sylvie: "Narodila jsem se, chytili mě pod krkem, nohy zalili do betonu a ještě k spánku přiložili revolver. A řekli: a teď běž, jsi svobodná."
Virginie "Ženy se chtějí zahnízdit v momentě, kdy cit vrcholí. Mnohem častěji, když odumírá."

mahdal
13.11.2018 2 z 5

Zpočátku mi námět přišel dost zajímavý, čekal jsem na zpracování, a to se mi nelíbilo. Rychlé střídání promluv postav, tak, že jsem se ztrácel. Zápletka mě vůbec neoslovila. Možná za to mohla i forma, tedy drama. Třeba se knize v budoucnu vrátím a změním názor.

Alma-Nacida
27.12.2013 5 z 5

Krásná a strhující hra, kterou bych chtěla za a) vidět a za b) si v ní zahrát :). K tomu správnému požitku je ovšem třeba něco vědět o Plathové a o Woolfové, nejlépe od nich i něco přečíst a ještě lépe je obdivovat. A pak si prožít Pád Bohů, či v tomto případě Bohyň, které jsou (taky) jen lidi.