Holubice smrti

Holubice smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78722/bmid_sestra-fidelma-holubice-smrti-2vy-78722.jpg 5 51 14

Sestra Fidelma série

< 20. díl >

Čtenáři věrně sledující případy sestry Fidelmy a bratra Eadulfa opustili své hrdiny na církevním kongresu v burgundském městě Autun, kde bylo rozhodnuto o podřízení národních církví jedné univerzální řeholi. Zatímco v Autunu král trestal odhalené spiklence, oba detektivové se z Burgundska odebrali do dnešního přístavu Nantes a nasedli na irskou loď s úmyslem obeplout jižní pobřeží Bretaně a pak zamířit na sever, domů do Irska. Jejich loď však přepadli na pobřeží Bro Waroch, jednoho z malých jižních království na bretaňském jihu, piráti a Fidelma s Eadulfem stěží zachránili holý život. Na pobřeží v oblasti Morbihanu chce však Fidelma tvrdošíjně setrvat, dokud vraždící piráty neodhalí a nepotrestá. V cizím prostředí, v neznámých končinách, mezi lidmi mluvícími cizím jazykem, je to úkol mimořádně těžký, tím spíše, že jediným chatrným vodítkem pátračů je symbol holubice, namalovaný na pirátské lodi. Navíc, když v pevnosti Brilhag, kde se jim dostalo pohostinství, je, vzhledem panujícím sporům a nepřátelským a tajuplným vztahům podezřelý snad úplně každý. Fidelma tentokrát nejednou nasadí dokonce vlastní život, ale skutečného a jediného vraha v roli kapitána pirátské lodi - bílou holubici - nakonec odhalí, tentokrát k překvapení i toho nejzkušenějšího čtenáře Petera Tremaynea.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Dove of Death , 2009


více info...

Přidat komentář

Luigi1
25.05.2023 5 z 5

Nejdřívé pomalý rozjezd,ale pak už to byl fofr od kterého jsem se nemohl odtrhnout

hanzmb
14.03.2023 5 z 5

Už po osmnácté se setkávám se sestrou Fidelmou a po osmnácté jsem nadšen. Tahle série zkrátka nemá chybu. A to je tento díl z Bretaně. Ty z Irska jsou ještě zajímavější.
Ale není to jen o zábavě, ale i o poučení. Nelze než obdivovat Irsko 7. století.
Bohužel naši autoři historických detektivek se této úrovni zdaleka nepřibližují.


kolacky
14.04.2021 5 z 5

Jen si čtenář někoho oblíbí, autor dotyčného zabije. To není fér - vůči čtenáři.

Eicherik
24.01.2021 4 z 5

Temné období koronaviru trávím se sestrou Fidelmou a bratrem Eadulfem. Tentokrát nás vír osudu zavál do oblasti Malého moře a přilehlého království. Čtenáře čeká přepadení piráty a kolotoč vražd a dvojici detektivů cizí prostředí a částečná jazyková bariéra. Pěkný příběh, ke kterému se ovšem již nehodlám vracet.

Marcela52
01.12.2020 5 z 5

Kriminální příběhy sestry Fidelmy si čas od času přečtu moc ráda. Také tentokrát autor vybudoval zajímavou zápletku, která drží čtenáře v napětí až dokonce. Přestože jde spíše o oddechové čtení, opět jsem se hodně dověděla o zvycích a rituálech starých Keltů, takže těm, kteří mají rádi dobré historické detektivky, rozhodně mohu doporučit.

konicekbily
20.11.2020 5 z 5

Opět velice kvalitní historická detektivka v podání sestry Fidelmy a jejího manžela. Autor pro ně připravil opravdu zapeklitou zápletku, a to na "cizím hřišti", a čtenářovi, jako pozorovateli nedává vůbec žádnou šanci, o čem to celé bude. Skvěle prokládá vlastní děj detektivky s tehdejšími reáliemi, mnohdy formou dialogů hlavních postav s domorodci. Před závěrečným vysvětlením Fidelmy jsem si položil otázku, jak mi autor vysvětlí, že Fidelmu zatáhl do vyšetřování, že by náhoda? Nikoliv - byl to logický záměr. Je to skvělý autor.

kvetuse3368
23.04.2020 5 z 5

Chvilku mi trvalo než jsem se prokousala začátkem, ale pak jsem se od příběhu nemohla odtrhnout. Pěkně zpracovaný příběh, a zase jsem jsem včas nenašla kdo byl zlý ;-)

wooloong
30.04.2018 5 z 5

Tak jsem si tipla správně. Tedy Holubici smrti. Jeho/její komplice jsem neuhodla. Konečně se autor naučil psát také přehledné závěry včetně shrnutí a vysvětlení pohnutek hlavních padouchů. Poirot to pořád ještě není, ale uspokojivě se k němu Fidelma s Eadulfem blíží.

elizabeth_ba
13.11.2017 5 z 5

Oproti předchozímu Ztracenému relikviáři byl tenhle příběh taková "pohodička, jazz..." Teda až na to, že si zločinci dovolili zabít irského královského vyslance.

Tentokrát bylo v příběhu nezvykle mnoho ženských i docela dost romantiky (aspoň na autorovy poměry). A uvědomila jsem si, proč mám tolik ráda Fidelmu, ačkoliv se občas chová jako, s prominutím, pitomá káča a (tady musím nesouhlasit se svojí oblíbenou kolegyňkou Selinute - píše to v komentáři u jiného Fidelmina příběhu); milá je naše Fidelma asi tak jako kleště na trhání zubů... Připomíná mi totiž jinou moji oblíbenou Irku, která umí být podobně milá a podobně jako Fidelma taky nechtěla určité záležitosti řešit teď ale až zítra... Jedna na Cashelu a druhá, až bude v doma v Taře ( a ne té na tomto zeleném ostrově). No ano, poněkud svéhlavou Katie Scarlett O'Harovou... ;-))

Vojslava
22.07.2017 5 z 5

Opět pěkně zpracovaný a hezky zamotaný příběh, i když tady bylo možno klíčovou osobu odhalit relativně brzo. Ale teď mne spíš zajímá, jak to bude s hlavními hrdiny dál... ???

Selinute
03.10.2016 5 z 5

Moje oblíbená hrdinka - sestra Fidelma, tentokrát objasňuje záhadné vraždy na jihu Bretaně, v oblasti překrásného Morbihanského zálivu plného malých ostrůvků, tajemných menhirů, římských staveb a opatství. Tato inteligentní detektivka je opět napínavá až do samého konce. A konec? Jak jinak než..překvapivý!

romanaxs
19.02.2016 4 z 5

Ze začátku mi příběh přišel takový rozvláčný, ale vše se nakonec rozjelo a propojilo a kniha se mi moc líbila. Určitě doporučuji.

MAXA71
06.02.2016

Napinavé, výborné.

čef
24.11.2013 5 z 5

Zajímavá směs historie, detektivky a politického thrilleru. Psáno britským znalcem historie Evropy 7. století , což dává záruku čtenáři, že se dozví něco opravdu fundovaného s minimálním obsahem autorské licence. Oproti stejně zaměřenému českému Vondruškovi bych ocenil větší psychologické hloubky a akčnější příběh..

Autorovy další knížky

Peter Tremayne (p)
anglická, 1943
2004  81%Rozhřešení vraždou
2005  91%Paní temnot
2004  91%Nechte maličkých
2009  94%Pán duší
2007  89%Opat s mečem

Kniha Holubice smrti je v

Právě čtených1x
Přečtených72x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce58x
Chystám se číst18x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x