Pán duší

Pán duší https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22829/bmid_sestra-fidelma-pan-dusi-Rso-22829.jpg 5 59 16

Sestra Fidelma série

< 16. díl >

Po osmé se v detektivním příběhu Pán duší setkávají čtenáři se sestrou Fidelmou, advokátkou soudního dvora v Irsku 7. století a jejím druhem, bratrem Eadulfem. Autor Peter Tremayne, který se původně věnoval keltským studiím, využívá získaného vzdělání v detektivních příbězích založených na reáliích keltské historie a kultury. Tentokrát se Fidelma poprvé vydává na území donedávna nepřátelského lidu Uí Fidgente, jehož náčelníci se nedávno rozhodli pro mírové soužití s královstvím Fidelmina bratra Colgúa, Mumanem. Ne všichni Uí Fidgente jsou mírem nadšeni a dávají to Fidelmě najevo, tím spíše, že ji, cizinku, náčelník Conrí do země přivedl, aby vyšetřila vraždu Ctihodného Cineáda, učence v opatství Ard Fhaerta.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Master of Souls , 2005


více info...

Přidat komentář

Luigi1
29.05.2023 5 z 5

Nádherně zpracovaná historická detektivka která zavede čtenáře do starověkého Irska

hanzmb
04.08.2022 5 z 5

Už po čtrnácté mi sestra Fidelma připravila bezva čtenářský zážitek. Jsem rád, že jsem přečkal stupidní systém nakladatelství a čtu tak, jak díly vycházely v originále. Díly 9 a 15 nehledejte, to jsou sbírky povídek a neměly by být v této románové řadě uváděny. Tento díl lehce navazuje (ale velmi volně) na ten minulý . Je z Irska, což vždycky vítám. Jako vždy solidní zápletka a bezva dobové reálie. Eadulf je tentokrát dost v pozadí. Část se opět odehrává v klášteře, ale v opravdu jen rozumné míře.


Baja81
13.04.2021 5 z 5

Opět splnila mé očekávání. Doporučuji ke čtení , kdo má rád historické detektivky.

kolacky
11.04.2021 5 z 5

Minule se Conrí skamarádil, teď to slibně pokračuje - tak snad to vydrží. Válka není přijatelná ani v románu... On stačí sem tam nějaký ten vrah.

Eicherik
17.01.2021 4 z 5

Na příbězích se sestrou Fidelmou a bratrem Eadulfem mám nejraději takové ty statické, komorně konverzační pasáže odehrávající se na různých opatstvích a nemusím ty cestovatelské, bojové a jinak dobrodružné části. Stejně tak tomu bylo i u Pána duší. Také se mi líbí to závěrečné shrnutí případu v duchu Hercula Poirota, které je snad součástí všech dílů této série. V tomto šestnáctém mě pobavilo Eadulfovo zapletení s tajemnou organizací Nekonečný kruh a jeho humorné vyvrcholení.

Art82
09.10.2020 4 z 5

Další hezky díl. Prostě rodokmen si nevybíráš.

moudivlacek
07.06.2020 5 z 5

Logika Fidelmy a Eadulfa je nezdolná. A i zde zpočátku mají oba pramálo střípků vedoucích k pravdě, naopak, spíš přibývá záhad, ani jeden se nevzdává. V tomto příběhu jim nečekaně pomáhá i válečný pán Ui Fidgente - Conri.
Zase ukázka skvělé dedukce vedoucí k odhalení pravdy. A také toho, že je třeba nejdříve vše prověřit, než to prohlašovat za danou věc.
Miluji celou sérii a ráda budu pokračovat čtením dalších dílů.

wooloong
11.03.2018 5 z 5

Navzdory tomu, že zlo zase číhá v klášteře (no jo, no, holt Fidelma je řeholnice stejně jako její druh) a že v tom zase mají prsty ti zlí Uí Fidgente (ještě že máme Conrího, který tu špatnou pověst trochu napravuje) a navzdory hromadě chyb a překlepů, které značně kazí dojem z četby, dávám za pět (hvězdiček).

elizabeth_ba
19.01.2018 5 z 5

Opět se nám ztratilo celé společenství, tentokrát sester z opatství na území Uí Fidgente. A jejich matka představená, která s nimi cestovala, je nalezena zavražděná. A jelikož byla teta válečného pána Conrího, je k vyřešení případu pozvána Fidelma, již i tentokrát provází poněkud otrávený Eadulf. Počítal totiž s tím, že se budou chystat na svatbu a nikoli řešit další případ mimo Cashel. Příběh trochu připomíná Holubici smrti, rozuzlení spíše Vykoupení krví. Ohledně Eogananových potomků pak čtenáři vytane na mysli otázka zcela opačná k Cimrmanově (jenž se Antona Pavloviče ptal, jestli dvě sestry není málo) a to, zda jich náhodou není příliš... Navíc se dokument obsahující rodokmen vládců Uí Fidgente, dochovaný v knihovně opatství neshoduje se skutečnostmi později se objevivšími ve Vykoupení krví. No ale co už. Konec dobrý, všechno dobré, jak s oblibou říkávali rovněž čas od času oba hlavní představitelé této detektivní série.

Vojslava
03.11.2016 5 z 5

Téměř tradičních pět hvězdiček patří i tomuto titulu - docela jsem s hrdinkou souhlasila, když tvrdila, že to byl jeden z jejích nejnáročnějších případů. Ale opět čtivé, napínavé a dobře vyargumentované. Vzhůru za dalším případem!

Selinute
10.05.2016 5 z 5

Nádherný, barvitý a opět napínavý příběh, který si od samého začátku dokázal získat moji pozornost. Už se těším na další díly...

jaja1989
07.05.2016 4 z 5

Super knížka.

čef
18.11.2013 5 z 5

Je zajímavé porovnávat starověkou kulturu Irska s kulturou v Čechách o pár století později v knihách Tremayna a Vondrušky. Tématicky podobné a přeci tak odlišné. Ale oboje jistě poutavé a napínavé.

Dašička
14.10.2013 5 z 5

Pokračování dílu v němž je Fidelmě a Eadulfovi unesen syn. Fidelma navštíví s Eadulfem místo Eadulfova narození, a to za kruté zimy. Překvapivé rozuzlení, jako vždy:)

kelve
14.03.2012 5 z 5

Opět příběh sestry FIdelmy, který je velmi zamotaný. Při čtení si můžete udělat vlastní názor a rozplétat případ sní. Čtivá kniha, která Vás vtáhne do děje.

vincek1
15.11.2011 5 z 5

Pěkná čtivá kniha.