Zlatá klec

Zlatá klec https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501156/bmid_zlata-klec-xYV-501156.jpg 5 519 114

Ranhojička série

< 2. díl >

Kiva přežila. Přežila nejen vězení Zalindov, ale i smrtící zkoušky čtyř elementů. To jí však nestačí, chce se i pomstít. V hlavním městě záhy zjišťuje, že není jediná, kdo v posledních letech trpěl – bolest změnila také její sourozence. Brzy už Kiva nebude mít tajemství jen před svými nepřáteli, ale i před svou rodinou. S rostoucím ohrožením ze všech stran si uvědomuje, že její loajalita je nyní důležitější než kdy dřív. Vůči komu ale vlastně má být loajální?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Gilded Cage , 2021


více info...

Přidat komentář

6Nikki6
15.04.2024 2 z 5

Už dlouho se mi nestalo aby mě hlavní postava fak strašně štvala. Knihu jsem dočetla jen proto, že mě zajímalo jako to dopadne. Ten závěr teda..... No přečtu si i třetí, protože jsem napnutá, ale radost z toho nemám. Kiva je naivní husa a celou dobu se chovala hrozně. Oproti prvnímu dílu jsem s ní vůbec nesympatizovala a jen jsem si říkala proč to dělá.

Verunka289
29.03.2024 4 z 5

Sdílím názor některých dalších níže, že druhý díl byl slabší, obrovsky se to rozjelo asi až na posledních cca 70 stránkách. Děj v knize byl určitě důležitý pro pochopení celého příběhu, ale dalo se to klidně tak o 150 stránek zkrátit. Nicméně na konci opět velký zvrat, takže se hned pouštím do posledního dílu.


JulietRocks
19.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Zklamání z druhého dílu snad až fyzicky bolí.. Krom cca prvních 50 stránek a posledních 50 stránek velká nuda! I když ta by se ještě dala zvládnout, horší byla hlavní hrdinka Kiva, která se chovala úplně příšerně pitomě a nelogicky. Její sestra a matka ji nechaly hnít v Zalidově ale no big deal, sourozencům budu pořád donášet a Jarenovi lhát. A to i ve chvíli, kdy už vím, že jsem na jeho straně, protože proč ne. Autorka by udělala mnohem lépe, kdyby druhou knihu psala z pohledu Tora, jak původně zamýšlela. A jsem jediná, koho tak strašně rozčilovalo protahování první pusy Jarena a Kivy? Po tom, čím vším si spolu prošli, a jak už s ní vlastně počítal jako se svojí ženou si dávali až trapně na čas. Navíc bylo jasné, že už jsou něco víc, ale jako by si autorka myslela, že jsme hlupáci, a bez té první pusy, na kterou čekáme celou knihu, to nepochopíme. Achjo, dvě hvězdičky spíš s ohledem na dokonalý první díl.

magdalene7
09.03.2024 5 z 5

(SPOILER) No tak dvojka, je snad lepší jak první díl. Nádherně napsané osobnosti, vztahy, intriky, akce a hlavně ten DĚJ. Jsem úplně nadšená, těším se kam nás poslední knížka zavede a jak to všechno vyvrcholí. Jarenovi bych nejradši dala pusu, takovej cukroušek. Caldon taky neotálí za Jarenem, a jeho chování je on top.
(!SPOILER PRO 1. DÍL!) Kiva je taky velmi pěkně napsaná, je osvěžující vidět, jak se jí většinou nedaří a neumí hned ovládat svoji magii, většinou jsou hlavní hrdinky úplně instatně zdatné ve všech ohledech, ale Kiva je docela obyčejná. Ale zase ne TAK obyčejná.

Hatshepsut
05.03.2024 5 z 5

Autorka nám tedy připravila pořádnou dávku napětí, intrik a ten konec! Opravdu jsem ráda, že mám poslední díl! Tedy doufám, že je poslední! :-) I mě v tomto díle Kiva překvapila svojí naivitou, ale po tom co prožila v Zalindově? Asi není divu. Tak snad se moje sympatie k této hrdince opět vrátí.

"Tvoje magie je ryzí, tvoje srdce je nezkažené. Musíš proti tomu bojovat."
"Buď světlem v temnotě!"

Pouli
26.02.2024 2 z 5

Mozna jsem nemela cist druhy dil hned po prvnim..Kiva me neustale rozcilovala svou hlouposti a svym chovanim. Vubec se vsichni chovali divne. Ale z nejakeho duvodu jsem to potrebovala docist.

Tessa99
21.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Už podruhé mě tato autorka dokázala překvapit. V prvním díle mě naprosto šokoval konec, který jsem absolutně nečekala. Neuvěřitelně jsem se těšila co se bude dít dál. Od začátku tohoto dílu jsem se těšila na setkání sourozenců a musím říct, že mi Zulee byla od začátku nesympatická. Ale takhle zradit svoje sourozence? Chudák Kiva, vrátila se do své noční můry ale bez možnosti probuzení.

katee21
14.02.2024 5 z 5

Co to bylo?! První půlku jsem si říkala, že to asi vzdám protože se prostě nic nedělo. Ale ta druhá ?! A hlavně ten konec?! Já vím že autorka kamarádí s Sarah J. Maas, která šílené zvraty prostě umí, ale to co se dělo tady?!
Jdu okamžitě pro třetí díl.

Domi_S
09.02.2024 5 z 5

Uf, tak tohle byla jízda. Oproti prvnímu dílu, kde jsem měla ze začátku výhrady , je toto naprostá senzace od první po poslední stránku. A zamilovala jsem se natolik, že i první díl zpětně hodnotím hvězdičku navíc. A jak autorka umí popsat napětí a touhu mezi Joranem a Kivou..kdo by taky chtěl být Kivou?:))

Mamka_cte
18.01.2024 5 z 5

Druhý díl na mě čekal nějaký pátek v knihovně, takže jsem ráda, že kvůli @renulka16 a její výzvě #ctemezapraseneknihysrenulkou16 jsem si ji konečně přečetla! Protože tohle bylo boží. Teď mě fakt mrzí, že na mě čekal takovou dobu.

Knihu jsem přečetla za jediný den a nemohla se odtrhnout. Zvrat a akce střídalo tajemství. Pořad se v příběhu něco dělo a bavila mě každá stránka!

Kiva a její boj s city. Souznila jsem s ní. Její pocity a rozhodování, na jakou stranu se přidá, úplně prosakovalo stránkami. Tipp je stále láska a na konci jsem ho hrozně litovala.

Autorka romantickou linku neskutečně protahuje, takže doufám, že v třetím díle se už něco pohne. A to poradně!

Konec mě totálně překvapil nebo spíš odrovnal? To bylo jakože COŽE! Fuuuu, to jsem teda nečekala.

Tesset
14.01.2024 4 z 5

Začínáme téměř tam, kde jsme předtím skončili. Druhý díl je o vnitřních dilematech a o tom, že spousta věcí není jen černobílá. Chvilkama už se mi chtělo na Kivu zařvat, ať prostě řekne pravdu a je klid. Osud jednotlivých postav se různě proplétá a odhaluje nám další tajnosti a lži. Objevilo se i pár nečekaných zvratů a konec opět takový, že by čtenář chtěl nejraději hned popadnout další díl. Za mě spokojenost.

broskev28
12.01.2024 5 z 5

Druhý díl nazvaný Zlatá klec čtenáře hned vtáhne do děje a my postupně zjišťujeme, že rod Valentisů má sice své mouchy - asi jako všechny panovnické rody – ale v zásadě proti němu nelze nic moc namítat. A přesně s tímhle bude mít Kiva veliký problém: historie totiž není taková, jak ji Kivě líčila její matka Tilda. Velmi zajímavou postavou je tady babička Delora, ovšem pobavil mě její hněv: „Soukromý pozemek,“ vřískala z verandy. „Tohle je soukromý pozemek, neumíš číst?“
Jaren je i nadále doslova k sežrání, jakkoli tenhle výraz většinou nepoužívám, ovšem Caldon vůbec nezaostává – jeho oslovení Sluneční paprsku či Sladká tvářičko mě vždy spolehlivě přinutilo k úsměvu. A Říční palác bych fakt někdy chtěla navštívit!
Prostě povedené čtení, určitě doporučuju.

„Naše jizvy nás definují. Vyprávějí příběh odvahy a schopnosti přežít. Mluví o tom, kdo jsme v naší nejhlubší podstatě, o výzvách, kterým jsme čelili a které jsme překonali.“

Librorumistka
30.12.2023 5 z 5

Tahle kniha je naprosto úžasná! Už první díl série Ranhojička si mě podmanil a já tušila, že jsem objevila novou skvělou fantasy. Druhý díl mi potrvdil, že jsem se nemýlila, protože byl ještě lepší než ten první. V knize se setkáváme s velkým dilematem hlavní postavy, která se musí sama začít splétat intriky, přičemž se nemůže rozhodnout, na které straně stojí. Zamilovala jsem si nové i stávají postavy, zároveň mi stránky samy mizely pod rukama. V tomto díle jsem se také dozvěděla nové informace o fungování magie i samotného fantasy světa. Zároveň se mi tu opravdu líbila romantická linka, která zde nebyla primární, ale příjemně doplňovala děj. Největší “wau přinesl závěr, po kterém akutně potřebuju poslední díl této série. Za mě ano!

lenka5798
21.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Nu, po přečtení některých recenzí, jsem kapku překvapena :-) Kritiku jsem asi nečekala, ale budiž :-) Za mě: druhý díl se mi líbil moc. Byl úplně jiný než první. První díl byl plný utrpení, špinavého vězení, plný úmrtí na otravu...atd. Prostě takový celkově temný, seznamovací. Za to druhý díl byla pecka. Ne jen, že se odehrává v kráse, luxusu a světel palácového života, ale během čtení druhého dílu se člověk nestihne nudit. Je plný nových příběhů, zvratů, intrik, překvapení a velmi zajímavých rozuzlení. Uznávám, že Kiva zde působí, jako naivka a trubka, ale co chceme po 10letech ve vězení a po tak dlouhé touze po pomstě a setkaní s rodinou, že? Udělala i hodně chyb, ale vždyť ona neznala normální život. Co mě přišlo až moc dokonalé byl princ Jaren...opravdu až moc dokonalý, mladý muž. A jeho vztah s Kivou byl docela nudný. Více mě bavil princ Caldon, byl chytrý a vtipný. Celá kniha mě bavila, ale nejvíce jsem si užila posledních 150 stránek. Bylo to tak super, že jsem hned rozečetla třetí díl :-)Krásné svátky, v dobré společnosti, všem :-)

anavi2009
10.12.2023 2 z 5

(SPOILER) Tak tento díl pro mě bylo utrpení číst. V prvním díle byla Kiva samostatná, věděla co dělat atd. Teď? Absolutní loutka v rukou svoji sestry. Naprosto nechápu, co jí vedlo k tomu, že prozradila ternáru, amulet a kde má babička dýku. Já tomu fakt, upřímně, nerozumim. A to její lhaní? Neustálé vytáčky, utíkání a Jaren ji při tom stále bezmezně miluje a věří ji? No to snad ne..
Nejdřív jsem si rikala - no jo, je jí 17. Je naivní. Pak jsem si rikala - no jo, tak asi neví, jak to chodí, byla 10 let ve vězení. Ale to je právě ono! 10 let stráví ve vězení, kde nevěří absolutně nikomu a pak najednou věří sestře, před kterou jí varuje i Torell? Absolutně nelogické.

Konec to trochu zachránil, ale nevim, jestli psychicky zvládnu další díl. Asi jo, ale uz si ho nebudu kupovat a navštívím knihovnu. Krásná obálka, ale to je tak všechno.

Body za Caldona a za babičku, ti to zachraňovali.

Mychaela
07.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Narozdíl od většiny ostatních se mi druhý díl nelíbil víc než ten první. Popravdě, závěr 1. dílu mě hrozně zklamal (Kiva mě zklamala - ano, prožívám to, neřešte to :D), takže druhý díl jsme už od začátku četla s velmi silnou averzí vůči ní. Její chování, uvažování, předstírání a lhaní mě strašně štvalo a vlastně i samotný Jaren mi s tou svojí bezbřehou důvěrou začal lézt po pár stranách na nervy...
Skoro 3 čtvrtiny knihy se mi vlekly, chyběla mi nedočkavost vrátit se z práce domů a hned běžet číst, jako jsem to měla u 1. dílu... A pak najednou závěrečných zhruba 100 stránek a přišla taková smršť, že jsem opět nechápala :D
Paní autorka si to očividně všechno nechávala až na konec... Oči mě bolely, hlava mě bolela, ale musela jsem ještě do půlnoci dočíst. A spát jsem šla s nevěřícným, ale blaženým výrazem ve tváři :D
Doufám, že karma v Zalindově bude spravedlivá, milá Kívo! :DD

Ráďa505
21.11.2023 5 z 5

Tak druhý díl jsem přečetla jedním dechem. Ano, Kiva je velice naivní a bohužel dělá spoustu chyb - ale zase o čem by celý příběh byl, kdyby byla v 17 letech absolutně bezchybnou osůbkou :) Nejsem cílovka této ságy a přesto musím říct, že tenhle příběh mě opravdu nadchl. Těším se na závěr.

lištička123
26.10.2023 5 z 5

Maximální spokojenost. Tento díl byl ještě lepší než první. Skvělá fantasy.

jitka_dankova
20.10.2023 5 z 5

Kamarádka mne přesvědčila, že má smysl tuto sérii dočíst a že opravdu stojí za to. A ano, chtě nechtě tady plně přiznávám, že tyto knihy mají rozhodně svou cenu a hodnotu. Sebrala jsem odvahu a prošla si mučivým nahlédnutím do nitra hlavní hrdinky, která prostě chce dělat dobré věci a není zlá, ale její rozhodnutí nejsou zrovna šťastná a vším se enormně trápí. Nelituji toho náročného čtení, vždyť jak by mohla být kniha o síle odpouštění, když by v ní nikdo nechyboval? Série si svými překvapivými zápletkami a spoustou zajímavých postav hodných poznávání rozhodně zaslouží plný počet hvězdiček.

scarletblue
14.10.2023 4 z 5

Příběhově skvělá knížka. Krásně se četla, děj mi utekl. Mám rada všechny postavy. Přesto mi něco chybělo. Asi větší propracovanost. Víc emotivních okamžiků. Knížka má opravdu skvělý děj i zvraty. Jen mě nedokázal vtáhnout jako to umí Sarah J. Maas.