Předobrý život

Předobrý život https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375973/bmid_predobry-zivot-Dzd-375973.jpg 3 180 42

J. K. Rowlingová o významu nezdaru a o tom, jak důležité je mít představivost. Když dostala J. K. Rowlingová pozvání promluvit před studenty na Harvardově univerzitě, rozhodla se k absolventům hovořit o dvou tématech, jež jsou jejímu srdci nesmírně blízká: o tom, co všechno může přinést neúspěch, a o významu představivosti. Studenty ujistila, že odvaha selhat je pro dobrý život stejně důležitá jako jakékoli jiné konvenční měřítko úspěchu. Schopnost představit si, jak žije druhý, a vcítit se do něj – zvlášť pokud dotyčný neměl v životě takové štěstí jako my – je vlastností veskrze lidskou a jako takovou si ji musíme hýčkat. Příběhy, které Rowlingová vyprávěla, a provokativní otázky, které studentům kladla, už mnohé inspirovaly k úvahám o tom, co to takový „dobrý život“ je. Její slova, jež vyjdou v češtině poprvé, slouží jako útěcha a volání do zbraně zároveň – a to pro čtenáře všeho věku, kteří stojí na životní křižovatce. S odvahou riskovat (a vědomím, že se nám to možná nepodaří) a schopností zkrotit svou představivost se můžeme všichni trochu přestat bát a otevřít se příležitostem, jež život přináší.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination , 2015


více info...

Přidat komentář

ClairDeLune
28.02.2024

Proslov je to krásný. Místy vtipný, dojemný a plný mouder. Ale souhlasím s komentáři níže - krátké čtení za velmi nepoměrnou cenu. Výhodnější (pokud nejste sběrateli JKR knih) je si knihu půjčit v knihovně.

TessV
29.01.2024 4 z 5

Inspirativní, milé, oddechové čtení na zamyšlení se nad životem, který nám možná uniká. Doporučuji.


Coucouha
10.11.2023 4 z 5

Krásná knížka. Měla jsem pár výhrad, ale je to fajn - povzbudí.
Btw. celou dobu jsem myslela na heslo: "Work hard in silence. Let success be your noise."

valda
05.11.2023 1 z 5

Přepis proslovu JKR na Harvardově univerzitě. Za mě celkem zbytečná kniha. Ona to hlavně není kniha, je to opravu jenom pár řádků natáhnutých co největším písmem s velkými rozestupy do 80 stránek, které přečtete za 15 minut.
Proslov neobsahuje nic světoborného, pokud jste četli v životě alespoň jednu seberozvojovou knihu, tak už víte, že se nesmíte bát dělat chyby apod.

LunaL.
10.05.2023 5 z 5

Nekdo tuhle knizku mozna povazuje za zbytecnou, ja v ni mam poklad! Dlouho jsem se presvedcovala, ze nemusim mit vsechny knizky od Rowlingovy, ze se bez ni obejdu. Po roce jsem to vzdala.. nastesti! :)

Kniha je prepis proslovu k absolventum Harvardu. Proslov je ctivy, hlavne ze zacatku vtipny. Je tam nejedna zminka k Harrymu Potterovi, jinak by bylo zklamano asi hoodne lidi.. ;) Je tam ale i dost rad, zivotnich mouder, a co jsem hodne ocenila, i nabadani k soucitu a k pomoci.
I v tehle utle knizce jsem objevila dalsi stripek ze zivota spisovatelky, o kterem jsem doted nemela poneti! Diky tomu jsem pochopila, proc je v jejich knihach tolik krutosti..
Nekdo je mozna z knihy zklamany, ja ji naopak nadsene doporucuji dal! :)

Štěpinambura
30.01.2022 5 z 5

Báječná knížka plná ispirace.

Karcoolka2210
05.12.2021 3 z 5

Vcelku pekné a povzbudivé slová od skvelej autorky pre absolventov Harvardu.

Ellinek
26.03.2021 3 z 5

Zajímalo mě, co právě taková autorka mohla říct absolventům Harvardu. Její myšlenky obsažení v řeči jsou krásné a pravdivé, ale...víc jak deset let po pronesení této řeči si nedokážu spojit současnou osobu Rowlingové se ženou, která pronášela tato slova. Uběhlo příliš mnoho vody a změnil se nejen svět, ale i lidé. Slova obsažená v knize stále platí, ale po všech kauzách už v té ženě z minulosti nedokážu vidět Rowlingovou. Předně si ale u takových vzletných proslovů říkám, jak dlouho to člověk asi musel psát, kolik knih a citátů prošel, aby vyprodukoval tohle, protože, a řekněme si to na rovinu, nikdo neumí takhle vzletně řečnit na první dobrou. :D

Padfoot
27.02.2021 3 z 5

Tohle je bohužel knížka, která je prostě jenom tahák na peníze. Ano, je tam krásná myšlenka, spousta milých a povzbudivých slov. Ale vydat dvacetiminutový proslov jako knihu… Zvlášť proslov, který se dá pustit na Youtubu přímo z úst autorky… To nemá s literaturou mnoho společného.

MahtielNencon
05.12.2020 4 z 5

Milá a krátka knižka s pekným grafickým spracovaním. Príjemné strávený čas.

VeruMalfoy
29.11.2020 5 z 5

Moc se mi líbil celkový projev Rowlingové, který je plný inspirace. Docela závidím tehdejším žákům, že si jej mohli vyslechnout živě. Rozhodně stál za knižní přepis. Četla jsem ho v kavárně u kávy a byl to příjemné strávený čas! Knížka působí čistě a upraveně.

Fortuna7
30.10.2020 3 z 5

Když se chcete dozvědět něco o životě slavné autorky je kniha fajn.

blackoutzuzi
12.05.2020 1 z 5

Za mě po dlouhé době titul, u kterého jsem si říkala - "Páni, to je tak zbytečná kniha." Jedná se o přepis projevu J. K. Rowlingové, který měla na Harvardově univerzitě. Velkým a jediným plusem knihy je grafické zpracování. Ovšem text ve mně nic zanechal. Bohužel.

helusa2
12.01.2020 5 z 5

Milá slova v krásném zpracování. Kdo knihu kupuje, musí přeci vědět, co v ní je. Že je to pár stránek, to je přeci jasné už z toho, že je to projev. Nechápu tedy to rozhořčení mnohých.
Je to zkrátka kniha pro sběratele a fanoušky. Já jsem za ni ráda :-)

Alena_S
13.11.2019

Projev krásný, ale stačila by možná brožurka, a ty milé, ale přebujelé obrázky zmenšit. A pozor, slovo představivost v názvu se víc váže k empatii vůči druhým. Jen pro info. Celkově je to takové Není nutno: Nemít úspěch, nevadí! Nemít srdce, vadí! (Pravda to je, ale ať už to prosím přestanou říkat milionáři.)

Verousek
15.08.2019 3 z 5

Miluji kouzelný svět Harryho Pottera a J. K. Rowlingová je mi svým působením sympatická, to ale neznamená, že bych od ní potřebovala číst každé slovo. Mít ji na promoci a slyšet ji ve chvíli, kdy ukončuji jednu životní etapu by pro mě jistě bylo krásné, ale přeci jenom tištěný projev už nemá takovou sílu, kterou mu částečně propůjčovala daná chvíle. Projev to není špatný, ale nemusel by se hned tisknout. Ne všechny ilustrace v knize jsou povedené, ale přeci jenom tam něco být musí, aby text nedoprovázely holé stránky. Zajímavé na přemýšlení, nicméně daly by se v něm najít chyby a nedostatky, které se jinak v momentu těšení na diplom ztratí.
Z hlediska pohledu na spisovatelčinu osobnost mě však překvapilo, kolik toho její projev je schopný o ní říci.

Lily101
08.07.2019 2 z 5

Čekala jsem krátkou knížku plnou zajímavých podnětů k zamyšlení a sem tam nějaké moudro zkušenější osoby (pár let v praxi) vůči mladým absolventům mající skutečný život před sebou. Výsledkem je zklamání.

Věřím, že jako projev u promocí to musel být fantastický zážitek(i s ohledem na tak významnou událost v životě studenta university), ale v knižní podobě tedy spíš ne. Víc obrázků než textu mě spíš odradilo, než ohromilo (a to bych některé mohla označit bez velké nadsázky za hodně vydařené :-)), leč tato skutečnost spolu s délkou textu má na výsledném hodnocení paradoxně menší význam. Zásadní chybu shledávám v opakování téhož cca od poloviny “knihy” do konce (á la co autorka projevu má na mysli pod pojmem “představivost”), protože min. mě to nijak neobohatilo. Postačila by jedna zmínka a nastínění nějakého dalšího tématu vedoucího k možnosti předání nových, neotřelých myšlenek či mouder.

3nitka
26.04.2019 3 z 5

Čo k tomu napísať.
Rowlingová je skvelá spisovateľka, má fantáziu a vie ju dať na papier.
"Keby mala časovrat, povedala by svojmu dvadsaťročnému ja, že ľudské šťastie spočíva v poznaní, že život nie je súpis ziskov a úspechov. "
Presne tak. Život je predsa o niečom inom. Pekný a šťastný život má každý, kto má dobré vzťahy. Kto má blízkeho človeka. Každý kto je milovaný.
Kedy na to prídeme všetci?

Korsika
12.02.2019 4 z 5

Nádherný proslov plný krásných myšlenek.

horkosladka
08.02.2019

"Vědomí, že jste z těžkostí vyšli moudřejší a silnější, vám dodá jistotu, že přežijete všechno. Nikdy doopravdy nepoznáte sebe ani sílu svých vztahů, dokud obojí neprověří nepřízeň osudu. Takové vědomí je dar, byť draze zaplacený, a je pro mě cennější než všechny diplomy, které jsem kdy dostala."