Pravomil aneb Ohlušující promlčení

Pravomil aneb Ohlušující promlčení https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470524/bmid_pravomil-aneb-ohlusujici-promlceni-qWn-470524.jpg 4 166 45

Nový román nositele ceny Magnesia Litera inspirovaný skutečným příběhem válečného hrdiny, který se na sklonku života vrací do vlasti, aby vykonal spravedlnost. Pravomil na vlastní kůži prožívá klikaté dějiny 20. století od prvních lásek za první republiky přes výslechy na gestapu, mrazivé peklo sovětského gulagu, krvavé boje na frontě a dobývání uranu pro Stalinovy bomby, aby nakonec došel k poznání, že vzít spravedlnost do vlastních rukou znamená ztratit srdce. Pravomil je strašidelně poetická kronika dvacátého věku lidstva, prosáknutá tématy zločinu a trestu, práva a nespravedlnosti anebo nejobecněji smyslu života.... celý text

Přidat komentář

lassse
16.03.2024 5 z 5

Český Forest Gump napříč nejen československou historií. Pecka!

sokolí oko
04.02.2024 5 z 5

Kniha která se stala mojí nejoblíbenější. Stančík je pro mne jeden z nejlepších českých autorů a domnívám se, že touhle knihu dosáhl vrcholu. Nedokážu si představit, že by ji dokázal překonat. Ale kdo ví??? Rád se nechám překvapit......každopádně se u mne zařadila ke knihám, které si musím každý rok přečíst. Děkuji.


JáraTym
04.01.2024 5 z 5

Kde jenom ten Stančík pořád ty geniální knihy bere?

slawa.cap
10.10.2023 5 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu.
Mám rád Stančíkův jazyk, jeho schopnost držet fabulaci na hraně historie a uvěřitelnosti a nakonec je mi naprosto jedno že to za tuto hranu sklouzne.
Příběh je naprosto úžasný a je skoro neuvěřitelné že za ním stojí skutečný život. I když je to život jednoho z největší hrdinů našeho národa. Opravdu by mně zajímalo co si autor doplnil a co pan Raichl opravdu prožil, protože je to všechno tak uvěřitelné, že bych věřil i tomu travnatému vršku. Stančík ve mně dokázal vzbudit obrovskou hrdost a patriotismus bez jakéhokoliv patosu. Nejhorší na tom je asi to že opravdové spravedlnosti někdy chybí jen pár vteřin. A ne na každou veš se vaří voda.

elcapitano
27.09.2023 5 z 5

To bylo báječné. A taky mrazivé, dojemné, strašlivé, byly tam momenty, kdy jsem se bavil a byla místa, kde jsem slzel..
Měl jsem spoustu bodů, co jsem zde chtěl napsat, ale ne, kašlu na to. Tahle kniha prostě další komentář nepotřebuje. Je skvělá po všech stránkách a autorovi gratuluju.

Rade
18.09.2023 5 z 5

Osudy skutečné historické postavy Pravomila Raichla stančíkovským pohledem. Vše trošku posunuté, trochu jiná optika, skutečné události se prolínají s vyfabulovanými příběhy.
Namísto Beřovic - nedaleké Zlonice, namísto Karla Vaše - Karel Veš, namísto Gottwalda - Gottfald, namísto Reicina - Ricin, namísto Rudolfa Slánského - Rudolf Slizský a plánovaná pomsta realizovaná namísto v domově důchodců ve Vešově vile, uloupené popravenému Heliodoru Píkovi. Hrdinům zůstala jména skutečná...
Forma deníku hlavního hrdiny umožňuje originální pohled na popisované události. Na jednu stranu uměřené, až starosvětské, noblesně prvorepublikové, citově zabarvený pohled na "Vlast" a nadřazení služby Vlasti nad vlastní život.
Na druhou stranu občas stančíkovsky rozverné, erotika hraje důležitou roli, ale není ji zase až tak moc (což je fajn, přebujelá erotika Mlýnu na mumie by asi celkový příběh zlehčovala...) Občas trochu vychýlení absurdním směrem (epizoda s J. F. Kennedym), ale to je celý Stančík.
Ale celkově vyvážené, knižní příběh Pravomila Raichla si přes všechny odlišnosti od skutečnosti zachovává to hlavní - hrdinův smysl pro čest, vlast, morální zásady nadřazené prospěchu a zisku, oslava kamarádství a vyhlášení nepřátelství totalitě, zrádcům, vrahům, prospěchářům a nepřátelům demokracie.
Věřím, že skutečný Pravomil Raichl takový byl, a těším se na četbu jeho životopisu od Jaroslava Čvančary. Úmyslně jsem nejprve četla Stančíkovu beletrii, pokud bych znala podrobnosti Raichlova života, třeba by se mi pak knížka nelíbila; takto jsem nepátrala, kde přesně vede hranice mezi skutečností a fikcí. A závěrečné zdůvodnění, že to, jak vše dopadlo, vlastně mohlo být i dobře, mě až dojalo.
*
"Vítr nám přinesl dnešní noviny. Přes celou stránku se táhne obrovský titulek: Franța a capitulat! Tomu rozumíme dokonce i v rumunštině: ,Francie kapitulovala!' Tak se po necelých dvou letech galský kohout zalkl zkaženým ovocem mnichovské zrady."
*
"Musím se přiznat, že na mě padá hrůza z toho, jak je v Rusku všechno moc velké. Řeky, pláně, vzdálenosti, láska, obětavost, smutek, rozchod kolejí, bída, utrpení, bolševická tupohlavost a zloba. Možná proto tady člověk neznamená nic - ve srovnáním se vším je tak malý."

Janina2609
23.06.2023 5 z 5

"Heliodor prý v řečtině znamená sluneční dar. A on je pro mě opravdu darem slunce v mrazivém pekle Sibiře. Zachránil mi život a já ho za to budu až do smrti milovat a ctít."

Kniha je koncipována jako deník protifašistického a protikomunistického bojovníka Pravomila Reichla psaný v době 1921-2002, kdy jej našla dcera Karla Vaše, bolševického prokurátora vykonstruovaných soudních procesů.
Knihu rozhodně doporučuji všem k přečtení, srozumitelně připomene hrůzy komunistické doby a je velmi čtivá, stěží se od ní odtrhnete.
Dočetla jsem ji náhodou v den výročí smrti Heliodora Piky (21.6.49), na které měl Vaš zcela zásadní vliv.
Autor si touto knihou u mě spravil reputaci, tato kronika doby se mi líbila mnohem víc než Mlýn na mumie.

"Vaš viděl v gulagu tu strašnou moc nad životem a smrtí, jakou dává svým nohsledům bolševický režim, a pochopil, že chce být taky takový: všemohoucí bůh ve svém maličkém vesmíru. Proto utrpení jeho víru v komunismus nezlomilo, ale naopak posílilo. Nenávidí sám sebe, proto nenávidí všechny ostatní."

V_M
25.04.2023 5 z 5

Vynikající, dějově i jazykově stančíkovsky barvitá próza. Navzdory náročné a trudné tematice nepostrádá hravost a humor, hlavní postava skoro jako by byla jakýmsi novodobým "Švejkem poněkud naruby". Inteligencí, obratností a nadáním připomíná bez nadsázky superhrdinu, leč superhrdinu našeho, polidštěného nejen upřímností v "milování pravdy" a sveřepostí v tomto odhodlání, ale i schopností improvizovat, žertovat či chybovat a poučovat se z toho. Stančíkův román se čte jedním dechem a nebrání tomu ani poměrně četné popisy různých (pseudo)vynálezů, zlepšováků, technologických a jiných postupů, ale i pokrmů (gurmánství knihou prostupuje skrznaskrz leckdy v pasážích zcela nečekaných) nebo krajin, vždy poetické a nejednou mající parametry bezmála vyznání či ódy na daný předmět či proces.

pavel.2
31.12.2022 4 z 5

Skvělé!
Oproti fantastickému Mlýnu na mumie méně poetické, navíc ten byl prvním autorovým dílem podobného stylu, takže pro mě, čistě subjektivně, nasadil skoro nepřekonatelnou laťku.
Pravomil je v mnohém podobný a v mnohém jiný, takový lidštější. Objektivně asi lepší, jelikož postrádá různé absurdní (a proto však vtipné, i když třeba účelové) situace, méně nadšených popisů sexu a alkoholických orgií, je vážnější a občas až syrově realistický. S Pavomilem nelze než hluboce sympatizovat.
Všeho všudy další Stančíkův majstrštyk a potvrzení jeho mimořádných spisovatelských kvalit.

jaroiva
10.12.2022 5 z 5

Pocitově bych dala 4 hvězdičky, ale nějak nemůžu přijít na to, za co bych tu jednu hvězdičku měla strhnout. Tak nechávám plný počet. Je to velmi zajímavé dílo. Zapamatovatelné a jazykově vymazlené, jako u autora vždy.
Měla bych tam ke konci jednu výtku, se kterou nesouhlasím, ale nebudu spoilerovat, možná to tam bylo strčené proto, aby úplně každý pochopil, že to je fabulace a nebral to jako historickou pravdu.
Každopádně kniha, o které budete mít chuť si s někým popovídat :)

š.m.i.k
09.12.2022 5 z 5

Jako už tradičně jsem u pana Stančíka nadšená z krásné češtiny, ale tady jsem naprosto nadšená úplně ze všeho. Od začátku příběhu, jak se děj rozjel a na závěr se vše pospojovalo a dokreslilo. Líbil se mi vtip, s jakým byly historické události doplněny a hrozně zajímavé mi přijde i umění autora podat reálné krutosti drsně a přitom "poeticky" zároveň. Výborné to bylo. Samozřejmě ukládám nejen do škatulky Přečtené, ale hlavně do Doporučuji.

Forrest
29.11.2022 5 z 5

Pan Stančík opět nezklamal. Stejně jako Mlýnek na mumie, tak i tato kniha se čte skoro sama. Děj je poutavý, má rychlý spád a nepostrádá vtipnost.
Drsnost některých pasáží zároveň s jejich poetičností mi trochu připomínala styl psaní spisovatele Hrabala a jejich fantastičnost potom p. Urbana. Tím nechci pana Stančíka nařknout z nějakého stylového plagiátorství.
Způsob popisu těchto nedávných dějin snad může napomoci zájmu o tuto minulost zejména u mladší generace. Ale POZOR, rozhodně ne návod. Rozhodně doporučuji k přečtení.

J0hn
26.09.2022 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Začátek vtipný, plný krásné češtiny a jak je u Stančíka zvykem i často nepoužívaných krásných českých slov. Pak se ale příběh stane, spolu s dobou ve které se odehrává, ponurý a zvolený jazyk nějak zevšední. Čas od času se do příběhu vklíní nějaká zajímavá a vtipná vsuvka. Zvláště u popisu atentátu na Kennedyho jsem se zasmál, ale zbytek knihy je takovou kompilací příběhů které už člověk četl, slyšel a viděl někde jinde, takže já pro sebe knize plný počet hvězd nedám. Přesto kniha stojí za přečtení a pokud Vás zatím historie zločinů nacismu a komunismu minula a chcete si poutavou a čtivou formou doplnit nebo oživit tyto temné stránky naší historie, tak mohu knihu doporučit a můžete si hodnocení zvednout na plný počet.

bosorka
19.08.2022 5 z 5

Stančík opět nezklamal. Tentokrát jsem tedy poslouchala jako audioknihu a musím říct, že zvlášť Pavel Batěk dodává příběhu šťávu, protože deníkové zápisky Pravomila Raichla (z pera Petra Stančíka) načetl intenzivně, vložil do toho stejnou touhu po životě, kterou v sobě musel mít Pravomil. Příběh, který je vystavěný na skutečných příbězích, ale pojatý Stančíkovým stylem (i když vcelku umírněně proti jiným jeho knihám, řekla bych) plyne velmi rychle a téměř nezadrhává, je napínavý a zajímavý, pudí člověka dál si zjišťovat a kolikrát zírat, co opravdu bylo reálné. Pravomil mi vysloveně přirostl k srdci. 4 a půl.

Kulasec
18.08.2022

Navýsost povzbudivá a očistná kniha. Doprobudí ve vás to dobré, podstatné a smysluplné.

Janadvorackova
14.08.2022 5 z 5

Ach jo, je mi smutno.
A pořád, pořád dokola se budeme snažit zalézt do něčího zadku.
Pro co vlastně?
Kniha je napsaná výborně. Autor nezklame.

Corso
08.08.2022 5 z 5

Prehnity je stat, ktory za zasluhy a hrdinstvo svojich ludi zatvara, popravuje, dehonestuje ich pamiatku. Vasi bratia a sestry, matky otcovia synovia a lasky si pamataju, ale vy zhnijete vo vezeni, odvisnete.

Pravomil sa krasne trafil do mojho citatelskeho vkusu a pri pocuvani som si "rochnil blahem." Chvilami Bylo nas pet, obcas Obecni skola, chvilami cesky Forrest Gump v zmysle tom, ze hlavna postava sa stala svedkom mnohych detialov na vacsej freske udalosti. Obcas Prima sezona. Horkosladke o ziti, umierani, prvych laskach, o tom co dnes uz skoro nepocitujeme, o narodnej hrdosti, o zrade, utrpeni, sebaobetovani. Mohlo to mat 5 hrubych zvazkov a nenudil by som sa. Vrazil by som peniaze vydavatelovi do gagora a daj mi to hned.

Zvlastny zazitok mi prinieslo pocuvanie tejto knihy teraz cez dovolenku, ked som cele dni triedil a preorganizuval svoju zbierku prvorepublikovych znamok. Milujem stare casy, aj tie co som nezazil. A milujem veci co prezili put casom az ku mne. Obycajna otlcena plechovka od caju ma v mojich ociach vacsiu cenu ako moderne zlate hodinky.

Najlepsi a najkrajsi citatelsky zazitok tohto roku. Necitim sa hoden analyzovat a komentovat tuto knihu, lebo som silne subjektivne spokojny a okuzleny. O co lahsie je kritizovat nepodarene knihy, ze?

Mimochodom... este sa mi nestalo aby ma koniec knihy, takmer posledna veta (dcerina) tak sokoval.

PS: Co som zacal tusit az pocas pocuvania, ze Pravomil Raichl bola skutocna osoba. A tak sa dielo dostalo do uplne ineho svetla, je to vlastne Stancikova pocta hrdinovi, vyborny pokus o literarnu dramatizaciu jeho zivota.

Rihatama
25.07.2022 5 z 5

Pravomil Reichl nás s lehkostí baleríny provádí nejtíživějšími momenty novodobé české historie, někdy se vznáší a opájí s kouzlem Amora, jindy klopýtá či padá ve složitých saltech mortale, aby se znovu zvedl a vstal z popela. Prochází tak prvními láskami, ale hlavně nenávistnou nacistickou mašinérií, odlidšťujíclmi sovětskými gulagy nebo zločinnými komunistickými kobkami. Pravomilovi věříte každičké slovo a s jeho důkladnou oporou v historii máte pocit, že nasloucháte svému pradědečkovi, jak vypráví o svém životě. Velmi, velmi, velmi dlouhém životě, který začíná v První republice a končí v justičním novodobém marasmu. Právo totiž není o spravedlnosti, ale o výkladu. A další hlubokou pravdou, kterou ukazuje, je, že dlouho žijí nejen ti, jimž se podařilo nepochopitelně přežít koncentráky & spol., ale i ti, kteří je provozovali. Ne však proto, aby dlouho žili s vědomím svých zločinů, ale aby si žili spokojeně a dlouho v "zaslouženém" odpočinku. Další lidská nespravedlnost.

Petr Stančík je pro mě osobně literárním objevem. Skvěle vládne jazykem a bez zbytečného patosu či zbytných drastických detailů čtenáře uvádí do osudových dramat člověka, potažmo celé lidské společnosti tak přirozeně a lehce, jako šachový velmistr své figurky do promyšleného závěrečného tahu. Výborná kniha, která neodhaluje nové momenty válek a nám důvěrně známých zločinných režimů a přídělových historických momentů. Není potřeba. Dějepis jsme měli ve škole všichni. Zato je potřeba si je znovu a zas připomínat a Stančíkovi se to v Pravomilovi povedlo takřka dokonale, aniž čtenář vnímá co je historie a co fikce.

adela2316
02.07.2022 5 z 5

Když jsem knihu četla, rikala jsem si, že je místy tak drsná, že jí moc vysoké hodnocení nedám.
Po docteni jsem si knihu stránku po stránce prošla znovu, abych si některé věci ujasnila, vzpomenula. A musím říct, že se mi vlastně moc líbila. Velice mi vyhovuje styl deníku- krátké texty. Mám velice ráda knihy odehrávající svůj příběh v první půlce 20.stoleti. Líbilo se mi, jak jsou některé události ci situace velice verohodne a dopodrobna popsané- jako třeba zabijacka (až jsem dostala hlad), výroba ptacnicovice apod. Skvele je to, jak jsou v knize popsány všechny důležité domácí i světové události (Kennedy).
Prostě úžasný, mnohdy samozřejmě smutný(realistický), výlet do 20. Století.
Musím říct, že některé popisky byly na mě až příliš ,,hambate,, ( jak by rekla moje 90leta babicka)- už jsem totiž zapomněla, jaka byla kniha Mlýn na mumie :-D
Edit. Po docteni knihy jsem si dohledala informace o hlavních postavách příběhu, byla jsem velmi překvapená, protože jsem netušila, že postavy jsou reálné. Knihu určitě budu doporučovat dále.

Streva
21.06.2022 2 z 5

Nelíbilo. Svým způsobem mě uráželo, že závažná témata (válka, tábory, vzestup bolševismu) jsou pojímána anekdotickým způsobem, ale beru, že to je můj problém. Bohužel jsem nečetla monografii o skutečném Pravomilovi, ale působilo to na mě, že autor si chtěl něco pěkného napsat a než tvořit vlastní příběh, vypůjčil si - asi jaksi bez dovolení - cizí příběh i jméno, a je otázka, kolik si toho domyslel, myslím (nevím), že dost, třeba událost spojenou atentátem na Kennedyho, to mi fakt ani nepřišlo vtipné, naprosto zbytečné, vytržené zase jen jako anekdota na pár stránek.

Je zajímavé, že Pravomil - vypravěč v podstatě nemá žádné povahové rysy kromě vlastencetví a asi i houževnatosti, když to všechno zvládl tak nějak bez duševní krize hodné zaznamenání do deníku. Humor za mě byly spíše pokusy o humor, kterým se musel podřídit příběh. Autor si asi také chtěl napsat něco hezkého z první republiky s příslušně romantickými erotickými scénami - jinak nechápu, proč je prvních 200 stran, tedy asi polovina knihy, věnována celkem nezajímavému dospívání (ani se nedozvíme nic o Pravomilově povaze, krom toho, že je vlastenec a zarputilý), zatímco mnohem zajímavějšímu životu od začátku války až téměř do současnosti je věnován zbytek, jako by se s tím autorovi už nechtělo otravovat (např. dohledávat další prameny).


Také naprostá nevůle dodržet aspoň zdání formátu deníku - vypravěč píše v přítomném čase z bojových scén a nakonec i krátce před smrtí, byť deník nechal v hausbótu k nalezení (tedy nemá a nebude jej mít u sebe). O tom, že takhle tlustá kniha by se do sešitu fakt nevešla a že by deník pravděpodobně nebyl vypravěči ponechán při návštěvě vězení a gulagů (vč. vyslýchání:)) ani nemluvě. Za mě spisovatelský diletantismus.

Pozitivem je rychlý náhled na východní frontu a roli Čechů ve druhé světové válce a na vzestup bolševismu v tomto období pro na až tak zasvěcené (kam počítám i sebe). Napsané je to čtivě - za mě až podbízivě.

Štítky knihy

nacismus gulagy detektivní a krimi romány komunismus pomsta gestapo české detektivky historické romány české romány těžba uranu

Autorovy další knížky

Petr Stančík
česká, 1968
2014  79%Mlýn na mumie
2021  89%Pravomil aneb Ohlušující promlčení
2016  83%Andělí vejce
2017  88%H₂O a tajná vodní mise
2008  77%Pérák

Kniha Pravomil aneb Ohlušující promlčení je v

Právě čtených2x
Přečtených188x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených18x
Knihotéce63x
Chystám se číst122x
Chci si koupit32x
dalších seznamech2x