Navždy mrtví

Navždy mrtví https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169544/bmid_navzdy-mrtvi-llg-169544.jpg 4 154 32

Pravá krev série

< 13. díl

Sookie Stackhouseová se ocitne v ohrožení života, potom co odmítne znovu přijmout svou bývalou kamarádku a kolegyni Arlene jako servírku do baru U Merlotta, který teď vlastní společně se svým kamarádem Samem. Krušné chvíle zažívá také ve vztahu se svým přítelem Ericem Northmanem, protože on i jeho upíří přátelé si od ní zachovávají podivný odstup. Když se Sookie dozví důvod tohoto odcizení, je naprosto zoufalá a neví, co si počít. Její potíže vyvrcholí ve chvíli, kdy v jejím rodném městečku Bon Temps dojde k vraždě a policie ji zatkne jako pachatelku zločinu. Důkazy proti ní jsou však nedostatečné a Sookie je propuštěna na kauci. Když se pak pustí do vyšetřování zločinu na vlastní pěst, dojde k poznání, že to, co se v Bon Temps vydává za pravdu, je jen pohodlná lež, že snaha dobrat se spravedlnosti pouze plodí další krev a že cit, který se tváří jako láska, není dost silný....... celý text

Romány Pro ženy Fantasy
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Dead Ever After , 2013


více info...

Přidat komentář

Senza Jenka
25.11.2023 2 z 5

(SPOILER) Poslední díl. Takový uklízecí. Začátek s Arlene a její vraždou je dobrý. Pak už to pozbývá jakýkoliv smysluplný styl - prostě jen vymést pavučiny a zamknout za sebou.
Vztah s Ericem skřípe už dlouho, takže oficiální "rozvod" je sice bolestivá, přesto rána z milosti. Chci stejně jako Sookie (a na rozdíl od Pam a Karin) věřit, že dohoda týkající se její ochrany, není jen pragmatickým tahem. Myslím, že ji Eric opravdu miloval. Svým vlastním, trochu sobeckým, upířím způsobem. Jenže pravdou je, že jeho svět má úplně jinou perspektivu a nutně i pravidla a lidé jsou (až na výjimky) takové přitažlivé, krátkověké jídlo. Brzy by ji tak jako tak musel za a) proměnit, nebo za b) odložit někde cestou. A zvolil bé.
Autorka se v závěru série zamyslela a sehnala dohromady všechny zloduchy z předchozích dílů, kteří by mohli Sookie ještě ohrozit, pro jistotu si vypůjčila i jednoho bezpečně uzavřeného v říši víl a pak je několika tahy smetla ze stolu. Jako protipól použila neméně nesourodou skupinku jejích přátel, již poslala k ní domů, aby jí naopak pomáhala. Celé je to kostrbaté, chaotické a divné.
Tady, víc, než v ostatních dílech, trčí to, jak hlavní hrdinka kolísá mezi chováním upíří drsné femme fatale a puritánské tetičky ze zapadákova.
Sam byl myslím celkem jasná volba a je to můj oblíbenec - na rozdíl od Billa, (jehož remcání kvůli pití její krve mi v prvních dvou dílech lezlo silně na nervy - mimo jiné). Jen ten vývoj jejich vztahu je takový... autorsky chtěný a šustí papírem.
Celkově je fajn, že série je uzavřená, Sam se dočkal své vysněné vyvolené a Sookie snad bude mít klid (a spoustu rajčat).

Zuzka_Zuu
26.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Poslední díl série se mi líbil, to ano, ale mám z něj smíšené pocity. Jsem ráda, že je Sookie nakonec šťastná, ale vážně jsem doufala, že to s Ericem nějak vyřeší. Chápu, co tím vším autorka myslela, není lehké zakončit dlouhodobou tvorbu a už vůbec ne se každému zalíbit. Kniha dopadla dobře pro hlavní hrdinku, je šťastná a všechno vyřešila. Všechny otázky zodpovězeny, viníci odhaleni a pryč. Co víc bychom potřebovali? Možná jen, aby když čteme o upírech, chceme aby s nějakým skončila, nevím. Možná je lepší, že to dopadlo takhle, Sookie má alespoň nějaké šance na normální život a děti.


Gabux
15.06.2022 5 z 5

#rereading

Hořkosladký díl. Část knihy, která se vrací k některým postavám mi přišla naprosto zbytečná a moc nerozumím, proč bylo třeba se k ní vracet. ALE kniha to zvládne zase uzavřít. Stejný problém mám i s vrácením se jednoho příbuzného Sookie. Ono to spolu vlastně i dost úzce souvisí.

Vlkodlaci tu už moc prostoru nezabírají. A mihne se zde spousta starých postav, které tu již dlouho nebyly.

Upíří kapitola je, zdá se, také již nadobro ukončená a Sookie teď už snad čeká bezstarostný život po boku muže, co pro ni vždy dělal, co mohl. Myslím, že k sobě jednoznačně patří. V mých představách založí rodinu a žijí šťastně až do smrti.

4,5*

0001260
25.06.2021 4 z 5

Za mě hezké a důstojné ukončení série. Dávám autorce velké plus, že začala některé vedlejší linky postupně ukončovat už v předchozí knize a nenechávala vše na posledních pár stran. Hlavně jsem nadšená, koho si Sookie z toho zástupu nápadníků nakonec vybrala. Fandila jsem mu už dlouho.

Pajunda
31.07.2020 1 z 5

Předchozí díly byly lepší. Sookie patří k Billovi. Hlavní hrdinka tak trochu neví co vlastně chce, jednou miluje toho a pak zase toho. Taková "rozdavačka". Poslední díl jsem se ke čtení už vyloženě nutila.

verdulos7977
18.11.2019

Mrzí mě, že je konec. Bohužel mi opět přijde, že je to kniha, která prostě není uzavřená ...
Chjo...

ludek.n
16.09.2019 3 z 5

Série Pravá krev se s touto knihou uzavírá. Sookie Stackhouseová naposledy čelí světu nadpřirozených bytostí, i když tentokráte do toho svým dílem přispívají také jedinci lidské rasy. A že mezi nimi je i nemálo nenávistných bestií, je nasnadě. Dramatický náboj Navždy mrtvých je díky tomu překvapivě vysoký a docela úspěšně vykrývá i ono často zdlouhavé a popisné utápění se v detailech, v nichž Charlaine Harrisová hledá cestu k dalším vrcholům. Udržet napětí se jí daří i přesto, že karty vlastně vyloží už na úplném začátku a pak jen drží vlnu. Postupně uzavírá jednotlivé rozehrané partie a nezadržitelně spěje k závěrečnému finálovému výstupu. I když není překvapivý, je logický a mile usmiřující. Díky několika aspektům jsem dokonce zvažoval udělení čtvrté hvězdy, ale nakonec jsem se k tomu neodhodlal. Nicméně Navždy mrtví k ní měli nakročeno z celé série nejblíže.

Therezz
06.11.2018 3 z 5

Série přečtená :-) Možná mohla být trochu kratší. Ze začátku jsem knihy hltala a ráda jsem se k nim vracela, bohužel později jsem se u nich začala nudit. Autorka jakoby děj zbytečně natahovala a zápletky začaly být už dost předvídatelné. Fanouškům TV seriálu bych knihy vůbec nedoporučovala, jelikož je to pouze slabý odvar. Ale abych jen nekritizovala- nápad na celý dej mi přijde skvělý a s knihami jsem strávila krásné odpočinkové chvíle. Je to takové jednoduché dovolenkové čtení. Jsem moc ráda, že jsem sérii četla, ale jsem také moc ráda, že jsem sérii už dočetla.

Ydisara
03.10.2018 4 z 5

Líbil se mi děj, ale tentokrát bych měla výhrady ke zpracování... kde se najednou vzala ta přitažlivost mezi S a S (jistě, určitá forma tam byla vždycky), ale čekala bych, že ve finále začne nějak gradovat, že ji autorka vysvětlí, trochu rozvede... Místo abych dočetla s pocitem, že vše dobře dopadlo, měla jsem pocit neúplnosti...

Allysa1985
31.08.2018 3 z 5

Série dočtena, celkově jsem byla spokojená, očekávání nezklamala, možná mohla být i kratší. Postavy sympatické, milá naivka, blond servírka z baru, její první upíří láska, "sexy bad viking guy" a "kamarád od vedle taky rád", vraždy, sex, víly, elfové a kouzla, dohromady to všechno pěkně funguje. Měla bych teda menší výtky k překladu, např. vážně nosil Erik nejradši kalhoty s "vestičkou"?
Seriál bych ohodnotila ještě jednou hvězdičkou navíc, za ironii a nadhled, za úvodní znělku, Pam a Erika a vlkodlaky. Zklamáním pak byl jednoznačně závěrečný díl seriálu, tam teda jedno velké PROČ?

Richie1
07.08.2018 3 z 5

Závěrečný díl ... nebyl nijak výjimečný, i když přesto o něco lepší než ten předchozí. 70%
Jsem rád, že už je konec série - v těch posledních dílech už autorce tak trochu docházely nápady a příběh se rozmělňoval do zbytečné vaty. Pokračovat to dál, tak bychom už jen četli o tom, co Sookie vaří, jak se líčí, kolikrát seká zahradu, kam a co si jezdí nakupovat ... a občas nějaká ta mrtvola či jiná lapálie, která nestojí za řeč. :-)
Celá série byla oddechové čtení a bavila mě - a tím mé očekávání bylo zcela naplněno.

gabice4
08.07.2018 3 z 5

Tato série mě teda vůbec nenadchla.....mám to konečně přečtené, chvílemi jsem knihu chtěla odložit a už se k ní nevracet

R-A
16.03.2018 4 z 5

Další super knížka této autorky. Jediné, co mi na tom vadilo, bylo zachycení časové roviny ze dvou různých úhlů - jeden z pohledu Sookie, druhý vyprávěný třetí, nezúčastněnou osobou. Občas mě to mátlo, ale nic to neubírá na profesionálním výkonu autorky. Až mi bylo líto, že je to poslední příběh o Sookie, kniha s povídkami už není to pravé, ale jsem teprve u první, tak uvidíme, jak mi sednou.

Morgaine07
12.02.2018 5 z 5

Sookie prostě patří k Billovi, ale kniha byla i tak dobrá.

hkollmannova
07.12.2017 4 z 5

Celá série naprostá špička (5/5), jen mě trochu mrzel závěr, kdy partnerská linka prakticky nemá žádné šťastné uzavření. Fandila jsem Quinovi a Eric Northman je můj oblíbený knižní upír. Sookie je dost často otravná, ale to je většina knižních hrdinek
- samozřejmě bych všechno zvládla líp než ony od soulože až po záchranu světa :-D!

renefer
26.09.2017 3 z 5

Čekala jsem jiný konec, takový v duchu celé série- dramatický, ztřeštěný, napínavý... a místo toho takový poklidný předvídatelný závěr, který mě vůbec nenadchl. Škoda že si ChH nenechala ten konec trochu otevřený.

janno69
23.08.2017 4 z 5

...co říci na závěr této série? Snad jen, že jsem si musela od prvního dílu trošku násilím vytvořit k Sookie a její osobnosti nějaký vztah. Nejdříve jsem myslela, že sérii vzdám a číst ji nebudu. Ale nakonec jsem jí dala šanci a jsem tomu ráda. Není to samozřejmě nijak vrcholné dílo literatury, ale ve svém žánru si své místo zaslouží a určitě si své čtenáře získá, tak jako si nakonec získala i mě. Ze zvědavosti jsem si zhlédla i komplet celý seriál od HBO, ale ten mě totálně zklamal. Knížky jsou mnohem lepší, seriál byla jedna velká slátanina.

Adriana21
22.03.2017 4 z 5

Závěrečný díl se mi líbil, dobře se četl a byl dějově zajímavý. Ovšem Eric je děsný idiot! A Sookie už bude mít snad konečně klid a pokoj. Jen mě dost překvapilo, jak rychle skočila do postele s někým jiným. Nevím no, ale jinak super.

Majdule
15.03.2017 4 z 5

Rozloučení se Sookie ... škoda. Čas zhodnotit celou sérii. Zápory: Sookie není žádná myslitelka a v tónu naivky se nese celý příběh. Svět, který autorka stvořila je dost podobný divadelním kulisách, fantasy prvky vlastně jen překlenují hluchá místa, ale ... Sookiino tlachání je zábavné a milé právě svou jednoduchostí. Postavám i jejich motivacím rozumíme. A to je podle mě ten hlavní triumf, v podstatě přes všechna nadpřirozená stvoření řeší mě ve 13 dílech život holky od vedle. Jako bonus se to skvěle čte a to všechno je čas od času zábavné.
Škoda, že je konec. Sbohem Sookii a ať je to ten pravý!

ajla5
04.10.2016 5 z 5

Skvělý konec. A pro mne naprosto překvapující. Poslední dvě věty úplně vystihují celou sérii. Jsem ráda, že jsem se rozhodla tuto sérii číst, i když mě prvních pár dílů seriálu odrazovalo. Seriál jsem ani nedokoukala.