Poslední královna: muka lásky Jany Šílené

Poslední královna: muka lásky Jany Šílené https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48267/bmid_posledni-kralovna-muka-lasky-jany-s-3S7-48267.jpg 4 31 6

Autor podává poněkud jiný příběh kastilské královny Jany I. Šílené a jejího manžela Filipa I. Sličného, než jak popisuje tuto dvojici oficiální historie. Autor, americký spisovatel, žil ve svém mládí řadu let ve Španělsku. Podrobně prostudoval vztahy španělských vládců k habsburské dynastii, a to zejména z hlediska politického. Příběh Jany Šílené mu posloužil jako základ k vyprávění o habsburském usilování získat španělský trůn (včetně Kastilie). Líčí Janu jako bystrou a hrdou královnu, která, i když byla zpočátku do Filipa velmi zamilována, rozpozná cíl jeho intrik a postaví se proti manželovi, aby zachránila svébytnost Kastilie. I když svůj boj nakonec prohrává, v tomto vyprávění si získává srdce všech věrných Španělů.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Last queen , 2008


více info...

Přidat komentář

rakakan
20.11.2023 5 z 5

Krásná kniha. Krásně vylíčená historická postava, která dokládá, že ani ženy na vysokých postech nebyly uchráněny nebezpečí, násilí, intrikám. Přes všechno bohatství záleželo na mužích, jak bude jejich život plynout. V minulosti i teď stále platí, že touha po moci zaslepí nejen nepřátele, ale i osoby nejbližší a milované.
Mladinká Jana se musela porvat o své postavení a život i za cenu ztráty nejbližších, hlavně dětí a rodiny.
Doporučuji

vladka321
25.08.2019 5 z 5

Velmi pěkně a čtivě napsaný román o pozoruhodné ženě. Líbí se mi spád knihy a i když se autor potýká s chronologickou přesností, tak jeho romám hodnotím, jako moderně a zdařile napsaný souhrn určitého období této osobnosti. Je vidět, že autor pečlivě studoval životní příběh Jany Kastilské (Šílené) a tuto ženu představil čtenáři opravdu zdařile.


VendulaB
05.06.2019 5 z 5

Výborný historický román - dostatečně podrobný a poučný, přitom však stále velmi lehce čtivý. Celý příběh je až do konce velmi napínavý, knihu přečtete jedním dechem. I když sama nedokážu posoudit historickou přesnost popisu Jany Šílené, knihu všem milovníkům historických románů vřele doporučuji.

haki34
19.12.2017 3 z 5

kniha vychází z historických reálií, ale v podstatě je to fikce...četla se dobře, i když mi neseděl "románový" styl a já forma, kdy se autor pokusil vžít přímo do Jany a jejími ústy vyprávěl svůj příběh...
nevíme, třeba to tak doopravdy bylo, každopádně je mrazivé si uvědomit, jak vládcové panovníci vyrůstali - od izolace od lásky a rodiny, až po svázání projevu konvencemi..tlak na zodpověnost, rodinu, do toho snahy o sebeprosazení...
Jana v manželství chvíli lítá na obláčku a pak jen trpí...sice své děti miluje, ale ..taky je nevidí vyrůstat a de facto jsou pro ni cizí....bojuje za sebe, za Španělsko, věrná odkazu své matky, aby nakonec označena za šílenou dožila ve vězení..... a tady teprve mrazí...stačí správnými slovy přesvědčit masy, a máte smůlu. Navždy budete v pamětích jako Jana Šílená..(i když, kdoví , že ??? :)

co se týče hodnocení velmi váhám, ideálne za mně asi 3,5...takže zaokrouhlit na 4 ??? tak moc mě ale kniha nestrhla, navíc mi vadila románovost, ich forma...tak nakonec 3...vícekrát číst nebudu.

LenkaKa
25.08.2014 5 z 5

Tahle kniha mě nadchla, přečetla jsem ji jedním dechem. Doporučuji všem, kdo máte rádi historické romány.

ERIK 2
15.06.2013 5 z 5

Kniha Poslední Královna muka lásky Jany Šílené je velice čtivá kniha a hned po přečtení patří mezi mé oblíbené a budu se k ní vracet.

Štítky knihy

16. století Habsburkové Španělsko královny 15.-16. století Kastilie historické romány

Autorovy další knížky

C. W. Gortner
americká
2016  78%Vatikánská princezna
2015  92%Božská Coco
2009  89%Poslední královna: muka lásky Jany Šílené
2013  90%Zpověď Kateřiny Medicejské
2017  85%Marlene

Kniha Poslední královna: muka lásky Jany Šílené je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst34x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x