Marlene

Marlene https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309939/bmid_marlene-VxQ-309939.jpg 4 31 12

Krásná, talentovaná a neobyčejně přitažlivá Marie Magdalene Dietrich působí vznešeně a nedosažitelně, přesto výčet jejích milenců a milenek je skutečně impozantní. Možná tak chce zapomenout na to, že ji miliony krajanů k smrti nenávidí. Pod slupkou zářící mondény se však skrývá nevyrovnaná žena, která – jak se zdá – přes veškerou slávu stále hledá štěstí...... celý text

Přidat komentář

Madelisi
04.02.2020 5 z 5

Marlene znám z her o Edith Piaf jako vedlejší postavu. Zde má hlavní roli, je tak popsaná, že čtenář prožívá její život spolu s ní. Spisovatel se do svých hrdinek zamilovává, stejný pocit jsem měla i u jeho Kateřiny Medicejské.
A další bonus - na YouTube jsem si musela pouštět videa s Marlene. Chtěla jsem vidět, co Marlene tvořila.

Sheldon
20.12.2019 odpad!

Málokdy se mi stane, že by mě něco tak vytočilo jako tato kniha. Blbě napsané, nuda, faktografické nesmysly. odložil jsem už po pár stranách. Nebavilo.


vladka321
20.10.2019 5 z 5

Tato kniha mne doslova pohltila. Přečetla jsem ji za tři dny. Především závěr byl impozantní. Marlene byla hrdinkou vojáků, jejich modlou, jejich andělem v ďábelském boji druhé světové války. Dokázala se postavit na vlastní nohy a dokonale zde vylíčila, jak studia Hollywoodu vycucala své ovečky až na dřeň.
CH.W.Gortner si opět vybral skvělou osobnost a tu vylíčil v tak umném a přitom čtivém osudu, že odejít od knihy je opravdu těžké. Jeho životopisy mám moc ráda. Jeho styl psaní je prostě dokonalý.

VendulaB
29.08.2019 4 z 5

Výborně napsaný životopisný román, který přináší plastický obraz Marlene Dietrich. I když se velká část knihy točí kolem filmů, jejichž názvy nám dnes již (téměř) nic neříkají a kolem herců, které si spíše jen matně vybavujeme, nenudí. Zásluhu na tom má především atraktivní prostředí Německa 20. a 30. let a reálný popis vztahů hollywoodských studií a filmových hvězd.

soukroma
20.05.2019 3 z 5

Moc mi nejde oddělit hodnocení knihy od hodnocení celé Marlene. Přesto zkusím: literární hodnota dle mého valná není, zdá se mi, že leckdo by prorazil s často až bulvárním románovým textem na téma M.D. pro všechnu tu tajemnou (i veřejnou) lechtivost, skandály a auru, která ji obklopovala. Čtenáři lačni bulvárních zákulisních informací z kabaretů, divadel a hlavně filmových ateliérů včetně hvězdného Hollywoodu si přijdou zvlášť na své - až do vulgárních detailů fyzických schopností herců-milovníků stříbrného plátna (např. Gary Cooper). To mne spíš odrazuje, navíc od amerického autora (o něhož se všemožně stará manžel) mi tento příběh ženy vyprávěný v první osobě prostě nesedl. Navíc se zaměřuje vlastně jen na první půli jejího života, a i to značně nevyváženě. Příliš dlouhá pasáž dětství a mládí, přitom velice krátká část "nejlépe placená herečka". 50%

Nekťa
27.05.2018 5 z 5

Výborně napsaná kniha, která provází životem slavné herečky od dětství až do středního věku. Před autorem smekám, četlo se to samo :-)

orinka3
11.04.2018 5 z 5

Výborně napsaný román. Nenudí ani chvilku, děj je poutavý - přestože jde o známou osobnost. Co k ní říct...sobecká, vypočítavá a studená mrcha, jdoucí přes mrtvoly. Všecko podřizuje svému zájmu. K lásce přistupuje konzumním způsobem, je jí jedno, koho v posteli má, pokud vyhovuje JÍ = má z něj užitek. Dceru porodí tak nějak mimochodem, moc ji nebaví, tak hledá náhradní řešení pro její výchovu. Lesbická chůva Marii Rivu znásilní a když se přijde dcerka matce svěřit, ta ji surově odbude slovy, že na to přece neumřela, tak o co jde ...co dodat k takové povaze, co si myslit o charakteru Marlene? Asi jen to nejhorší. Reputaci si velmi vylepšuje odsouzením nacistického režimu v Německu. Tam se vrátit nechce, Hitlera a jeho soukmenovce přísně soudí z Ameriky a vidí, za co stojí. Její nekompromisní odboj proti nacistům je věc, která ji jediná šlechtí. Závěrečná scénka, kdy se nezná k vlastní sestře, je velice silná. Spisovatel si s její postavou poradil velmi dobře, ale rozhodně z ní nedělá ideál.

NoelHudson
15.01.2018 5 z 5

Strhující kniha o neobyčejné dámě. Chvílemi jsem měla pocit jakoby to vážně psala Marlene.

anelaz
29.12.2017 5 z 5

Skvělá knížka a hlavně čtivá, to jak si jde Marlen za svým snem a jak se ji to daří .....

milunka21
08.04.2017 5 z 5

Naprosto úžasný životopisný román, který je napsán tak čtivě, že se kniha čte sama. A to ani nemluvím o životě Marlene, která si toho tolik zažila a tolik toho dokázala.

Msourkova
21.03.2017 5 z 5

Skvěle, poutavě napsané, místy drobounce zavánělo červenou knihovnou, ale ve výsledku mi autor představil ženu, která se stala mým vzorem. Krásná Marlene se nezastavila před ničím a čtení o jejím životě bych doporučila všem, kteří mají zájem o příběh s jiskrou.

genie
07.03.2017 5 z 5

Autor tyhle romány evidentně umí. Pro mě to byla sázka na jistotu poté, co jsem přečetla román o Coco Chanel ... Marlene Dietrich byla podle všeho osoba plná rozporů ... Velké ambice, mnoho partnerů/ek, nestandardní vztahy v rámci rodiny, její aktivity během 2. světové války ...
Kniha začíná obdobím, kdy je M.D. 12 let a končí po druhé světové válce. Občas je to příběh "letem světem", ale vzhledem k tomu, co všechno M.D. zažila, bylo by nemožné nacpat do románu všechno.
Citát z knihy vyjadřující životní postoj M.D. : Kdy, když ne teď. Budu žít přítomností a s budoucností se vyrovnám, až nastane ... Opět doporučuji.