Pokojská

Pokojská https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485634/bmid_pokojska-dpE-485634.jpg 4 312 89

Chyžná série

1. díl >

Molly je na světě úplně sama. Je zvyklá být při své práci v hotelu Regency Grand neviditelná. Načechrává polštáře, utírá prach a střeží tajemství procházejících hostů. Je jen pokojská – proč by si jí měl někdo všímat? Molly se však ocitne ve středu pozornosti, když objeví nechvalně proslulého hosta, pana Blacka, mrtvého v jeho posteli. Tohle není nepořádek, který by se dal snadno uklidit. A jak se Molly zaplétá do pátrání po pravdě a poslouchá, co jí našeptávají stěny hotelu Regency Grand, objevuje v sobě sílu, o které neměla tušení. Je jen pokojská – možná má ale schopnost vnímat to, co ostatní ne. Čtivý a okouzlující příběh o tom, že každý si zaslouží být viděn a že pravda není vždy černobílá – můžete ji najít ve špinavých, tmavých koutech...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Maid , 2022


více info...

Přidat komentář

kackahracka
19.04.2024 4 z 5

Nebýt té argentinsko-mexické telenovely v závěru, zasloužila by si knížka poctivých pět hvězd. Kéž by autorka přestala psát zhruba 30 stran před koncem. Opravdu nepotřebuju dvojitou porci omáčky a vysvětlivku ke každé kudrlince. Úplně to zabilo celkový dojem-ale ten byl tak dobrý, že pod čtyři hvězdy by mé hodnocení nebylo fér. Už dlouho se mi nestalo, aby mi hlavní hrdinka tak učarovala. Nedokázala jsem se odtrhnout a strašně se těšila na čtení. Určitě doporučuju!

majanka
17.03.2024 3 z 5

Príbeh celkom zaujímavý. Molly mi pripadala ako chyžná z minulého storočia alebo človek s nejakou diagnózou, pre kolegov čudáčka. Na konci príbehu je úplne inou osobou.


Barbara182
09.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Pokojská Molly mi dost připomínala Eleanor z knihy Eleanor se má vážně skvěle, protože očividně taky trpí jakousi formou Aspergera a dělá jí problémy běžný mezilidský kontakt a projevování emocí. Knížku jsem přečetla jedním dechem, zvlášť ke konci to bylo čím dál napínavější a musím přiznat, že jsem měla o Molly dost obavy. Líbilo se mi, jak si autorka se čtenáři pohrávala (v jednu chvíli jsem totiž dokonce Molly podezřívala, že pana Blacka skutečně zadusila polštářem ona). Moc milé a přitom napínavé počtení, jsem spokojená :-)

slyvuska
26.02.2024 3 z 5

Pribeh jednoduchy, cekala jsem vic. Na zacatku se mi libila postava Molly, vykreslena jako "v beznem zivote nepouzitelna" osoba posedla uklidem, proto me trochu zklamal jeji necekany prerod v osobu, ktera moc dobre vi, co dela... to mi moc nesedi

MiskaMa
19.02.2024 4 z 5

Příběh se mi líbil. Po všech těch thrillerech, které jsem v poslední době četla, byla tahle nenáročná detektivka příjemná změna. Pokojskou Molly jsem si hned oblíbila, měla svůj svět a přišla mi milá. Ze začátku jsem si akorát musela zvyknout na způsob Mollyina vyjadřování. Konec možná připomínal červenou knihovnu, ale Molly si to vlastně zasloužila. Vraha jsem si správně netipla. 4*

january
13.02.2024 3 z 5

Slabší tři. Nápad dobrý, zpracování velmi slabé. Podle popisku jsem čekala něco jiného a mnohem sofistikovanějšího.

MiňonkaNonka
15.01.2024 4 z 5

Zajímavé, zábavné i napínavé, jen ten konec trochu moc červená knihovna.

alzbeta4340
10.01.2024 4 z 5

Příběh je napsaný z pohledu hlavní hrdinky, pokojské Molly, podivínské mladé a osamělé ženy. Při úklidu apartmánu najde mrtvého hosta hotelu a stává se důležitou svědkyní a posléze i podezřelou. Žádné velké vyšetřování nebo napětí se ale nekoná. Jedná se spíše o společenský román s detektivní zápletkou, který se soustřeďuje na rozdílné vnímání lidí s autistickými rysy.
Autorka trochu zkouší trpělivost čtenářů pomalým začátkem, který ale umocní docela zajímavý konec. Kniha se mi líbila, stojí za přečtení.

Tirisa
20.11.2023 3 z 5

Neurazí ani vyloženě nenadchne...Ale přečetla jsem ji vcelku rychle, takže za ztracený čas knížku určitě nepovažuji :-)

LenkaKa
02.11.2023 2 z 5

No nakonec jsem to dočetla, na dlouho podzimní večery celkem dobré čtení.

VěraČamková
28.10.2023 5 z 5

Detektivka, která je tak jednoduchá, že je úžasná. Protože knížka byla tak jiná od těch, které jsem četla ve stejném období, bavila mě moc i s tou touhou po čistotě a pořádku ze strany hlavní hrdinky.

Maky78
13.10.2023 3 z 5

Pokojská je nenáročná knížka. Skvělý námět, zpracování trochu pokulhává.
Zaujala mě netradiční mluva hrdinky a její životní přístup k problémům. Na můj vkus tam bylo babičky až moc. A trochu to připomínalo mexickou telenovelu tím koncem.

Dada077
01.10.2023 5 z 5

(audio, 11:55 hod, interpret - Marie Štípková - obdivuhodne)
Neuveriteľné odkrývanie charakteru, povahy, sonda do myslenia mladej ženy, ktorá vníma život cez prizmu obsedantno kompulzívnej poruchy kríženej s nejakou sférou autizmu. Svoje správanie a vnímanie života podmieňuje krédami svojej babičky. Drvivá väčšina zamestnancov hotela, kde pracuje ako chyžná, ju pokladá na nenormálnu. Kvôli Jej väčšej naivite, túžbe po poriadku, čistote a všeobecnom "řáde". A aj konečné rozuzlenie krimi prípadu na konci mi tam pasovalo.

vekkr
07.09.2023 3 z 5

Mohlo ba se to jmenovat -Bandité a dobrodinci.Žádný zvrat ani překvapení.

Petrasuvicka
01.09.2023 3 z 5

Na můj vkus příliš naivní, čitelné. Zápletka vytvořena a vyřešena de facto mávnutím kouzelného proutku. A co mě vysloveně vytacelo, tak "napaditost" v příjmeních. Samé barvičky. Gray, Green, Black, Rosso. Detektivka sice barvu ve jméně neměla, nicméně Starkova taky nebyl hit kreativity.

pip11
28.08.2023 4 z 5

Příběh o životě Molly a do toho zahrnutá lehká detektivní zápletka. Jsou zde popisovány její pocity, myšlenky a podivínské vystupování... Je to zvláštní a pomalý příběh, který nemusí každému sednout. Od poloviny jsem měla problém knihu odložit.

Martina166
13.08.2023 4 z 5

Hned od začátku mě příběh bavil. Zase něco jiného.

Vlak7
12.08.2023 4 z 5

Moc pěkně se to četlo, překvapivý závěr. Krátké kapitoly.

Emma27
06.08.2023 2 z 5

Na tuto knihu jsem se těšila , ale od první stránky zklamaní ,děj vleklý,nezáživný. O thriller vubec nešlo.

milary
28.07.2023 3 z 5

Sága Norenová policie Malmö, zaznělo mi v uších nedlouho po začátku audioknihy, a byla jsem doma.
Pokojskou s aspergerem interpretovala geniálně Marie Štípková. Hlas znamenal tentokrát hodně; jitřil emoce (zdaleka ne vždycky sympatické), neposkytoval prostor variabilním reakcím, důsledně útočil na trpělivost a mařil jakékoliv naděje na "normální" komunikaci.
Námět je skvělý. Nechybí napětí, ani dojetí. A líbí se mi obálka.

Co se mi nelíbilo? Jak to shrnout? Absolutní dořečenost. Nadúroda ušlechtilosti. To, že křehké okamžiky, které jsou nejpůsobivější tehdy, když se jen tak mihnou, byly nemilosrdně rozpitvávány a recyklovány. Mužské hlasy, které - s výjimkou největšího prevíta - působily jeden jako druhý nesnesitelně svatouškovsky.

SPOILER:
A nelíbilo se mi, že někdo, kdo si tolik považoval odkazu babičky, že nejlepší je říkat pravdu, vzal samozvanně do svých rukou spravedlnost a bez stínu na duši tu pravdu blaženě pominul.

Takže co? Vůbec nelituju, že jsem si titul koupila. Ale za víc než tři hvězdičky to tentokrát nebude.