Podívej se podruhé...

Podívej se podruhé... https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505467/bmid_podivej-se-podruhe-3TE-505467.jpg 4 125 44

Zamiluješ-li se na první pohled, podívej se podruhé. Přesně to radí osamělému spisovateli Oldřichovi nejoblíbenější z jeho postav, dokonalý muž a úspěšný detektiv Xaver. Jako sebevědomé alter ego směruje život svého stvořitele až do chvíle, kdy si Oldřicha zcela podmaní mladá a krásná Heda. Dosud samotářský spisovatel nemůže uvěřit svému štěstí a hluboký cit k milované ženě ho přiměje i přestat naslouchat dlouholetému příteli. Manželskou idylku však brzy narušují čím dál častější temné chvíle…... celý text

Přidat komentář

Januli
15.04.2024 3 z 5

(SPOILER) To byla mrcha. Ale fajn počtení. V jednu chvíli jsem Oldřicha litovala pak zase na něj nadávala. Paní autorka však Hedu bravurně popsala.

Jidu
12.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Tohle byla další pecka, kterou jsme měla možnost si v poslední době přečíst. Upřímně knihy na podobné téma jsem četla. A četla jsem jich hodně. Ale že by byl týraným muž? To se mi pod ruce dostalo poprvé.

A musím říct, že to bylo hodně zajímavé čtení. Kdo knihy na toto téma čte, nebo někdy četl, tak ví, že na těch ženách to dost často někdo pozná a snaží se pomoct a ony bohužel dost často nechtějí. Ale co když je to obráceně?

Co když to nikdo nevidí, protože to nikoho nenapadne? To je pěkný průser. A tahle madam hrála svou hru tak bravurně, že mi málem rupla cévka, když jsem věděla, kde je pravda.

Také mě hodně bavil Xaver, postava z jeho románů, takové alter ego, které mělo vždy větší nadhled a snažilo se Oldovi ze svízelné situace pomoct.

Konec, na který si někteří stěžují, mi přišel úplně v pohodě. Neměla jsem pocit, že by to bylo nějak useknuté. Za mě spokojenost a neskutečně ráda si přečtu další autorčiny knihy.

MOŽNÝ SPOILER - přeci jen o psychickém i fyzickém týrání ze strany žen se mluví méně, i když se také děje. To samé znásilnění v manželství. Nikdo nemá právo si tohle vynucovat na sílu. Já moc děkuji autorce, že toto téma otevřela a napsala o něm knihu.


Buchtičkajani
02.02.2024 4 z 5

Ze začátku jsem nevěděla co očekávat. Tentokrát příběh muže jako oběti , a jeho život s mrchou. Jen mě trochu mrzí konec,moc uspěchaný. Chtěla jsem vědět jak to "Xaver" vymyslel, provedl....

L.Helena
28.12.2023 4 z 5

Kniha mě bavila, i když některé pasáže jsem brala již jako nadsázku. Ačkoli, kdo ví, nikdy jsem se naštěstí s tak bravurním manipulátorem v životě nesetkala. Na to, jak dobře byly popsány všechny ty události během uplynulých čtyř let, tak závěr mi přišel hodně odbytý, překotný, nedotažený.
Ale jinak hodnotím kladně a pro ty, kteří tohle nemusejí zažívat v reálu, určitě i odpočinkové čtení.

Ivana11
17.12.2023 5 z 5

Tak to bylo něco... Paní Čechová nezklamala.

Vlasta71
09.12.2023 5 z 5

Osamělý spisovatel Oldřich na křtu své knihy pozná krásnou ženu Hedu.Heda je ambiciózní vytrvalá zlatokopka, která se neštítí vůbec ničeho. Při čtení si říkáte, že to snad ani není možné, ale i na ní nakonec dojde. Kniha se krásně čte.

Ishir
08.12.2023 3 z 5

Kniha mě nenadchla až ten konec mě zaujal. Mrcha dostala co si zasloužila.

Gabika9
26.11.2023 4 z 5

Na začátku jsem nevěřila, že se mi kniha zalíbí, natož, že se na jejích stránkách odehraje tak poutavý a odlišný příběh, než bylo moje očekávání. Když jsem se asi po 40 stranách zorientovala, příběh mě strhnul.

Eagle78
13.11.2023 5 z 5

Kniha se četla velmi dobře, stejně jako všechny ostatní autorčiny knihy. Líbí se mi, že se mění náměty. Taky si myslím, že je třeba si stále připomínat čeho jsou ženy "schopné". :-D:-D:-D.

uzivatel1190
09.11.2023 2 z 5

Nedočteno, knížka mě vůbec nepohltila, nezaujala...

KnihovniceVěra
07.11.2023 3 z 5

Téma život s mrchou jistě plno čtenářek upoutá, mně ale vadily některé stěží uvěřitelné detaily, např. jak Heda mohla být tak úspěšná ve firmě a rozumět výrobě i marketingu, když byla nedovzdělaná, nesečtělá a nikdy předtím se ničím podobným nezabývala. Jak mohla servírka v penzionu, která mluví jen nespisovně, najednou správně pojmenovat narcistickou poruchu osobnosti. A jak mohla Heda tak hloupě tvrdit, že čeká dítě s Olliem, když s ním půl roku nespala - skutečná potvora by to zařídila lépe a jinak a nenechala se tak snadno vyhodit. Výborný námět, ale šel zpracovat lépe. Za mě tedy celkově spíš horší průměr.

Barbara182
29.10.2023 4 z 5

Musím se přiznat, že jsem zpočátku měla trochu problém se začíst - onen styl úvodních kapitol, kdy hlavní hrdina vede de facto dialog se svou knižní postavou a do toho různě polemizuje o psaní, by mi spíš seděl na nějaký kratší literární útvar, povídku nebo tak. Naštěstí to pak autorka nechala sklouznout do "normálního" stylu psaní románů, jak jsme většinou zvyklí, a pak jsem zase měla problém se odtrhnout od stránek :-) Ve výsledku hodně dobře napsaná kniha z nezvyklého úhlu (jakože obětí nějaké manipulace je muž, což chválím), která mě hodně bavila, je to originální a osobité (zvlášť ty občasné úvahy o autorských mechanismech a prožívání osudů jejich postav). A určitě nebyla poslední, kterou si od paní Čechové přečtu :-)

MirkaProk
15.10.2023 5 z 5

Skvělá kniha. Heda mi lezla neskutečně na nervy. Oldřichovi jsem strašně přála, aby se dokázal vymanit ze spárů té psychopatky, Xaver byl boží a otec Oldřicha strašný sympaťák. Doporučuji k přečtení.

Alena1957
07.09.2023 5 z 5

Zajímavé, napínavé téma. Spisovatelku mám ráda, čte se výborně. Těším se na další román.

Pája699
01.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Oldřichu, Oldřichu, Oldřichu......co si to provedl?
Musím říct, že od první kapitoly jsem věděla, že Oldřich nedělá dobře, když se zaplete s touto ženou a to jsem ještě chvilku musela přemýšlet, jak to napsat slušně :-D

Kniha se četla dobře, o tom žádná, ale já vám nevím.......místy to bylo takové všelijaké divoké.

Co musím vyzdvihnout je to, že se mi moc líbilo, jak se s tím Oldřich popral a zvládnul to a ustál. Postavit se takové ženě, chtělo vážně hodně odvahy a kuráže.

Co mě vyloženě mrzelo, byl ten ukvapený konec. Třičtvrtě knihy čekáte, až se jí zbaví. Střádá plány, nespí, vymýšlí jak ji přelstít....noo a pak to autorka smrskla na 3 stránky a konec.

Za to určo strhávám hvězdu, celkem tedy za 3 hvězdy zlaté :-)

TessaJean
21.07.2023 4 z 5

Autorka má velký talent na psaní, každá její kniha se čte velice dobře. Konec mi přišel trochu useknutý, uchvátaný, sepsaný tak nějak na dvě strany a konec...
P. S. každý máme v sobě svého Xavera ;)

Bakana
16.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Četlo se to dobře, taková knížka na léto k vodě.
Konec mě ale dost zklamal - žena s takovými rysy osobnosti by určitě na první dobrou nevysypala, že byla s přítelem a už vůbec ne, že dítě, které čeká, není jejího manžela! Tohle přiznání po ní ani nikdo nechtěl a určitě by ho jen tak neřekla. Svého času jsem měla co do činění s kolegou s podobnou poruchou osobnosti a tak vím, že tihle lidé jsou slizcí jako hadi a je nemožné je chytit. Závěr knížky tedy dost nepravděpodobný, možná už spisovatelka napsala předepsaný počet stránek nebo co já vím

Mon.CouCou
12.07.2023 5 z 5

Spisovatelku Dagmar Digma Čechovou obdivuji. Navíc, strašně moc mě baví její náměty-i bez přečtení mě nutí přemýšlet. Knihy od ní jsem si však odkládala až do letošního roku a nyní sáhla po psychologickém románu Podívej se podruhé. (Skvělý název)

Musím konstatovat, že po jazykové stránce píše Digma vážně pohádkově-toto je pastva pro oči i mozek! Avšak tématicky-to už je vyšší dívčí. Začít číst její knihy začátečník, bude mít problém se pak začíst i do lehkých harlekýnek. Konkrétně tuto knihu bych dala povinně přečíst alespoň všem začínajícím autorům. Třeba si pak nenamelou tak nos a o iluze nepřijdou, protože budou trošku nachystaní na knižní svět.

Nicméně ke knize-Dagmar dala nahlédnout do světa spisovatele (toto téma vídám docela často, ale tady je to-páni-wau!).
Oldřich si stvořil imaginární postavu (musím potvrdit, že autorům tyto světy skutečně ožívají).
Jenže tady to Dagmar úplně prohodila (asi bych si chtěla přečíst i sérii knih o českém Bondovi-tady dostáváme jen šťavnaté ochutnávky).
Samotářskému introvertovi Oldřichovi zkříží cestu krásná, sladká, rozkošná Heda. Imaginární, vtipný a bystrý přítel Xaver mu dobře radí. Zamilovaný muž však slepě vstoupí do manželství a teprve postupně prozře. Přichází zde zvraty a nečekané šoky.
Snad nikde jsem se nesetkala s tak dokonale vypracovanou postavou narcistické a manipulativní mrchy (i já si díky tomu začala uvědomovat, jaké lidi mám ve svém okolí. Až mi z toho zamrazilo, vážně).
Rodinné pouto mezi otcem a synem-vlastní krvi... Bezmoc, dojetí, nadšení, zamilovanost, smích, zlomené srdce, slzy... Prožila jsem si snad všechny emoce. Perfektně ztvárnění psychologických postav.
Dagmar vřele doporučuji, i na dovču. Je skvělá spisovatelka.

BlueberryMuffin
04.07.2023 4 z 5

Knížku jsem si moc užila. Vzhledem k začátku mi to tedy spíš než "když se zamiluješ na první pohled, podívej se podruhé" připadalo teda jako "když tě někdo oblbne do stavu aby ses zamiloval, i když se úplně na začátku cítíš spíš nepříjemně....." :D Každopádně hrozně cením téma. To, že ve vztahu může být zlá kterákoliv strana a neplatí to jen na muže je potřeba šířit. Navíc je to dle mého skvěle zpracované a (nejen) záporačka skvěle napsaná. Xaver mě taky hodně bavil a v jednu chvíli jsem i musela úlevně vydechnout, že upozornil na něco, co jsem si zrovna sama říkala. A jako bonus je to svým způsobem víc knížek v jednom, vzhledem ke krátkým ústřižkům z tvorby hlavní postavy. Jediné, co mě trochu zamrzelo, byl samotný konec, který mi místy připadal maličko urychlený a nedovykreslený, ale to dost možná bylo jen mnou. Jinak by to bylo jasných pět hvězdiček. :)

marwinmh
24.05.2023 3 z 5

Příběh jednoho muže, kterého zaslepí láska natolik, že sebou nechá značně manipulovat, ale najde v sobě sílu a odhodlání se z osidel své narcistické manželky vymanit a opět najít pevnou půdu pod nohama v životě, jehož bude sám svým pánem.
Alter-ego Xaver byl dost vtipný "týpek", dodával knize šmrnc, ale ani ostatní knižní postavy vykreslením svých charakterů nebyly k zahození, byly zcela a jistě uvěřitelné, a to mě baví.