Podfuk

Podfuk https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166585/bmid_podfuk-63bffcf097373.png 4 138 37

Malcolm Bannister je bývalý advokát, momentálně ve výkonu trestu ve federálním vězeňském táboru u Frostburgu v Marylandu. Jeho situace nevypadá nejlépe, Malcolm má však v rukávu eso. Ví, kdo zabil federálního soudce Fawcetta, a taky ví proč. A co bylo v sejfu, který se našel u soudcova těla. Rád by to pověděl FBI, ale tyto mimořádně cenné informace jsou stejně výbušné jako sled událostí, které skončily soudcovou smrtí. A Malcolm není včerejší… Ďábelsky chytrý román Johna Grishama, v němž nic není takové, jak se zdá.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Racketeer , 2012


více info...

Přidat komentář

Luigi1
24.10.2023 5 z 5

Určitě jedna z nejlepších knih které mohu jenom doporučit

KáťaM.
12.03.2023 3 z 5

Grisham je můj nejoblíbenější autor, ale tohle je takový průměr. Zápletka je super, jen to bylo všechno moc zvláštně sešroubované dohromady, až to vedlo k neuvěřitelnosti, od autora mám nejraději ty příběhy, které působí víc autenticky. Jsou tam ale skvělé postavy, správné drama, určitě stojí za přečtení, ale věrné čtenáře autora asi tahle knížka tolik nenadchne.


Milosz
08.12.2022 3 z 5

Už je z něj takový rutinér. Tohle je něco jako Shawshank, ale s větší dávkou právničiny. Závěrečný zvrat jsem uhodl v půlce a pak šlo všechno podle očekávaných kolejí. Naštěstí jen 300 stran.

Staráknížka
12.06.2022 5 z 5

Pan Grisham je výborný autor, ale nějak mě jeho knihy příliš neberou. Ovšem tentokrát jsem se fakt bavila. Konec se dal předvídat, ale ostatní děj se mi líbil. Ta finta se kterou hrdina přišel - všechna čest.

Shanib
13.05.2022 3 z 5

První třetina knížky mě bavila, ale pak to šlo dolů. Asi za to může hlavní postava, kterou jsem s pokračujícím dějem měla ráda míň a míň nebo už mě nebavilo číst věčné popisy. Zda měly víc vykreslit děj nebo čtenáře přiblížit daným postavám, těžko říct, ale u mě se to minulo účinkem tak, že jsem některé pasáže přeskakovala a vůbec nic se nestalo. Taky jsem asi čekala víc tajemna. Název knížky přímo prozrazuje, že Malcolm má všechno promyšlený a jakmile se ukázala postava "Nattieho", tak jsem už uhádla, kam to směřuje. Pro mě se tak žádné velké překvapení ohledně rozpletení podfuku nekonalo.

čef
16.04.2022 5 z 5

Vynikající kniha i na poměry tohoto spisovatele. Popisuje postupy při uplatnění hlavy 35 v justici USA, a jak lze tuto instituci práva využít ve prospěch dosti nespravedlivě odsouzených hříšníků. Mne nejvíce bavila vynalézavost a promyšlenost plánu hlavního hrdiny a jeho kompliců. Přejme si, abychom se do jeho kůže nikdy nedostali.

ma71
24.09.2021 5 z 5

Bez výhrad, jak jsem u autora zvyklý, skvělé počtení.

Marek.Sc
20.04.2020 3 z 5

Iný Grisham. Naozaj nevedel som čo si myslieť o hlavnej postave. Najprv som jej fandil potom akoby bola záporná a potom zase kladná. A pred koncom knihy som jej predsa len držal palce. Najprv Malcolm Bannister, z ktorého sa stane Max Baldwin. Ale prečo? Aj uprostred knihy znenazdajky vstupujú dve tri postavy, ktoré nemajú nič spoločné z predchádzajúcou polovicou knižky. kde tu je čitateľ zmätený, avšak postupne sa začínajú odhaľovať všetky súvisiace pravdy. Zjavný vrah nie je vrah a tí dobrí nie sú až taký dobrí. Napätie v knižke graduje a nenechá vás vydýchnuť. Zvraty a prekvapenie na konci. Odporúčam a rozuzlenie sa dozviete až naozaj na posledných stranách. Je to proste všetko veľký podfuk.

petrpospa
26.11.2019 4 z 5

Že to "tak nějak" dopadne, jsem tipoval už po přečtení prvních pár desítek stran. Těch kombinací tam nakonec bylo až zbytečně moc a s každou další se příběh zase o kousek více vzdálil možné realitě. Ještě pár stran, a už by to bylo na hranici sci-fi. Obecně tyto těžce uvěřitelné příběhy nemusím, jenže Grisham je Grisham. Skvěle píše a stejně tak se i čte. A Čecha při tom potěší, že bordel mají i v Americe...
P. S. Dnes obvinili Jakeše a Štrougala! Po třiceti letech! Amíci jsou přece jen o fous akčnější... :-)

1amu
02.08.2019 4 z 5

U autora obdivuji jeho invenci. Ano napsal i knihy slabší, ale je vždy vidět, kdy se cítí "Jako ryba ve vodě". Jako právník má procesní systém USA "v merku" a vysloveně si libuje v protahování děje. Jako jeho fanda jsem s touto hrou se čtenářem spokojen.
Knihu považuji za jednu z těch lepších, které John Grisham napsal.

madem
18.06.2018 3 z 5

Úžasná zápletka, hrdina, se kterým lze soucítit. Přejeme mu i štěstí.
Bohužel nejdříve musíme přečíst 309stránek, kdy se děj vleče, autor hodně vysvětluje: fungování federálních soudů, pobyt ve vězení, pašování a podobně.
Teprve poslední čtyři kapitoly mají rychlý spád a čtou se sami. Tak jak jsme od autora zvyklí.

Peršanka
10.06.2018 3 z 5

Hm, tentokrát podfuk na mě, je to celé vycucané z prstu.

Jack Bauer
13.12.2017 4 z 5

Velice chytrý promyšlený román od Grishama, ale trochu mi vadil styl psaní. Zločinný soudce soudí nevinné, bohužel taková je spravedlnost. Bylo, je a bude stále.

konicekbily
30.06.2017 5 z 5

Skvěle propracovaná zápletka nevznikla v hlavě autora, ale v hlavě hlavního hrdiny - podle něj neprávem odsouzeného právníka - a to mu umožní se dostat z vězení. Potom se dějí věci, nad kterými zůstává rozum stát a nakonec nám to hlavní hrdina osvětlí. Moc pěkná fikce, daleko vzdálená od skutečnosti, ale moc hezky napsaná. Děkuji JG!

Ben Nevis
20.04.2017 3 z 5

Podfuk se tu odehrává, ale na čtenáře. Jak sám autor v závěru uvádí, všechny detaily si vycucal z prstu, takže celá zápletka má do reality daleko jako Goro do Tokia. Když čtu detektivku, chci mít alespoň zdání reálného světa, jinak mohu sáhnout po fantasy.

Problém je v tom, že pasivně sledujeme hlavního hrdinu, jak pasivně hraje divadelní hru, ve které všichni herci reagují na správné narážky. Chci tím říct, že překombinovaná zápletka mohla selhat v desítkách momentů, jenže je tu jenom plán A, který zázračně vychází.

Grisham obětoval děj, aby si pohrál s čtenářem a docílili "wow" efektu. To se mu povedlo, nicméně hrdina mi byl nesympatický (nespravedlivé odsouzení neospravedlňuje nečestné chování) a FBI je vylíčená jako banda Watsonů čekajících, až je Holmes osvítí.

jan0504
07.04.2017 3 z 5

Dosť som sa v tom strácal a mal som chvíle že sa mi ani nechcelo pokračovať - dosť nuda a u mňa asi najslabší Grisham čo som čítal :-(

LutherKing
26.02.2017 4 z 5

Klasický Grisham o kvalitě, jednoduchosti, překvapení v příběhu se nedá diskutovat. Jako vždy nezklamal. Pěkný čtení.

trudoš
14.01.2017 4 z 5

Román trochu nešťastně hřeší na vlastní název. Ten totiž dává jasně na srozuměnou, jak čistou hru budeme sledovat. Ostatně hrdina samotný se tím příliš netají, i když karty na stůl nikdy zcela nevyloží. Přesto zápletka bavila po celých tři sta čtyřicet stran, čistě proto, že člověku prostě nedá nespekulovat, kde že to bude ten pudl zakopaný. V tomhle ohledu John Grisham čtenářovu trpělivost natahuje na maximum, ale jako správný profesionál nepřetáhne. Celý komplot ovšem až moc překombinovaně spoléhá na ústřední zvrat, bez kterého by se nikam nic nepohnulo. Thrilleru pak nejvíc schází sympaticky nejednoznačné postavy a jejich peripetie při realizaci celého plánu. Pokus o správné načrtnutí tu je, ale nakonec to skončí u slušňáckého standardu, který je pro autora příznačný.
Na Grishamovi však obdivuji jeho řemeslnou neochotu sklouznout k továrnímu pásu a sekat jednu dvě knihy ročně, napsané podle úspěšné šablony. A v rámci toho byl pro mě Pudfuk z jeho strany dalším příjemným překvapením.

Skripi
24.10.2016 4 z 5

Mám rád podobné knihy plné zvratov. Myslel som si že som to celé prekukol už na začiatku ale som sa mýlil. Vynikajúca kniha, aj keď písaná trošku štýlom ktorý mne vadí. Preto uberám jednu hviezdičku...

moudivlacek
28.09.2016 4 z 5

Skvělé, sice trochu pomalý rozjezd, ale najednou to vezme obrat. Sice budete rychle odhadovat, co, kdo a proč, ale stejně se budete usmívat pod fousy, jak vás autor doběhl. Konec je pak jen třešničkou na dortu.
Opravdu autor rozumí prostředí, z kterého je příběh, a i když je fiktivní, plno věcí se určitě děje i v našich životech.
Mohu doporučit.