Planeta Země: Kruté místo k žití

Planeta Země: Kruté místo k žití https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394449/bmid_planeta-zeme-krute-misto-k-ziti-NSG-394449.jpg 4 100 30

Jak vidí svět generál v záloze Andor Šándor, bezpečnostní znalec, kterého většina české veřejnosti respektuje, zatímco menšina mu stále něco vytýká? Je to pán, co slavil nedávno šedesátku. Velel zamlada v armádě pěšákům, později už jako vyšší důstojník sloužil coby diplomat. Počátkem našeho století vedl vojenskou tajnou službu. Projel celý svět s výjimkou Antarktidy a umí o něm vyprávět. Mluví v této knize o jeho minulosti i dnešku, nabízí čtenářům příběhy, které změnily chod dějin, někdy doslova osudově, a hledá v nich paralely. Nic při tom nelakuje narůžovo. Kolem je pořád nějaké nebezpečí a v různých koutech planety se bojuje. Před vámi tu ve třinácti kapitolách knížky defilují nejrůznější veličiny od carevny Kateřiny Veliké až po maršála Radeckého, od Usámy bin Ládina až k Donaldu Trumpovi. V anglickém Salisbury stříká ruský jed novičok a v Jižní Africe se bílí farmáři mění ve štvanou zvěř. V Severní Koreji si její lídr Kim Čong-un zahrává s jadernými zbraněmi pod křídly mocné ideologie čučche. Zkušený ing. Šándor vypráví barvitě a umí sáhnout na bolesti světa. Na bídu nešťastných i na velikost mocných. Moudrých i krutých, uhlazených i hulvátských. Až knihu dočtete, budete mít stejně jako on naši Zemi na dlani. A to je přece lákavé!... celý text

Přidat komentář

javirgo
15.02.2023 5 z 5

Naučnou literaturu čtu velmi zřídka, protože forma psaní takovýchto knih bývá pro mě většinou moc odborná a špatně srozumitelná. Toto je ale výjimka, která se čte velmi dobře. Je to takové shrnutí významných událostí spíše z doby nedávné, které se na naší planetě udály a ještě stále dějí. Něco jsem si zopakovala a hodně také doplnila. Na některé věty i celé odstavce jsem měla chuť použít zvýrazňovač. Také mi vyhovuje, že je vše přehledně rozdělené do 13ti pojmenovaných kapitol a že se mohu kdykoliv k danému tématu vrátit. Doporučuji

Leona333
09.05.2022 5 z 5

Po dlouhé době se mi dostala do rukou srozumitelná kniha, ohledně informací... Je to přesně ta kniha, která vás donutí při jejím čtení, zauvažovat nad mnohým... Myslím, že víc jak trefně, by se dalo na spoustu věcí v téhle knize poukázat známým příslovím: ,,Není kouře bez ohně."
Tuším, proč tento pán, není oblíbencem v našich nejznámějších médiích. Má tam ,,stopku" již několik let...
Kniha, její obsah mi za přečtení rozhodně stál.


NemmamSlov
11.04.2022 5 z 5

"Deti dostanú na hranie počítač a nikto im nepovie, že virtuálny svet je prinajmenšiom tak nebezpečný ako ten skutočný. Ľudia už niekedy spolu prestávajú rozprávať a uzatvárajú sa v bublinách svojich chytrích telefónov..."

Proruský, či proamerický? O tomto kniha vôbec nie je. Mám pána Šándora rád, sledujem ho aj v televízii, keď sa vyjadruje k aktuálnej situácii na Ukrajine. Páči sa mi jeho neutrálny výklad k určitým veciam, aj keď knihy od Tima Marshalla mám radšej.

Snaží sa ku každej veľmoci popisovať veci, čo sú kladné a aj záporné, a je jedno či sa jedná o Čínu, USA, Rusko, alebo EÚ. Čerpá veľa z histórie, čo je najväčší dôsledok všetkých konfliktov. Pre tých čo sa zaujímajú o svetovú politiku, určite skvelé doplnkové čítanie.

a304
26.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Postřehy z knihy uvěřitelné a dávají smysl. Doporučuji.

Garik
24.03.2022 4 z 5

Táto kniha je súborom textov, v ktorých sa pán Šándor zaoberá stavom dnešného sveta v takej tej všeobecnej rovine, načrtáva niektoré otázky ohľadom jeho ďalšieho vývoja a občas upozorní na to, že sa tu vlastne nedeje nič, čo by sme už v nejakej podobe nepoznali z minulosti.

Páči sa mi, ako Andor Šándor volí slová, ako s nimi vie zaobchádzať a tiež spôsob, akým ich ukladá na papier. Vzbudzuje vo mne dôveru jeho triezvy pohľad na svet. Cítim rešpekt k jeho názorom, stojacim na pilieroch vzdelania, skúsenosti a informovanosti (žiaden div, keď moje „videnie sveta“ takmer plne korešponduje s tým jeho, teda aspoň s tým, ktoré odhaľuje v tejto knihe – a tak táto kniha pôsobí ako taký balzam na moje sebavedomie, keď mi moja ješitnosť podsúva pocit vlastnej múdrosti, ha-ha). Je mi sympatický spôsob, akým autor komunikuje s čitateľom – nepoučuje ho, ale skôr s ním vedie akýsi pomyselný dialóg. Neinformuje ho, neodkrýva tajomstvá, ale kladie otázky – množstvo otázok, ktorými ho vedie k premýšľaniu a k možným odpovediam. Pri tom všetkom sa drží slušnosti, ale vzdoruje politickej korektnosti.

Elprofesor
27.11.2021 4 z 5

O panu Šándorovi jsem si dlouhou dobu neuměl udělat názor... a tato kniha mi v tom vůbec nepomohla. Každopádně bylo zajímavé "podívat se do hlavy" někomu s takovými zkušenostmi. Také se mi na knize líbí (na názorech autora), že je víceméně nestranná a nepropaguje žádný určitý názorový, či politický tábor (dle mého).... Čili, četba k zamyšlení...

Zděnda92
25.01.2021 5 z 5

Slyšel jsem jako audioknihu, velmi dobře načteno, zajímavě napsáno a je z toho cítit, že autor má opravdu velký přehled o historii i současnosti a dokáže to spojit dohromady. Dal bych tuto knihu jako povinnou četbu na středních školách, je tam spousta zajímavých informací, příběhů a ukazuje globální provázanost v konkrétních souvislostech.

PanKarel
26.12.2020 5 z 5

Psáno velmi lidově, skoro až nespisovatelsky, ale čert vem formu, ten obsah za to stojí... kniha obsahuje některá důležitá témata světové politiky, současné i historické.. měl by přečíst každý, kdo chce být trochu “v obraze” a hlavně rozmazlená část Evropy která za pseudohumanismus a hypertoleranci schovává vlastní zbabělost a neochotu bránit to své, ať už je to z tradičních hodnot cokoliv... každopádně by to chtělo trochu cuknout zpátky ke konzervatismu a zdravému rozumu. A hlavně o tom je (alespoň pro mě) tato kniha...

Radous
08.09.2020 4 z 5

Kniha je v podstatě sbírkou názorů na témata, která v současnosti ve větší či menší míře hýbou světem, také v návaznosti na Českou republiky. Je na napsané docela neotřele, člověk by až neřekl „politicky nekorektně“ – ve smyslu, že autor říká (píše), co si myslí. A přestože jsem o p. Andoru Šandorovi slyšel jen minimálně, respektive vím snad jen to, že někdo takový existuje, musím říct, že se mi jeho přístup líbí. 8/10

hnatlubo
09.08.2020 2 z 5

S některými názory autora souhlasím. Jako celek byla, ale tato kniha vlastně o ničem a hodně často mi úvahy pana generála připadaly neurovnané.

BabaJaga11
26.07.2020 5 z 5

Knížka se mi četla moc dobře, i když asi v půlce jsem si dala na chvíli pauzu, jednak kvůli jiné rozečtené knize, jednak přece jen jde o tak závažná sdělení, že je potřeba dát si čas na to, aby je člověk vstřebal.

Líbil se mi styl psaní - rozdělení na delší kapitoly a v rámci nich na kratší texty. Jde vlastně o soubor úvah o současném světě, jehož situace ovšem vychází z více i méně vzdálené historie. To, že se autor z přítomnosti přenáší do minulosti a zase zpět, aby vysvětlil různé souvislosti, mi nikterak nevadilo, spíše naopak. Je úžasné – ale zároveň děsivé – vědět, že problémy současnosti mají kořeny třeba o několik desetiletí zpět. Úžasné je to pochopit. Děsivé je to, že si uvědomíme, že někdy stačí zdánlivě nepodstatná událost, která o několik desítek let později ovlivní životy tisíců lidí – a nemusí to být zrovna pozitivně.

Některé části knihy jsou velmi zneklidňující, byť autor se snaží držet dál od "strašení" a předkládá přesvědčivé argumenty. Uprchlická krize, na kterou bylo "zaděláno" už v 90. letech, a její možný další vývoj je zrovna takovou zneklidňující událostí.

Ne úplně se vším v knize souhlasím, např. na rozdíl od A. Šándora si nemyslím, že by prezident USA Donald Trump měl dostatek rozumu. Na druhé straně, i ty názory, s nimiž nesouhlasím, jsem si ráda přečetla. Říkám si, že A. Šándor o mnoha věcech ví určitě víc než já, i když i expert se občas může zmýlit...

S čím se plně ztotožňuji, jsou např. názory na současné Rusko, jež jsou daleko od hysterických vyjádření některých našich politiků o nebezpečnosti této velmoci (osobně si myslím, že mnohem nebezpečnější jsou právě tito politici, kteří se snaží přepisovat historii). To, že nějaká země není demokracií západního typu, neznamená, že chce rozpoutat válku proti zbytku světa (ostatně z knihy se dozvíte i to, kolik peněz ve zbrojení "utopí" USA – je to zdaleka nejvíc ze všech zemí světa). Do té by se pustil jenom hlupák – a mysleme si o Putinovi co chceme, hloupý rozhodně není (naštěstí pro nás).

Knihu vřele doporučuji každému, kdo se zajímá o světovou politiku i o její vliv na domácí dění. Hodí se mít samozřejmě dobrý přehled o tom, co se zejména během 20. století událo... nechci tvrdit, že ho mám, ale i tato kniha mě přiměla některé věci si připomenout (konflikt v bývalé Jugoslávii), o jiných si něco dohledat.

drakamena
07.07.2020 4 z 5

Světové konflikty v souvislostech z pohledu člověka, který ví, o čem mluví, protože pracoval v tajných službách. Líbí se mi střízlivý pohled na svět Andora Šándora, nedělá si iluze o Rusku a Číně - ale ani o USA či Německu. A pojmenovává věci pravými jmény, v dnešní době vzácný úkaz. Velmi dobrá kniha.

gladya
18.01.2020 4 z 5

Určitě stojí za přečtení .

Oceňuji, že se autor zřejmě opravdu snaží, aby jeho pohled nebyl černobílý. Pravda ovšem je, že je to tak trochu pelmel. Hlavně u podrobných historických odkazů jsem se občas ptala, jaký mají význam. Zvláště v porovnání se současností, kde na tak informovaného člověka zůstává trochu na povrchu.

Fakta samozřejmě nezpochybňuji. Ovšem jedna věc jsou fakta, hodnocení událostí a postoje jsou věc druhá.. Co se toho týče, mám z knížky pocit, že s autorem se občas vlastně nedá souhlasit ani nesouhlasit, Což je v řadě případů pozitivum, protože věci jsou zpravidla složité a ne černobílé. To ale neplatí vždy. Někdy je škoda, že názor autora tak trochu chybí, prototože pokud už pan Šandor svůj názor, řekne, stojí přinejmenším za zamyšlení. A to i v případech, kde s ním tak úplně nesouhlasím

Hawkie-Hawk
23.11.2019 3 z 5

Velmi pohodove cteni, nicmene par zasadnich vyhrad bych mel:
- v rade pripadu je vypraveni az prilis povrchni. Myslim, ze nejake zajimave detailnejsi informace bylo mozne doplnit i bez poruseni povinnosti mlcenlivosti,
- autor se v rade pripadu zjevne myli - napr. jeho tvrzeni, ze se smrti Skripala nema (a "z povahy veci mit nemuze") Rusko nic spolecneho, dnes uz asi veri jen nejzarytejsi zastanci Kremlu. Jiste, v dobe psani nejspis neznal vsechny informace (patrne az pozdeji vysla najevo napr. cesta ruskych "turistu" Petrova a Bosirova - agentu GRU - na misto cinu a jejich nasledna tragikomicka snaha o vysvetleni zjevnych nelogicnosti v jejich jednani), nicmene o to vic bych od autora cekal zdrzenlivost v takovem hodnoceni (a to i s ohledem na to, jak objektivne se vetsinu knihy pokousi pusobit - kdyz uz naznaci neco negativniho o jedne svetove mocnosti, hned to vyvazi sdelenim o prohrescich jine).

harena
20.10.2019 5 z 5

Po přečtení této knihy si člověk více uvědomí, že velká většina událostí, která se ve světě stala, stane nebo právě probíhá, vychází více či méně z minulosti. Dějiny kolem nás prošumí a všechno má souvislost se vším a i když to třeba hned nevidíme, všechno má svou předehru třeba i v hodně vzdálené době. Andor Šándor, bývalý šéf vojenské tajné služby je autorem velmi kvalifikovaným, jeho domněnky a myšlenky zajímavé a inspirující. A co mě velmi těší, autor se nestaví a neprosazuje žádnou stranu. Žádný stát nebo politik není jenom černý nebo bílý. "Člověk má v povaze i krutost i zlo a zneužít jeho vášní je někdy dost snadné."

Autor má obrovský přehled. Kniha je poučná, baví a navíc se ještě dobře čte. Najdete si, co vás zajímá. O Německu, Jižní Africe, Kosovu, Americe, Líbyi, Rusku, Číně, Kartágu, Velké Británii, EU i o Kim Čong-un, migrantech, Hanibalovi, Saudské Arábii, atd. I když si nakonec povzdechnu, že planeta Země je skutečně kruté místo k žití, musím knihu 100% doporučit.

pavka88
18.10.2019 5 z 5

Fundovaný pohled na nebezpečí současného světa na základě historických souvislostí. Úžasný souhrn. Doporučuji.

kindle.raeder
14.10.2019 4 z 5

Pěkná a poučná knížka. Jen mám pocit, že je mnoho věcí, které autor zveřejnit nemohl nebo nechtěl. A to mi tam dost chybi, protože to jsme pravš čekal, že tam bude.

Danuše7
14.09.2019 4 z 5

Škoda, že ti, kteří o nás rozhodují, neberou v potaz dávno známé skutečnosti. Evropa by měla začít MYSLET, NE JEN SOUTĚŽIT.

milan3144
12.08.2019 5 z 5

Poslouchal jsem audioknihu v podání skvělého Jaromíra Meduny a se závěry autora ve velké většině souhlasím, nebo je alespoň přijímám jako možnou alternativu vývoje. Opravdu pozoruhodné myšlenky zasazené do současnosti na základě historických a možných budoucích událostí.
Bude zajímavé sledovat, jak moc se bude další vývoj zrcadlit v této knize.

Peleus
27.06.2019 3 z 5

Nejdříve ze všeho chci zdůraznit, že kniha je to skutečně pěkná. Přiměřeně dlouhá, psaná srozumitelným jazykem, čte se velmi plynule bez složitých myšlenkových či jazykových konstrukcí a kudrlinek.

Zklamala mě pouze v jednom, a to navzdory proklamovanému cíli autora nebýt hyperkorektním a vybočit názorově z tzv. mainstreamu, Planeta Země: Kruté místo k žití je velmi diplomatickým výtvorem. Z osobních názorů pana generála se ve výsledku nic nedozvíme. Což je škoda, neboť témata jsou zvolena poměrně atraktivní.

Spojené státy americké - hlavním faktorem je pragmatismus a výhodná obchodní bilance. Není to hodný strýček, který do nás bude investovat a chránit z dobroty vlastního srdce, tudíž musíme být pro naše západní partnery zajímavými, mít co nabídnout na oplátku.

Nic, co by nebylo známo.

Ruská Federace - je nutné chápat mentalitu, která byla určována bouřlivými dějinami. Ve výsledku, i přes tvrdá vyjádření, nemá v úmyslu válčit. Touží po výhodných obchodních vztazích ze západem a klidem na vlastních hranicích. Otázkou však zůstává, co považuje za vlastní hranice?

Nic, co by nebylo známo.

Čínská lidová republika - viz. Ruská Federace akorát s tím rozdílem, že Číňanů je mnohem více a ekonomicky jsou na tom mnohem lépe.

Německo, Velká Británie, Francie - uvědomují si svůj ekonomický a vojenský potenciál, tudíž se podle toho chovají a i nadále se budou chovat.

Nic, co by nebylo známo.

Migranti - přicházeli, přicházejí, budou přicházet. Dlouhodobá strategie však v dané oblasti chybí.

Nic, co by nebylo známo.

EU - pro ČR je to v současné době lepší s ní, než bez ní. Přílišná politická korektnost může být kontraproduktivní, byrokratizace je výrazná, výkonná moc těžkopádná. Různé země mají různé zájmy a starosti, chce to navzájem se respektovat a hledat průniky.

Nic, co by nebylo známo.

Tak co nám vlastně Andor Šándor sděluje? Ano, správně. Nic, co by nebylo známo.

Štítky knihy

tajné služby zahraniční politika geopolitika

Autorovy další knížky

Andor Šándor
česká, 1957
2018  85%Planeta Země: Kruté místo k žití
2016  78%Čeká nás pohroma?
2017  56%Jak přežít nejen teroristický útok
2010  %Ľudský faktor v spravodajských službách
2024  90%Jak přežít násilný útok

Kniha Planeta Země: Kruté místo k žití je v

Právě čtených6x
Přečtených128x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených7x
Knihotéce28x
Chystám se číst61x
Chci si koupit24x
dalších seznamech2x