BabaJaga11 profil

☰ menu
BabaJaga11

Kateřina Šumberová

1973 · žena · Jihomoravský kraj · statistiky

Aktivní: online · (poprvé 18.02.2018)
Body:1 604
Palce za komentáře: 20 889 · 35 238 ostatním
Hodnocení v bazaru: 35/0

Nové knihy v seznamech

Krach - Katastrofa Jihopacifické společnosti
Krach - Katastrofa Jihopaci...
Robert Goddard
Zimní voják
Zimní voják
Daniel Mason
Pod krvavými nebesy
Pod krvavými nebesy
Mark T. Sullivan
Odyssea v mokrých botách
Odyssea v mokrých botách
Mirek Brát

Kdo jsem

Čtení mě baví od dětství. Vzpomínám si, že když jsem se v 7 letech velmi bála ošetření u zubaře, nakonec zabral rodičovský slib, že když to zvládnu, koupíme cestou domů krásnou novou knihu o ptácích. A koupili jsme :-).

Kolem knihkupectví jsem si zvykla chodit raději večer, když je zavřeno, v dřívějších dobách proto, že oslněna knihami jsem zapomínala na to, že potřebuju taky jíst a platit nájem a že knihami zřejmě ani jedno zaplatit nepůjde. Dnes pro mě začal být limitující prostor - brzy budu muset skříňkami s knihami obložit celou postel :-).

Do "klasických" knihoven nechodím, jelikož zapomínám, nestíhám - a tak bych asi jenom platila pokuty za pozdě vrácené knížky. O to víc si libuji v různých knižních bazarech, zejména dobročinných, ale i zde na DK, a pak taky v nádražních a podobných knihovnách, kde si lze knihu půjčit, a vrátit někde jinde, anebo přinést jinou. I knihy vyřazené z veřejných knihoven u mě často nacházejí útočiště. Baví mě, když jsou knihy v oběhu - a momentálně tak 3/4 toho, co získám, zase do oběhu posílám. Knih je na světě příliš mnoho a já čtu příliš pomalu, takže bohužel k málokteré knížce se budu moct vrátit. Ale mám i takové, které u mě zakotví s touto nadějí :-).

Baví mě číst knihy, o které se lidé neperou, které tady na DK skoro nikdo - anebo vůbec nikdo - nečetl. Je ta kniha vážně tak špatná? Dost často nacházím pravé poklady. A i když ne každá kniha mě nadchne a někdy mám problém dočíst do konce, dočtu vždy (aspoň zatím). Příčí se mi nějakou knihu zařadit do kategorie "odpad". Věřím, že každá kniha může čtenáře obohatit, byť by to bylo jen poznání, jak vypadá kniha, která je špatně napsaná nebo mě prostě nebaví. Každopádně cesta k napsané a vydané knize bývá spletitá, a proto klobouk dolů před každým, komu se to alespoň 1x povedlo.

I špatná kniha je lepší než žádná, protože nutí k soustředění a přemýšlení, na rozdíl od "chytrých" internetových a mobilních aplikací, které vedou spíše k opaku. Kniha je způsob, jak si uchovat svěží mozek, anebo dokonce obnovit, co se již zdálo být ztracené (nedělám si srandu, vyzkoušela jsem sama na sobě).