Orlové Říma I + II

Orlové Říma I + II https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471809/bmid_orlove-rima-i-ii-OfT-471809.jpg 5 48 15

Orlové Říma (komiks) série

1. díl >

Germánie, 9 let před n. l. Vůdce germánských kmenů přemožených římskými legiemi svěřuje svého syna Ermanamera impériu výměnou za mír. Císař následně pověří převýchovou mladého barbara věrného Tita Valeria Falca, který má stejně starého syna Marcuse. Oba mladé muže čeká pod vedením neúprosného legionáře přísný výcvik, a zatím ještě nemohou tušit, jak se jim tato zkušenost bude v budoucnosti hodit.... celý text

Literatura světová Komiksy Historie
Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Les aigles de Rome I + II , 2009


více info...

Přidat komentář

Denny456
06.06.2023 3 z 5

Četl jsem dohromady a dalšími díly a je to dobré. Není to výborné jen dobré.

jarynek
05.11.2022 5 z 5

Když někdo umí skvěle vyprávět a ještě k tomu i kreslit, tak i ne zcela originální děj vyzní jako nezapomenutelný příběh, který se dychtivě čte, a kde hlvním zklamáním je to, že tak rychle skončil. Starověký Řím je sám o sobě atraktivní téma, které je z mého pohledu zde zpracováno celkem realisticky.
S dvěmi hlavními postavami jsme prožili léta dospívání a budování si vztahů a kariéry a přes občasné mráčky to vyznělo spíše jako klid před bouří, kterou asi přijde v pokračování.


Jaruš7
30.05.2022 5 z 5

Fajnovost.
Pokaždé si hořce přiznávám, jak mi chybí v knihách ilustrace.
Ne každý komiks má to privilegium aby byl považován za světový.
Tento řadím do luxusních.
Téma historie Římské říše je obrazově dokonalé, bohatost a pestrost scény je úžasná.
Kruté válečné bitvy, nepřízeň osudu, krví zpečetěné přátelství mezi nepřáteli, výchovný dril, lásky půvabné i zrádné.
Řím se vším co fantazie nabídne, krásu města, paláců, hostin, bojiště kruté a postavy příběhu jsou zpodobněny přímo excelentně.

Paráda.

Kapis
31.03.2022 5 z 5

Tak jsem se teď párkrát vzbudil u amerických velkofilmů z dob, kdy ještě nebyly obnoveny Norimberské zákony, tfuj pardon, teda kritická rasová teorie a ani nebyly žádné úchylné kvóty na různé tranzistory a jiné osoby s poruchama, které jsou teď čím dál zběsilejšími neomarxisty vynášeny jako přednosti, taky ještě nebyly možnosti digitálního fejkování a ty kulisy i lidi a zvířata musely při natáčení fyzicky být. A byla i je to, řek bych, docela kvalitní podívaná, k tomu nějaký ten dokument o starověkých megapolích a nedalo mi to - musel jsem z vánoční hromady, kterou už nemám kde narvat do knihoven, vytáhnout tuto knihu.

A jsem velice spokojen, podle všeho je to docela věrně zpracováno, včetně architektury, postavení otroků (kteří v dobách říše Římské byly většinově bílí, ne černí), struktury ozbrojených sil, postavení žen a dětí, atd.. Dle mapy jsem si poprvé taky uvědomil, že ti Římani na ty Germány útočili vlastně ze západu, z území cca Beneluxu, to je pro mě třeba přidaná hodnota. Příběh se s ničím nemazlí, je to hodně dobře nakresleno, má to spád. Já jsem velice spokojen, má očekávaní byla víc než naplněna. 90%

trudoš
06.02.2022 4 z 5

Starý dobrý Řím ve své největší kráse i špíně. Enrico Marini umí vdechnout starověkým kulisám život, jako málokdo jiný a přestože v kresbě cítíte určitou stylizaci uzpůsobenou moderní době, jeho vize působí dokonale realisticky. Myslím, že ani znalec historie by komiksem úplně nepohrdl; autor se snaží věrně zachovat atmosféru doby a jejích způsobů, principů a zvyků.
Příběh přitom nedisponuje nijak originální zápletkou, umí však strhnout nekomplikovaným průběhem a především sympatickými charaktery jednotlivých hrdinů (o vnadách a půvabech dívek a žen nemluvě). Obzvláště první díl pak funguje v tomhle ohledu skvěle, teprve až ten druhý přinesl mírné zklamání ohledně vývoje dějové osy, která se až takřka škodolibě točí kolem obehraných témat, jako jsou nešťastná láska či zrada mezi přáteli. Neznamená to ovšem, že by vyprávění ztratilo na spádu, naopak události rychle směřují k neodvratitelnému finále, jež bude podle mých skromných očekávání stejně nemilosrdné, jako sama římská politika.

MARTh
28.12.2021 5 z 5

Tak jsem strávil tři velmi hezké večery s komiksem Orlové Říma (prozatím knihy I., II., III., IV.)...příběh samotný sice není nikterak komplikovaný, nicméně určitě zaujme svou napínavostí, akčností a úderností. Za sebe musím říci, že jsem dychtivě hltal příběhy a osudy obou hlavních hrdinů, pokrevních bratří Marcuse a Arminiuse (v knihách I. a II. počínaje jejich poněkud komplikovaným setkáním a konče dočasnou, několikaletou odlukou)...Samostatnou kapitolou je perfektní, akční a do detailu propracovaná Mariniho kresba - souhlasím, je zde také dosti sexu, nicméně osobně vyobrazené scény, stejně jako vykreslení násilí v bojích, nepovažuji za prvoplánové, neboť Marinim popisovaná doba taková prostě byla...Velmi kvituji rovněž vysvětlující mapu Římské říše s popisem jednotlivých míst a kmenů, stejně jako slovníček základních pojmů. Moc se těším na pokračování!

1972Sixo
08.11.2021 3 z 5

Slušne našliapnuto k epickému historickému dobrodružstvu sa zmenilo v historickú červenú knihovnu. Je to tak pol na pol medzi chlapským komiksom a dramatickou romantikou. Až tak ma to nestrhlo. Dúfam, že sa blýska na lepšie časti v ďalšom dvojdiely.

fvalek
30.09.2021 4 z 5

Orlové Říma jsou takový hezky zpracovaným pokusem o epos, průřez životem Marcuse a Ermanamera, kdy začínáme v jejich dětství a dojdeme zatím až do zralé dospělosti a jaksi spirálovitě se děj jednak lineárně vyvíjí, ale cyklicky se stáčí na základní dějové body, které jsou a ještě budou důležité (proroctví, vztahy v rodině...). Marcus je vyobrazením citu a afektu ve světa Římanů, kde se slabost a citlivost neodpouští, Armin zase vyobrazuje tvrdost, ale striktní disciplínu, která není pro germánské "divochy" vůbec typická. Ať už kluci putují příběhem spolu nebo odděleně, je hezké sledovat, jak se vyvíjejí v kontextu historických změn a vcelku krásně a pečlivě popsaných historických reálií, zároveň ale jak se vyvíjí v nějakém osobním kontextu - Marcus svým vztahem k rodině a láskou, Armin svým předurčením a snahou uspět v cizím prostředí.

Některé věci se mi ale úplně nelíbily... Jednak je takové plus mínus ten sex, který asi může být realistický, ale za mě pro děj nedůležitý a někdy nevkusný. Takové výraznější mínus ale je toxická maskulinita sálající z celé knihy, kdy jsou prostě oba hlavní muži popsaní jen jako tvrdí, drsní, krutí a misogynní jedinci. Těžko říct, jestli to je snaha o autentičnost (ovšem v době, kdy bylo běžné, že si bohatí pánové vyživují mladé milence apod.) nebo autorův názor. Nicméně autor má nad postavami moc, a pokud se rozhodne nedat najevo jejich city a trochu srdce, tak je to jasný vzkaz pro čtenáře. Vždyť i ten zamilovaný Marcus působí tak nepříjemně drsňácky...

Jinak rozhodně stojí za zmínění krásná úprava knihy, ať už zajímavý materiál obálky, skvělá kresba samozřejmě, ale také vnitřní podpora, jako např. slovníček pojmů, poznámky pod čarou u termínů a cizích slov atd. Komiks je tak do jisté míry i vzdělávací, protože něco dokáže předat a je to vážně precizní historická fikce. Už se těším na další dvojdíl. :)

špulo
29.09.2021 5 z 5

A máme tu opäť vylomeniny starých dobrých Rímanov. Tento krát v sympatickej komiksovej podobe. Oba príbehy sú sice trochu klasické, ale presne také máme radi. Pokiaľ sú hrdinovia ako lusk, všetko je v poriadku. Kresba postáv je občas nedokonalá, ale zas im dodáva punc uveriteľnosti. Akcie a sexu tak akorát. Všetci fanúšikovia seriálu Rím a Simona Scarrowa budú blažení. Ja som bol tiež.

Rawen616
04.09.2021 5 z 5

Nemám co vytknout. V rámci fikce velmi věrně nebo minimálně historicky velmi uvěřitelně zpracovaný Řím. Příběh který je sice nenáročný ale nemá hluchého místa a perfektně šlape a k tomu sympatické hlavní postavy. O něco bližší mi tedy byl Arminius se svou barbarsky přímočarou upřímností oproti lehce floutkovskému Falcovi:-). No a kresba je kapitola sama pro sebe. Nádherné akvarelem barvené perovky. Marini je vzácnou kombinací skvělého scénáristy a geniálního kreslíře. Nemohu se dočkat pokračování.

Turlogh
23.08.2021 5 z 5

Vynikající komiks. Perfektní kresba, skvělý příběh, doporučuji k přečtení a těším se na pokračování! Howgh.

bazyk21
10.07.2021 5 z 5

nádherná kresba, příběh má spád, těším se na pokračování

Ivan Kučera
01.07.2021 4 z 5

„Každý muž se bojí, že přepluje řeku Styx moc brzy.“ Josef Vybíral si okrem westernových komiksov zjavne užíva aj tie historické. Komu pripadal (nie pripadala!) Murena príliš komplikovaný, tomu sú určení Orlové Říma I + II. Sú zabývaní menším počtom postáv, dej je priamočiarejší (a teda jednoduchší) a zákulisné dianie je prehľadnejšie. K tomu plno nahých tiel, erotiky a nemilosrdných bojov z čias, kedy ľudský život veľa neznamenal (ale kedy znamenal?). Oceňujem dve hlavné sympatické mužské postavy. Majú medzi sebou dynamickú, meniacu sa chémiu a sme zvedaví, ako to s nimi dopadne (to už sa ale pochopiteľne dozvieme až v pokračovaniach). Vydavateľstvo sa s tým tradične vyhralo (mapa, slovník pojmov, vysvetlivky). Samozrejmosťou je prekrásna kresba Enrica Mariniho (Gipsy, Batman: Můj temný princ), ktorý Orlov Říma I + II zároveň napísal. Príbeh ma až tak nestrhol, ale toto si len 3* určite nezaslúži.

Norri
20.05.2021 5 z 5

Tak tohle je libové! Tohle období dějin mě celkově tak nějak fascinuje, a číst příběh, který vede k bitvě v Teutoburském lese, to je žůžo labůžo. Orlové Říma jsou naprosto mistrovsky vyprávění a nakreslení. Ačkoliv (nebo právě protože) se to téměř celé odehrává v Římě a skoro pořád se tam žvaní a souloží, tak to má neuvěřitelnou atmosféru a pořád mě to udržovalo v napětí. Stejně jako u všech dobrých historických knih a komiksů jsem si i tady neustále dohledával historické detaily na internetu a vůbec jsem si to celé užíval. Občas mě jen mrzely velké skoky v čase, protože trávit čas s Arminiem a Marcusem je prostě zábava. Ale chápu, že je potřeba udržovat nějaké tempo vyprávění a celý příběh se musí vejít do únosného počtu alb.

Jak už jsem zmínil, tak skvělá je i kresba. Enrica Mariniho jsem si oblíbil už v jeho Batmanovi a i tady dokazuje, že prostě umí. Jeho kresba je krásně dynamická, detailní a má úžasný koloring. Celkově ta kresba vypadá hodně živě a nechává to čtenáře si to vyprávění naplno užít. Na obrazovce to nevynikne tak jako na v knize na papíru. Tohle prostě musíte vidět naživo. A já zase nutně potřebuji pokračování!

GoodGames
04.05.2021 5 z 5

Orlové Říma patria k mojim najobľúbenejším komiksom a som nesmierne rád, že si na nich konečne niekto spomenul a vydal ich tu v kvalitnom prevedení. Famózna kresba, živé farby, pútavý príbeh a krásne ženy. Orlové Říma sú skvelou popcornovou alternatívou k výrazne komplikovanejšej a politickej Murene.

Štítky knihy

komiksy starověký Řím

Autorovy další knížky

Enrico Marini
italská, 1969
2018  88%Batman: Můj Temný princ
2021  92%Orlové Říma I + II
2021  94%Orlové Říma III + IV