Obchodník s hudbou

Obchodník s hudbou https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403680/bmid_obchodnik-s-hudbou-0lP-403680.jpg 4 99 39

Frank si pronajme krámek v zapadlé anglické uličce a začne v něm prodávat to, co je mu nejbližší – desky s hudbou. Nahrávky všech žánrů, délek i kvality zaplní prázdný obchod. Pro každého, kdo vejde dovnitř, vybere Frank tu pravou desku. Nezáleží na vkusu, náladě nebo věku, každému vybere to, co právě potřebuje. Žádná magie. Stačí jen naslouchat. Život poklidně plyne na vlně hudby a každodenního života spolu s ostatními obyvateli této uličky. Ale ačkoliv má Frank dar empatie a citu pro to, co potřebují ostatní, on sám zůstává starým mládencem. Jednoho dne omdlí před obchodem dívka. Frank a jeho přátelé se jí ujmou, ale jakmile se jí udělá lépe, zmizí. Všichni se ptají: "Kdo je ta dívka:" "Proč má zelený plášť?" "Je to doktorka?" "A co ten její německý přízvuk?" Ale Frank neslyší... zamiloval se. Dívka se vrací a pomalu mezi nimi vzniká...láska? Má šanci na úspěch?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The Music Shop , 2018


více info...

Přidat komentář

babicka_amalka
25.02.2024 4 z 5

samotný příběh celkem všední, ale ty pasáže o hudbě, skladbách, gramodeskách - ty jsou prostě úchvatné (a velmi inspirující)!

lea25
07.02.2024 5 z 5

Mám ráda tyhle knihy,které jsou o ničem a o všem.Od strany 227 jsem to musela dočíst už do konce.
Mělo to svoje kouzlo před rokem 89 a vzrušení,jestli se dostane i na mě nová deska,na kterou jsem stála frontu v Alfa pasáži v Brně.Pár jich doma ještě mám...


p.stranska
13.09.2023 4 z 5

Kniha o ničem... přitom o všem. Krásně se čte, pohltí vás zvláštní, neobvyklá atmosféra příběhu. Jen ta obálka, ta je příšerná a s obsahem knihy vůbec nekoresponduje.

Vrbická1999
26.06.2023 5 z 5

Nesmírně laskavá a něžná kniha. Cítím z ní lásku k hudbě, vinylovým deskám a kouzlu starých časů, kdy hudba měla svoji cenu. Čtením jsem se přenesla do 80. let do zapadlé uličky, kde má Frank svůj malý obchůdek s hudbou. Kniha má v sobě tolik nádherné poetiky, že jsem nechtěla, aby skončila. Troufám si říct, že to je jedna z nejlepších knih mého života. Ještě celé dny po dočtení ve mně silně doznívá.

parvitas
24.05.2023 5 z 5

Od autorky som čítala Neuveriteľná púť Harolda Frya, ale v podstate to bola kniha typu ,,prečítam-zabudnem".
Obchodník s hudbou taký nie je. Zamilovala som si ho. Síce je príbeh pomaly rozvíjajúci sa, pokojne plynie, ale rozosmutnil ma tak, že som ho nedočítala v kaviarni, ale až doma, aby som si mohla aj poplakať. Púšťala som si všetky (áno, úplne všetky) piesne tak, ako boli spomínané a ako podmaz to bolo neuveriteľne silné. Nie, nemám gramofón a áno, použila som Spotify, tak nech sa na mňa prosím, Frank, nehnevá, iné k dispozícii nemám.
Je to príbeh o priateľstve, o láske a hlavne o smútku.
Oslava lásky prostredníctvom hudby. Ako sa niekto vie vyjadriť slovami, Frank to robí prostredníctvom muziky. Vie presne, akú skladbu dotyčný človek potrebuje, čo ho vylieči, poteší a posunie ďalej. Niekedy je to mimo komfortnej zóny, ale ak by sa držal len toho, čo pozná, bol by ochudobnený o toľkú krásu...
Frankov príbeh je zasadený do Londýna 80-tych rokov, kde má svoj obchodík s LP platňami. Vtedy začali CD-čka vytláčať postupne vinylové platne, veľa obchodníkov sa prispôsobilo, ale on nie. Lebo LP miloval najviac na svete. Ten rituál s vytiahnutím dosky z obalu, sfúknutie prachu, opatrné vloženie ihlu do drážky a potom aj obrátenie na druhú stranu. Na gramofóne som počúvala hlavne rozprávky, hudbu už menej... ale pamätám si ten pocit pri prehrávaní... aj ako poslucháč som musela byť aktívna... tu preskakovala drážka, kvôli škrabancu, tam bolo počuť zapraskanie, a keď som chcela niektorú pasáž znovu, musela som odhadnúť, kde to asi bolo. :)
Ak mi niekoho Frank pripomínal, tak je to postava z knihy Levanduľová izba - Jean Perdu - on liečil dušu knihami.
Záver je možno až prehnane romantický, ale mať okolo seba ľudí a veci, čo nás robia šťastnými, je to, čo chceme.
A áno, zvyšok večera som si prehrávala na youtube asi všetky možné flash mob-y.

Nildon2022
18.05.2023 5 z 5

Nesmírně zvláštní kniha. Jak už tu bylo zmíněno, z kraje zas až tak nenadchne, ale rozhodně druhá půlka a konec stojí za to! Jsem muzikantka a vystudovaná houslistka, o to víc mne hlavní postavy nadchly.

Kdo má rád hudbu, neměla by ho kniha minout.
Příběh smutku se šťastným koncem? Jak se to vezme... Každý si na to musí přijít sám...

monushka
04.06.2022 4 z 5

Moc pěkný příběh, jakoby opatrný a rezervovaný. Zamilovala jsem si postavu Franka a jeho schopnost doporučit lidem hudbu i přes jejich jednoznačně vyhraněný hudební styl. Líbily se mi i vhledy do Frankova dětství a dospívání.
Ve své knihovně mám ještě autorčinu Nepravděpodobnou pouť Harolda Frye, tak se těším, až se dostanu i k ní.

veriszv
09.01.2022 3 z 5

Od Rachel Joyce jsem kdysi četla Nepravděpodobnou pouť Harolda Frye a naprosto jsem jí propadla. Takže Obchodník s hudbou mě nemohl minout.

Líbí se mi, jakým stylem kniha mluví o hudbě. Jak vám ukáže, že na hudbu se dá dívat různými způsoby.
Skvělý je dohledávat si skladby o kterých Frank mluví a hledat v nich to, co tam slyší on. Vytvořit si takový soundtrack ke knize.

Pro někoho možná kniha bude až příliš sentimentální a melodramatická, ale mě to asi nevadilo. Sice jsem čekala víc od té vztahové linky, která upadla do takového až klišé bych řekla, ale ta hudební část byla skvělá! Takže u mě určitě vede Harold, nicméně Frank má taky svoje kouzlo.

helcavo
02.10.2021 5 z 5

Krásný příběh, lidský. Knihu mám moc ráda.

Penicuik333
30.09.2021 3 z 5

Nesmírně nezna, laskavá a trochu smutná kniha. Jemná, pomalá a velice lidská.

Lauralex
21.09.2021 5 z 5

Řekni mi, co posloucháš, a já ti řeknu, kdo jsi. Když všechno zklame, je tu hudba. Univerzální řeč, která promlouvá zevnitř, ze srdcí, duší a těl, jež oživuje.

Léčivá síla hudby, přátelství a lásky. Skrytý poklad, který jsem objevila náhodou ve výprodeji, ale tam rozhodně nepatří. Byl to balzám na duši, který mi dodal klid, vyrovnanost a vřelý, melodický příběh, jako když se prolínají skladby na deskách, jedna za druhou, a stále mi zní v mysli. Jako milostný dopis psaný tajnou řečí not, která se ozývá až v nejhlubších bunkach těla a porozumí jí jen někdo. A pokud jí chcete opravdu pochopit, nepotřebujete ani tak sluch, jako srdce.

Stejně jako miluju knihy a číst o nich, miluju číst o hudbě a jako pro muzikálního člověka to pro mě byl krásný zážitek plný emocí a radosti. Stejně jako pro Franka je hudba smyslem mého života. Možná to neumím se slovy, ale řečí hudby mluvím plynně a je to můj nejoblíbenější dorozumívací prostředek. Jednou mi někdo řekl, že mám dobrý hudební vkus a pro mě to bylo jako největší životní pocta. Dokázala bych se vzdát hodně věcí, ale ne hudby, bez ní by to bylo jako jedna velká chyba. Je jako můj nejlepší přítel, který je tu vždy a pomůže ve chvílích radosti, smutku, vzteku, úzkosti i strachu. Nikdy jsem se necítila víc živá, než když poslouchám oblíbenou hudbu. To nejintimnější a nejcennější, co mám, je můj hudební playlist a moje paměť je z 90% složená texty a melodiemi. Všechno, co jsem zažila a co si pamatuju, mám spojeno s hudbou.

Představte si ten chudý, prázdný, depresivní, hluchý a žalostný svět bez hudby, jak bychom mohli žít? Lidi ji berou jako samozřejmost a cenu hudby si uvědomí, až když o ni přijdou. Je to ten pocit, při které vám vytrysknou slzy radostí, dojetím a jedinečným zážitkem, když slyšíte dobrou hudbu, a přesně v tomto duchu je příběh napsán. Tahle kniha je oslavou hudby. Hudba lidi spojuje, a o tom to tady celé je. A o lásce. Ve všech podobách.

Nenápadný, komorní příběh, něžně napsaný, jako milostná píseň. Romance s lehkým a milým humorem a krásným lidským přístupem. Jednoduše plynoucí, ladně a střídmě podaný nenáročný příběh o lidských osudech a hledání smyslu života. Není to obyčejná romantika, vlastně bych to ani neoznačila za romantiku, je to poutavý, chytrý, nadlehčeně napsaný a nádherně vystavěný, po životě volající příběh plynoucí svým vlastním tempem i svou vlastní cestou, bez větších překvapení, plný moudrosti, přirozenosti, lidských chyb, porozumění a vášně, zkrátka jak obyčejný život neobyčejných lidí běží.

Autorku jsem neznala (a vlastně jsem měla celou dobu pocit, že to napsal chlap, nevím proč), ale mám teď chuť si hned přečíst všechny její knihy, jak laskavě a srdečně o lidech, věcech a životech píše. Pro milovníky hudby, kteří vědí, jak by bez ní byl život chudý a bolavý, a skromnosti lidského bytí.

JointlieKat94
11.09.2021 4 z 5

Kniha se četla sama, stále tam byly situace, kdy jsem potřebovala vědět, co se stane a jak to sakra dopadne! Ty dva se tak milovali a tak skončili.. byl to příběh o lásce. Byl to příběh o hudbě. O přátelství. Bylo to laskavé, smutné, veselé a trochu i napínavé. Prostě musíte číst dál, protože potřebujete vědět, co se stalo a co se bude dít dál.

Jako velké plus doporučuji ke každé hudbě, kterou Frank pro někoho vybere, pustit si jí na YT, protože to je zážitek na víc. :)

Moc hezky se mi četlo!

lynxir
22.03.2021 4 z 5

Mnohem více než o lásce je ta kniha o smutku. O smutku ve všech možných podobách: smutku ze ztrát, těch skutečných i těch možných, neschopnosti se uvolnit, zbavit se ublíženosti, přizpůsobit se nově vznikajícím situacím, smutku z tlaku a bezohlednosti okolí, smutku z nedostatku vlastní odvahy, nejistoty, nerozhodnosti, váhavosti a strachu. A taky o tom, že na konci, i když to někdy nevidíme, je vždycky to jediné: naděje.

Lucyjee
27.01.2021 3 z 5

Chvíli trvalo, než jsem se do knihy ponořila. Začátek se trochu vlekl, ale na konci jsem měla slzy v očích, takže mě dostala :)

Aivinka
06.01.2021 5 z 5

Když jsem knihu poprvé otevřela, čekala jsem příběh o hudbě a muži který jí miloval, ale když jsem se začetla, uvědomila jsem si, že vlastně čtu příběh života. O tom jak nás dennodenně ovlivňuje hudba, ať už chceme nebo ne, o tom jak může být člověku ublíženo, o špatných i dobrých rozhodnutích ale hlavně o lásce. O lásce k hudbě, k lidem, k rodině, ale především k sobě samým.

pydla
12.09.2020 3 z 5

Frank má rád lidi, rád jim pomáhá, pomocí správně vybrané hudby na gramodesce jim vrací chuť do života. Má krámek s gramofonovými deskami. Sám se však brání lásce. Jednoho dne do obchůdku vstoupí Ilsa a Frank se zamiluje. Nedovede to však říct ani dát najevo. Lze vyléčit zlomené Frankovo srdce? Proč ti, kteří pomáhají druhým, zůstávají sami. A jsou sami? Jsou milováni? A dokáže hudba i léčit? Něžně napsaný příběh o neohrabané lásce, hudbě a pomoci druhým.

Anna 13
14.08.2020 4 z 5

"Často míval otevřeno dlouho do noci - zrovna tak jako bývalo často zavřeno celé dopoledne."

Obchodník s hudbou je milostný dopis hudbě. Skladatelům, textařům, umělcům, interpretům, obchodníkům, hudebním nástrojům, notám.

Když čtete tuto knihu, máte takovou chuť se ponořit do své oblíbené hudby. Protože zdejší literární hrdina Frank vás ji naučí poslouchat úplně jinak než doposud.
Nebo si toužíte poslechnout všechny ty skladby, které tu jsou popsané tak, jak jsem to ještě nikdy nezažila. O konkrétních dílech jsem nikdy nečetla ani neslyšela tak vznešené "recenze". Bylo to úchvatné.
Všichni známe Beethovenovu Měsíční sonátu. Ale nevěřím, že je tu někdo, kdo by si ji během čtení znovu neposlechl.
Tahle kniha ve mně probudila touhu po hudbě. Chtěla jsem raději poslouchat než číst. Je to tedy dobrá nebo ne zas tak dobrá kniha? Když dokáže ve čtenáři vyvolat takovou touhu, která je ale zároveň větší než v knize pokračovat?
Je ale nádherné zabrouzdat na Youtube ke skladbě, která se v knize objevuje a pod ní najít sloupec komentářů, kde lidé píší, že ji poslouchají právě díky Obchodníkovi s hudbou. To mě dojalo.

Příběh je to nostalgický, často velmi bolestný. Odehrávající se v Anglii na konci osmdesátých let. V době, kdy vinyl bojoval s CD. A kdy se za něj s obdivuhodnou troufalostí a odvahou postavil jeden muž, který hudbu miloval více než cokoli jiného. Frank je postava, která ve vás bude žít už navždy. Vzpomenete si na něj pokaždé, co budete poslouchat hudbu. Pokaždé, co ještě někde zahlédnete gramofon.
Jeho poslední větu potřebujete slyšet. Protože potřebujete vědět, že on na stránkách této knihy bude žít věčně.

Děkuji... Nebylo to dokonalé, ale bylo to krásné. A jistým způsobem nezapomenutelné.
Těším se na autorčiny další knihy. Jsem na ně velmi zvědavá.

kusma
29.02.2020 5 z 5

Situace: jsou čtyři ráno, po krátkém spánku a kojení uspávám. Když mám štěstí a nemusím chodit, položím klimbající dítě na sebe. Jedna z mála chvil, kdy mohu vzít knihu a číst si. Volila jsem do teď knihy hezké ale odložitelné. Tato se mi těžko odkládala, ale člověk musí využít každé chvíle k spánku s miminkem. Ale ta kniha je tak krásná.
Závěr jsem trochu přetáhla... Nemohla jsem ji odložit. Já byla dojatá, nadšená. Někteří to tu kritizují, ale mě to sedlo. A sakra, proč by to nemohlo být možné?!
Co bych dala jako mínus, je obálka. Mně se prostě opravdu vůbec nelíbí. Na základě ní bych po knize nesáhla. Ale protože jsem od autorky jednu knihu četla a byla jsem nadšená, koupila jsem i tuto.
A je škoda, že ke knize není CD...promiň Franku... deska s ukázkami hudby, abychom víc pochopili. Ale pátrání na YouTube mělo také své kouzlo.

hermína14
10.01.2020 4 z 5

Kéž bychom všichni měli svého Franka; klidně by to mohl být řezník nebo švec...a nebo třeba Jean Perdu z Levandulového pokoje:). Někdy si člověk zkrátka na chvíli rád vybalí věci v podobné ulici jako knihkupectví Meg Ryan. Konec odpouštím, neb bylo to z lásky.
"Když se lidé budou držet jen toho, co znají, může jim utéct tolik nádherných věcí."

čika
29.11.2019 3 z 5

Sladka romanca v peknom obale, pridavam za zaujimave opisy hudobnych vnemov, to ma skutocne pobavilo