Nikde v Africe

Nikde v Africe https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12272/nikde-v-africe-12272.jpg 4 48 12

Píše se rok 1938, užuž se schyluje ke druhé světové válce a malá židovská dívka Regina Redlichová se ocitá ve zcela neznámém prostředí: po nuceném kvapném odchodu z Německa doslova na poslední chvíli připlouvá s rodiči do východní Afriky. Tam v Keni bude rodina společně žít, tam má mít svou vlast. Walter Redlich, profesí právník, zde pracuje jako správce farmy. Jeho žena Jettel si v Africe zvyká obtížně, zato dříve stydlivá dcera Regina je nadšená. Učí se místnímu jazyku zajímá se o zdejší zvyklosti, nachází dobrého přítele v jejich kuchařovi Owuorovi. Regina si brzy zamiluje kouzlo horkého kontinentu s jeho vůněmi a barvami, zvířaty i lidmi a získá přátelství, na jaká nelze zapomenout. Ani tehdy, když se otec rozhodne, že se do původní vlast zase vrátí…..... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Nirgendwo in Afrika , 1995


více info...

Přidat komentář

Věruška994
02.01.2022 5 z 5

Německý originál lepší než český překlad. Složitá souvětí, která v němčině mají přesně danou gramatickou strukturu, vyznivaji v překladu strnule, toporně a bez života. Kniha není kronikou historických událostí, zaujme osudy postav, snahou uniknout před evropským válečným šílenstvím, nakonec přináší naději v podobě narození mladšího bratříčka. Jen mě trochu štvala rozmazlená H. Ale i ta prošla vývojem, dozrála. Film podle knihy doporučuji všem.

helena7953
04.01.2021 2 z 5

Četla jsem v němčině, zajímavý osud rodiny, dost popisně zdlouhavě líčený, autorka používá složitá souvětí. Ale vydržela jsem, protože jsem chtěla vědět, jakv Africe žili a jak se dál odvíjel jejich osud.


Abroš
23.08.2020 5 z 5

Příběh zasazený do exotického prostředí Afriky,kdy šťastnější židé z Německa utíkají před nacismem,a budují si nový život,ale ve světě jsou stejně považováni za němce.Taková kniha vzpomínek na jednu etapu života,psaná trochu složitější formou.Kdy se toho v knize"zase tolik neděje"a přitom jde v kontextu o přelomové události 20.století

lenkavildomcova
01.01.2018 1 z 5

V podstatě v knize nebylo pořádně popsáno nic. Ani válka, ani život v Africe. Vše velmi povrchní. Chybělo mi asi 80 stran do konce a neměla jsem důvod číst dále. Za mě ne.

Měňavka
25.12.2017 4 z 5

Příjemná kniha i filmové zpracování!

babiočka
20.10.2017 1 z 5

S tak těžkopádným slohovým stylem vypravování jsem se už dlouho nesetkala.
Příběh a hlavně exotika Keni v krkolomném textu téměř zaniká.

Renatecka
22.02.2016 3 z 5

Kniha dobrá, ale stále z ním mám takový divný pocit. Občas jsem se v textu ztrácela, většinou u popisných částí - přečetla jsem např. tři odstavce a musela jsem se po chvíli vrátit, protože jsem vlastně nevěděla o čem byly. Upřímně mi byla nesympatická matka (Jettel) - připadla mi trochu "dámička". Neustále měla v životě kolem sebe sluhy, které veškeré práce každodeního života vykonávali za ni. Když v Africe porodila 2. díte (Maxe), tak měla chůvu (aju) a přitom mi připadla stále taková nespokojená.

Babo
30.08.2015 4 z 5

VŮBEC JSEM NEVĚDĚLA,ŽE ŽIDÉ UTÍKALI PŘED NACISMEM I DO AFRIKY.PROTO TOTO TÉMA BYLO PRO MĚ ZAJÍMAVÉ.KNIHA JE NAPSANÁ TAK NĚJAK PRŮMĚRNĚ,ALE JAK ŘÍKÁM TÉMA BYLO ZAJÍMAVÉ.

Sandik
03.04.2015 4 z 5

Film je naprosto bezvadný a toho Oskara si právem zaslouží. Pokud jde o předlohu, je poněkud zdlouhavá, byť faktograficky zajímavá. Jako literatura by to bylo tak za 65%, jako svědectví o konkrétních událostech konkrétních lidských životů s přehledem 80%

dubakm
03.04.2014 3 z 5

Příběh židovsko-německé rodiny prchajíci před vzkvétajíci nadvládou fašistického německa do africké Keni, příběh přátelství holčičky Reginy a černošského boye Owuori a příběh o tom, že domov nemusí být jenom jeden. Kniha se četla celkem dobře, ale neuchvátila mě natolik, abych se k ní vracela.

Phoenix16.cz
04.08.2013 5 z 5

Kdysi mě zaujal film, který vykreslil podmanivou Afriku, do které byl zasazen úžasný příběh malé holky. Kniha tento zážitek jen zvýraznila.

valentýna
27.01.2012 5 z 5

Podmanivý příběh židovské rodiny prchající před fašismem.Kniha bude i přínosem pro milovníky horké Afriky ....