Nefritová lilie

Nefritová lilie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478657/bmid_nefritova-lilie-6iS-478657.jpg 4 101 32

Rodinné tajemství, které sahá až do daleké Šanghaje za druhé světové války 1939: Dvě dívky se potkávají v Šanghaji, známé jako „Paříž Východu“. Nádherná Li, která zde vyrůstala, a Romy – židovské děvče, jež do Šanghaje uprchlo spolu se svými rodiči z nacisty okupované Vídně. Dvojice se rychle spřátelí a za krátkou dobu je prakticky nerozlučná. Mladé kamarádky se spolu pohybují ve dvou odlišných světech: mezi zářivými světly velkoměsta a nádherou francouzské čtvrti i v zanedbaných uličkách přecpaného šanghajského ghetta. Ale i přes jejich silné pouto jsou od sebe nakonec odloučeny odstředivou silou všudypřítomné války. 2016: Alexandra odjíždí z Londýna se zlomeným srdcem a vrací se do rodné Austrálie, aby mohla být se svými prarodiči – Romy a Wilhelmem. Po matce jí zůstal jenom nefritový přívěšek ve tvaru lilie. Symbol čiré lásky, pocházející ze Šanghaje. Alexandřin milovaný dědeček umírá a během posledních pár týdnů se spolu s Romy rozhodnou odhalit vnučce rodinná tajemství, která v sobě drželi více než půl století. Pro Alexandru tak začíná objevná cesta omamnými zahradami a trhy Šanghaje, během níž objeví nečekanou pravdu o své rodině. Je odhodlána vydat se ve stopách minulosti, aby poznala vlastní kořeny. Postupně objevuje věci, jež ukazují v úplně novém světle nejen její rodinu, ale i ji samotnou. Nefritová lilie je barvitý, provokativní a krásný příběh o přátelství, mateřství, ceně lásky a síle odříkání a odvahy.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Song of the Jade Lily , 2018


více info...

Přidat komentář

Aghatte
13.11.2023 2 z 5

Opět střídání postav a časových rovin...
Námět trochu okoukaný, v každé druhé knížce se někdo někam vydá pátrat, jak to bylo za války a čí je to dítě. A cestou většinou potká svůj osud. Zde bylo trochu netradiční prostředí, ale že by mě kniha uchvátila, nemůžu říct.

Neumím si představit, že bych tyto knihy kupovala a hromadila doma v knihovně.
Mám knihovnu plnou oblíbených autorů a nadčasových děl, knížky, ke kterým se ráda vracím. To, co produkuje současné tvorba, je jednak jako přes kopírák, a jednak nemám chuť vzít knihu znovu do ruky.
Vracím do knihovny a půjčím si zřejmě něco obdobného...

SumýšIrena
05.10.2023 3 z 5

Dvě časově roviny v knize mám ráda, ale tady se ta současná moc nepovedla. Příběh ze Šanghaje byl zajímavý, vůbec jsem o této části historie nevěděla. Ale ten konec mi přišel trochu zmatený. Takže suma sumárum za tři.


BabaJaga11
21.09.2023 5 z 5

Skvělá kniha, získaná z dobročinného bazaru. Než jsem se ke čtení dostala já, stačila si ji už přečíst maminka, sousedka, i paní učitelka v důchodu, která nás všechny učila. A tak, i když jsem zrovna měla na programu služební cestu a tenhle svazek je na cestování poněkud tlustý, jsem to už ani já nevydržela a Nefritovou lilii zhltla za několik dní.

Dvě hlavní časové linie, tři země předválečné Rakousko, válečná Čína a poválečná Austrálie na mě byly tak akorát, aby příběh byl napínavý, ale nepříliš zamotaný. A stejně tak i tajemství i toho je zde přiměřeně, i když jedno autorka drží až do konce. "On to přece musel poznat!", napadlo mě, když se na australském kontinentě znovu sejdou Romy s dítětem a kamarádkou Ninou a Wilhelm. A když jsem nakonec zjistila, jak se věci mají, nemohla jsem nepřemýšlet, zda by nebylo bývalo lépe, kdyby... Někdy ale k láskou naplněnému životu vedou různé cesty a tato kniha je toho důkazem.

Příběh je plný bolestných událostí, jež se prolínají životy jednotlivých postav. Vzhledem k době, kdy se děj odehrává, to čtenář ani jinak nečeká. Přesto se mě vždy nesmírně dotkne a bylo tomu tak i zde když někdo díky odolnosti, statečnosti, vzájemné pomoci i štěstí přežije celou válku, ale na jejím sklonku zemře v sutinách při bombardování letadly osvoboditelů, anebo v koncentračním táboře, kam pomoc přijde příliš pozdě.

Ač příběh samotný je fikce, pouze vychází z historických skutečností a zahrnuje některé historicky doložené postavy, je napsaný dle mého soudu věrohodně. Autorka si dala práci s nastudováním rozmanitých pramenů, kontaktovala odborníky tam, kde si nebyla jistá v kramflekách a pokud přece jen trochu více popustila uzdu fantazie (např. Danielovy dopisy z Dachau), otevřeně to přiznává v doslovu. Hodnota knihy tak spočívá mimo jiné v tom, že se čtenář dozví o méně známých událostech 2. světové války, probíhajících mimo Evropu. Na druhé straně, nečekejte žádná suchá dějepisná data. Jde o živé líčení plné barev a vůní.

Moc se mi líbily hlavně části odehrávající se v Šanghaji, kde autorka popisuje všechny atmosféru plnou exotických koření a jídel, ruchu velkoměsta i rozmanitých typů lidí. Asi bych nikdy nenašla odvahu vydat se do tak obrovského města, dost dobře vystačím s většími městy u nás nebo v okolní Evropě, a tak jsem za zprostředkování vjemů z tohoto zajímavého prostředí velmi vděčná. Šanghaj dost ostře kontrastuje s líčením poklidného prostředí v australském domově babičky Romy a vnučky Alexandry.

Zajímavé byly i popisy praktik tradiční čínské medicíny a mnoho dalšího. Jestli máte rádi knihy, kde se nejen pobavíte, ale také si rozšíříte obzory, určitě si Nefritovou lilii nenechte ujít!

soukroma
10.06.2023 4 z 5

Málo známý cíl pro emigraci rakouských židů (na poslední chvíli v roce 1938, kdy jiné země e/imigranty už nepřijímaly), italskou lodí do Šanghaje. Četla jsem knihy ze stejných míst v 20. letech, kdy byla Paříž východu cílem ruské aristokracie a dalších uprchlíků před bolševiky, ale nikdy z doby válečné, kdy se stala cílem evropských židů, kteří skončili v ghettu.

Struktura románu je poněkud ohraná: dvě časové linie - aby si snad čtenář aspoň chvíli zpočátku namáhal hlavu, jak k sobě vlastně pasují osoby představené v roce 1938 ve Vídni a následně v Melbourne roku 2016. Ale tady ve skutečnosti byly ty dvě linie vyprávění vcelku oprávněné - šlo o původ a pokrevní příbuzenstvo nejmladší z rodiny.

Velmi čtivé, zajímavé, dramatické, dojemné ... a napínavé až do konce (čí je tedy vlastně to dítě?). I slza ukápla, na konec války v Šanghaji se čekalo ještě déle než v Evropě a ve výsledku z utečenců v ghettu byli stále zase jenom utečenci, kterým šlo pořád o život a budoucnost. Nebylo to zdaleka tak romantické, jak to vyznívalo v úvodu, kdy jsem knihu zařadila do neoblíbeného žánru "pro ženy" - romantika nechyběla, ale bylo jí tam tak akorát, omezeně v době, kdy šlo všem hlavně o přežití, nějakým způsobem. Spíš bych proto knihu zařadila do žánru "válečný román".

Trochu mi chyběly informace o minulosti Wilhelma (skoro jsem o jeho důvěryhodnosti chvílemi pochybovala) - sám přišel do Šanghaje, jako mladík, a jako pekař/cukrář se vmžiku vyšvihl až na vrchního dodavatele pečiva nejen pro ghetto, ale i japonské velení? O jeho (po)válečném útěku přes západní Čínu a Indii až do Austrálie se nedozvíme rovněž nic, a v Melbourne už je zase vcukuletu zavedeným pekařem...

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Nefritová lilie byla zajímavým historickým románem, který vás zavede až do Šanghaje.
Námět mě lákal, ale přiznám se, že už mi přijde trošku “ohrané” vyprávět příběh stylu “vydám se na místo, kde žila má rodina, ať se o ní dozvím pravdu”. Příběh to byl silný a líbily se i dvě časové linie, ale tohle mě trošku mrzí…
Rozhodně se jedná ale o velmi dobrý román, který je zajímavý a skvěle napsaný.

melien
25.11.2022 5 z 5

Kniha mě zaujala obálkou ... byla to předzvěst dobrého příběhu. A rozhodně to tak bylo. Krásná kniha..

Parwana
22.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Jedna z velmi kvalitních knih, které se věnují tématice holocaustu a Židům za 2. světové války, ovšem moje první, která se věnuje Židům v emigraci v Šanghaji. I přes velké množství textu a ne vždy povedené formulace musím dát plný počet, příběh Romy, Alexandry a jejich bližních mě doslova pohltil. Kniha je psána tak neuvěřitelně plasticky, až se zdá, že jsme v Šanghaji s nimi.

Jenny46
07.09.2022 4 z 5

Upoutala mě nádherná obálka a anotace. Ze začátku jsem měla problém se začíst pomalý rozjezd, ale jinak zajímavé čtení.
Druhá světová válka, Šanghaj moje první setkání s válečnou Čínou...

markej
31.08.2022 5 z 5

Tohle byla knížka podle mého gusta, dvě časové roviny (současnost a období druhé světové války), rodinná tajemství, prostředí čínské Šanghaje, nečekané zvraty, nové poznatky (netušila jsem, že některým evropským Židům bylo na začátku války umožněno vycestovat do Číny).
I když z mého pohledu románu trochu chyběla ta pomyslná třešnička na dortu, určitě doporučuju.
Hodnocení: 4,5 ⭐ z 5 ⭐

Pomko
13.07.2022 5 z 5

krásná kniha, moc se mi líbila

Marika Vanova
07.07.2022 5 z 5

Krásný a hutný příběh ve dvou časových rovinách.

Szilvia1
03.07.2022 5 z 5

Byl to krásný příběh.

Ivanule
20.03.2022 5 z 5

Dokonalý příběh, který mě uchvátil jak svým dějem,tak i tím že byl neskutečně čtivý a knihu jsem odkládala opravdu jen když jsem musela, můžeme si zde příčist o 2.světové válce ( v dnešní době jsem tuto knihu opravdu vybrala skvěle...),o dívce Romy, která zažívala útěk s rodiči ze své milované země,až se dostali do Šanghaje, kde mysleli,že už již budou spokojeně žít,ze začátku se to tak zdálo,ale okolnosti a vše si zase udělalo své....

KatkaLas
27.02.2022

Tenhle měsíc jsem dohromady přečetla si sedm knih, což je můj dosavadní rekord. Kniha Nefritová lilie se mi ale asi líbila v únoru ze všech nejvíc, líbil se mi příběh a hlavně jeho kulisy - Šanghaj je místem, kam se asi nikdy nepodívám, proto jsem se po něm ráda prošla alespoň prostřednictvím tohoto příběhu. Na konci mi i ukápla slza. Knihu doporučuji všem, kdo právě nevědí, co číst.

Mlsnákočka
26.02.2022 4 z 5

Zpočátku mně dělalo problémy se začíst, ale jak příběh postupně plynul, nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Velmi zajímavé prostředí Šanghaje a pátrání po tajemství z minulosti mě velmi bavilo. Zase úplně jiný pohled na události 2. sv. války na jiném kontinentu.

bookcase
26.02.2022 5 z 5

Krásný, emotivní příběh.

Karoska
23.02.2022 4 z 5

Krásná a velmi zajímavá kniha, nejen poutavý a perfektně vystavěný příběh, ale alespoň pro mě obzory rozšiřující lekce dějepisu. Ubrala jsem však jednu hvězdičku. Důvodem jsou dle mého názoru zbytečně podrobné popisy. Kniha by mohla mít klidně o cca 50 až 60 stran méně a nic by neztratila ze svého kouzla a naléhavosti. Možná je to ale jen subjektivní dojem a právě tyto pasáže mnohé osloví. "Co čtenář, to názor". Knihu velmi doporučuji!

TheMelorry
06.02.2022 4 z 5

Zpočátku jsem měla problém se začíst a hlavní postavy mě příliš neoslovily. Postupem čtení, kdy jsem se víc a víc dostávala do děje, jsem ale změnila názor. Střídání časových rovin je skvěle vymyšlené a současnost s minulostí se doplňují, prolínají, vychází ze sebe... Velká výhoda je, že současnost není upozaděna, jak tomu mnohdy bývá, ale rozvíjí také plnohodnotný příběh.
Prostředí Šanghaje za 2. světové války je velmi zajímavé a pro mě do této doby neprobádané. Autorka úžasně popisuje tamní prostředí, situaci a dusivou atmosféru.

putpuda
26.01.2022 5 z 5

Nádhera! Moc se mi to líbilo...staré rodinné tajemství, dvě časově linky, prostě paráda. A zase jsem se dozvěděla spoustu nových informací. Ke konci se mi chtělo bulet...moc dojemné to bylo.
Už se těším na Ztracené klenoty :)

AlenaF
01.01.2022 5 z 5

Krásný příběh. O nuceném přistěhovalectvi Židů do Číny jsem nevěděla. Hrozná doba.
Doporučuji k přečteni.