Nefritová lilie přehled

Nefritová lilie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478657/bmid_nefritova-lilie-6iS-478657.jpg 4 102 102

Rodinné tajemství, které sahá až do daleké Šanghaje za druhé světové války 1939: Dvě dívky se potkávají v Šanghaji, známé jako „Paříž Východu“. Nádherná Li, která zde vyrůstala, a Romy – židovské děvče, jež do Šanghaje uprchlo spolu se svými rodiči z nacisty okupované Vídně. Dvojice se rychle spřátelí a za krátkou dobu je prakticky nerozlučná. Mladé kamarádky se spolu pohybují ve dvou odlišných světech: mezi zářivými světly velkoměsta a nádherou francouzské čtvrti i v zanedbaných uličkách přecpaného šanghajského ghetta. Ale i přes jejich silné pouto jsou od sebe nakonec odloučeny odstředivou silou všudypřítomné války. 2016: Alexandra odjíždí z Londýna se zlomeným srdcem a vrací se do rodné Austrálie, aby mohla být se svými prarodiči – Romy a Wilhelmem. Po matce jí zůstal jenom nefritový přívěšek ve tvaru lilie. Symbol čiré lásky, pocházející ze Šanghaje. Alexandřin milovaný dědeček umírá a během posledních pár týdnů se spolu s Romy rozhodnou odhalit vnučce rodinná tajemství, která v sobě drželi více než půl století. Pro Alexandru tak začíná objevná cesta omamnými zahradami a trhy Šanghaje, během níž objeví nečekanou pravdu o své rodině. Je odhodlána vydat se ve stopách minulosti, aby poznala vlastní kořeny. Postupně objevuje věci, jež ukazují v úplně novém světle nejen její rodinu, ale i ji samotnou. Nefritová lilie je barvitý, provokativní a krásný příběh o přátelství, mateřství, ceně lásky a síle odříkání a odvahy.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Song of the Jade Lily , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nefritová lilie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

pavčape
11.05.2024 2 z 5

Téma, které moc nevyhledávám, ale pustila jsem se do něj. Víckrát bych po knížce asi nesáhla.

Aghatte
13.11.2023 2 z 5

Opět střídání postav a časových rovin...
Námět trochu okoukaný, v každé druhé knížce se někdo někam vydá pátrat, jak to bylo za války a čí je to dítě. A cestou většinou potká svůj osud. Zde bylo trochu netradiční prostředí, ale že by mě kniha uchvátila, nemůžu říct.

Neumím si představit, že bych tyto knihy kupovala a hromadila doma v knihovně.
Mám knihovnu plnou oblíbených autorů a nadčasových děl, knížky, ke kterým se ráda vracím. To, co produkuje současné tvorba, je jednak jako přes kopírák, a jednak nemám chuť vzít knihu znovu do ruky.
Vracím do knihovny a půjčím si zřejmě něco obdobného...


SumýšIrena
05.10.2023 3 z 5

Dvě časově roviny v knize mám ráda, ale tady se ta současná moc nepovedla. Příběh ze Šanghaje byl zajímavý, vůbec jsem o této části historie nevěděla. Ale ten konec mi přišel trochu zmatený. Takže suma sumárum za tři.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Fascinující historické romány Kirsty Manningové

04.09.2021


Knižní novinky (35. týden)

29.08.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nefritová lilie v seznamech

v Přečtených128x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených9x
v Knihotéce141x
v Chystám se číst186x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech1x