Najdlhší deň Adama T.

Najdlhší deň Adama T. https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363264/bmid_najdlhsi-den-adama-t-62t-363264.jpeg 4 166 41

Nový tragikomický a dojemný príbeh od populárneho autora Patricka Nessa o odvahe akceptovať samého seba a naplno žiť svoj život. Adam Thorn zažíva najhorší a najbúrlivejší deň v živote. Vo vzťahoch mu to škrípe, v práci sa mu ale že fakt nedarí a všetko zaklincuje konflikt s otcom – otec farár, on gej a tínedžer – ktorý obom prevráti život naruby. Adamov najdlhší deň je plný konfliktov, útekov pred ľuďmi a vysvetleniami. Deň plný sexu, lásky aj zlomených sŕdc. A možno, ale naozaj len možno, aj štipky nádeje. Prežite s Adamom naplno intenzitu tínedžerských vzťahov a nájdite silu objaviť pravdu o samom sebe.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Release , 2017


více info...

Přidat komentář

Eimeria
25.10.2023 4 z 5

Myslím, že tato kniha má horší hodnocení, než si zasluhuje. Jazyk je moc hezký a příběh není žádná romantika, ale řeší problémy, se kterými se spousta lidí potýká. Náboženské přístupy rodičů radši nebudu komentovat. Část napsanou kurzívou jsem přeskakovala, úplně jsem nepochopila, proč to autor do knihy zařadil, ale na samotný příběh Adama, ve kterém vystupuje až příliš negativních postav, nemohu říct nic jiného než pochvalu.

Rainbowdreamer
10.10.2023 5 z 5

Určitě jedna z nejhodnotnějších knih z oblasti LGBTQ románů, co jsem četl. Civilně vyprávěný obyčejný příběh dospívajícího Adama ze současnosti z malého města na severozápadě USA, který mě oslovil svou opravdovostí. Adam je velký sympaťák, který tím, jaký je, nezapadá do světa jeho hluboce věřících rodičů, kteří ani nejsou schopni vyslovit slovo gay. A tak mu nezbývá, než si urputně sám hledat své místo na světě a své blízké lidi, které nenašel ve své rodině. A ve vší té mizérii lze vycítit, že to není tak černobílé, že přesto všechno má ke svým rodičům určitý kladný vztah, a i oni k němu, ale nestačí to na to, aby se Adam netěšil na dobu, kdy dospěje a bude moci odejít. Na rozdíl od upoutávky tam vidím hodně naděje - Adam je silný, chytrý, odvážný, slušný, má otevřené milující srdce a umí jít za svým, ten se v životě neztratí. Autor ale příběh nechává otevřený, aby si čtenář doplnil pokračování podle svého. Druhá linka prolínající se celou knihou je rozsahem mnohem menší fantasy příběh zabité dívky ze stejného města, do něho jsem se nořil jen velmi pomalu (nejsem velký příznivec fantasy), ale nakonec i tento příběh mě chytl, a ke konci už jsem do něho byl také ponořen, a samotný závěr byl originálním protnutím obou příběhů. Knihu moc doporučuji.


M.anon
09.06.2023 5 z 5

Tu fantasy část jsem vynechala, nic mi neříkala, ale ta Adamova byla super. Velmi pěkná knížka.

Bukina
18.04.2023 4 z 5

Láska je opravdu jen jedna...v jakémkoliv vzahu a v jakémkoliv pojeti.Stejně silná, stejně vroucí. Mám ráda knihy s hlubšími tématy. Tohle je jedna z nich.

Anonymousquirel
27.01.2023 4 z 5

Kniha se mi moc libila. Libilo se mi tema, ktere zde bylo zpracovano. Byla to prvni kniha od autora, kterou jsem cetla, a jsem spokojena. Fantasy linka me moc nebavila, ale i tak- prijemne pocteni.
Urcite prectu od autora dalsi knizky.
Vcelku doporucuji.

Julinka679
28.09.2022 1 z 5

Moje druhá kniha od Patricka Nesse a opět bohužel velké zklamání.
Hlavní postava mi bohužel vůbec nesedla a proložení fantasy linkou také ne, je to škoda protože anotace opět zněla dobře ale knížka si mě nezískala.
Zkusím od autora v budoucnu ještě něco ale zatím mi jeho styl nesedl.
Za mě 1* a končím při nedočteno.

E.T.007
16.05.2022 3 z 5

Neurazí, nenadchne. Začnete čítať, dočítate, zabijete pár hodín a idete ďalej...

Luigi1
22.06.2021 5 z 5

Zajímavé podání dospívajícího chlapce který je gay a k tomu ještě smrt mladé dívky.Pěkné.

terkabed
28.12.2020 4 z 5

Fantasy linka nic moc. Jinak super.

Aprilek
01.11.2020 5 z 5

Super kniha

Tuti
19.07.2020 4 z 5

Po Volání netvora opět další úžasná kniha.
Ness je prostě úžasný vypravěč neobyčejně obyčejných věcí...

Za mě 1*!!!

Yummymoon
03.07.2020 4 z 5

Moc pěkná kniha, která se čte opravdu sama ("page-turner" jak by řekli naši anglicky hovořící a píšící přátelé). Sympatické postavy a zajímavé propojení dvou linek, které jsou zcela odlišné a přesto se na symbolické rovině krásně doplňují. Ve "fantasy" rovině bych nicméně ocenil, kdyby byla napsána přecejen trochu barvitěji a obsáhleji. Takhle působí jen jako jakási "výplň", což je dle mého názoru hrozná škoda, jelikož takovéhle propojení dvou dějových linek má ohromný potenciál. Co musím ale ocenit jsou opravdu niterně (pro někoho možná explicitně, ale v rámci této knihy danou konotaci opravdu použít nemohu) popsané sexuální scény a jejich zakomponování do prožitků hlavního hrdiny... takhle skutečné pasáže v mnoha knihách nenaleznete.

JitulHa
06.06.2020 3 z 5

Kniha o jednom neskutečně vyčerpávajícím dni, kdy se hlavní hrdina snaží udržet balanc s tím vším, co se kolem něj děje. Souběžně s tím je tu další příběh, a to mysteriózní až snový. O koloběhu světa a hledání zadostiučinění. Je možné, aby se tyto dvě roviny protly? Jak tenhle den skončí? A nejde jim všem nakonec o to samé? Zajímavý příběh na zamyšlení, který ale pro svou zvláštnost a neurčitost nemusí padnout na míru každému čtenáři. Avšak to by nebyl Patrick Ness, aby nepřišel s něčím nestandardním a neočekávaným.

dawson321
23.12.2019 5 z 5

Nakonec dávám plný počet a to za téma příběhu (vyrovnání se sám se sebou), které mě chytlo za srdce. Jak už tu bylo napsáno několikrát, poměrně drhne druhá dějová linka Královny, nicméně Adamův příběh to dorovnává. Rád si přečtu i další knihy od Nessa.

vladenec
22.11.2019 5 z 5

Úžasné prolínání příběhů Královny a Adama, spojení na konci bylo završením jednoho dlouhého dne co jim změnil život.
Linka Královny opozitem k přísně náboženskému světu ve kterém je Adam doposud nucen žít.
Občas mi přišlo, že Adam přemýšlí a jedná moc dospěle na středoškoláka.
Rozhodně kniha nutí k zamyšlení nad rodinnými vztahy a neschopnosti přijmout odlišnost.

Ales04
19.10.2019 4 z 5

Pěkný příběh o dospívajícím gay chlapci a zároveň trochu mystický příběh zemřelé dívky.

Lenny33
05.10.2019 4 z 5

Asi svým způsobem chápu pasáže o královně, ale i tak působily neskutečně nudně a "mimo", že jsem je zhruba v polovině knihy začala přeskakovat nebo jsem je jen zběžně přešla očima. Příběh Adama mě velmi bavil, ovšem brala bych příběh více rozpracovaný. 3,5*

SmallLucia
25.09.2019 4 z 5

Tento příběh způsobil, že jsem měla několikrát během čtení slzy v očích. Příběh o netoleranci vlastního syna, o zlomeném srdci, o vnitřním zmatku.
Způsob psaní mi velmi připomínal knihu My ostatní tu prostě žijem - prolínání dvou různých "světů".
Po přečtení téměř všech Nessových knih se stává jedním z mých nejoblíbenějších autorů.

Adele02
19.08.2019 5 z 5

Wow. Prostě jen... wow. Už dlouho mě žádná kniha takhle nevtáhla.

Etule
29.06.2019 3 z 5

Moje první kniha od autora. Jeho styl se mi celkem zamlouvá, ale... Asi nedokážu úplně číst mezi řádky, protože podle mě tam linka o Královně byla naprosto, ale naprosto zbytečná. Kdyby autor trochu víc rozvinul Adamovu linku, bylo by to pro mě o sto procent zajímavější, pasáže s královnou jsem ke konci už i přeskakovala. Velká škoda, rozhodně to mělo větší potenciál.
Obyčejný den kluka, který je gay a bohužel měl tu smůlu, že se narodil do silně věřící rodiny. Jeho rodiče, respektive otec, byl fakt na přes držku. Líbilo se mi, jak se na konci zachoval jeho bratr. :)