Němý viník

Němý viník https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435717/bmid_nemy-vinik-rrf-435717.jpg 4 181 31

Křiváci série

< 2. díl >

Stevie toužila rozlousknout Elinghamskou záhadu, ale místo toho našla svého spolužáka mrtvého. A zločiny z minulosti stále číhají v temnotě. Zrovna když si začne dávat jedna a jedna dohromady, její rodiče se rozhodnou, že ji ze školy odvezou. Když teď není v akademii plné tajných chodeb a podivných přátel, začíná ztrácet kontakt se zbytkem světa. Aspoň už neuvidí Davida. Davida, kterého políbila. Davida, který jí lhal o svojí identitě. Pak ovšem k ní domů dorazí Davidův otec, nenáviděný politik King, a navrhne jí dohodu: dostane Stevie zpátky na Ellinghamskou akademii. Na oplátku musí být na Davida hodná. Tajemství za Ellinghamskými vraždami stále čeká na vyřešení a Stevie ví, že je blízko. Ale cesta za pravdou má víc zákrut a obratů, než si dovedla představit. A svým odhalením může ublížit někomu, na kom jí záleží.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Vanishing Stair , 2019


více info...

Přidat komentář

roso.mak
17.03.2024 4 z 5

Ke komentáři prvního dílu dodám snad jen: připravte si k ruce třetí (a poslední díl). Takhle kniha končí de facto v půlce věty.

Luigi1
10.09.2023 4 z 5

Tak tento díl měl spád a čekání na další díly


Verunka289
24.05.2023 3 z 5

První polovina knížky mi přišla jako nějaké shrnutí a opakování prvního dílu, což mě dost otravovalo, protože se tam prakticky nic nového nedělo. Možná je to fajn pro někoho, kdo na druhý díl dlouho čekal a už si nepamatuje, co bylo v předchozí části. Já jsem ale knížky četla hned po sobě, takže mě to spíš nudilo. Druhá půlka se potom rozjela a měla pořádný spád a jsem ráda, že už se případ z minulosti částečně odhalil, nečekala jsem, jak to bude....
Jinak mi přišlo, že v knize bylo celkem dost překlepů, které už v tom množství působily rušivě.

petr_
28.01.2023 4 z 5

Další část je daleko lepší, než-li Křiváci 1. Přemýšlel jsem o tom, jestli si mám sehnat další díl z této série a došel jsem k závěru, že ano, protože se autorka našla a povedlo se jí vybudovat docela solidní příběh. Uvidíme jak se budou události vyvíjet v dalších dílech.
Jediné co mi trochu vadí je, že na to, že se jedná o dětskou literaturu, je tam těch mrtvých nějak moc a to nemluvím o množství podzemních tunelů.

broskev28
14.01.2023 5 z 5

Němý viník mě posadil na zadek. Už první díl mě velmi mile překvapil a zaujal, ovšem tohle byla skutečná paráda. Stevie a David, samozřejmě i odporný (ale proč?) Edward King, Janelle, Vi a Nate (ten obzvlášť, introvert jako řemen), překvapivě i Fentonka a Hunter. No a zpětně i Dottie se svými patráky a podkrovníky.
Skvělé, úchvatné, jenže zase kousek skládačky chybí! To mě ničí, ale hlavně mě to nutí už druhou noc číst a číst, takže ráno je ze mne vyoraná sova. Proto zásadně nedoporučuju všem, kdo potřebují alespoň 8 h spánku denně!

„Radost nebylo to správné slovo. Stevie se potřebovala a chtěla vrátit, jenže všechny její pocity přebíjela úzkost: Úzkost a radost jsou sestřenice; čas od času si je někdo splete. Mají spoustu společných rysů – bublající emoce, rychlost, rozšířené zorničky a zběsilý tlukot srdce. Jenže zatímco radost člověka zvedá výš a výš k ještě intenzivnějším pozitivním prožitkům, úzkost vás stáhne dolů a vyvolá ve vás pocit, že se musíte něčeho chytit, abyste nesklouzli z povrchu zemského.“

Shaxx
18.03.2022 4 z 5

Myslela jsem, že druhý díl bude jen taková vycpávka, ale nakonec to bylo fajn. Pár palčivých otázek z jedničky bylo zodpovězeno, moc nových otazníků nepřibylo a zůstává už jen pár důležitých prvků ze staré záhady, která vrtá v hlavě už několik desítek let milovníkům krimi. Na autorce se mi líbí, jak si umí vše rozplánovat tak, aby stále udržovala pozornost a napětí a neprozradila ani málo, ani moc z celé zápletky.

Horselen
16.01.2022 4 z 5

Druhý díl byl o něco lepší než první. Konečně se ke konci objevila nějaká akce, ale také částečné rozuzlení. Stejně jako v prvním díle mě daleko víc bavila historická linka.
Postavy Ellie a Davida mi nijak nepřirostly k srdci. David byl na facku, choval se jako pubertální spratek. Daleko lepší byl Hunter.

kačuleee29
20.11.2021 5 z 5

Úžasná kniha.. prostě bomba :D. Nevím, co více dodat, sérii si vážně užívám, samé napětí!! :-)

lenkaabooks
28.10.2021 3 z 5

Druhý díl mě nezklamal. Stevie ve svém pátrání s úspěchem pokračuje, mezi ní a Davidem to jiskří a závěr nutí k okamžitému přečtení posledního dílu. Menší problém - v knihovně není.

Sandalkar
21.10.2021 3 z 5

Trochu slabsi nez prvni dil, ale porad velmi kvalitni. Poslednich 50 stran dej jede, pred tim se to plizi. Tesim se na posledni dil.

Opet spoustu chyb v textu. Az tolik, ze knihu z detske casti knihovny nekdo zacal tuzkou upravovat.

BetyN.
11.09.2021 4 z 5

Po přečtení prvního dílu jsem hned, jak to bylo možné, sáhla po pokračování. Bohužel musím konstatovat, že za mě je druhý díl slabší. Značnou část knihy se tam nic neděje a příběh se nikam neposouvá. Ale když už na akci dojde, je skvělá a přináší zajímavé zvraty. Nemohu však knize upřít, že je dobře napsaná a moc se mi líbí prostředí, atmosféra a postavy. I přesto, že díl nenaplnit všechna má očekávání, jsem se ihned po dočtení druhého pustila do třetího dílu. Tato série prostě má něco do sebe.

Nikkey
25.07.2021 5 z 5

Bála jsem se, že druhý díl zklame. Naštěstí k tomu nedošlo. Kniha měla stejně jako první díl skvělou atmosféru. Zezačátku mi jen trochu vadilo, že se muselo zopakovat vše, co se stalo v prvním díle. Líbily se mi nové postavy. Bylo tu dost vtipných scén a případ Křiváků nabral úplně jiné grády. Vše do sebe pěkně zapadalo. Konec byl opět hrozně napínavý a autorka nás skvěle navnadila na další díl. Musím si ho co nejdřív koupit.

Liana
17.06.2021 5 z 5

Ani pokračovanie nesklamalo, táto séria sa mi veľmi páči a teším sa na záverečnú časť.

knihomolkaMist
29.04.2021 4 z 5

Druhý díl asi o něco lepší, než ten první. Konečně se nám totiž začíná odkrývat pravda.
Co mi ale na knížce vadilo bylo to, že cca do 40% knížky se tam nic nedělo. A to myslím jako skutečně nic.
Nicméně musím uznat, že je kniha velmi čtivě a poutavě napsaná, takže to ve finále ani nevadilo.
Autorka vás drží napjaté od začátku až do konce. A v tom nejlepším to utne.
Už se těším na další díl a doufám, že tentokrát ten rozjezd nebude trvat tak dlouho :)

hledaseniki
28.03.2021 4 z 5

Před cca týdnem vyšel poslední díl z téhle série a tak jsem se konečně mohla pustit do druhého dílu s názvem Němý viník. Série, která mě neskutečně baví, soukromá škola, kterou provází tragédie, sympatická hlavní hrdinka. Líbí se mi, že jde skutečně o detektivku, kde je malý prostor pro romantiku, i když se přiznám, že si ty společné "romantické chvíle" užívám. Začátek slabší, ale pak se to slušně rozjíždí, první díl se mi líbil o chlup víc ale stejně je to boží.

Fortuna7
22.03.2021 4 z 5

První polovina knihy je zase pomalejší. Připomíná se tam hlavně děj z prvního dílu (ehhh, ne že bych to nepotřebovala :-))
Pak se to ale rozjelo a já knihu dočetla za odpoledne.
Myslím, že tento díl je trochu slabší než 1. ale i tak se mi to moc líbilo a těším se na závěrečný díl.

certik003
26.02.2021 4 z 5

Na rozdíl od předchozího dílu jsem tentokrát věděla, že konec zůstane otevřený, takže jsem po dočtení nebyla rozčarovaná. U těchto knížek určité věci neřeším a nehodnotím, protože vím, že jsou určené jiné generaci a jsou napsané tak, aby se líbily daleko mladším lidem. Stevie mě nazačátku trochu naštvala, že se nechala koupit. Ale pak už jsem se docela dobře bavila, pomalejší detektivní příběh mi nevadí, i když bych byla ráda, aby se případ vyřešil v jednom dílu. I když část řešení už známe. Ale vůbec bychse nedivila, kdyby se to v třetím díle opět nějak zašmodrchalo. I když se mi první díl líbil asi víc, stejně se těším na ten poslední. Knížka má opět krásnou obálku. 

EnglandHannah
06.02.2021 3 z 5

Na úvod bych asi měla zmínit, že celá série (tedy, alespoň první dva díly, protože dál jsem to nedočetla zatím) má neskutečně poutavý nápad a styl psaní. Dost mi to připomnělo knížky od Enid Blytonové, které jsem jako menší totálně žrala a jejichž řádky jsem hltala rychlostí blesku. Bylo tedy fajn vrátit se k něčemu podobnému o pár let později.
První díl nasadil poměrně vysokou laťku a i když Němý viník nedokázal být stejně dobrý, řekla bych, že to je dobrá kniha. Nepůsobí ani tak vycpávkově, jak to s prostředními knihami už občas bývá a příběh hezky šlapal dál. Sice jsem ze začátku byla trochu zmatená, to ale spíše zapříčinil fakt, že jsem Křiváky četla už někdy před tři čtvrtě rokem a všechny detaily z příběhu mi v hlavě nezůstaly. Kupodivu jsem se ale i tak dokázala rozkoukat docela snadno a někde od pětiny knížky už jsem do příběhu byla začtená úplně. Akce a klidnější momenty mi přišly docela adekvátně rozložené, co mi ale občas vadilo, bylo chování postav. V tomhle případě ani tak nemyslím, že by mi některá lezla na nervy (jako se mi to v YA žánru stává čím dál častěji), ale někdy mi nedávalo smysl jejich chování. Kdybych měla říct, proč přesně, už bych Vám tady musela spoilerovat a to ani náhodou nechci, každopádně jsem si občas až ťukala na čelo, že proč se chová takhle, když je to úplně v rozporu s tím, jak se choval před chvílí. Možná to ale přišlo jen mně.
Knížka sice pár otázek vyvolaných prvním dílem zodpoví, ale na konci vyvstanou stejně nové, kvůli kterým si prostě pak musíte přečíst i další díl. A abych byla upřímná, tak mě ten konec trochu...no, řekněme, zklamal? Já nevím. On nebyl nijak vyloženě špatný, ale nejspíš jsem čekala trochu víc. Navíc kniha opět skončila jaksi useknutě (stejně jako jednička), z čehož jsem nebyla nadšená ani trochu. Protože on je docela rozdíl mezi useknutým a otevřeným koncem, no.
Každopádně až vyjde další díl, přečtu si i ten, protože jsem fakt zvědavá, jak to všechno dopadne. A doufám, že autorka závěrečným dílem a vyvrcholením celé série nepošle celou sérii do háje, protože zrovna u téhle by mě to opravdu mrzelo.

Barik05
24.01.2021 5 z 5

Bohužel mi to přišlo maličko slabší než první díl, který mě, na rozdíl od tohoto, bavil už od začátku. Křiváky jsem četla někdy před rokem a pamatuji si, že jsem z toho byla úplně unešená, a tak jsem se na pokračovaní hodně těšila. Abych byla upřímná, tak už si první díl zas tak moc nepamatuji, ale myslím, že se od Němého viníka výrazně lišil. Druhý díl má totiž hodně pomalý rozjezd, což mi úplně nevyhovuje. Ale asi od sté strany ani ne se tam konečně začalo něco dít a začalo mě to vážně bavit.
Tahle YA detektivka má skvělý styl vyprávění, krásnou atmosféru, kterou jsem si hned oblíbila, a děj je poutavý a tajemný, ale ne strašidelný. Musím vás upozornit, že to rozhodně nebude nic pro vás, pokud máte rádi něco krvavějšího. Tempo je spíš pomalé a na velké zvraty si musíte počkat, ale mně to vyhovovalo. Ale stejně si myslím, že už to na mě začíná být trochu moc dětské. Spíš než YA mi to zavání middle grade, ale je to na hraně.
Postavy mi sice nijak zvlášť nepřirostly k srdci, ale četlo se mi o nich dobře a neměla jsem s žádnou problém. Stevie mi už v prvním díle přišla fajn, ale mnohem víc jsem si oblíbila vedlejší postavy Janelle, Natea a Vi.
Když to vezmu jako celek, tak se mi to líbilo a doporučuji to, ale jak říkám; berte v potaz, že se to trochu naklání k middle grade. Hodně se těším na další díl a doufám, že brzo vyjde!

Ajda300
29.12.2020 5 z 5

Tak tohle bylo SAKRA dobrý!
Stejně jako první díl to bylo čtivý, mrazivý a prostě hrozně dobrý. Autorka prostě umí psát. Několik posledních stránek jsem byla napnutá jak prase a ten konec mě totálně rozsekal. Nemůžu se dočkat dalšího dílů. Jako vážně. Mezitím co budu čekat, pravděpodobně umřu.