Bílá past

Bílá past https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463494/bmid_bila-past-gUm-463494.jpg 4 148 33

Křiváci série

< 3. díl >

Strhující finále detektivního příběhu Křiváků, které vás vtáhne a nepustí! Ellinghamská akademie je snad prokletá. Už tu zemřeli tři lidé. Všichni tři byli na špatném místě ve špatnou dobu. Přesně v okamžik Stevieina největšího triumfu… už ví, kdo jsou Křiváci. Vyřešila největší případ celého století. Tedy aspoň si to myslí. Zrovna teď se toho kolem ní děje tolik, že je těžké soustředit se na minulost. Pak ale přijde obrovská sněhová bouře, což je samozřejmě pro Stevie ten správný okamžik udělat nějakou hloupost. Je čas zůstat v horách a čelit bouři – a vrahovi.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Hand on the Wall , 2020


více info...

Přidat komentář

roso.mak
17.03.2024 4 z 5

Kdo vraždil ve 30. letech už víme. Teď už jen zbývá dostat vraha současného. Pro mě osobně byl konec překvapivý, ale dával smysl. Proč ne? Nemám ráda když se ukáže, že vrahem je nějaký cizinec z minulosti, který se tam za celou dobu nevyskytl. A tímhle neduhem to opravdu netrpí.

Luigi1
10.09.2023 5 z 5

Moc pěkné čtení které mě potěšilo


Verunka289
06.06.2023 4 z 5

Jsem ráda, že první půlka knihy nebyla zase jen nějakým shrnutím předešlé části, jak toho bylo u dílu předchozího. Celé rozuzlení zápletky bylo docela fajn, vlastně i překvapivé, některé části jsem nečekala.
Bohužel mě při čtení rušily překlepy, bylo jim v tomto díle už opravdu hodně a je to teda velká škoda.

petr_
23.02.2023 4 z 5

Zajímavě napsaná detektivka, ve které se stále rozvíjí děj Křiváků, takže jsem zvědav na další pokračování, ačkoliv autorka porušuje nejeden ze hříchů pátera Knoxe o dobrých detektivkách. Jako největší z nich musím zmínit množství tajných chodeb a úkrytů a vlastně v každém díle se objevují nové.

broskev28
22.01.2023 4 z 5

Bílá past už zase byla, aspoň pro mě, o něco slabší a hlavně se v ní objevuje více tiskových (a možná nejen tiskových: „Kyselina sírová a hydroxid sodný. Běžné kyseliny.“ ?) chyb. Přesto jsem ji rovněž bleskově zhltla a jsem velmi spokojená.
Postupné rozkrývání minulosti je skvělé, jakkoli mě v prvním dílu vytočilo. Nádherná je pasáž, v níž si Stevie uvědomí, jak extravagantní a přitom samoúčelné bylo už samo vybudování Ellinghamské školy.
A podobně skvělá jsou i všechna tajemství s tímto sídlem spojená, aspoň ta, která se studentům podaří prozkoumat.
Oba páry – vlastně všechny tři, když počítám i minulost, nebo možná čtyři, když si představím budoucnost – mi nijak nekazí výsledný dojem; vždyť i v reálném životě se v takové společnosti dvojice zcela zákonitě vytvoří. V tomto příběhu to rozhodně nevyznívá nijak nuceně a určitě se nedá říct, že by romantické scény nějak zpomalovaly děj.
Takže já jsem spokojená, ovšem já určitě nejsem cílovka. Ale jako knihovnice budu určitě šikovnějším čtenářkám doporučovat.
P.S. Překvapila mě inzerovaná 4.kniha této série – na ni jsem opravdu zvědavá!

„Úzkost se neptá, jestli může přijít. Přichází, když ji zrovna nikdo nečeká. Je vlastně docela nevychovaná. Vtrhne do světa, když se to zrovna nehodí, zastaví všechno ostatní a strhne na sebe veškerou pozornost. Vysaje vám z plic všechen kyslík a obrátí svět vzhůru nohama.“

Linda007
03.10.2022 5 z 5

Skvělá série, moc doporučuju.

knihomolkaMist
28.05.2022 3 z 5

Konečně jsem na tuto knížku v knihovně narazila a mohla tedy sérii dokončit. A já nevím. Podle mě se série prostě s každým dílem zhoršovala :D
Konečně jsme se dozvěděli kdo za vším stojí. Nebylo to vůbec špatné, ale klasické jednodílné detektivky mi prostě asi sedí víc než série :D
I tak ale mohu celou sérii doporučit :)

Shaxx
20.03.2022 3 z 5

Docela fajn závěr s konečným rozhřešením staré záhady a objasnění záhad novodobých. Pořád si stojím za tím, že romance v knize (Stevie + David) je za a) naprosto zbytečná, za b) nedůvěryhodná a David je charakter na facku. Kdyby vyšla nějaká série, kde Stevie již v roli opravdové detektivky vyšetřuje zločin, asi bych si to přečetla :) A jak koukám na díla autorky, něco na ten způsob už je na světě, tak třeba se to dočká i cz překladu.

Nikkey
13.03.2022 5 z 5

Masakr. Totální. Tohle je, a už navždy zůstane mou comfort sérií s comfort postavami. Kdyby se mi po pěti hodinách čtení nemlžily písmenka před očima, asi bych knihu zhltla v jednom dni. Hrozně mě bavilo postupné rozuzlení zápletky a nikdy bych nečekala, že kniha o vraždách bude mít tak cute konec. Nevím co teď budu dělat se svým životem.

Aivinka
05.03.2022 5 z 5

Tato série mě prostě vzala a do samotného konce nepustila. Hlavní postavy byly úžasně a originálně napsané, princip školy, do které by chtěl chodit snad každý z nás, tvořil zajímavé prostředí pro nevídaný zločin. I když mě konec trochu zklamal, protože jsem ho tak trochu čekala už od začátku knihy, nemůžu nic jiného než chválit a dát plný počet hvězd.

Bell@
28.01.2022 4 z 5

Zajímavé završení závěrečné triologie Křiváků. Popravdě takové rozuzlení jsem neočekávala, ale bylo vcelku uspokojivé .

Horselen
19.01.2022 3 z 5

Kdyby se z celé série stala jedna jediná kniha, možná by se tam konečně začalo něco dít. Všechny díly jsou vyplněné zbytečnými detaily, příběh se posouvá šnečím tempem nebo vůbec a pořád dokola nám jsou podsouvány stejné myšlenky. Polovinu knihy jsem se zoufale nudila. Celkové rozuzlení je naprosto předvídatelné. Jediné co mě opravdu bavilo se vším všudy byla historická linka.

Chemie mezi Davidem a Stevie je nulová, jejich vztah byl naprosto zbytečný. Z chování Davida jsem byla absolutně znechucená. Nedovedu popsat, jak mě celou dobu štval. Rozmazlený synáček, který si myslí, jak má hrozně těžký život a přitom se chová jako sobecké a žárlivé hova*o, které dostává ostatní akorát do problémů.

Od detektivní knihy jsem zkrátka a dobře čekala daleko víc. Pokud hledáte YA detektivku nebo thriller doporučuji spíš knihy od Karen McManusové.

!!!!SPOILER!!!!
Navíc spousta věcí i z předchozích dílů nesedí nebo není domyšlená. Vážně by Stevie dokázala jen dle iniciál najít, kdo si půjčoval jakou knihu? To na škole s několika kolejemi nebyli studenti se stejnými počátečními písmeny? A co ty ostré výčnělky pod vanou - jak mohla vědět, že Elliina vana je jediná, která je má, když měl na akademii každý svou koupelnu? A jak by asi reagovali Elliini rodiče na to, že jejich dcera zemřela?Neřešili by to se školou? Když od autorky víme, jakou barvu má fasáda a co si před x lety dávali obyvatelé Ellinghamu k snídani, proč zrovna tohle tam nebylo? No zkrátka a dobře jsem hodně zklamaná.

BetyN.
03.01.2022 4 z 5

První díl se mi líbil moc, druhý byl slabší, třetí zůstal někde mezi. Autorka sérii zakončila důstojně, líbilo se mi, jak to celé rozmotala. Navíc se tento díl odehrával v zimě, došlo i na sněhovou bouři. Scény z průběhu sněhové kalamity měly skvělou atmosféru, ideální zimní čtení.

anibeni
28.10.2021 4 z 5

Tato trilogie byla pro mě taková pohodová četba. Zajímavé detektivní téma v nezvyklém prostředí ne úplně typické střední školy... K tomu pár úmrtí a banda mladých lidí navrch... Tento třetí díl se mi líbil asi nejvíc..

Sandalkar
21.10.2021 4 z 5

Slupnuto behem dne. Neni to serie, kterou budu v budoucnu znovu cist...ale neda se ji uprit ctivost, napeti a i ta romanticka linka nakonec dobra. Porad si ale stojim za tim, ze pribehu by v jedne knizce bylo akcneji.

certik003
21.08.2021

Poslední díl byl opět čtivý, napětí gradovalo, hodně tomu pomohlo, že se závěr odehrál v zasněžené a odříznuté akademii. Viníka jsem neodhalila a zápletka byla uvěřitelná. Opět mi vadila jenom romantická linka, ale mně prostě neseděl David, tyhle typy lidí nemusím. Jinak můžu celou sérii doporučit náctiletým a klidně i dávno dospělým, jako jsem já, kterým nevadí děj roztažený do třech dílů a chování hrdinů adekvátní jejich věku.
31/2

Liana
21.06.2021 4 z 5

Výborné. Celá séria sa mi neskutočne páčila. Jednu hviezdičku strhávam za zbytočný výskyt nadávok a Božieho mena a za veľký počet preklepov, resp. chýb v preklade. Dosť ma to rušilo. Inak príbeh skvelý, prostredie akadémie až rozprávkové a celkovo naozaj veľmi podarená séria.

Fortuna7
10.06.2021 5 z 5

Skvělé zakončení už tak skvělé série. Vraha jsem neodhalila a pachatel zločinů z minulosti pro mě byl ještě větší překvapení. Oblíbila jsem si bizarní Ellighamovu akademii a její osazenstvo.
Celou sérii Křiváků mohu jen a jen doporučit a myslím, že si ji ještě někdy přečtu znovu :-)

Luc.i
09.06.2021 5 z 5

(SPOILER) Na tuhle knížku jsem se tak straaaašně těšila ! A nezkalamala mě ani trošku ...

První dva díly jsem četla někdy loni na podzim (musím teda říct že ten na podzim, když bylo sychravo to mělo úžasnou atmosféru), jenže třetí vyšel až letos na jaře a než se objevila Bílá past i u nás v knihovně tak to chvilku trvalo. Každopádně jsem si před velkým finále dala rereading předchozích dílů a nejen že se mi líbily pořád stejně ale i jsem si osvěžila podrobnosti.

Já ten příběh prostě miluju. Líbilo se mi jak se příběhy prolínaly. Jsem ráda za ty flashbacky z minulosti protože ty tomu dodávaly atmosféru navíc odhalovaly tajemství ke kterým se Stevie ještě nedobrala. Stevie je super hlavní hrdinka ,občas už jí bylo trochu moc ale jinak paráda, David mě tady malinko rozčiloval ale dalo se to přežít. Vlastně všechny postavy byly fajn a nějakým způsobem jsem si je oblíbila. Celá ta -Edward King- dějová linka by tam ani nemusela být, ale byla to vždycky příjemná změna. Knížka byla napínavá ( když se ke konci knížky zaklapl ten poklop tak jsem skoro nedýchal ...) a ikdyž některý části případu jsem odhalila sama tak samotného viníka jsem nevypátrala (byla jsem si celkem jistá, že to je Larry nebo doktorka Quinnová...). Možná jsem byla trošku zklamaná z toho že pak Stevie s viníkem víc nepromluvila a on neodhalil svůj pohled na věc a nedodal detaily, ale nevadí. Celá linka z minulosti byla skvělá, mám ráda historii a třicátý léta jsou úžasný! Líbilo se mi jak to bylo celé vyřešené a jak se všechno odhalovalo. Celkem jsem se těšila na to,jak to s Alice teda bylo a tohle byl zajímavý závěr, který jsem sice nečekala ale potěšil mě.

Vůbec by mi nevadil ještě nějaký doplňující díl nebo tak něco, protože pořád mám pár nezodpovězených otázek (co se stalo Frankie? Byla s Eddiem, nebo se po zavření akademie rozešli?Vrátilo se Alice tělo na Elingham? A další.....) Ale moc s tím nepočítám.

Jenom ještě mi taky vrtá hlavou PROČ se knížka jmenuje Bílá past a nepřeložili prostě originální název knížky. Jinak obálky jsou skvělý, nejradši mám tu Němého viníka ale všechny jsou krásný! Taky bylo v knížce celkem dost chyb ale na to jsem už jaksi zvyklá....

Celkově jsem fakt spokojená, celá série je boží, atmosféra, příběh, postavy, dvě časové linky... VŠECHNO ! Tohle je parádní zakončení série a já se k ní, myslím jednou vrátím.
Všem doporučuji!

Celkem 5/5*

SakiG
08.06.2021 3 z 5

Budu hodnotit sérii jako celek, neboť mi všechny tři knihy úrovní textu a příběhu, přišly stejné.
Série mě nalákala na detektivní žánr, který se v YA moc nevidí a taky na možnost napínavého tajemna. A už chápu pro je jich tak málo. U mě to nemělo žádný účinek.
Nechápejte mě špatně, Stevie byla skvělá. Její popis, myšlení a chování mi sedly. Občas jsem měla potíže s tím, jak z čista jasna vyřešila záhadu století, ale nějak se ten případ vyřešit musel, že? Všechno ostatní mi přišlo mdlé. Historie, která se možná až příliš zamotávala, vedlejší postavy, které jsou tam jen kvůli psychické podpoře a David, který se chová iracionálně protože....no může. Ale má to logiku? Maximálně tu, že je to hormonama nabitý puberťák. A ani finální "bílá zima" a "velkolepé odhalení" nebyly tak strašidelné a dramatické.

Asi jsem na tyto příběhy už stará :D Bylo to pro mě lehčí čtení, ke kterému se už ale nevrátím.