Kořist

Kořist https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509574/bmid_korist-63ee78344676a.jpg 4 286 83

V nehostinných podmínkách islandské ledové pustiny se ztratí čtyřčlenná skupinka turistů. Co je přimělo vyrazit za tak drsných podmínek zcela mimo civilizaci? A proč opustili bezpečí srubu takřka nazí? Záchranářka Johanna a její kolegové z pátracícho týmu jsou povoláni do akce a narážejí na velice podivné stopy. Na osamocené radarové stanici na pobřeží Stokksnes mezitím dochází k nevysvětlitelným, hrůzu nahánějícím událostem. Rudá kaluž krve uprostřed nedotčeného sněhu, dětská botička pohřbená desítky let pod zemí, život dobrovolně ukončený v mořských vodách hluboké skalní průrvy. Sníh nepřestává padat a tajemných událostí přibývá, jako by je mrazivé počasí přitahovalo… Po skončení série Freyja & Huldar přichází Yrsa Sigurdardóttir s děsivě obrazným příběhem plným bizarních nevysvětlitelných jevů, zasazeným do nejopuštěnější islandské divočiny, ze které bez ohledu na počasí ucítíte mráz pod kůží.... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Bráðin , 2020


více info...

Přidat komentář

kahuda01
předevčírem 5 z 5

Tak to sedlo, tady se Yrsa předvedla ve skvělé formě. Bavilo mě střídání dějových a časových linek, parádní popis islandské divočiny, konec trochu odbytý, ale celkově super. Tady se autorka trefila do černého (spíše do bílého)

IHT
24.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Yrsa je genialni, jak umi splest (nebo rozplest?) totalne zasmodrchany pribeh. Proto patri mezi me nejoblibenejsi autory.
Tohle je taky pekny propletenec, ktery ve finale prekvapi a potesi. Na druhou stranu nemam rad ducharinu, takze ta linka se studenymi prstiky me nenadchla. Zaver dobry, ale cekal jsem od mistryne pera trochu vic.


zbožňuju_knihy
23.03.2024 5 z 5

Za mne naprostá bomba! Zakoupeno náhodou a spokojenost, trochu jsem tušila směr a jsem nadšená! Od autorky určitě zakoupím další knihy. Přečteno za jeden den. 5*

anibeni
20.03.2024 5 z 5

Knihy od Yrsy mě baví, líbí se mi i její styl psaní. Ke Kořisti jsem sedla a tak jsem se do čtení ponořila, že jsem až cítila to mrazivé počasí a nevysvětlitelné zvuky.. Příběh je vyprávěn ve třech dějových linkách, které se svým způsobem na konci protnou. To, jak kniha skončila, mě překvapilo a zároveň mě to pobavilo. Nemusí přeci všechny knihy skončit jasným vysvětlením...

Peggy2711
09.03.2024 3 z 5

Moje první kniha od Yrsy, ale až tak mě nenadchla. Četlo se to pěkně, snažila se i vysvětlovat chování aktérů, proč dělají takové nesmysly atd... ale myslím, že z toho šlo vytřískat víc, byly tam napínavé, strašidelné momenty, kdy jsem si říkala, že už to přijde a ono nic. Horor by tyhle momenty rozpitval víc a mělo by to větší grády. Časem možná zkusím sérii, teď mě to až tak neláká.

Květ
04.02.2024 5 z 5

Thriller s prvky hororu a pořádná duchařina, tak to je Kořist. Islandská zima, tři příběhy, které se propojují a z každého z nich mrazí. Při čtení večer jsem se bála. Autorka umí vykreslit dusivou, tíživou atmosféru a ve spojení s islandskou divočinou a nehostinným počasím naskakuje husí kůže. Jak příběhy postupují, napětí graduje, závěr je hodně nečekaný. Mně to sedlo, super knížka.

Johhanka79
03.02.2024 4 z 5

Nejsem zklamaná. Místy jsem se večer při čtení v posteli až bála. Přeci jen jsem čekala od Yrsy trošičku víc, asi jsem namlsaná z předchozích knih. Jedna hvězda za sympatickou Johannu. Ale celkem za mě čtyři hvězdy za plynulost a čtivost knihy jako celku.

katerina6763
21.01.2024 5 z 5

Kniha je označovaná jako islandský thriller roku, a opravdu je tohoto označení hodno. Příběh obsahuje spoustu nevysvětlitelných událostí, z nichž některé nakonec vysvětlené budou, ovšem část zůstane zahalena tajemstvím. A to dává knize opravdu tajemný nádech. Dávám plný počet hvězd.

petunkav
15.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Knihu jsem dostala jako dárek - sama bych po ní asi nesáhla.
No můj šálek kávy to není.
Duchařina ok, to beru.
Ale konečné rychlo rozuzlení všech mrtvých - a že jich bylo dost, mi vcelku vadilo. Zjištění, že vlastně šlo "jen o blázna, který si hraje", mě dost zklamalo.
Přečíst se kniha dá. I když jsem bojovala, věřila jsem v nějaké zajímavé rozuzlení spojené s "duchy" - například.

Adinlea
09.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Autorka opet rozjela pribeh na nekolika vlnach, ktere se postupne zacaly propletat. Islandska zima, dobre vykreslene postavy, nadech nadprirozena. Porad jsem doufala, ze vse bude logicky vysvetleno, ale cim mene stranek zbyvalo, tim jsem byla zmatenejsi, je to krimi nebo je to horor? Cele vysvetleni me naprosto zklamalo. Jako by autorka nevedela co a jak, tak na cely slibny a zajimavy pribeh flakla flastr s vysvetlenim jak noha. Uplne mi to zkazilo zazitek, coz se mi u Yrsy stalo poprve, jinak jeji knihy odkladam s obdivuhodnym “ahaaaaaaaaa!

85098211
21.11.2023 4 z 5

Skvělá kniha, která se mi líbila hned od začátku, kdy dojde k nálezu malé dětské botičky. Tu totiž nikdo nedokáže nikam přiřadit, protože je jasné, že patřila nějaké (neznámé) malé holčičce. Paralelně k tomu autorka popisuje události, vedoucí k tomu, že byly později nalezeny mrtvoly čtyř turistů, kteří se z nějakých záhadných důvodů v naprosto nevyhovujících meteorologických podmínkách vydali mimo civilizaci. No a potom je zde i třetí linka, týkající se samozřejmě vyšetřování jejich podivného úmrtí, kterého se ujme záchranářka Johanna se svým týmem...
Jediné, co mi vadilo snad až do konce, byla jména, ve kterých jsem se vůbec nedokázala zorientovat. A potom ještě nemám ráda duchařinu. Hlavně za tento bod tedy jednu hvězdičku strhávám. Ale jinak má kniha vynikající atmosféru, je neskutečně čtivá a opravdu jen těžko se odkládá ;-).

iveta3689
06.11.2023 4 z 5

Souhlasím, že to není thriller, ale spíš duchařina. V každém případě je to dobré, napínavé a mrazivé.

Makii
30.10.2023 4 z 5

Stejně jako "Pamatuji si vás všechny" jsem i tuhle knihu četla pouze za denního světla. Hlavně ze začátku jsem se fakt bála. Autorka umí navodit nepříjemné mrazení v zádech. Podle anotace jsem se bála, že příběh pouze vykrádá Ďatlovovu výpravu, naštěstí to tak ale nebylo. Úplný závěr je slušný mazec!! Doporučuji, líbilo se mi.

konicekbily
30.10.2023 3 z 5

Autorka uložila příběh do islandské zimy, domnívala se, že chlad a mráz bude dostatečný, aby mne uchvátila. Tentokrát se jí to nepovedlo: připadá mi to složitě napsané, hodně nepřehledné a proto jenom průměr.

Duchoslp
20.10.2023 4 z 5

Série Freyja a Huldar se mi líbila a přečetla jsem všechny díly. Byla jsem zvědavá na další knížku této autorky a můj dojem je trošku rozpačitý. Děj nebyl špatný, napínavý s několika dějovými liniemi, ale to závěrečné protnutí bylo takové hodně zkrácené a asi jsem čekala něco jiného

Klesňa
20.10.2023 4 z 5

Od této spisovatelky mám přečtenou celou její šestidílnou detektivní sérii a bylo mi líto, že se s ní musím rozloučit. Naštěstí se hned objevila Kořist a já si zase mohl užít to, jak neuvěřitelně poutavě autorka píše. Přiznám se, že Kořist jsem přečetl už před prázdninami, ale protože jsem byl celé léto na táboře, píšu recenzi až teď. A i po 2 měsících si vzpomenu, jak jsem se nechal zatáhnout do mrazivého příběhu a jak mě vlastně bavil. Líbilo se mi hlavně to, že kromě detektivního příběhu jsem dostal i trochu té duchařiny a nevysvětlitelných záhad. Bylo to zajímavé zpestření a určitě doporučuji. Musím sem ale napsat malé varování. Oproti jejím detektivkám je tahle kniha přece jen pomalejší a ne každému to může sednout. I já měl ze začátku problém se začíst, pak jsem se ale přistihl jak hltám každé slovo. Musíte si prostě zvyknout, že autorka si dává čas na navození atmosféry a pocitu. Pokud jste teda jako já a máte raději akci, budete ze začátku možná trochu znudění, ale věřte, že si vás autorka I přes to namotá a budete chtít vědět, jak to vše skončí. Já sám nevím, kdy jsem začal stránky hltat, ale vím, že I po těch dvou měsících si vzpomínám na tu neuvěřitelnou atmosféru a jízdu. ... můj instagram: @klesnacte

Ondra_P
10.10.2023 5 z 5

Vynikající! Napínavé od začátku až do konce.

Marekh
04.10.2023 5 z 5

Autorka se řadí mezi „královny severské krimi“. Od autorky jsem před lety četl knihu PAMATUJI SI VÁS VŠECHNY, kterou jsem hodnotil průměrně a od té doby jsem další knihu nečetl. Po letech jsem se rozhodl přečíst autorčinu novou knihu KOŘIST, která se mi líbila mnohem více než předešlá zmíněná kniha.

V nehostinných podmínkách islandské pustiny se ztratí čtyřčlenná skupina turistů. Záchranářka JOHANNA a její kolegové z pátracího týmu jsou povoláni do akce

Na osamocené radarové stanici dochází k nevysvětlitelným událostem.

Kniha Kořist byla čtivá a mrazivá. Některé události jsem dokázal určit správně, jiné události byly překvapením.

iskrizka
18.09.2023 5 z 5

Odmalička ma to lákalo na sever, Island nevynímajúc. Neviem, či sa mi tam niekedy podarí dostať, ale Yrsa Sigurdardóttir ma tam vzala už v druhej knihe a bola taká presvedčivá, že ju musím zaradiť medzi svojich obľúbených autorov.
Korisť je skvelá kniha. Atmosferická, napínavá, pútavo napísaná. Odohráva sa v drsnej islandskej zime kdesi v divočine a zo stránok na Vás dýcha chlad, štípe mráz a do kože sa Vám zatína zimomriavkovité napätie.
Niekoľko rôznych postáv a časových rovín posúva román rýchlo vpred.
Mne osobne sa kniha čítala výborne, autorkin štýl mi sadol a užila som si aj samotný príbeh. Jeho mysteriózny charakter a záver, ktorý mňa osobne celkom prekvapil, boli príjemným bonusom.

Katania
08.09.2023 5 z 5

Napínavé a čtivé. Yrsu mám moc ráda a tohle je opět povedený kousek.