Výtah do pekla

Výtah do pekla https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178220/bmid_vytah-do-pekla-YQ0-178220.jpg 4 190 38

Kladivo na čaroděje série

< 5. díl >

Něco k smrti vyděsilo pacienty pražské nemocnice. Což by nebylo nic zase tak neobvyklého, kdyby ti pacienti nebyli už nějakou dobu v komatu. V chodbách pod nemocnicí se něco skrývá… něco prastarého a mocného. Něco, s čím si musí jít Felix Jonáš promluvit – a nezešílet při tom. Zároveň Klaudie vstupuje do paneláku na Jižním městě, ve kterém pravidelně dochází k několika velmi brutálním sebevraždám. To, co vypadá jako jednoduchý úkol, se brzo změní v boj o holý život. Panelák je posedlý zlem a nájemníci nejsou o nic lepší. Prastaří bohové i moderní přízraky – to je moc i na tým Felixe Jonáše.... celý text

Přidat komentář

Micho86
10.08.2023 5 z 5

Celá série mě moc baví, ale musím říct, že díly od Jiřího Pavlovského mám nejraději - hned od prvních stránek je snadné poznat, zda daný díl napsal on, nebo jiný autor.
Některým čtenářům se může Výtah do pekla jevit jako příliš drsný a promiskuitní, nicméně já jsem si už v tomto žánru zvykla na ledacos, takže za mě v pohodě.
Příběh hezky odsýpá a pozvolna nabírá na zajímavosti a napětí. Vincenc si v tomto díle jede svou vlastní dějovou linku, což je trochu škoda, ale na druhou stranu taky sama nevím, zda bych ho na autorově místě poslala do nemocnice nebo spíš do pekelného paneláku, příběh by pak nabral úplně jiný směr, takže takhle to podle mě bylo asi vážně nejlepší. Těším se, až tahle obscénní postavička opět vstoupí do vyšetřování a překvapí dalšími příspěvky na účet magie.
Navíc jsem si díky Vincencovým kapitolám uvědomila, jak moc začala být hlavní dějová linka napínavá, a dopřála si tak alespoň trochu času k vydechnutí, než se zase ponořím do útrob Klaudiina feministického psycho výletu nebo naopak do nechutné jateční výpravy Felixe a Waltera.
Už mám připravený další díl a těším se na seznámení s Jakubem Maříkem, tahle parta spisovatelů si vážně umí udržet pozornost!

protokol
30.10.2022 odpad!

no po skončeni tejto knihy som važne uvažoval že to zabalim. na silu trapne, nudné, sexistické, úrážlivé, no jednoducho odpad.


ala.mihalikova
21.09.2022 3 z 5

Tenhle díl mě tolik nenadchnul. Část s Klaudií byla sice fajn. Ale když jsem knížku dočetla, říkala jsem si “to bylo všechno?” Bylo to lehký čtení, někdy napínavý, ale mám radši děj, kde se zapojí všichni.

Polinius
27.10.2021 3 z 5

Běžně do svých recenzí píšu, že netuším jaké drogy autor bere, ale že bych je chtěl také.
Ne, tady bych nechtěl ani přičichnout k autově múze a natož si pořádně šňupnout.
Samoúčelně nechutné a natahované jako střevo z rozpáraného břicha chcíplé koaly.
Ale nutno uznat, že ten mladý muž co žije s matkou a má velice zajímavou sbírku byl velice umně popsaný a je poznat že je to možná částečně autobiografický charakter a nebo někoho ze známých autora.

mi-380
18.09.2020 4 z 5

Déjà vu. Znáte to: přijdete do kina pozdě nebo zalehnete v noci u TV a probudíte se, když už běží jiný film. Těžká orientace v ději. To se mi stalo i tentokrát. Ačkoli oba příběhy utěšeně a s tím nejčernějším humorem přímo letěly, prostě jsem se z jedné poloviny nechytal. Moje chyba, měl bych se pokorně vrátit na začátek, k Magii pro každého.
70 % (aktuálně 161 hodnotících s průměrem 86 %).

nefernefer
29.01.2020 5 z 5

„ Jestli ji teď zabijí, tak to bude splnění všech nočních můr její matky, která ji vždycky nutila, aby si vzala čisté spodní prádlo pro případ, že by ji srazilo auto. Teď je bez spodního prádla, v cizím oblečení a špinavém županu. Matky celého světa řvou hrůzou.“

Výborný díl. Tentokrát trochu hororovější atmosféra. Čtyřka je znovu rozdělená a odvíjejí se tu dva naprosto samostatné příběhy. Klaudiina linka bez diskuze vede. V příběhu Felixe s Waltrem je sice pár vtipných momentů, ale jinak průměr. Zato panelák, kde žijí na první pohled normální lidé... No, párkrát jsem se fakt docela bála. Právě ta zdánlivá normálnost všeho byla nejděsivější. Asi se teď chvíli budu vyhýbat výtahům. :o)

Lenka.Vílka
02.01.2020 5 z 5

"Ghosts Of The Attic - Her Bright Skies"

Měla jsem trochu pauzu se sérií, tak makám na nápravě. Tentokrát to bylo jiné. Banda se rozpartičkuje a pracuje na dvou případech součastně. I když...někdo pracuje ještě trochu na něčem jiném. Ale pst! Mě tedy víc sedla linka Klaudie, podle které má kniha název.

("Je to starý výtah. Ještě z komunistických dob."..."Jako že mě chtěl zabít kvůli tomu, že jsem volila ODS?")

Ostatně celá ta debata Klaudie s Řehořem byla taková celá...jiná. Dokud neudělal...my co jsme četli víme...a co se dělo potom? No, taky víme...

Opět vtipné, děsivé, s rychlým spádem. A místy jsem se i bála. Takže všechno dobrý.

25veronika3
03.10.2019 5 z 5

Tak pro ke zatím nejlepší díl této úžasné knižní série :) Klaudiininu linku jsem četla se zatajenym dechem, bylo to děsně napínavé ???? linku F+W jsem četla hůře, moc jsem to úplně nepobirala, ale dohromady prostě pecka .. díky této knižní sérii se ještě zamiluju do hororovych knih ❤

kure91
06.09.2019 5 z 5

Otec zakladatel je nazpět a opět je to jízda. Děj se opět odehrává ve dvou paralelních liniích (abych byl uplně přesný, tak jede i třetí linka, ale té je věnován je kousek) a zatímco Felix s Walterem řeší pokec se Starým v nemocnici, tak Klaudie jde navštívit jeden ne tak obyčejný panelák. Zejména některé scény v paneláku jsou velmi zajímavé (byt s růžovými tapetami, např.) a opět si tu nechám pár hlášek, co se mi v knížce líbily.
---------------------
Felix si ani nevzpomínal, že by kdy Waltera viděl se tak spokojeně usmívat. Vypadal jako kočka, ke které přichází myš a pomalu se maže grilovací omáčkou. Jenže temnota byla blíž...
--------------------------
"Dobře," řekl Felix k nabodnutým tělům. "Viděli jste poslední dobou něco dobrého v kině?"
"Sha ghrtsa chtra chtra!" řekly tisíce úst znova, tentokrát hlasitěji.
"Podle toho, jak nakvašeně to zní, tak patrně něco od Trošky," řekl Felix Walterovi.
--------------------------
Kluk napřáhl ruku k Tisícihlavému, jehož chapadla už sahala do výšky věžáku a odstřikoval z nich šedý sliz, a pronesl: "Majoránka!"
Z nebe dopadla obří noha v tenisce a z Tisícihlavého vystříkl černý maz.
"trochu montypythonovské," řekl Felix, "ale jinak dobrý."

boucner
07.06.2019 5 z 5

Celá serie je boží!

trudoš
07.05.2019 5 z 5

„Co bys říkal na trojku?“
„Že je to nemorální, zvrhlé a znevažuje to ženy. Takže samozřejmě ano.“
Pro mě jednoznačně vrchol celé první řady a nebojím se říct, že i majstrštyk Jiřího Pavlovského. A to především díky neobyčejné cestě Klaudie Doskočilové takovým normálním pražským panelákem. Je to úchylné, zábavné, děsivé, napínavé - tuhle jízdu zkrátka z hlavy nedostanete. Scény jako vlastnoruční vydloubávání oční bulvy, či pokoj vytapetovaný obrázky ženských vagín jasně dokazují, že jestli autor někdy měl nějaké zábrany, manželství jej o ně definitivně připravilo. Vedle toho pak Jonášova cesta za prastarými bohy působí jako procházka po dětském hřišti v pravé poledne. A to všichni víme, jaká úskalí něco takového může přinést.
Tenhle díl zároveň patří k těm důležitým, protože se něco málo dozvíme o příčinách ústředního konfliktu, táhnoucího celou sérií. Tedy proč se magie vytrácí a jak moc zlé to ještě může být. Snad jen že detektivka šla protentokrát stranou a nastoupil čistokrevný horor.

Jipe01
22.04.2019 5 z 5

Dost dobrý! Cesta do nekonečna se dá nazvat,, peklo " Když jsem se vžil do příběhu měl jsem pocit že the Doors maj novou skladbu a mě stačí virtuální brýle. Dost dobrý!

Radovan_R
18.03.2019

No, tenhle díl mě vůbec neuchvátil, na můj vkus se toho dělo docela málo. Dvě dějové linie mi působily infarktové stavy - něco se začne dít a střih, jdeme jinam. Takovéhle knihy nemám rád a v nejhorším přeskakuju kapitoly, ať to nezdržuje.
Nicméně nějaká pozitiva by se našla - třeba ten strašidelný výtah, to až běhá mráz po zádech. A samozřejmě kvalitní hlášky, třeba:
Kluk napřáhl ruku k Tisícihlavému, jehož chapadla už sahala do výšku věžáku a odstřikoval z nich šedý sliz a pronesl: "Majoránka"!
Z nebe dopadla obří noha v tenisce a z Tisícihlavého vystříkl černý maz.
"Trochu montypythonovské," řekl Felix, "ale jinak dobrý".
nebo:
Prostě, pokud nenajdeme mrtvolu, máme někoho zabít?

Pivoňka12
21.10.2018 5 z 5

Je vidět, že pana Pavlovského to baví. On si psaní tohoto příběhu užíval. A to se přeneslo i na mě. Já si zase na oplátku užívala čtení. Opravdu velmi povedený příběh v sérii Kladiva na čaroděje. Jen doufám, že další příběh bude stejný a že neklesne hodnota vysoko jedoucího výtahu. (nebo hluboko? Záleží na tom, kde je Peklo.)

Yokolobuna
11.10.2018 5 z 5

Už tradičně jsem z Kladiva nadšený. Pavlovský je zpátky u kormidla a s ním se vrací i skvělé hlášky s kadencí AKčka. Klaudie a Felix zde vytahují kostlivce ze skříní a díky tomu se jejich charaktery prohlubují. Obě dějové linky fungují velice dobře a opětovné upozadění Vincence mi vůbec nevadilo (je to hroznej prevít). Popis šílených scén ať už ve Walterově hlavě, nebo v případě bytu úchyla s fixacií na pipiny se povedl také na podtrženou jedničku. Tohle je prostě série, která se s tím vůbec nes*re. A tak se nám to všem líbí!

Etule
08.06.2018 4 z 5

V knize se paralelně odehrávají dva příběhy, kdy se tým opět rozdělí. Pro mě díky tomu v knize nevznikala hluchá místa. Děj odsýpal a hláškami se to tam jen hemžilo. :) Takže návrat Pavlovského v plné parádě.
Musím říct, že Klaudii nemám příliš v lásce, nějak jsem si k ní nevytvořila žádný vztah. Nicméně ocitnout se v její situaci, tak bych se asi podělala strachy a kluky si na pomoc rozhodně přivolala.
Jsem ráda, že se dovídáme víc o Felixovi a okolnostem proč vlastně uzavřel smlouvu s Rashilem. Jsem zvědavá, jak se to bude odvíjet dál. :)

jarynek
25.05.2018 5 z 5

Do Kladiva se jako autor vrací JP a je vidět, že při tom čekání nezahálel a hned od první stránky na čtenáře valí jeden nápad za druhým a samozřejmě to prokládá originálními hláškami. Takže taková jízda na mrtvém, krásně růžově vytapetovaný byt, zavěšená lidská těla, možnost zvětšování částí těla, Klaaudiino oblékání s láhví vína, Felixovo střetávání se Starci, atd. jsou scény, které si budete dlouho pamatovat. A to nemluvě o tom, že přestanete mít chuť jezdit výtahem:). Jen konec mi přišel takový hodně rychlý, ale což, máme před sebou ještě hodně dílů.

NemmamSlov
23.03.2018 5 z 5

Dalsi pribeh Kladivo na carodeje v podani od Jiriho Pavlovskeho, ako bolo u predchadzajucich dielach od tochto autora, nesklamalo a prinasa dalsiu davku humoru a akcie. Najviac u mna zabodoval Walter s Felixom v nemocnicnom prostredi, aj ked aj Klaudia si skvele poradila zo svojim vytahovim pripadom, kde jej mal asistovat Vincent, ktory sa bohuzial dostal do opletaciek s policajnymi silami.

Mirka.K
13.01.2018 4 z 5

Trošku slabší než Město mrtvých a Sonáta pro Azazela, ale stejně mě kniha chytla tak, že jsem se od ní nemohla odtrhnout. Část s Klaudií byla výrazně zajímavější než trochu překombinovaná část s Felixem a Walterem. Akorát by z ní autor nemusel dělat tak zoufalou alkoholičku.
Malé mínus za to, že z Felixe byl chvíli dost nesympatický hajzlík.

Terva
17.09.2017 5 z 5

Na stolku ležela kniha s upírem na obálce,
jedna z těch, které patří do žánru „vaginální fantasy“.
Štítivě ji odsunul stranou.
Walter spal s mrtvolami, ale měl svou důstojnost.

Tak tady se to zase rozjelo. Tedy pokud to, v čem stojíte je výtah a ne velmi malý byt. A tlačítko přízemí zmáčknul opět tvůrce série Jiří Pavlovský. Tentokrát vytvořil tři paralelní linie, které se opět na konci sejdou. Tento styl psaní se mi velmi líbí. Pravda však je, že ta třetí Vincencovská linie je trochu odfláknutá. Mistr spisovatel se asi bál erotických scének. Ale u Vincence si to určitě necháme ujít, že?

Krásně „vykreslená“ je scéna „Klaudie a její oblékání“. Skoro dvoustránkové story, které mě velmi rozesmálo.

CITÁT - Nebyla si jistá, jest-li se to sluší, vstupovat do doupěte zla s výstřihem. I když, i zlo se určitě rádo podívá na kozy.

Naopak velmi ponurá až klaustrofobická je Felixova anabáze v nekonečnu. To je hororové až flustrující dobrodružství.

Odporná až nechutná je sbírka jednoho nejmenovaného nájemníka paneláku, kde je velmi neposedný výtah. Ta sbírka je fakt humus – na tohle by snad nepřišel ani Quentin Tarantino s Robertem Rodriguezem. I když jich „koule ve sklenici“ (Planeta Teror) se tomu dost přibližují.

A samolitr, dojde i na pivo. To by nebyla Česká kniha, bez piva.

Malá ochutnávka:
Felix Jonáš měl na sobě jen trenýrky a vytahané tričko „Guns´n´Roses", což jasně dávalo na vědomí, jak moc staré tričko to je. Natáhl se na postel a dal si ruce za hlavu : V ledničce je pivo. Asi. Možná jsem ho včera vypil.....

Kvalitu příběhu podtrhuje i to, že jsem z příběhu vypsal více jak deset citátů (Jedenáct a jeden dialog) a to už je co říci.

Velmi čtivé, hororové, nechutné, mrtvolné a rychlé, na které se jen tak nezapomíná.

DIALOG:
WALTER: Vegetariánské jídlo je chutné a zdravé.
JONÁŠ: A jsou lidé, kteří dokáží připravit soju tak, aby nechutnala jako mycí houba.
Tyhle legendy jsem taky slyšel.
Věř mi, jsou to jen mýty.

A pokud se chcete dozvědět, jak udělat z Karla IV. Jana Husa – vřele tento příběh doporučuji :-)

Štítky knihy

Praha magie česká fantasy

Autorovy další knížky

Jiří Pavlovský
česká, 1968
2012  83%Magie pro každého
2018  87%O krok před peklem
2012  84%Město mrtvých
2013  85%Výtah do pekla
2016  87%Kladivo na démony

Kniha Výtah do pekla je v

Právě čtených1x
Přečtených272x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených8x
Knihotéce159x
Chystám se číst26x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x