Magie pro každého

Magie pro každého https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137156/bmid_magie-pro-kazdeho-leV-137156.jpg 4 339 74

Kladivo na čaroděje série

< 1. díl >

První svazek zcela nového seriálu ve stylu Marka Stonea či Agenta JFK, tentokrát však v hlavní roli s týmem netradičních detektivů bojujících proti nadpřirozenu. Druhý svazek s názvem Město mrtvých vyjde koncem října. Praha, rok 2012. Konec světa nemohl začít na příhodnějším místě. A přitom to vypadá tak obyčejně: někdo zabíjí vědce zabývající se magií, vztahy mezi inkvizicí a mágy jsou více než napjaté, démoni se snaží ovládnout zločinecké podsvětí, do starodávné hry vstupují noví a velmi nebezpeční hráči, chodbami pod Olšanským hřbitovem procházejí mrtví a z blázince je unesen tajemný pacient. Prostě normální den... jenže se to všechno pořádně zhorší. Série Kladivo na čaroděje vás zavede do našeho světa, jak ho neznáte… a jak ho ani netoužíte poznat. Alespoň ne na vlastní kůži. Světa magie, temných přízraků, oživlých mrtvol, zabijáků, démonů, psychopatů, nekrofilů, upírů – a to mluvíme jen o kladných hrdinech. Ti, proti kterým bojují, jsou ještě mnohem horší…... celý text

Přidat komentář

Vidlička
01.09.2023 4 z 5

Vtipné, netrapné, pro kulhánko-absťákem trpící čtenáře jako dělané. Ale už to tak vypadá, že z tohohle žánru nějak odrůstám, tak ještě špekuluju, jestli se do dalších dílů vůbec pustím...

Micho86
07.08.2023 5 z 5

Neskutečně dobře jsem se bavila, od začátku do konce. Hlavní postavy se natolik vzájemně předstihují ve vlastní bizarnosti a negativních vlastnostech, že máte o zábavu postaráno i ve chvílích, kdy se zrovna nic moc neděje. Párkrát jsem se i od srdíčka zasmála nad hláškami hlavních hrdinů a na konci nechyběl ani moment překvapení - neměla jsem tušení, že Felix Jonáš není až zase takovej vůl.
Tuhle sérii jsem už delší dobu toužila posbírat a když se jednoho dne objevila kompletní na Knihobotu, neváhala jsem ani chviličku, je to přesně můj žánr, a koho baví František Kotleta nebo Petr Schink, přijměte mé doporučení a přečtěte si i sérii Kladivo na čaroděje, sérii dvanácti jednohubek a jednu záživnou bichli k tomu, dobře se pobavíte, fakt!


Sitth
02.08.2023 3 z 5

Ke knize jsem se dostal přes inzerát knih, kde byla součástí nějakého balíčku, cíleně bych ji asi nevyhledal. Ale když už byla doma a po nějaké za těžší četbě jsem potřeboval oddychovku, tak jsem po ní se značně skeptickým očekáváním šáhnul. Bože, zas to bude klasická rádoby vtipná česká slash and smash alá Kotleta.
A ono ejhle, jako ruku na srdce, pořád to není Asimov či Herbert, ale když od toho nic nečekáte, tak tohle je rozhodně jedna z lepších. Minimálně jednooký mezi slepými. Autor dokázal vymyslet něco nového, něco co i mě zaujalo, takže určitě dám šanci dalším dílům a uvidíme, zda nedojde dech. Dávám 4/6 (po pravdě bych asi měl dát 3,5) a tímto se omlouvám jiným knihám z kategorie 4!

T800
18.06.2023 5 z 5

Na tuto sérii jsem narazil již dříve, ale stále jsem nějak neměl chuť se do ní pustit. Teď dozrál čas. Nelituju. Čtveřice vyšetřovatelů je tajemnější než samotné vyšetřování, trocha humoru, akce i napětí. Vše je dovedně uspořádané, má to styl a příběh se rychle čte. A magie je tu pro každého, kdo má rád podobné příběhy.

protokol
21.10.2022 3 z 5

1 kniha a vcelku sem se bavil. nekdy více nekdy vúbec, hlavny hrdina je sice nezničitelný tak trochu, no ale zdá se že ješte celkem neprobutenej z blázince, no 3*** di to zaslouži uvidime jak to bude pokračovat .

Štěpničák
15.08.2022 3 z 5

Jedná se o první knihu ze série a je to znát. Více než příběh nás kniha provede jako průvodce. Čtenář se seznámí s postavami, magií..., aby je následně autor rozvinul v dalších dílech. Díky tomu mě tato kniha tolik nechytnula. Byly zde místa i pozitivní - vtipné situace, citelný sarkasmus, který knihu velice dobře doplnil. Celou dobu jsem však čekal něco - něco co nepřišlo. Snad v dalších dílech.

VonDracek
25.07.2022 4 z 5

První setkání s autorem a se sérií. Bylo to bezva, mělo to slušný a čtivý spád děje, některým šplechtům jsem se i nahlas zasmála, jiné byly trochu nucené. Počet mrtvolek je celkem slušný. Popisy scén jsou dobře zvládnuté, dokážu si většinu představit, což chválím. Je to celkem zábavná a přes všechny podivnosti uvěřitelná partička. Doufám, že se nám ještě trošku víc vysvělí fungování magie.
Byla to úvodní jednohubka, víc otázek mi zůstalo, než se vyřešilo, takže směle jedu dál!

Poeta.kno
27.06.2022 3 z 5

Občas mi děj přišel trochu vynucený, ale jinak se kniha četla celkem sama

ala.mihalikova
20.08.2021 4 z 5

Četlo se to hezky, takový pomalejší rozjezd, ale líbil se mi konec. Ten humor tam je super. Těším se na další díly.

lazarus
10.03.2021 4 z 5

Je to vtipné, praštěné a docela zábavné. Ale stále je to jen béčko v Kulhánkovic stylu ovšem se slabšími vtípky. Závěr mě moc nenadchnul, trochu moc akční a zmatený.

Ingenír
14.11.2020 5 z 5

Tohle vypadá slibně. Perfektní první příběh z této série. Celá ta čtyřčlená parta se mi velmi zamlouvá. Vtip, akce, dobrodružství a sem tam i nějaká ta magie. Rozhodně se vrhnu na další.

Tamten
15.09.2020 1 z 5

Dočetl jsem se asi do čtvrtiny a prostě mě to nebavilo. Divné prostředí, divný sloh a zmatený styl vyprávění.

Michaeles
29.06.2020 5 z 5

Kniha je naprostá pecka. Skvěle se čte, člověk se u ni pobaví a zasměje, děj je plynulý, bez zbytečných průtahů. Dokonalost sama. Už se těším na další díly.

Mirin1349
20.05.2020 5 z 5

Přesně tohle je jedním z mnoha důvodů, proč jsem šťastná, že jsem Češka. Spolu s Brity máme prostě nejlepší smysl pro humor. Jiří Pavlovský si umí nádherně hrát s češtinou, každá stránka byla doslova natřískaná vtipem, humornými referencemi a citacemi z filmů nebo divadelních představení. Je to skvělý začátek série, začala jsem před časem druhým dílem, takže jsem ráda, že jsem se vrátila na počátek všeho. Pokud má člověk chuť vypnout a jen se nechat bavit bizarním příběhem, ať neváhá a čte. Tahle magie není pro každého, ale je skvělá.

Corso
17.04.2020 4 z 5

Som si to dal "na skusku". Ze ci ma to vobec bude bavit. Chcel som nieco odlahcene, nad cim nebudem velmi premyslat a uprimne... nad cim zabijem cas V PRACI. Chodim do prace, ale teraz sa kvoli corone nic nehybe. Takze je casu. Zle casy paradoxne praju citatelom. Uvidime ako sa to este prejavi na penazenke :)
Ku knihe. Co som chcel to som naozaj dostal. Ocakaval som trosku humoru, par dobrych hlasok, rychle odsypajuci dej, fajn sympaticke postavy a dobre napisane, ktore maju potencial ze si ich oblubim. Pribeh taky ako by sa dal ocakavat od urban-action-fantasy-stratene existenice&magic. Skoro nepobozkany tymto zanrom som to s chutou precital. Vyhoda je ze sa to dalo citat stylom ako som to teraz robil ja, to znamena par stran a nieco ma vyrusi, par stran a niekde odbehnem, zase par stran nad kavou, utekam domov. Rano pokracujeme. Nic zlozite co by zamestanavalo a nutilo do vysokej sustredenosti. Ale v tomto pripade je to v poriadku. Takto teraz citam. Doma ma rozcitane nieco ine, toto je moja knizka do prace. :)

kap66
11.12.2019 5 z 5

Dva aspekty, které mě vrhly do party Felixe a jeho magorů: Jiří Pavlovský je spojen nejen generačně se Štěpánem Kopřivou (po Rychlopalbě mým favoritem) a všichni mí spříznění čtenáři hodnotí knížku jako nadprůměrnou. Shodou okolností jsem se ale ke Kladivu dostala otevřením posledního dílu. Přečetla jsem si pár stránek – a odhodila ho jako uštknutá. Do žil se mi okamžitě vlil jed pobavení a hlasitého smíchu, jed okouzlení Prahou současnosti v poněkud jiné podobě, jed sympatií k postavám, jed vtipnosti… Takže poctivě od prvního dílu! - zavelela jsem sama sobě a hodně ráda splnila rozkaz, dokonce rovnou na 200% (hned i druhý díl).
Se stoupajícím věkem svět kolem mě vážní. Začínám být dost průhledná se svou přímou úměrností: pobavils mě? – mám tě ráda. Pobavils mě hodně? – mám tě ráda hodně. Jiří Pavlovský mě pobavil hodně.

pismenkovyJoe
29.11.2019 4 z 5

Jo budu se opakovat, ale tohle jsem opravdu nečekal. Zdání z prvního ohledání knihy už jen díky názvu dost klame, naštěstí mně tento příběh chytil za paty a nepustil do poslední stránky. Jsem rád za výběr lokací, které jsou mi velmi blízké a tohle samotné mi prožitek z už tak v klidu akčního děje (dobrá blbost co?) zdvojnásobilo, tudíž nemůžu dát jinak než čtyři hvězdy (na 5 to bohužel nemá), asi to bude chvíli trvat, než se dostanu k dalšímu dílu, ale už teď se na něj těším :)

tanuki
23.10.2019 3 z 5

Hlavní hrdina je pořádný smolař. Sotva se objeví na scéně, tak jde všechno od desíti k pěti. Vlastně se mu nic nedaří, nic mu nevychází, na co sáhne, to se nějak pokazí, ale zároveň má schopnost všechny ty problémy nějak řešit a po celou dobu se pohybuje na hraně katastrofy, kterou odvrací zoufalými činy s nejistým výsledkem, které často jeden problém odvrátí a další dva generují.

Veké slovo v příběhu má magie. Všechno se točí kolem ní. Vraždy, monstra, mágové, tajné organizace, všemocní démoni, zkrachovalci se specifickými nadpřirozenými schopnostmi. Část knihy se různě oťukávají, potkávají a zase rozcházejí a když je pak všechny naženete do jednoho malého a navíc dost divného baráku, vzniká pořádně výbušná směs plná akce a překvapení.

Zní to jako slušný eintopf, nicméně to funguje celkem dobře. Autor se snaží být vtipný, což se mu daří tu více a tu zase méně. Jako začátek série ucházející, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet dále.

Teron
30.08.2019 3 z 5

Jeden z mála případů, kdy jsem dal při čtení přednost české produkce před zahraniční a to je u mě co říct. Jenže tady se mi poprvé u české urban fantasy s týmem magic maníků stalo, že humor nebyl nucený a stylem podání to tak nějak celé fungovalo včetně dobře volených hlášek umístěných na správné místo. Felix a jeho tým jsou v pohodě, jejich vzájemný špičkování má grády a dialogy jsou v cajku. To je na celé knize tak to nejlepší.

Dobrý, teďka jsem se koukl na začátek dvojky a ujistil se, že přesně navazuje tam, kde jednička končí, což pár námitek k ději vysvětluje, i když nijak valně.

Mám problém s detektivní linkou. Jeden její dost podstatný článek vnímám jako náhle vyloupnutý z ničeho a imo k němu nevedly žádné náznaky, indicie či další předvlákna. Stejně tak mu podle mého neodpovídá svou anatomií jedna z počátečních scén celého příběhu, kde k této věci mělo dojít.

Linie s démonem mi přišla trochu nadbytečná a klišovitá, což ještě podtrhuje to, že naopak linie s jinou frakcí, která měla Felixe taky v merku a evidentně věcí nedořešila, se následně v cca druhé polovině vůbec neprojevuje a to ani na konci.

Finále má jednu část, která se hrozně táhne a na kterou navazuje jedno rozuzlení, které je pak jen na pár stránek. No a na závěr vlastně cligghanger, takže dojem viz výše.

Celkově velmi dobré stylem a postavami, horší kočírováním příběhu, kiksem v logice a neuzavřeností na fleku, která slouží jako laciný háček na druhý díl.

Bess.h
08.06.2019 3 z 5

Vesměs spokojenost, sice jsem podle názvu a popisu čekala něco jiného, ale nakonec to docela šlo. Pár výtek mám, třeba jsem ještě úplně nepochopila, jak funguje magie a taky z nápadu magično v Praze se dalo vytřískat víc. Však Praha má takových magický míst sama o sobě a s pěknou historií. V tuto chvíli ukládám Kladivo do knihovny a až nebudu mít co číst tak třeba časem přibudou další díly.