Kde začíná zítřek

Kde začíná zítřek https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28570/bmid_kde-zacina-zitrek-3q3-28570.jpg 3 19 5

V této bilanční knize se prezident republiky ohlíží za posledními dvěma desetiletími vývoje naší společnosti a podrobuje důkladné analýze průběh ekonomické a politické transformace Československa, resp. České republiky od pádu komunismu v roce 1989 po současnost. V první kapitole se vrací ke kořenům komunistického režimu a po popisu rozdílů mezi hypotetickým a reálným komunismem, výkladu charakteristik reálného modelu a načrtnutí politické dimenze komunistické éry (rozdělené do tří období, 1948-1956, 1957-1969 a 1969-1989) dochází k příčinám pádu tohoto systému (spíše než o porážku zvnějška šlo podle něj o vnitřní kolaps) a shrnuje způsoby, jak se společnost vyrovnává s jeho dědictvím. Druhou kapitolu věnuje detailnímu výkladu transformačních kroků podniknutých od roku 1989, ať politických (mj. komentovanou citací programových zásad Občanského fóra, konstatováním existence dvou konstituujících se koncepcí, tzv. „havlismus“ a liberalismus, a rozborem tzv. třetí cesty), či (v podrobnější analýze) ekonomických (mj. připomíná své desatero ekonomické transformace, spory o transformační strategie či příčiny krizového výkyvu v roce 1997). Ve třetí kapitole se několika komentáři dotýká dnešní situace, kvality našeho politického a ekonomického systému, v tom prvním mj. konstatuje, že na naší politické scéně vymizel pravolevý konflikt, v druhé se např. pozastavuje nad příčinami dnešní ekonomické krize, a speciálně se věnuje kritickému zamyšlení nad fenoménem EU. Poslední kapitolou zakončuje svou bilanci pokusem upozornit na „dnešní tendence a ideje, které budou určovat realitu zítřejšího světa“: jsou jimi podle něj směřování ke „global governance“, mimoparlamentní svět tzv. „nevládních organizací“, soudcokracie (uzurpování politické moci justicí), vstup dalších zemí a částí světa do světového ekonomického systému, posilování pozice Asie, multikulturalismus a prudký nárůst a zdokonalování technologií. ( zdroj: knizniweb.cz )... celý text

Přidat komentář

PeterRainhard
19.09.2023 2 z 5

Je poměrně obtížné hodnotit objektivně kvalitu knihy a odlišit kvalitu textu, jasnost sděleného od osobního postoje k autorem prezentovaným názorům. Což je potřeba odlišovat, jakkoli je to obtížné. Přitom nepřekvapivě, každé hodnocení je pochopitelně subjektivní.

Tudíž...kniha jako taková není napsaná špatně. To jest, text je přehledný a argumentace je vyložená poměrně jasným způsobem. Leč můj pocit je ten, že byla psaná nápadně "lehkým perem". Václav Klaus je neobyčejně pilným autorem, žel mám prostě pocit, že v tomto případě je kniha tak nějak sestehovaná narychlo a že by si probíraná témata zasloužila pečlivější zpracování.

Ad 1: Občas (dosti často) je patrný polemický a publicistický osten, který prostě do seriózního textu nepatří - kupříkladu skutečně není vhodné tvrdit, že projekt Evropské unie a Evropy vedené nacistickou Třetí říší je jedno a totéž, či že projekt EU nějak na tyto dávné německé touhy vědomě navazuje. Tento typ krajně zkratkovité argumentace bych raději vynechal.

Ad 2: Je pochopitelné, že VK, který se významně podílel na tzv. transformaci československé (české) ekonomiky usiluje post factum o ospravedlnění celého procesu, který ostatně autor skutečně pomáhal do značné míry parametrizovat. Opět se však nevyhnul četným zjednodušením a zkratkám. Více kritický přístup by byl namístě. Kniha je navíc koncepčně nevyvážená, když (podle mého mínění) je zbytečně podrobně analyzovaná v podstatě epizoda krátké krize z. r 1998 (tzv. "Klausovy balíčky), zatímco je například fungování bankovního systému ponecháno bez hlubších komentářů (s čímž souvisí nutnost vzniku České konsolidační agentury).
Obrovské ekonomické a společenské ztráty spojené s transformací prostě nejsou nijak přiznané. Stejně tak jsou pominuty kroky jako rozpuštění (tehdy vysoce přebytkového) důchodového účtu ve státním rozpočtu či použití jednorázových příjmů z privatizace ke krytí běžných výdajů státního rozpočtu (čímž se dočasně vytvářel optický dojem relativně nízkých schodků). Skutečností je, že se již více než tři dekády mohutně akumuluje dluh jak státu, tak i domácností.

Ad 3) Last but most important: VK je pevným zastáncem "kapitalismu volné soutěže", jaký fungoval naposledy ani ne před druhou světovou válkou, ale v XIX. století. Nemám problém s konstatováním, že současný systém fungování ekonomiky je velmi špatný. Nicméně "starý" či "klasický" kapitalismus prostě nemůže být alternativou z jednoduchého důvodu - nelze se k němu vrátit, (ne že bych tom, coby čtenář Dickense, Zoly či Marxe, sebeméně toužil) tak jako se nelze vrátit k majestátním vzducholodím, romantickým parním lokomotivám a elegantním kočárům.

Kuža007
03.07.2023 5 z 5

Velice krásná bilanční kniha Václava Klause s jeho velmi osobitými názory na každodenní problematiku politické reality. Václav Klaus nám, ostatně jako vždy, nabízí množství myšlenek a teorií a je těžké si z nich vybrat ty nejdůležitější. Dobrá knížka, ale má i lepší.


VladimirTetur
16.12.2015 odpad!

Po modré planetě jsem čekal empirickou pecku, kde to Venca rozjede a řekne, jak to teda bylo. Grafy, čísla, citace, rešerše....

A hovno... Venca se nerozjel, jen tlachal a narativně fabuloval. O ničem.

Sajdeman
17.09.2013 4 z 5

Osobně nemohu říct, že s každým názorem v této knize souhlasím, zrovna tak jako nemohu říci opak.

Nemám rád lidi co šmahem někoho/něco odsoudí, ale neudělají si čas na to posoudit, co protistrana chtěla vlastně říci. Proto jsem po této knize sáhl.

... a nemám s ní prostě problém.

Jsou témata o kterých mne Václav Klaus nepřesvědčí. Zrovna tak jsou témata o kterých teď asi začnu přemýšlet i z jiného pohledu. A o tom to celé je.

Věřte tedy že Václav Klaus není SATANISTA CO CHCE OVLÁDNOUT SVĚT :o)))) a klidně si to přečtěte. Nejhorší co se může stát je, že se přesvědčíte, že SATANISTA je a pravdu máte vy :o)))))))))))

WEIL
31.08.2011

Řada úvah, moc slov, ale k čemu to je?