Modrá, nikoli zelená planeta

Modrá, nikoli zelená planeta https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88549/bmid_modra-nikoli-zelena-planeta-Zt5-88549.png 3 148 26

Co je ohroženo: klima, nebo svoboda? Václav Klaus v této knize veřejnosti předkládá své komplexní stanovisko k dnešní tolik zjitřené debatě o životním prostředí a zejména o tzv. globálním oteplování. Toto téma se stává zásadním ideovým a politickým střetem naší současnosti. Do jaké míry ovlivňuje klimatické změny člověk? Nakolik je možné jim zabránit nejrůznějšími omezeními a politickými zásahy? V. Klaus tvrdí, že nejlepším prostředím pro člověka je prostředí svobody, a právě tím je třeba poměřovat všechny představy a kategorické požadavky environmentalistů. Dochází k jednoznačnému závěru: ochrana přírody ano, environmentalismus ne! Text je psán živým a čtivým stylem, srozumitelným i laikovi a provází ho typický autorův humor a sarkasmus. Vydání první... celý text

Přidat komentář

Lenka.P7
14.12.2023 odpad!

Plky ješitného polovzdělance, který o klimatoligii neví zhola nic.

Sonča2
19.11.2023 4 z 5

Myšlenkám pana Klause přicházím na chuť v až v posledních letech. Po knize o migraci jsem sáhla po téhle. Bohužel musím konstatovat, že od napsání knihy uplynulo 15 leta on byl zase za vizionáře. V televizi už si hnutí Poslední generace diktuje, s kým se bude bavit a komu by měli zakázat veřejně vystupovat, spalovací motor se stává sprostým slovem, vše ve jménu něčeho nedostatečně podloženého. ale mohutně propagovaného.
Pan Klaus si nehraje na klimatologa, pouze poukazuje na existenci jiných názorů, které se nesmějí vyslovit, a shrnuje je. Přidává pohled z ekonomické strany, zdůrazňuje technický pokrok a to, že jen bohaté společnosti dbají na ekologii.
Doufám, že se dočkám i druhého dílu, moc by mě zajímala aktuální situace.


n.ezn.amy
03.10.2022 4 z 5

Ač Václava Klause extra nemusím, tak v této knize se pouští svým stylem vyjadřování do polemiky o tom, jak globání oteplování ovlivňuje náš život. Některé skupiny v rámci boje o globální oteplování zneužívají svůj vliv a i ti, kteří sice globání oteplování nepopírají, ale tvrdí, že kvůli tomu netřeba radikálních "zelených" kroků jsou umlčováni a je jim dána nálepka extremisty ač to tak není. Je otázka zda v rámci boje za ekologii mají být omezována lidská práva. Ne ve všem, co je zde uvedeno má podle mě VK pravdu, ale v globále je tato kniha opravdu k zamyšlení.

lucavka
19.09.2022 odpad!

Obávám se, že po přečtení tohoto blábolu není ohroženo klima ani svoboda, ale zdravý rozum, kterého se narcistnímu autorovi jaksi nedostává! Prostě Klausův masturbační odpad!!!

jiri6856
20.01.2022 5 z 5

Knížka menšího rozsahu, psaná nesmírně pečlivě a precizně s dostatečným ozbrojováním. Autor se v sedmi kapitolách zabývá globálním oteplováním a bojem s ním. Vše vysvětluje osobní zkušeností, dokládá statistikami a výpočty. Trefně upozorňuje na aroganci Al Gora, Maurice Stronga a mnoha namyšlených a hloupých novinářů, aktivistů či "odborníků! Nepopírá globální oteplování, ale velice trefně polemizuje s tím zdali je negativní, jak je intenzivní, či jestli jej způsobuje lidská činnost a v jaké míře. Pěkně dává do souvislosti komunistické "poručíme větru dešti" se snahou dnešních vládců měnit klima. Někde mohu s autorem polemizovat, ale většinou souhlasím, vše je zároveň psáno hezky česky, srozumitelně a čtivě. Snad jen horní index u CO2 bych jako chemik vytkl, ale to může být způsobeno chybou tisku.

Penthosie
01.11.2021 odpad!

Suverénně nejhloupější kniha, kterou jsem za poslední roky četla (ne celou, to nešlo).

Lac
21.07.2021 odpad!

Prognostik míchá nesmyslný koktejl svobody a úcty k přírodě. Kniha se mohla jmenovat Osel radí Indiánům co s bizony...

Metcheque
23.09.2019 1 z 5

Krásný příklad pseudovědeckého neumětelství. Kdyby toto předložil Klaus k obhajobě jako bakalářku, neuznali by mu to ani v Plzni. Je to argumentačně nepodložené, plytký cynismus člověka, který zcela postrádá zodpovědnost za životní prostředí, ve kterém žije. Dal bych dvě hvězdy, ale musím jen jednu, protože se tomu nedá ani smát.

Enviromentalist
20.05.2018 odpad!

Kdybych mohl dát něco horšího než odpad, s chutí na to kliknu. Klausovi jde jenom o svojí vlastní propagaci a i když o ekologii vůbec nic neví, v pohodě znehodnotí vědecké práce a sám předloží práce nějakých rádoby vědců a ještě k tomu vytržených z kontextu. V polovině knihy stále dokola omílá tu stejnou větu a občas někam hodí mračící se sluníčko. Myslím, že by se měl soustředit na svoji kariéru, která už neexistuje a tohle téma nechat odborníkům.

Berny97
16.02.2018 4 z 5

S knihou jsem měl jeden problém. Vysvětlení a detailní analýza názoru proč si autor myslí že globální oteplování není problém přichází až v 2/3 knihy. Do té doby se pracuje s faktem, že globální oteplování nezpůsobuje člověk bez zásadního podložení fakty. Nicméně Václav Klaus ukazuje hluboké znalosti napříč mnoha obory, které dokáže dokonale propojit pro svou argumentaci. Skvělá a poučná kniha. Po přečtení by se hodila diskuze s nějakým zarytým environmentalistou.

de_baques
24.08.2017 5 z 5

Výborná kniha, která se racionálním způsobem zabývá agresivně/hystericky prezentovaným tématem GOt. Činí tak čtivým a srozumitelným způsobem.

Kniha předkládá v kostce řešení 4 základních otázek (a řady dalších neméně zajímavých):
1) Existuje GOt ? - Ano, v určitých časových obdobích , stejně jako gl. ochlazování
2) Je způsobeno člověkem ? - jistěže ne, GOt probíhalo např. 900-1300, 1850-1940, gl. ochlazování 1300-1850, 1940-1980... (Grónsko = zelená země), způsobeno pravděpodobně exogenními faktory (solární cykly), které při nejlepší vůli nemůžeme ovlivnit.
3) Je případné GOt špatné ? - jak pro koho - viz kapitola costs/benefits, kolik souše zmizí a kolik se ho stané nově obyvatelným ? kolik lidí zemře na vyšší teplotu a kolik nezemře díky menší zimě ? poměry jsou jasné...
4) Je vědecká obec jednotná v alarmismu ? Absolutně ne, viz desítky výzev a peticí, protistudií s podpisy nositelů NC.

Velký dík VK za to, že toto téma vzal za své a přispěl nemalou mírou k osvětě v mezinárodním kontextu.

fojtikjirik
27.09.2016 odpad!

Pro mě nejhlubší dno odpadu. Už jen fakt, že autor (který ještě k tomu byl deset let naším prezidentem) pokládá peníze za důležitější než přírodu, stačí na to, abych dal v klidu odpad. I malé dítě ví jedno-prachy nejsou vše. Navíc ten úvodní obrázek (kde ho upalují na hranici) byl opravdu trapný. Ale úplně nejvíce mě dostaly tři věci:
1.) Jak enviromentalisty hned srovnává s komunisty nebo fašisty,
2.) kritizuje údajnou aroganci Al Gora a spol. (zrovna on)
3.) a má plnou pusu demokracie. Ten, který bez referenda (ještě k tomu v rozporu s tehdejší ústavou) rozdělil ČSFR.

Peleus
13.06.2016 4 z 5

Za pozornost, dle mého skromného názoru, stojí několikerá zmínka o existenci alternativních zdrojů energie, již nyní využitelných, pro které však zatím nenastal pravý čas. Nezbývá než čekat, s mírně optimistickým pohledem do budoucnosti.

Bonda
31.05.2016

Autor odmítá ekologickou politiku, ekologické plánování, ekologické normy, pravidla a jejich vymáhání. Ale jak by mohl ekonomický růst a blahobyt sám od sebe vyřešit environmentální problémy bez zavedení omezujících opatření „shora“, ze strany politiků? Není to vlastně svého druhu utopie?

VladimirTetur
16.12.2015 5 z 5

Dávám plnou palbu za chcaní proti neomarxistickému větru s autoritou prezidentské kanceláře. Pro člověka nepošahaného filosofickou fakultou jde o stručný, krátký a srozumitelný výčet základních argumentů. Klaus prezentuje svůj názor na globálněoteplovací doktrínu a její dogmata prakticky jen pomocí rešeršního aparátu. Jméno Klaus dostalo obsah mezi lidi, což je fajn a posloužilo to svému účelu. Docela dobře se to čte, takže to možná ani nepsal on.

schmidtec
28.06.2015 odpad!

Tak nějak jsem člověk názoru, že kniha nemůže být až takový brak, aby byla řazena mezi naprostý odpad. Každý, ať už je to spisovatel či "spisovatel" se na knize nadře, ať už je to kniha tak na podpal nebo na podpěru viklajícího stolu. Bohužel jsem se mýlila, náš bývalý pan prezident mne nevědomky přesvědčil o opaku.

TheRaven
09.02.2015 3 z 5

Trochu mě překvapuje celé to pozdvižení, které se v souvislosti s touto útlou knížečkou objevilo, a i na zdejších reakcích je vidět, že Klaus i po letech rozděluje čtenáře do dvou nesmiřitelných táborů. Pořád mi však není jasné, proč někteří považují Modrou, nikoli zelenou planetu, která je především komentovaným výběrem citátů, za jakýsi manifest odpůrců myšlenky globální změny klimatu (ještě je otázka, zda hodnotící hodnotí opravdu text, či osobnost autora). Už jen fakt, že Klaus si vybírá výroky (několika autorů), které jsou mu zcela sympatické, nebo zcela nesympatické, aby jasně ilustroval svůj postoj k tématu, z této knihy nedělá text, který by měl ambice plně zodpovídat všechny otázky s touto nesmírně komplikovanou problematikou spojené. A sám autor snad ani nikde netvrdí, že jeho text by chtěl být nějakým způsobem nezaujatý.

Trochu problematická je hned první kapitola, ve které si K. vytýká témata, jichž by se měla jeho knížečka týkat. Konkrétně se má jednat o ekonomický pohled na problémy spojené s globálním oteplováním, přičemž se dušuje, že nebude zabíhat do otázek přírodovědných. Potíž je v tom, že jedním dechem se kategoricky, poněkud unáhleně a zjednodušeně vyjadřuje k ryze přírodovědným fenoménům, kupříkladu k vymírání druhů a dalším ekologicko-evolučním jevům. Působí pak trochu jako idiot a hned od prvních stránek do jisté míry znevažuje relevantnost svého textu. Kdybych četl právě jen tuhle první kapitolu, tak celou modrou planetu hodím rovnou do modrého kontejneru i s jasným odpadem!.

V další části knihy už je situace jiná a K. se opravdu dívá na globálním oteplování a celý ten veřejný i politický poprask, především (ale bohužel nejen) z hlediska ekonomie (dopady přijetí i nepřijetí různých opatření na ekonomiku, ale i na svobodu člověka), a dokonce nastoluje několik zajímavých a inspirativních otázek, které by stály za rozvedení – například rozbor vzácnosti a vyčerpatelnosti přírodních zdrojů z tržního hlediska, vliv bohatství na devastaci životního prostředí či efekt tzv. „diskontování“. Trochu na škodu je, že K. zajímavou problematiku často znehodnotí (posere) dalším svým nepodloženým výrokem a text je pak díky takovému mícháním fakt a dojmů značně nevyvážený a jeho přinos zůstává pouze a především v ilustraci volnotržního pohledu na danou problematiku.

Klausovu knihu bych určitě nedoporučil jako základní zdroj ke studiu otázky globální změny klimatu a podíl člověka na něm, už jen protože zdůrazňováním určitých aspektů či nepoučenou dezinterpretací různých témat (čím blíže k přírodním vědám, tím to jde víc do kopru) sklouzává do poněkud zavádějícího tónu a nepoučený čtenář by si o celé problematice mohl udělat značně zkreslenou představu. Kniha může spíše sloužit za stručný přehled literatury z dané názorové oblasti a jako materiál čtenáři již trochu zkušenějšímu (v dané oblasti). Za mnohem přínosnější pro čtenáře, který si chce udělat nějaký ucelenější pohled, považuji často citovaného Lomborga a jeho Skeptického ekologa. Namátkou bych doporučil i knihy Pluhy, nemoci a ropa či Kolaps, které sice nejsou primárními texty k dané problematice, přesto vznášejí mnoho zajímavých otázek k fenoménu globální změny klimatu a jejích dopadů na svět jako takový.

http://www.databazeknih.cz/knihy/skepticky-ekolog-85039
http://www.databazeknih.cz/knihy/pluhy-nemoci-a-ropa-65709
http://www.databazeknih.cz/knihy/kolaps-21657

Valyk
29.12.2013 5 z 5

Objektivní, vyvážená, racionální. VK prostě umí odhadnout podstatu totalitarismu. Mám rád jeho schopnost vystavit v celé nahotě na světlo všechny oportunisty, kteří koukají hlavně na to, jak se povozit na vlně environmentální ideologie. Jsem rád za každého, kdo tyto falešné a prospěchářské pokrytce odhaluje.

m.gena
06.05.2013 odpad!

K této knize bych chtěl citovat pana Václava Cílka, který s galancí svou vlastní kdysi řekl o panu Klausovi, že je to člověk , kterého nezajímá jest-li má pravdu nebo nikoliv hlavně, že za každou cenu řekne svůj názor. A tato kniha je pouze důkazem tohoto tvrzení naprosto zavádějící, mystifikační, atd.

Elounke
09.04.2013 odpad!

Jde o pohled ekonoma na svět... Zajímá ho blaho lidí a jejich prosperita. V mnoha věcech si naprosto protiřečí. S jeho názory já nesouhlasím. Nebere totiž vůbec ohled na fakt, že lidé bez přírody nepřežijí...