Stěhování národů s.r.o.

Stěhování národů s.r.o. https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272809/bmid_stehovani-narodu-s-r-o-THF-272809.jpg 4 48 16

Stručný manuál k pochopení současné migrační krize Vlna ilegálního masového přistěhovalectví do zemí Evropské unie se dotýká životů stovek miliónů Evropanů. Protože to považujeme za mimořádně vážné, věnujeme tomuto nesmírně výbušnému problému tuto knížku, napsanou s nutnou mírou stručnosti a přehlednosti. Jejím primárním cílem je polemizovat se všudypřítomnou „prouprchlickou“ propagandou. Zdrželi jsme se příliš zevrubných odboček, které by text neúměrně zatížily, ale pro přidání potřebné zkratky a nadsázky jsme do ní zařadili i výstižné grafiky Jiřího Slívy. Jeho kresby ale nejsou pokusem o zlehčení vážné problematiky, nýbrž originálním komentářem atmosféry, ve které debata (nebo spíše nedebata) o migrační krizi probíhá. Jsme si vědomi, že žijeme uprostřed dějů, které mají obrovskou dynamiku. Neznáme a nemůžeme přesně znát cesty, kterými se budou dále vyvíjet. Považujeme však za svou povinnost přispět k lepší orientaci v hluku dnešní propagandy.... celý text

Přidat komentář

Sonča2
07.10.2023 5 z 5

Povinně do škol místo vymývání mozků našich dětí.

jaroslav0572
18.04.2022 4 z 5

Klausovi nelze zapomenout a už vůbec ne prominout zločinecká éra devadesátek, stejně jako desítky tisíc puštěných delikventů na svobodu v roce 2013. Přesto se s ním od doby koronaviru prakticky ve všem shoduji, což je samo o sobě pozoruhodné. Tato „příručka" pro evropské činitele, co (ne)činit s uprchlickými krizemi dostává aktuální ráz vzhledem k situaci ve východní Evropě. Je to další dílko do mozaiky velice zasvěcených statí a úvah obecně, které z Klause a jeho bezprostředního okolí v IVK dělají brilantního analytika a poměrně- byť bych si to ještě před pár lety nepřipustil- odvážného vlastence. Není to má poslední četba tohoto autora. Dávám 80%.


NGC6715
02.09.2021 4 z 5

Názory Václava Klause na ekonomiku či korupci jsem vždy považoval a považuji zcela za zcestné. Je pro mě tedy naprosto neočekávané, že s jeho hodnocením současné migrační krize musím v mnoha ohledech souhlasit. Zároveň mě těší, že Václav Klaus touto knihou v podstatě uznává, že na některé věci (migrační krize) je prosazování neviditelné ruky trhu spíše kontraproduktivní a že je vyžadován politický zásah, nikoliv nechat lidi (migranty) aby prosazovali jen svoje osobní zájmy a elity, aby si volně prosazovali, co chtějí. U masové migrace je zde například použit princip psychologie masy. Bohužel, k tomu, aby podobné moderní principy dokázal aplikovat i v ekonomii V. K. ještě nedospěl. Kniha neobsahuje nic objevného, ale shrnuje základní problémy.

Základní poznatky z knihy:

Současná migrace nejde srovnávat s minulými migracemi, protože v minulosti se všechny režimy a státy masové migraci bránili. Dnes je to poprvé, kdy se nebráníme a kdy ani obecně neuznáváme, že jde o problém.

Evropa má v průměru relativně velkou nezaměstnanost, a proto vnější migranty nepotřebuje. Nic nediktuje, kolik lidí vlastně potřebujeme. Navíc trend klesající porodnosti se může v budoucnu změnit.

„Migrovat na delší vzdálenost v minulosti nebývalo snadné. V současnosti, při existenci moderní dopravní a komunikační techniky a při vyšším všeobecném bohatství i v relativně chudých zemích, je to daleko snazší a levnější než ve staletích minulých“

„Všimněme si toho, že se od první chvíle o subjektech současné migrační vlny hovoří jako o přistěhovalcích - tj. explicitně či implicitně se předpokládá, že ti lidé v Evropě dlouhodobě zůstanou. Přesto je politiky a úřady celý současný migrační problém interpretován a právně posuzován jako problém azylový. To nedává smysl.“

„Celá EU byla až dosud budována jako elitní klub s nesmírně restriktivním právem vstupu a samotný schengenský systém byl na konceptu nepropustnosti vnějších hranic výslovně založen.“

„Není možné nepoznamenat, že se tak děje nikoli změnou imigrační legislativy, ale tolerancí porušování této legislativy.“

„K autentické asimilaci migrantů v posledním půlstoletí téměř nedocházelo. Může někdo dnešní zkušenosti popírat a zatvrzele „snít“ o tom, že to v budoucnu – s migranty ze Sýrie, Afghánistánu, Somálska či dalších zemí – bude nějak zázračně jiné než dosud?“

Ale nějaké to rýpnutí si přece jen neodpustím:
„Lidé i v těžkých a dramatických situacích většinou zůstávají „doma", snaží se přežít a považují za svou úlohu tragickou domácí situaci změnit. Oba autoři tohoto textu se k tomuto postoji přihlašují. Proto jsme také nikdy nikam neemigrovali.“ – Myslím, že například Václav Klaus se měl za obou režimů dobře a skutečně těžkou situaci nezažil, i když si to o sobě asi myslí. Pokud jde o situace dramatické, zažil maximálně možnosti, jak si dramaticky nahrabat na úkor ostatních a jak prosazovat dramatické ekonomické nesmysly (viz totálně zpackaná privatizace). Klaus je jedním z těch, kteří tím že zůstali, tragickou domácí situaci způsobili, a to i přes to, že u migrace má pravdu.

Za sebe bych k migraci dodal toto: Nikdy nepomůžeme migrací všem lidem ze zaostalých zemí, protože se množí rychleji, než je můžeme přijímat. Pokud nás migrace zničí, nebudeme už moci pomoct nikomu, ani u nich doma. Nikdo nepomohl nám, když jsme byli zaostalí jako oni. Museli jsme se z toho dostat nejen bez migrace, ale i bez jakékoliv jiné pomoci. Pomoc musí být vázána na omezení porodnosti a snahu zaostalých států a jejich občanů se aktivně zapojit u nic doma, kde jedině má probíhat. Jinak to fungovat nebude.

drakamena
27.12.2020 4 z 5

S Václavem Klausem v mnohém nesouhlasím, ve věci masové imigrace do Evropy však uhodil hřebíček na hlavičku. Kniha je velmi stručná a výstižná, pojmenovává věci pravými jmény bez falešné politické korektnosti a upozorňuje na nesrovnalosti politiky EU ve věci přistěhovalectví.

oněg_evženin
15.10.2019 odpad!

Migrační krize a stěhování národů obecně je tak složitým a tisíce let trvajícím fenoménem, že vůbec pomyslet na sestavení stručného manuálu k problematice se rovná sebedeskriptivnímu prohlášení "to jsem teda blázen" a následnému promptnímu odvozu Holnou a Malotou do ústavu docenta Chocholouška. Nicméně pominu-li celou ideu, pak se jedná o další sbírku klišé a otřepaných frází, které lze nalézt u jiných "rozumných a realistických" protiimigračních šíbrů. Strach a nenávist nebudou nikdy pozitivními emocemi a vždy přinesou jen zkázu a to i tehdy, když se budou tvářit jako opatrnost a zdravá nedůvěra. Sám nejsem sluníčkářem, ale (srov. nejsem rasista, ale...) uvědomuji si, že se svět skládá z lidí a tito mají stejné sny, touhy a cíle a že tu a tam se mezi nimi najde nějaký grázl a je lhostejno, zda je tímto zlotřilcem Ahmed z Bagdádu, Deepak z Bombaje anebo Jaromír z Brandýsa nad Labem. Míchání kultur vždy provázely "porodní" bolesti (Italové v USA v 19. a 20. stol., Španělé ve Francii v 18. a 19. stol., Židé v Británii v 19. a počátkém 20. století atd.), ale vždy to společnost dokázala ustát a zkrátka odmítám sdílet hysterii pana Klause a jemu podobných. Společenské problémy vždy byly a budou a je jen naší povinností jim čelit, a to tak, abychom svým konáním nezpůsobili problémy mnohem větší, o čemž mám v případě pánů Weigela a Klause silné pochyby.

capricornus
08.02.2019 5 z 5

Co věta, to pravda!

motolka
05.09.2017 5 z 5

... má pravdu, předsedo...
Stručné, pravdivé, děsivé... :o(

Pokud se z toho naplní jen zlomek, jsme v háji. Už dlouho si myslím, že všechno je zorganizované a "někdo" má s Evropou úplně jiný zvrácený záměr a vše se mu neskutečně krůček po krůčku dobře daří.

de_baques
25.08.2017 5 z 5

Velký dík autorům, kteří se nebáli i přes dehonestační kampaně racionálně rozebrat a popsat tuto problematiku.

jiri2737
17.08.2017 5 z 5

Dva brilantní mozky stručně popsali situaci kolem migrační krize. Kniha kterou si žádný pseudohumanista a sluníčkář nepřečte.

cloughie79
05.06.2017 5 z 5

Exprezident se svým kolegou vystihli problém "migrační krize" opravdu přesně. Jdou samozřejmě proti oficiálnímu proudu, který si pro svou zaslepenost nechce uvědomit závažnost situace. Dovoluji si ocitovat uživatele LordBexr, protože v té větě je vše podstatné: "Václav Klaus s Jiřím Weigelem neprůstřelnou argumentací dokazují tvrzení o tom, že multikulturalismus a otevřené brány Evropy jsou kardinální chybou, která bude jednoho dne všechny občany mrzet."

AGAMENON
03.01.2017 5 z 5

Hned v úvodu, než se budu zabývat samotnou knihou, bych rád něco poznamenal o stěžejním autorovi.
1) Nikdy jsem nebyl, nejsem a nebudu obdivovatelem Václava Klause, takže jeho plakát v nadživotní velikosti s jeho vlastnoručním podpisem u mne nikdo nikdy nenajde
2) Nikdy jsem nečetl, ani nevlastnil žádnou z jeho mnoha knih
3) S jeho politikou jsem v drtivé většině nesouhlasil, dodnes spoustu jeho kroků považuji za diletantské, farizejské, a v neposlední řadě i záměrně kriminální
4) Mám velmi malé mínění o jeho morálních vlastnostech (ješitnost, závistivost atd.)
5) Ať mám o něm jakékoliv mínění, jedná se o úspěšného politika (přežívání za jakéhokoliv režimu a kumulování funkcí)

A nyní k samotnému textu. Václav Klaus a Jiří Weigl jasně, stručně, tj. pregnantně popisují celý obsáhlý problém nazývaný „migrační krize“. Nebojí se vyslovovat i názory, v hlavních médiích označované až za „extrémistické“, poukazujíce na zjevné rozpory ve vyjádření a krocích vrcholných politiků EU a reality.
Na druhu stranu musím poznamenat, že Václav Klaus velice rád své oponenty obviňuje ze zneužívání problému, ke svým vlastním záměrům, což nezpochybnitelně dělá i on sám. Nikdy nebyl pozadu, aby si „přihřál svou polívčičku“.
To nic nemění na faktu, že s názory uveřejněné v této knize se stoprocentně ztotožňuji.

Lucina88
12.09.2016 5 z 5

Sice útlá knížečka, ale pro pseudohumanisty výborná :) Stručně nastíněná problematika migrace do Evropy.

Insignitka
08.09.2016 3 z 5

Není to tak prázdné jako Modrá planeta, ale pořád mi to evokuje příliš silnou ideologizaci všech témat. Ale z "politických" knih spíše to lepší.

LordBexr
23.03.2016 5 z 5

Povinná četba pro všechny sluníčkáře, ale i všechny ostatní, kteří se o problematiku zajímají. Václav Klaus s Jiřím Weigelem neprůstřelnou argumentací dokazují tvrzení o tom, že multikulturalismus a otevřené brány Evropy jsou kardinální chybou, která bude jednoho dne všechny občany mrzet. Jestli se tak tedy neděje již nyní..

Richie1
17.01.2016 5 z 5

Útlá knížečka, která v 8 kapitolách přehledně objasňuje příčiny i možné důsledky současné migrační krize (uzávěrka v listopadu 2015). Není nutné mít oblíbeného Václava Klause nebo Jiřího Weigla - stačí jen racionálně a bez emocí přistoupit k nabízeným myšlenkám a vlastním selským rozumem si udělat názor na imigrační vlnu.
Vzhledem k tomu, jak velkou důležitost přikládám urychlenému řešení této krize a s oceněním odvahy, s kterou autoři otevřeně hovoří a jak pojmenovávají příčiny i důsledky imigrace do Evropy, dávám knize plný počet hvězdiček.

Gee.Rocks
06.01.2016 1 z 5

Čistě z pracovních důvodů jsem se do knihy "ponořila". Musím konstatovat, že se nejedná o žádný manuál, nýbrž o zaujatý osobní názor ideologických dvojčat. Stručná kniha ale je, ačkoliv omáčky je pořád dost. Je to vlastně jako hodně dlouhý komentář z diskuse někde na novinky.cz nebo idnes.cz. Pseudoerudovaní pseudoexperti, kteří rádi používají cizí slova a -ismy vychrlili první, co je napadlo. Škoda dvou stovek. Poznámka redakce: Nejsem žádný sluníčkář ani fanda do migrace. Abych nekřivdila. Asi se dvěma větami souhlasím.