Kde se skrývá ďábel

Kde se skrývá ďábel https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390814/bmid_kde-se-skryva-dabel-VQk-390814.jpg 4 139 47

Jak najdeš vraha, když jsi obklopen šílenstvím? Tajuplná psychiatrická léčebna pro nejnebezpečnější zločince je místo, kde se skrývá ďábel. Temný historický thriller z Československa 30. let. Autor mezinárodních bestselerů Craig Russell přichází s moderním gotickým veledílem: Šest uvězněných zrůd. Vrah na svobodě. Rok 1935. Zatímco Evropa se připravuje na katastrofální válku, v psychiatrické léčebně na odlehlém hradě v rustikálním prostředí Československa je uvězněno šest vražedných maniaků – takzvaná Ďáblova šestka. Každý pacient má svůj vlastní temný příběh a doktor Viktor Kosárek, mladý psychiatr využívající převratné metody, přebírá úkol odemknout jejich smrtonosná tajemství. Ve stejné době řádí v Praze strašlivý, démonický vrah známý jako „Kožená zástěra“, který masakruje oběti po celém městě a úspěšně uniká dopadení. Zdá se, že jeho zvrácené zločiny páchá sám ďábel. A je to docela možné... Co ho spojuje s šílenými chovanci na Orlím hradě? To ví jen ďábel sám. A na Viktorovi je, aby to zjistil. Předkupní práva na filmové zpracování románu Kde se skrývá ďábel získala společnost Columbia Pictures.... celý text

Literatura světová Thrillery Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Devil Aspect , 2018


více info...

Přidat komentář

Lukáš987
dnes 5 z 5

Ďábel se ukrývá v každém z nás, všichni ho v sobě máme, všichni jsme občas v jeho moci. Jeho přítomnost je často maskována v temné části naší psýché. Skrývá se za psychózami? Skrývá se v šílenství? Skrývá se v paranoii? Kde se skrývá ďábel a jak k němu proniknout a spoutat ho? Craig Russell si opravdu dal práci s naší mytologií a dějinami, které zasadil do knihy. Naprosto perfektně napsaný psychologický thriller se super popisy mě vtáhl do příběhu tak, že jsem tam opravdu byl. Cítil jsem stísněnost, chlad té doby, mytologie a příběhu. Příběh pěkně odsejpá a mé podezření skoro vyšlo.
Je ďábel v každém z nás, dokážeme ho udržet? Je to pravda? Nebo jen Craig Russell tahá za nitky vaší fantazie.. To se dozvíte na konci příběhu.

Switch
07.04.2024 5 z 5

Zakoupeno v Levných knihách, musím říct, že jsem byl nadmíru mile překvapen kvalitou děje i samotným zpracováním. Temný příběh zasazený do temné doby před druhou světovou válkou tehdejšího Československa. Samotný děj, kdy psychiatr zkoumá nejhorší zločince a vrahy zavřené na hradě opředeného ďábelskou historií byl opravdu příjemné překvapení. Bravurně napsáno, kniha mě nutila neustále hltat další řádky. Vyvrcholení opravdu stojí za to si knihu přečíst. Žánrově a tématicky však nedoporučuji slabším pomáhám.


Mišelínek
11.09.2023 5 z 5

Mě se kniha líbila.
Sice jsem byla z počátku skeptická - protože Československo - ale nakonec jsem po ní sáhla.
Ze začátku mi dělalo trochu potíže se začíst a možná mi neseděl styl psaní, ale to je čistě můj problém. Navíc se tam objevily psychologické termíny a já si řekla (na základě toho, že jsem předtím četla dost filozofickou ŽÍZEŇ/ HLAD od Kariky), že s tím švihnu do kouta a koupím si asi Čtyřlístek, protože mi to hlava nechtěla pobrat.
Nicméně jsem vytrvala a pomalu se prokousávala dál.

Hlavní hrdina je tak dokonalý, až to není normální. Jeho posedlost najít místo, kde se skrývá ďábel, je až chorobná a vy si začínáte klást jisté otázky.
Postupem času pozorný čtenář odhalí náznaky a indicie, jak by to na konci mohlo dopadnout.
Bylo to dobře napsané, mělo to krátké kapitoly, dostala jsem dostatek krve a zvrhlosti a i prostředí se mi líbilo.
Za mě je to jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla.

L.R
08.08.2023 4 z 5

Psychiatrická léčebna, 6 nejnebezpečnějších vrahů (úplně mi tak nepripadali ) a jako bonus se děj odehrává v Československu... Rozhodně, mě to zaujalo a knihu si musela přečíst. Svého rozhodnutí nelituji, dle mého to úplně WAU nebylo, ale i tak kniha stoji za přečtení.

jiri9568
06.08.2023 5 z 5

Temne Československo, dobre se cetlo a opravdu prekvapivy konec. Doporucuji.

terezarath
20.04.2023 4 z 5

Tohle nebylo vůbec špatný! Musím uznat, že to bylo hodně popisný a trošku se to táhlo, ale příběh a zápletka vám to dostatečně vynahradí. Téma bylo poměrně originální když vezmeme v potaz už trochu vyždímané thrillery z psychiatrií. A ten závěr? Pecka!

KnihomolkaMari
22.01.2023 4 z 5

Skvělá zápletka, i temné prostředí. I když čtu mnoho detektivek a thrillerů, tak jsem vraha neodhadla až do poslední chvíle, přestože jsem podezírala mnoho postav a myslela jsem si, že už mám jasno. Zpětně jsem si uvědomila, že se tam vyskytovaly nějaké náznaky, ale nedávala jsem jim velkou váhu a konec mě celkem šokoval. Avšak někdy mi kniha přišla lehce zdlouhavá, pan autor si potrpí na rozsáhlé popisy prostředí. Nicméně, příběh mě zaujal zejména z psychologického hlediska a jsem velmi ráda, že jsem na tuto knihu narazila. Doporučuji.

něcosivymysli
06.08.2022 4 z 5

Velká radost přišla v podobě násilí a surovosti, čekala jsem, že se autor bude držet, ale kupodivu se pustil do slušných jatek (to, že bych osobně klidně přidala už je vedlejší). Příběh samotný se jen těžce hodnotí bez spoilerů, zejména, když se váš názor na knihu skoro celý odvíjí podle vašeho názoru na závěr. Za mě nebyl sice úplně nečekaný (možná proto, že jsem ho na jiný způsob už párkrát viděla), ale i tak mě jistým způsobem překvapil a líbilo se mi, jakým způsobem zůstal otevřený, přičemž autor na pár věcí odpoví, ale zároveň donutí čtenáře k pár minutám zamyšlení.
Je mi tak nějak jasné, že za týden už z knížky nebudu mít tak intenzivní zážitek, ale určitě ji mohu doporučit, je velká škoda, že na našem trhu tak zapadla, když je z naší domoviny :).

Arkagas
21.06.2022 5 z 5

lahůdka! Skvěle zpracovaný příběh ďáblovy šestky, která je uvězněna na Orlím hradě a postupně podstupuje sezení za pomoci drog u Viktora Kosárka, který se učil u samotného Junga s Freudem. Při psychoterapii odkrývá ďábelská šestka ty nejniternější a nejhorší představy a činy, ale postupem času se u nich začne objevovat stejný znak - jejich řečí začne promlouvat pan Hobbs, aka samotný ďábel, jehož popisy činů jsou tak děsivé, že se zdá, že by to mohla být pravda. Jenže kožená zástěra vraždí v Praze dál a tak je jasné, že nikdo z téhle šestky jí není. Jedno ale jisté je, vrah se inspiroval Jackem Rozparovačem a rozsévá kolem sebe nejen strach, ale i jakýsi mýtus. To vše v Československu, kde se pomalu schyluje k válce a napětí mezi lidmi stoupá. Tahle kniha je skvělá jízda od začátku do konce, rozhodně díky dost detailním popisům vražedných postupů nebo promluv ďábla není nic pro slabé žaludky, ale příběh funguje skvěle. Je až zarážející, jak skvěle dokáže popsat české prostředí autor, který není Čech (včetně výroby skleněných korálků a jejich napodobenin z Jablonce N.Nisou).. smekám. V doslovu se dozvíme, že Craig Russel začal rešerše na knihu psát aniž by některé věci o Čechách věděl, Orlí hrad, který kryje bránu do pekel vznikl jen v jeho hlavě a když se pak dozvěděl, že tu máme Housku, byl poměrně v šoku. Stejně se tak dělo s dalšími věcmi, že by to byla náhoda? Nebo k němu snad taky promlouval sám ďábel? Kniha skvělá, svižná, všechno odsýpá, žádná hluchá místa, skvělé popisy Československa i postav a příběh založený na filosofii Junga. Víc jsem si přát nemohla. 
Moje hodnocení: 10/10

Rade
07.01.2022 1 z 5

Kde se skrývá ďábel?
No přece na hradě Houska u Mladé Boleslavi! Ne, to není spoiler, to zjistíme podle předložených indicií už na str. 36... A tenhle hrad se vstupem do pekla je shodou okolností pevností, ve které se skrývá sanatorium pro nejnebezpečnější šílence ze střední Evropy, je jich ale vlastně jen šest (!) a všichni z této tzv. Ďáblovy šestky jsou kupodivu i přes tu střední Evropu z tehdejšího Československa a mluví česky.
Myslím, že lepší příběh z této lokality najdeme v dílku 4 strašidelné příběhy Čtyřlístku", z nichž jeden se jmenuje Záhada na Housce.
Ale dost ironie. Nalákalo mě prostředí Československa v třicátých letech, dočetla jsem ale jen s velkým úsilím jen proto, že jsem chtěla vědět, jaké bude mít tenhle neuvěřitelný spletenec všeho možného vyústění.
Inspirace pravděpodobně u Lehanova Prokletého ostrova, možná i trochu Mlčení jehňátek i Minierova Mrazu. Přidejme Junga, Freuda, teorii rozštěpu osobnosti (à la Jekyll a Hyde) i hrozící holokaust a německý nacionalismus, velkou dávku krve a mučení, staroslovanske bohy, odkazy na Jacka Rozparovače a nakonec i Jana Masaryka...
A navíc takový školácký sloh (možná je to i překladem), nějak mi to nesedlo k autorovi mezinárodních bestsellerů, jak stojí v anotaci.
No každopádně pro mě velké zklamání.

terimila
17.12.2021 4 z 5

Náhodou jsem na to narazila v Levných knihách, vypadalo to dobře brakově a přitom originálně, tak proč to nezkusit. Už když mi to slečna na kase markovala a spiklenecky pravila, že to je dobrá volba, začala jsem se těšit. Ale takovou jízdu jsem nečekala.
Je v tom snad všecko, co od dobrýho thrilleru chci. Hodně krve a ošklivejch vražd. Sonda do myslí vadnejch osob. Několik podezřelejch. Dostatek stop, které čtenář může zkoumat. Ale nejen to. Pro mě, kterou od dětství fascinují záhady, mýty, jungiánské motivy, božstva, děsivé události a činy a další podivnosti... tohle je knížka pro mě jako stvořená. Místy jsem v tom viděla nesmírně silné odrazy děl, která mě dost fascinovala a ovlivnila - hlavně Twin Peaks a Holdstockova série o Ryhopském lese.
Navíc je to skvěle napsané. Pomalej rozjezd má jen prvních pár stran, jak se člověk zanoří do klidnýho starosvětskýho světa... ale pak se to rozjede. Oceňuju zasazení do předválečného období, ta všeobecná tíseň v tom je cítit a docela i věřím tomu, že to takhle nějak mohlo být. Dobré postavy. Podezřelí... Přiznám se, že jsem tipovala někoho jiného, ale proč a jak se to dělo, to jsem vydedukovala. Takže skvělý, v závěru ve mně hrál ten příjemnej wow-pocit z překvapení i z obstojně odvedený čtenářskodetektivní práce. Jediný, co tam trošku nemuselo být, byl ten závěrečnej "happyend" (i když...) a fantastickej útěk a záchrana na poslední chvíli. Otřepaný.
Ale stejně je to skvělý. Ano, je to brak, co se navíc tváří jako něco víc, protože to obstojně pracuje se společenskýma vědama... ale je to skvělej brak a přidávám ho do své knihotéky a mediatéky skvělého braku, z něhož lze vybudovat jednu obrovskou brakovou teorii všehomíra. :-)

Pavčule
13.12.2021 5 z 5

Zajímavý pohled spisovatele cizince na Československo .Nic podobného jsem ještě nečetla . Vrah celkem dobře odhadnutelný prakticky hned na začátku ,ale to ničemu neubralo.

katerina5544
22.11.2021 5 z 5

Naprosto vynikající kniha. Nemohla jsem se odtrhnout, fakt mě to bavilo a vtáhlo. Přiznám se ale,že jsem dost brzy uhádla vraha ;) každopádně doporučuji!

Gabetka
26.03.2021 3 z 5

Zaujalo mě především zasazení do Československa, s tím zahraniční autoři nepřicházejí často. Knihu jsem si vybrala do čtenářské výzvy do bodu kniha z místa, kde bych se nechtěla ocitnout. Tady se to dá uchopit několika způsoby: v Československu 30. let 20. století, kdy se v Německu začíná vzmáhat a roztahovat nacionalismus, v psychiatrické léčebně odříznuté od světa v legendami opředeném hradu, nebo v mysli sadistických vrahů označovaných jako Ďáblova šestka. Kniha je temná, pochmurná a mrazivá a při čtení vám nebude dobře po těle. Závěr je originální a silný. Jen mi vypravěčský styl v některých momentech přišel těžkopádný.

Roseblood
08.01.2021 5 z 5

Knížka mě neskutečně bavila, měla jsem problém ji odložit.

Je velice napínavá, bavily mě hlavní postavy a celý děj. Byla jsem napnutá až do samého konce.

Vřele doporučuji

Hodnocení: 5/5*

Ophelie
25.12.2020 3 z 5

U knihy mě zaujal název a obálka odkazující na prostředí Československa. Příběh zajímavý, ale sem tam jsem se při čtení nudila, jakoby se děj zbytečně natahoval... Konec ovšem překvapivý a zpracování v českém prostředí také. Znovu bych se ale ke knize už nevrátila.

genie
21.12.2020 5 z 5

Přišlo mi celkem zajímavé, že knihu z českého prostředí napsal cizí autor - možná, že popis nebyl dokonalý, ale že bych se nad tím příliš pozastavovala, to asi ne, je to prostě součást příběhu, který se mi sám o sobě velmi líbil ... Od vykreslení jednotlivých postav - hlavních i vedlejších, zejména "jedinečných" osobností "Ďábelské šestky", přes podávané tajemno, obě linie příběhu až po konečné propojení, rozuzlení (zjištění) a epilogy. Pro mě tak trochu nečekaný objev nového autora, který mi svým pisatelským stylem vyhovuje.

Noisette73
13.10.2020

Já se přiznám, já to nedočetla, ale není to chyba knihy, ta je zatraceně děsivá a ve svém žánru zřejmě oblíbená, jen já si vzala velké sousto, jsem prostě strašpytel a toto na mě byla silná káva, knížce, ale kvůli tomu nebudu kazit hodnocení.

Madelisi
21.07.2020 3 z 5

Umístění děje do Československa je zajímavé, bohužel tyto reálie nehrají v ději žádnou roli. Stejně tak se může tvrdit, že se vše odehrává v jiné zemi.

Měla jsem problém uvěřit, že by u nás mohl být tajemný hrad, ve kterém by byli internováni šílenci z celé střední Evropy.

Bylo obtížné se začíst, pasáže z Prahy mě bavily mnohem více než ty z Orlího hradu. Kosárkova teorie je zajímavá, bohužel slyšet ji 6x při jeho sezeních s ďáblovou šestkou bylo až moc.

Objevení pana Hobbse byl první zvrat. Jenomže posléze jsem si začala říkat, co je to za blbost, snad nečtu něco neskutečného.

Knihu jsem dočítala s tím, že se mi na ní líbí náznaky doby - do bezstarostné země se postupně plíží zlo. Ale pak přišel Zvrat. Vše najednou dávalo smysl.

Epilog 1 uspokojil moji potřebu vědět, co se stalo pak. Bohužel pak přišel Epilog 2 a návrat mojí otázky Co je to zač?
Pocity mám rozpačité, ale díky Zvratu převládá pozitivnější hodnocení.

SONP
11.07.2020 4 z 5

Filmová či knižní díla vytvořená cizinci a odehrávající se v naší vlasti bývají někdy směšná. Blahé paměti je třeba si vzpomenout hlavně na film xXx, v němž jsou kousek od Prahy velehory a hrdinná Městská policie všechny zachrání. V téhle knize ovšem Craig Russel podal lepší výkon. Ideální to samozřejmě není - první republika je tak strašně ponurá, až by nikdo nevěřil, že v ní někdo kdy mohl žít: ulice Prahy jsou plné chudých brlohů, prostitutek a dělnických německých hospod a venkov obsahuje hned za Mladou Boleslaví strašidelný hrad jak od Drákuly, v jehož stínu žijí pověrčiví vesničané.

Ostatní reálie jsou ovšem celkem uvěřitelné (i když jsou to vlastně jenom kulisy, odehrávat by se to mohlo kdekoliv jinde na světě) a příběh plyne poměrně zajímavě. Příběhy odehrávající se mezi nebezpečnými psychiatrickými pacienty táhnou, postavy jsou fajn a i detektivní linka je obstojně postavená.

Celkově solidně napsaný bestseller, který ale asi čtenáře ničím nepřinutí sáhnout po něm znovu. 70%