Kabát a kabelka

Kabát a kabelka https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475796/bmid_kabat-a-kabelka-m6h-475796.jpg 4 43 7

Fantazijní příběh odehrávající se v Praze za koronavirové pandemie má neobvyklé hrdiny: kabát a kabelku. Jsou to obyčejné věci, ale jejich život je jako jízda v tobogánu, plný zvratů i osudových náhod. Poprvé se ti dva potkají v autobuse. Kabelka, vášnivá čtenářka, jede do knihovny půjčit si knihy a kabát pospíchá ke krejčímu: potřebuje přistehovat knoflíky a zalátat roztrženou kapsu. Podruhé se jejich cesty zkříží, když kabelka uklouzne na chodníku a kabát jí pomůže vstát. A zase si jdou po svém, jenže tentokrát je něco jinak. Že by přeskočila jiskra? Oba ještě čeká řada dobrodružství. Kabát se dostane do rukou rybáře a ten ho zapomene v hospodě. Večer ale vláda vyhlásí nouzový stav a všechny hospody zůstanou zavřené. Co jen si kabát v ztemnělém lokálu počne? I kabelka prožívá rozličné štrapáce. Setkají se ti dva potřetí? Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.... celý text

Přidat komentář

muchomurka
12.03.2024 1 z 5

Na knížku jsem se těšila, i když jsem ani netušila, o čem přesně má být. A nemůžu říct, že jsem zklamaná. Ale příběh se mi nelíbil. Mám k němu několik výtek - například proč v lidském světě jsou zrovna kabelka a kabát "polidštění", ale jinak nic dalšího? Proč nebyli trochu aktivní ve svém životě, ale v podstatě se je nechali unášet situací a čekali?
Za mě ne. Vracím do knihovny a domů určitě kupovat nebudu. A budu doufat, že Bambulka na ni nenarazí, protože tohle bych znova číst nechtěla.

Ladis777
30.08.2023 5 z 5

Jak se k nám knížka dostala ani nevím, ale líbila se mně i dceři - a to má ráda spíš akčnější knihy. Je to takové příjemné, snové a kultivované čtení o hledání krásných okamžiků v těžké době, o hledání štěstí a lásky. Magičnost si podává ruku až s impresionistickým naladěním, svižné pasáže s klidnými a statickými, prostě moc příjemné čtení na usnutí po hektickém dni. Díky. A chválím i ilustrace, jsou skvělé!


lucakuca
02.03.2023 3 z 5

Netradiční pohádkový příběh za časů cholery :-). Příběh laskavého přátelství, že ve dvou se to lépe táhne, najdeme se a pak prostě jenom budeme.
Příběh začal odnikud, chvíli nějak pokračoval a skončil nikde...
Ilustrace úžasné!!!!

Kobzíci
01.03.2023 2 z 5

Příběh pěkný, ale knížka mě moc nenadchla.

Snoopi
28.10.2022 4 z 5

Ujeté? Ani trochu! Jenom trochu bláznivé... :-) Velice zdařilý příběh s vskutku netradičními hrdiny, určený pro malé čtenáře. Jak už název říká, postavy jsou rovnou dvě, kabát a kabelka. Dějištěm jsou známá a neznámá pražská zákoutí, kde se oba různě toulají, kde zažívají všemožná dobrodružství... až jim do života zasáhne pandemie. Nikoliv nemocí, ale spíše nařízeními, ovlivňujícími životy nejen všech lidí, ale i věcí. Ulice najednou zejí prázdnotou, je zakázáno se potulovat bez roušek a kabelka přijde o možnost navštěvovat knihovnu, kam si chodila půjčovat knihy. Když se ti dva setkají, je z toho láska na první pohled, ale oba musí překonat ještě mnoho nástrah, než mohou být zase spolu.
Díky jejich příhodám se malí čtenáři nenuceně seznámí s realitou tehdejšího lockdownu /roušky, zákazy vstupu, zákazy srocování/, jak zasahoval do životů nejen lidí se zázemím, ale i bezdomovců. Je to však příběh hlavně o lásce a štěstí, které jsou všudypřítomné, stačí jen se umět dívat. Nabízí čtení velmi hřejivé, milé, vlídné a pozitivní, se spoustou vtipných momentů a situací, např. když se kabát nechává spravovat a sešívat. Text místy oživují verše písní, které si hrdinové prozpěvují, místy je až nečekaně hravý. Autorka dovedně pracuje s napětím: střídá kapitoly se zážitky obou postav, které ve vypjaté chvíli opouští, aby se k nim pak zase vrátila. Jen je škoda, že používá cizí pojmy: v kontextu se sice jejich význam hned ozřejmí, ale i tak to dětem může četbu poněkud zkomplikovat. Zklamal mě i závěr, za který ubírám body: zdá se mi takový divný a nepropracovaný, bez výrazné pointy. Oceňuji však skvělé ilustrace, které knihu doprovázejí.

"Kabelka ujížděla autobusem a dívala se z okna, jak prší. Usmívala se. Těšila se na knížky, které si vypůjčila. Opatrně se otevřela a z postranní kapsičky si vyndala čokoládu. Rozbalila ji a ždibeček si ukousla. V tu chvíli se objevil na okraji malý růžový čumáček. "Já vím, že jsi tu taky," zastyděla se. Honem ulomila malý kousek čokolády a podělila se. Spokojeně si pobrukovala: Měl jsem myšku tanečnici, tancovala po světnici, byla černá a bílá, každému se líbila... Řidič autobusu to zaslechl a otočil se dozadu: "Jé, tohle jsem neslyšel už pěkně dlouho, tuhle písničku." Pak se ke kabelce přidal, a tak zpívali oba. Lidi v autobuse se smáli."
"Ten člověk seděl docela na krajíčku a díval se dolů do vody. Kabátu se to pranic nelíbilo. Vždyť by mohl spadnout. Popoběhl a vstoupil na most. Pomalu se sunul blíž a jen se bál, aby toho člověka nevylekal. Ten se ale nehýbal, pouze dál upřeně hleděl do řeky. Netrvalo dlouho, a kabát stál těsně vedle něj a díval se mu do tváře. Po chvíli si k němu přisedl, opatrně mu položil rukáv na rameno a hřál ho. Ten člověk, jak se rozehřál, tak vzdychl. Kabát mu začal potichoučku zpívat písničku, co ho právě napadla:
Kdo ví, co je v kapsách schovaný
Co bude zítra, to nikdo z nás neví
Zapni se ke krku
než se to převalí
Co bolí, přebolí
brzy se zahojí...
Tak vyhrň si límec
a neboj se vůbec
srdce zas poskočí
jiskřičky do očí
zase se vrátí
Hahú hahú hahú... opravdúúú..."
"Kabelka byla trochu naražená a zaražená. Po tak dlouhé době mohla jít, kam chtěla. Otřepala se jako pes a šla. Spíš běžela, než šla. Upalovala domů. Myš v ní lítala tam a sem jako nudle v bandě."

triatlet
24.07.2022 5 z 5

Další nápaditý příběh Marky Míkové.
Setkání kabátu a kabelky mi připomnělo příběh jablíčka a oříšku z Aškenazyho Praštěných pohádek (https://www.databazeknih.cz/knihy/prastene-pohadky-24907 - Na jednom stromě).

Líbilo se mi, jak autorka zakomponovala dobu coviděvěrouškovou a jaké aluze použila při výběru knížek, které si půjčila kabelka.

Galina Miklínová na obálce zachytila i strom - ČV 2022 - Kniha, která má na obálce strom.

Štěpinambura
31.01.2022 2 z 5

Hezky ilustrované. Zaznamenává vývoj karantény, ale pointa mi utekla. Trochu mě taky rozčilují krátké a úsečné věty. Také moc nerozumím tomu, že v městě poletují roušky, ale vystupují tam i normální lidé a nakonec ještě oblečení bez lidí.

Štítky knihy

Praha pro děti od 9 let pandemie Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Marka Míková
česká, 1959
2014  69%Škvíry
2015  93%Varvara: kniha o velrybím putování
2021  71%Kabát a kabelka
2009  86%JO537
2016  89%A smutek utek

Kniha Kabát a kabelka je v

Přečtených54x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce6x
Chystám se číst28x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x