A smutek utek

A smutek utek https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315584/bmid_a-smutek-utek-2y2-315584.jpg 4 37 13

Knížka pro děti o smutku a smutcích. Osm příběhů o tom, že všechny smutky jsou trápení - ale se všemi se má a dá něco udělat. Knížka proti smutku je doprovázená kouzelnými obrázky a je určena dětem asi od 8 let. Smutky jsou různé. Klučičí a holčičí, malé a velké, vysvětlitelné a nevysvětlitelné, důvodné a bezdůvodné, příjemné a nepříjemné… ale všechny smutky jsou vlezlé. Vlezou do člověka a pak se v něm usadí. Smutků je hodně, není lehké s nimi žít. A dá se proti nim něco dělat? Smutek známe všichni a víme, že není lehké jej léčit. Jedna z možností je ho pojmenovat, ukázat na něj. Autorce se to v osmi příbězích různých druhů smutků velmi daří. Mistrně pracuje s nedořečeností, spojuje reálné situace s barevnou fantazií, na niž pak jemně navazují ilustrace Báry Valecké.... celý text

Natique
Natique
23.05.2023 2 z 5

Za mě kniha o ničem. Smutky jsou krásně popsány, vystižené tak, jak se v životě mohou skutečně prožívat, mají hloubku, ale závěry příběhů, kdy "smutky utíkají", jsou strašně povrchní a zjednodušené.

Knihomolka506
Knihomolka506
05.09.2022 5 z 5

Krátké příběhy dětí, které něco trápí a proto jsou smutné. Ne vždy jde vše vyřešit, můžeme mít smutek po někom. Ten je fialový. A další druh smutku je třeba bílý. Kniha ukazuje že i když je smutek všude, nemusíme se za něj stydět.


ZuzanaK.
ZuzanaK.
26.04.2022 4 z 5

To není špatná kniha. Ne pro každodenní čtení, ale sem tam si připemenout, že život není jen plný smíchu a dobrodružství. Ale zároveň je asi na rodičích, aby dětem připomněli, že nebudou mít vždy po ruce někoho chápavého a rozumného, kdo jim vždy pomůže, jako je tomu v knize. A možná je to hlavně poselství pro dospělé - mít nadhled a vžít se do trochu do svých dětí, i rodičů.

dohnálci
dohnálci
17.07.2021 5 z 5

Krásná kniha, která ukazuje citlivým dětem, že cítit se smutný je normální a přirozené a že smutek vychází z různých příčin a nepotýkají se s ním jen oni, ale mnozí z nás. Návody na konci knihy jim ukazují jak je snadné se smutku s pomocí blízkých zbavit.

TerJac
TerJac
28.06.2021 5 z 5

Moc pěkná kniha. Jakou podobu má smutek? Jak s ním pracovat? Pro práci s dětmi na téma pocitů a vnitřních rozpoložení jako vyšitá!!

jethro.tull
jethro.tull
25.06.2021 2 z 5

Bohužel, měl jsem z knihy pocit neupřímnosti, jako by kniha vznikala na objednávku, ale možná se mýlím. Nedokážu posoudit, jestli by mi kniha pomohla od smutků, kdybych byl dítětem. Asi by mně spíš pomohl veselý příběh plný fantazie. A to Marka Míková také umí.

Šebestová3
Šebestová3
10.02.2021 5 z 5

Moc povedené. Čím dřív se děti srovnají s tím, že i smutek patří k životu, že je přirozený a je třeba si ho prožít, tím lépe. Krátké příběhy poskytující obrázky o tom, že ale ani smutek není stejný, má různé příčiny...a často je ani nemusíme znát.

jasmína
jasmína
06.10.2019 5 z 5

Koupeno, přečteno. U poslední pohádky jsem váhala, zda to dcerce přečíst, ale když mi řekla : Mami, čti !!!!; tak jsem četla dál a nelituju.

Tak krásně popsané, a ilustrace se mi moc líbí, přesně vystihují moje představy o smutku a trápení......

Určitě si přečteme znovu.

triatlet
triatlet
11.08.2019 5 z 5

"Smutky jsou různé. Klučičí a holčičí, malé a velké, vysvětlitelné a nevysvětlitelné, důvodné a bezdůvodné, příjemné a nepříjemné… ale všechny smutky jsou vlezlé. Vlezou do člověka a pak se v něm usadí. Někdy nakrátko a někdy na pěkně dlouho. Některé ho drží pod krkem a skoro ho udusí, některé jen tak lechtají v břiše a ty nejhorší berou světu barvy a slovům význam a srdci naději."

Osmero barevných smutků. Nikdy mě nenapadlo, že smutek je barevný, ale po přečtení krátkých příběhů Marky Míkové uznávám, že smutek může světu krást barvy.
Naštěstí svět je pestrobarevný a máme kamarády (i čtyřnohé) a aktivity, které nám pomohou najít radost.
Tři příběhy nejsou členěny do odstavců, ale vzhledem k jejich rozsahu mi to ani nevadilo. Při čtení jsem cítil trochu vnitřní smutek, ale díky závěru jsem se u každého příběhu nakonec pousmál.
Závěrečné rady, jak předcházet smutku jsou využitelné.
Celostránkové ilustrace Báry Valecké zachycují sice jednotlivé smutky, ale drobné obrázky v rohu stránek naznačují možnou radost.

broskev28
broskev28
10.03.2019 5 z 5

Krásně krátká, strašně smutná i obdivuhodně osvobozující kniha Marty Míkové.
Autorka si předsevzala nelehký úkol: vyprávět o různých typech smutku a najít způsob, jak s nimi "zatočit". Myslím, že se jí to povedlo naprosto skvěle; při čtení o černém smutku mi běhal mráz po zádech, tak mi to připomnělo má pubertální léta.
Tak jen doufám, že se najdou rodiče-čtenáři, kteří budou tuto knížku se svými dětmi číst, případně si o ní povídat. Jestli si knihu půjčí i samotný dětský čtenář, dám vědět.
P.S. Obrázky Báry Valecké dokonale doplňují text a ilustrují ten všezahlcující pocit smutku a beznaděje . . .

lushi
lushi
07.01.2019 5 z 5

Z knihy jsem byla docela smutná, asi že ne všechny děti mají vnímavé sourozence, paní učitelku, co jim půjčí psa a podobně. Budu doufat, že děti, kterým rodiče tuto knihu pořídí, budou mít skvělé rodiče a smutky z nich zvládnou vytřepat. Ilustrace jsou krásné, ale ultra melancholické.

BlaženaBlažená
BlaženaBlažená
23.08.2017 5 z 5

Úžasná, poetická, dojemná, laskavá knížka s krásnými ilustracemi. Zamilovala jsem se do ní na první pohled za výlohou knihkupectví. Když jsem si ji pročítala, propadla jsem jí úplně. Snad z ní budou stejně na větvi i děti :)

bibi.r
bibi.r
04.05.2017 5 z 5

Opravdu nádherný literární skvost. Krátké vyprávěnky o smutku a o tom, jak s ním zatočit.

Autorovy další knížky

Marka Míková
česká, 1959
2014  69%Škvíry
2015  93%Varvara: kniha o velrybím putování
2021  71%Kabát a kabelka
2009  84%JO537
2016  89%A smutek utek

Kniha A smutek utek je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce5x
Chystám se číst22x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x