Vraky

Vraky https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523037/bmid_vraky-650c758dbd432.jpg 4 48 45

Joseph O'Loughlin série

< 5. díl >

Bývalý policista Vincent Ruiz zachrání mladou ženu před násilnickým přítelem. Druhý den ráno ale zjistí, že ho okradla. Navlékli to na něj, celé to byl podvod. Když se vydá Holly Knightovou hledat, objeví zmučené mrtvé tělo jejího přítele a uvědomí si, že tu stejnou dívku hledá nejen on, ale i velmi mocní muži. Co ukradla tak důležitého? O čtyři tisíce kilometrů dál mezitím novinář Luca Terracini v Bagdádu hledá příčinu zmizení miliard dolarů z iráckých bank. Stopa ho zavede do Londýna, kde se spojí s Ruizem a společně vyšetřují zmizení mezinárodního bankéře a záhadnou černou díru v bankovních záznamech…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Wreckage , 2011


více info...

Přidat komentář

Disease
02.04.2024 5 z 5

V hlavní roli opět Ruiz a tentokrát je to na plný počet.

nikca1994
31.03.2024 4 z 5

V této knize jsme se dozvěděli o dvou různých případech jeden se odehrává v Bagdádu a druhý v Londýně,které se ke konci knihy spojily v jeden. Profesor Joseph O'Loughlin tam skoro nebyl což byla škoda. Bývalý detektiv Ruiz byl fajn jak dokázal vyšetřit tento případ se svými společníky. Padouch Kurýr byl krutý a zlý.
Jestli máte rádi špionážní literaturu pak je to tato kniha ta pravá.


Radek99
29.02.2024 4 z 5

Rozhodně čtivý mezinárodní kriminální thriller, který je vypraven po ose Londýn - Bagdád - Washington - Istanbul a dobře tak odráží dnešní globalizovaný svět a jeho významné předěly - ekonomické krize, mezinárodní terorismus, moc a bohatství bezskrupulozního bankovního sektoru, rozvrácennost třetího světa, světoobčanství dnešních nejen západních megapolí... Čtenářský zážitek ruší jen jediná věc - hodně špatná editorská práce a množství gramatických a pravopisných chyb, špatné interpunkce a překlepů...

Iki1
14.01.2024 4 z 5

Dva hlavní hrdinové, každý ve vztahu s ženou, jejich výborná charakteristika, jiskřící vztahy. K tomu mezinárodní napětí způsobené válkou v zálivu, přílivem uprchlíků s jiným náboženstvím, z kterých se rekrutují teroristé, a všepřítomnými Američany zastoupenými hlavně tajnými složkami. Vše kořeněné humorem i romantikou. Líbilo se mi, že autor v knize použil volné plynutí dvou příběhů, které se posléze navzájem prolnou. Vsunul sem napínavé zápletky, které ženou děj kupředu. Na druhou stranu je tu příliš mnoho podnětů z vnějšího světa, které hlavní postavy musí pojmout (politika, tajné služby, válka, korupce, banky a finance...). Pak je kniha příliš překombinovaná, komplikovaná. Střední část je méně čtivá, děj se tu příliš vleče. Celkově se jedná o oddechovou četbu ve stylu starých dobrých bondovek.

janastok
25.11.2023 4 z 5

V této knize je vše, co úplně nemusím - válečný konflikt, agenti, špioni, teroristi, korupce, finanční svět, politika. Kdyby ji nenapsal můj oblíbený autor, ani bych po ní nesáhla. A to by byla chyba, byla to velmi dobrá adrenalinová jízda. Bývalý detektiv Ruiz je sympaťák, vůbec nevadilo, že se tam můj oblíbenec Joe jen tak mihnul.

mi-380
07.08.2023 4 z 5

Tentokrát tak trochu forsythovský mezinárodní kriminální thriller, přesouváme se z Londýna do Bagdádu, Istanbulu, Washingtonu a dalších míst. Joea v hlavní roli vystřídal jeho kámoš exdetektiv Ruiz, který objevuje dívenku Holly - předobraz hodné a zlobivé holky z autorovy nové série. Kniha čtivá, zábavná, dlouhá, překombinovaná, přeplněná postavami a zločiny mnoha oborů (krádeže, terorismus, finanční podvody, vraždy a určitě jsem na něco zapoměl).
...
Kdo říká, že jsou účetní nudní?
Říkáš, že jsem nudná?
Ne
Tak co říkáš?
Říkám, že jsi geniální, krásná, inteligentní, schopná a úžasná.
A nudná?
Jsi nejvíc sexy počtář, který kdy přejel přes čísla pravítkem. Rád se budu na tvůj sešit koukat každý den.
Bylo to tak těžké?...
80 % (zatím 458 hodnocení s průměrem 90 %).

Agatha84
05.08.2023 5 z 5

Na základě několika přečtených recenzí jsem byla rozpolcena... jakože to není příliš dobré, vlastně tam není ani J.O., není o co stát. Přesto jsem neodolala a v jakési internetové akci knihu zakoupila. Jaký bych to byla ale blázen, kdybych se tak nerozhodla!
Příběh je přesně takový, jaký jsem očekávala. Plný napětí, akce, spletilých zápletek, humoru, s trochou romantiky. Jasně, politické, bankovní, špionážní stránce vůbec neholduji, jenž autor to vše předestírá tak, aby i ten největší analfabet (tedy já), porozuměl. No a taky, i když hlavním hrdinou není Joseph, je tam Vincent, děcka, takže neváhejte!!! :-)

blackoutzuzi
08.03.2023

M. Robotham je můj velmi oblíbený autor krimi. Každá jeho knížka je děsně dobře napsaná a na to, že to je pokaždé bichlička, tak ji mám přečtenou rychle, protože jednoduše nejde přestat číst :)

Vraky byla opět totálně boží jízda, plná napětí, zvratů a dramat. Skvěle propojené dvě zdánlivě neslučitelné dějové linie a moc se mi líbil originální námět! Super krimi, doporučuju! :)

Darja.8
13.02.2023

Kniha mě bavila byla napínavá.

Šebestová3
06.01.2023

Tohle nebyl úplně můj šálek kávy....což ovšem mou naprostou oddanost autorovi vůbec nijak nenarušuje :-D

Bedřich63
22.11.2022 5 z 5

Autor v každém díle této série přichází s něčím novým, dává nahlédnout do zákulisí vyšetřování i do světa mocných.
Tentokrát se odhodlal k popisu a důsledkům nekonečného amerického zasahování v mnoha zemích světa a jeho důsledkům. Vybombardované země, rozvrácené hospodářství a ekonomika, vzrůstající násilí, beznaděj obyvatel, terorismus a žádná životní vize. A jak se vždy říká..... Za vším hledej peníze, tedy i sleduj cestu peněz.
Je to jen vymyšlený příběh, nebo autor využil svých znalostí novináře a popsal s nějakými úpravami aspoň část pravdy a reálného světa financí a zločinu? Je na každém, jak si to přebere a jaké má životní zkušenosti.
Celá série je podařená a při četbě se tedy určitě nenudím.

Gabusza
14.09.2022

Tato kniha mě oslnila svou krásnou obálkou i anotací.

Děj se odehrává ve Francii mezi nadějnou kuchařkou a majitelkou restaurace a jejím přítelem spisovatelem.
Oba mají dá se říct dost práce, André se chystá požádat Aurélii o ruku, neustále se mu to nedaří, skrz nějaké překážky a nečekané události dokončit. Občas jsem měla pocit, že to dělal schválně :)

Jednoho dne dostala Auréliina restaurace prestižní ocenění a od té doby se jí začalo dařit, ale ve vztahu to nějak skřípalo.

Příběh je opravdu jednoduše romantický, ze života, bez zvláštních zvratů.
Autorův styl psaní mě moc nesedl, ale líbilo se mi, jakým směrem míří, že ve vztahu je důležitá tolerance a vzájemná důvěra.

Dost mě mátly ty názvy míst a různých francouzských čtvrtí, ale na čtení příběhu to nemá žádný vliv .
Doporučuju těm, kdo má rád oddech a romantické čtení.

85098211
03.08.2022

Tohle je opravdu hodně nenáročný příběh a já za normálních okolností knihy tohoto typu spíše míjím, než že bych je nějak cíleně vyhledávala ;-). Knihu jsem ovšem poslouchala jako audio v němčině a to možná i přispělo k tomu, že se mi ve finále líbila a já si ji opravdu užila. Příběh začíná poměrně zajímavě, André se totiž již delší dobu snaží svoji přítelkyni Aurélii požádat o ruku. Pokaždé si vybere nějaké zajímavé datum a místo, ale vždycky mu to něco nečekaného překazí. V té době obdrží Auréliina restaurace michelinskou hvězdu (která je jí ovšem později zase odebrána) a ona se seznamuje s vynikajícím kuchařem Jeanem-Marie Marronnierem. A pro změnu André zase potkává jinou krásnou dámu - a už je o nedorozumění, žárlivé scény a nečekané situace postaráno ;-). Poměrně často jsem měla pocit, že se oba hlavní protagonisté nechovají jako dospělí lidé, ale autorovi se to takhle hodilo do konceptu, takže kritiku si nechám na příště :-). Pokud tedy hledáte nějaké lehké čtení pro horké letní večery, potom je tato kniha to pravé ořechové ;-). Zaslouží si sice možná jen tak 3,5 až 4 hvězdičky, ale já dnes budu shovívavá a zaokrouhlím směrem nahoru na plný počet :-).

klokan.1905
25.06.2022 3 z 5

Vraky...
V pořadí páté pokračování ze série Joseph O'Loughlin... Upřímně řečeno, kdyby se mi do rukou dostala tato kniha Michaela Robothama jako první, tak nevím, zda bych pokračoval ve čtení jeho ostatních knih... Mně osobně tento díl prostě nějak nesedl... :-( Myslím si, že vůbec neměl být do této série zařazen, mohl vyjít samostatně... Joseph O'Loughlin - první zmínka o něm až zhruba na stránce 150, poté opět téměř 100 stran nic... Do děje vstupuje spíše až v závěrečné pětině knihy...
Jestliže však máte rádi špionážní literaturu, případně i politické dění, pak toto bude kniha pro Vás...
Co se týče mého hodnocení, tak budu plout proti proudu... Za mě tak 65 procent, tedy silnější tři hvězdičky...
V knihovně však na mě již vykukuje pokračování z této série, které má název Řekni lituji... Dle hodnocení zde má databázi knih se mám nač těšit... ;-)

vera4669
16.03.2022 5 z 5

Jedna z nej od autora.. nemůžu si pomoct, tohle téma mě prostě baví. Ano, kniha je to trošku náročnější, těžké téma, hodně postav, změny míst, musí se člověk více soustředit, ale mě tohle baví a knihu jsem si užila.. pro mě je autor knihu za knihou lepší a lepší

efka.saf
14.01.2022

V prvé řadě bych chtěla říct, že tahle kniha si 3* nezaslouží. Příběh je dokonale promyšlený, autor si kvůli němu musel nastudovat nesmírné množství informací a celá zápletka při své monstróznosti stále působí celkem věrohodně. Přesto knize nemůžu víc jak 3* hvězdy dát. Za mě je tato kniha při své pompéznosti jednoznačně nejslabším článkem série.

Osobně mi svět financí téměř nic neříká a částky, o kterých se zde mluví, jsou pro mě už drobátečko abstraktní. Taktéž téma terorismu, část děje odehrávající se v Iráku, to vše je pro mě hodně neatraktivní. Jasně, většinu času jsme sice trávili v Londýně s Vincentem a Joem, ale to už knihu v mých očích nezachránilo.
Celý příběh je mnohovrstevnatý, vyprávěný opravdu velkým množstvím postav a hýří jmény všech možných národností, ale tady mi přijde, že méně je opravdu více. Celé to bylo tak pompézní, obrovské a zamotané, že jsem se prostě často ztrácela. Vždy, když jsem měla pocit, že mě příběh konečně strhl tak, jak jsem u Mistra Robothama zvyklá, zase se dostavily části, které mou euforii pohřbily. Přesto knihu oceňuji a věřím, že řada jiných autorů by si na tomto tématu vymlátila kompletně celý chrup, zatímco Mistr Robotham přišel jenom o zoubek nebo dva. Kniha si své fanoušky určitě najde a je to správně, protože si to zaslouží. A zaslouží si to i autor, který se na ni musel neskutečně nadřít. Jenom u mě toto téma prostě nepadlo na úrodnou půdu.

PS: Kniha obsahuje nechutné množství hrubek, chyb a překlepů. Z počátku to čtenář toleruje, ale posléze už mi tato korektorská nedbalost pěkně pila krev.

ZuK1
03.11.2021

Napínavé, čtivé, výborně napsané, stejně jako všechny knížky Michaela Robothama. Souhlasím ovšem s níže uvedenými komentáři, že anotace a název knížky jsou značně zavádějící a i já její čtení dost dlouho odkládala a moc se mi do ní kvůli tématu nechtělo. Nebýt to knížka tohoto autora, asi bych se do ní nepustila vůbec. A to by byla opravdu škoda. Ideálně bych hodnotila 4,5*.

Šánka
17.10.2021 4 z 5

Napsané je to skvěle, vlastně jako vždy a klobouk dolů, co vše si musel autor k danému tématu nastudovat. Knihu jsem dlouho odkládala a moc se mi do ní nechtělo, ale četla jsem všechny díly této vydařené série, tak jsem musela smazat další ze svých čtenářských dluhů.
Terorismus, bombové útoky, bankovnictví, peněžní machinace, nic o čem bych si chtěla číst. Ale to by nebyl pan Robotham, aby mě nedokázal i přes tato témata zaujmout a já jsem si setkání se sympaťákem detektivem Ruizem i dalšími postavami nakonec ve správném napětí téměř maximálně užila.
Tentokrát tedy 4* a moc se těším na nové pokračování, které brzy vyjde a podle anotace se vše vrátí ke starému, dobrému a osvědčenému :-). Aspoň já bych si to tak přála.

Rade
14.10.2021 4 z 5

Zajímavé, jak je každý díl téhle série úplně jiný. Za to velké plus, autor nepíše své příběhy přes kopírák a jednotlivé díly spojuje jen volně psycholog Joe O´Loughlin, tentokrát trochu upozaděný, a bývalý policista Vincent Ruiz, můj oblíbenec, neotesanec s divokým naturelem, záhadnou minulostí a zlatým srdcem ukrytým v tvrdé slupce. S krabicí cucacích bonbónů v ruce…
Tady hodně zamotané, irácké prostředí vylíčeno velmi sugestivně, nakoukneme k Saddámu Husajnovi a do nebezpečného světa války a terorismu, kde pohyb bez ochranky a neprůstřelné vesty je krajním rizikem. Zvláštní propojení světa bankovních elegánů v bílých límečcích s tím nekrutějším zločinem bere dech, islámské prostředí vylíčeno velmi realisticky a bez emocí.
Pro mě trochu zamotané a moc postav (já vím, zní to trochu jako „moc not“…), chce to číst knihu pokud možno souvisle a mít aspoň trochu vztah k bankovnictví…
Čtyři plus.

Mandlevest
26.07.2021

O letošních prázdninách se snažím dočíst rozečtene série (a že jich je:-) a tolik nových mě ještě láká anebo neodolám a začnu :-) ). Ale na tuhle jsem se těšila asi nejvíce. Souhlasím s názory níže, anotace je mírně řečeno "mimo mísu", dosti tento opět výtečný krimi román zkresluje v jeho neprospěch. Sympaťák psycholog Joseph se tu sice jen mihne, ale knize to vůbec neublíží. Ani nemůže, v popředí je totiž detektiv ve vysluzbe Ruiz, ten mě baví minimálně stejně, sympaťák z masa a kostí, kterého si musíte oblíbit. Příběh je tentokrát složitější, mně seděl, finančnictví je mi blízké, pohybuji se v něm skoro celý profesní život. Tři dějové linky, které se ve finále propojí mě udržely spolehlivě v napětí a já si je náležitě vychutnala. Tohle je vynikající série, inteligentní a prudce návyková. A já budu pokračovat knihou Řekni lituji, abych mohla navázat avizovanou novinkou.