Jedno obyčejný léto

Jedno obyčejný léto https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442948/bmid_jedno-obycejny-leto-TO4-442948.jpg 4 205 43

Dívky Rose a Windy se setkávají vždy jednou za rok, protože jejich rodiny tráví prázdniny na stejném místě u oceánu. Tohle léto vypadá jako každé jiné, ale hodně se toho během něj změní. V melancholickém komiksu vyvedeném pouze ve fialových tónech se jako příliv a odliv střídají různé linie vyprávění: Sledujeme společný bezstarostný čas Rose a Windy, manželskou krizi rodičů jedné z nich a příhody party náctiletých, která se schází kolem místní sámošky, kde si dívky půjčují nepřístupné filmy jako Texaský masakr motorovou pilou nebo Noční můra v Elm Street. Dívky tak poznávají, že součástí světa dospělých jsou složitější problémy než skákání do vln, že pubertáci mají milostné vztahy, že rodiče se můžou rozvést. Rose a Windy začínají přemýšlet o budoucnosti a uvědomují si, že se samy změní duševně i fyzicky.... celý text

Literatura světová Komiksy Dívčí romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

This One Summer , 2014


více info...

Přidat komentář

Jajinka713
23.04.2024 2 z 5

Tenhle komiks tedy nebyl moc pro mě. Aspoň že se to četlo rychle, jinak bych to asi nedala.

Rose a Windy (hlavní hrdinky) se bavily o takových tématech, při kterých jsem koulela očima, protože jejich vyjadřování bylo velice pozoruhodné. Připadá mi, že jim je tak jedenáct až dvanáct let a tohle téma bylo takový víc dospělácký, nebo jak bych to řekla, prostě o tom věděly prd a řešily to. Několik slov, podle mě, ani nepochopily, přesněji co znamenají.

Radši bych sem dosadila o trochu starší děti, protože tohle jako bylo moc. Kdo z nás se jako ve dvanácti letech bavil o takových věcech (prsa, pohlavní styk a o šlapkách), jsme si užívali dětství a to, co bude později, neřešili.

Celkově to bylo meh a úplně nevím jestli to stojí za vás čas, ale samozřejmě se to může líbit. Už ten komiks ani nechci vidět. :)

Zuzvil
10.04.2024 3 z 5

3,5* Název této knížky opravdu doslovně vystihuje i její obsah :-) Velmi se mi líbily ilustrace, ale příběh samotný mě až tolik neoslovil, bohužel. Co se mi na příběhu líbilo velmi bylo, že na začátku bezstarostné dívky jsou účastny problémů dospívajících a dospělých a to ovlivňuje jejich myšlení a přemýšlení. Ale to je bohužel asi tak všechno, příběh mě nedokázal vtáhnout, byl takový otevřený, klouzal po povrchu jednotlivých témat. Za mě doporučit k přečtení můžu, ale zároveň si dovolím říct, že existuje spoustu mnohem lepších komiksů.


norrasun
05.03.2024 5 z 5

Vše podstatné už bylo napsáno v komentářích níže. Uvěřitelný, citlivý prázdninový příběh podtržený moc hezkou kresbou.

veriszv
29.05.2023 5 z 5

Příběh jednoho obyčejného léta, přesně jak říká název, se mě dotknul víc, než jsem myslela

Dvě holky, co se vždy potkávají o prázdninách u oceánu.
Léto stejné, jako všechna ostatní, ale přitom jiné
Takové to jak to na oko vypadá, že se nic neděje, ale přitom se toho děje strašně moc.
První léto s náznaky dospělosti. Holky si začínají uvědomovat starosti dospělých, přemýšlet o manželských krizích, prvních láskách a začínají na ně doléhat starosti, ale přitom v nich ještě žije dětská duše

Melancholická atmosféra s dokonalou kresbou to vše jen podtrhují, a pro mě tak bylo Jedno obyčejný léto fakt velkej zážitek!

Pengi
02.03.2023 4 z 5

Absolutně odpočinkové čtení a koukání.

lenkaabooks
11.12.2022 3 z 5

Komiks. Léto na prázdninách u oceánu a s ním spojené radosti a strasti mladých, mladých dospělých, dospělých. Viděno očima dvou dívek, party náctiletých a rodičů.
Ilustrace pěkné, věkově určeno od 13 let. Příběh sám mne nijak zvlášť nezaujal.

Lka
26.07.2022 4 z 5

Název knihy opravdu vystihuje celou knihu. Je to taková oddechovka. Krásné, vystihující kresby. Mě se víc líbila, než Laura Deanová mě už zase nechala.

Covenant
03.07.2022 3 z 5

Název vystihuje z hlediska obsahu vše. Co komiks vyzdvihuje o laťku výše, je ilustrace.

michalon
16.12.2021 2 z 5

Nudaaaa

zlatáknihovna
03.12.2021 4 z 5

Moc fajn a odpočinkové jenže musím vytknout stejnou věc jako ostatní čtenáři... Hlavní dvě hrdinky se chovali moc sprostě na svůj věk. Sice mi to tam nějak nekazilo knihu ale připadá mi to divné. Pokud se vám tato kniha moc nelíbila opravdu hodně vám doporučuji Laura Deanová mě už zase nechala od stejných autorek. Ta je opravdu skvělá.
Tuto knihu doporučuji.

Romča11
22.11.2021 3 z 5

Tenhle komiks je skvělý v tom, že vyzdvihuje to, že bezstarostné dívky, které si užívají prázdnin, postupně a dokonce i se zájmem objevují, že dospělí i puberťáci mají své problémy a že život není tak růžový, jak si představují. Opravdu se mi líbilo, jak temhle komiks tyto problémy vykresluje a jak na ně dvě hlavní postavy postupně přicházejí. Jak o nich přemýšlejí.
Zároveň má komiks samozřejmě krásnou atmosféru léta, jelikož dívky celé dny pobíhají na pláži, koupou se, ale zároveň podnikají svá letní dobrodružství. Prostě ideální léto dvou dívek.
Komiks je navíc originální v tom, že je celý nakreslen fialovou barvou a všemi jejími různými odstíny, což působí krásně a originálně. A navíc kresby jsou velmi krásné.
Příběh je dobře vystavěn, postupně graduje, ale má vlastně otevřený konec.
Co se mi na knize moc nelíbilo je, že mě příběh nedokázal vtáhnout a já se do něj nedokázala vžít. Bylo mi to tak nějak jedno.
Doporučuji pokud si potřebujete oddechnout a odreagovat se.

TeriLin1111
14.11.2021 3 z 5

Krásný a pohodový příběh o začínající pubertě, se kterým se nejspíš spousta lidí ztotožní. Moc se mi líbily použité barvy a vykreslená atmosféra.

keny
31.10.2021 4 z 5

Úplně jsem cítila to tetelivé letní dusno, ten neklid, to nevyznani se sama v sobě, tu zvláštní nudu, kdy už Vás nebaví dětské hry, ale svět dospělých pro Vás ještě není. Tu melancholii, ktera Vás neustale obklopuje. Ten ostych, kdy už nejde s kluky jen nevině kamarádit, ta doba, kdy cítíte, že přichází ta změna. Nevíte, co sama se sebou, se svými pocity, stavy, myšlenkami...je to tolik let a přitom se mi to při čtení zase vše vybavilo...

Šimon_
26.09.2021 4 z 5

Hezký malý velký příběh o přechodu mezi dětstvím a dospělostí, o ztrátě nevinnosti, o uvědomování si starostí, o chvílích, kdy už hry nebaví. Komiks má naprosto úžasnou kresbu, která vás bude ohromovat každých par stránek. Jen občas bych chtěl, aby se některým situacím scénář věnoval víc a nenechal je jen tak viset ve vzduchu načaté.

raduz_
20.08.2021 4 z 5

Jedno obyčejné léto, které si budete pamatovat navždy.

Lily101
16.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Chování protagonistů působí autenticky, a to jak dětských, tak i dospělých. I když jsem trochu měla problém s vulgarismy u dívek, protože takhle se dle mého okolí i mé vlastní zkušenosti holky spolu nebaví, ale…třeba tomu tak někde skutečně je.

SPOILER: Hloubku trápení jedné protagonistky (maminky od Rosé) pochopí jen dospělí, bez ohledu na to, zda problém někdy řešili či nikoliv. KONEC SPOILERU.

Kniha mě až na téma ve spoileru moc nezaujala, připadala jsem si většinu času nepatřičně, protože už jsem nejspíš na takovéto knihy stará neb nejsem cílová skupina.

D_žejn
02.08.2021 5 z 5

Kdo si chce “nahnat čísla” v počtu přečtených knih, může sáhnout po komiksu. Za hodinku máte hotovo, hurá, jedeme dál. To ale není případ Jednoho obyčejného léta, tenhle komiks ve vás bude rezonovat ještě hodně dlouho. Obzvlášť, pokud po něm sáhnete v létě.

Pamatujete si ještě na to období na prahu puberty, kdy jedna část vaší hlavy už řešila jak vypadá vlastní tělo, co si vzít na sebe a jak upoutat pozornost kluků ze sousedství, zatímco ta druhá polovina mysli by nejradši zůstala v bezstarostném dětství, řešila maximálně jestli jít plavat, jezdit na kole nebo se válet s kamarádkou na dece? Ústřední dvojice komiksu Jedno obyčejný léto se nachází přesně v tomhle přelomovém okamžiku. Pomalu si ohmatávají svět dospělých, pozorují ho z perspektivy hloubavější a starší Rose i hravé a bezprostřední Windy.

Obě dívky se vídají pouze o prázdninách, jejich křehké přátelství narušují konflikty mezi Rose a její mámou, hádky mezi rodiči, stejně jako nečekané těhotenství dívky z kempu. Melancholická atmosféra pomalu odcházejícího dětství s jemným pelem nenávratně ztracené bezstarostnosti je umocněna ilustrací Jillian Tamaki. Jedno obyčejný léto se řadí mezi ty knihy, ve kterých se na první pohled děje málo, ale zároveň pro každou z postav až zlomově mnoho.

madlenka3189
05.07.2021 4 z 5

Velmi povedený komiks pro mládež. Líbí se mi, jak skvěle je podaný obyčejný příběh dvou dívek v létě. Žádný přehnaný děj, žádné přehnané události, prostě obyčejný průběh rodinné dovolené, která probíhá každý rok. V příběhu se prolínají manželské problémy, měnící se dětské smýšlení spolu s odehrávající se aférkou mezi dospívajícími. Nakonec chci pochválit grafickou podobu komiksu, která dokonale předává potřebné emoce. (:

Bettybook
14.04.2021 4 z 5

Jedna z největších předností jsou za mě nádherné kresby. Možná nejhezčí, na které jsem snad kdy narazila. Příběh je fajn, člověk se více zamyslí nad problémy dospělých. Ovšem nebyl tak strhující jako u Sochaře.

jarynek
21.03.2021 5 z 5

Mnohdy mívám v knihách problém s charaktery dětských hrdinů - nechovají se adekvátně ke svému věku. V Jednom obyčejným létě jsem naštěstí daný problém neměl. Děti se chovají, myslí a cítí emoce jako děti, mládež a dospělí také, každá postava se svým charakterem odlišuje od jakékoliv další. Děj je vyprávěn pohledem dvou dívek, mezi nimiž je věkově sice jen jeden rok, ale který, jak si každý z nás pamatuje, může být v určitém věku v některých aspektech velkým rozdílem. Jedna dívka je tak ještě dítě, zato druhá už začíná více dospívat, vzhlížet ke starší mládeži, více vnímat rodičovské neshody a dokáže se více vůči rodičům vymezovat. Jedno obyčejný léto je tak nostalgickou vzpomínkou, která není až tak o ději, ale o atmosféře a pocitech začínajícího dospívání.