Laura Deanová mě už zase nechala přehled

Laura Deanová mě už zase nechala https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464316/bmid_laura-deanova-me-uz-zase-nechala-cTy-464316.png 4 135 135

Freddy chodí se svou dívkou snů a nejpopulárnější holkou ve škole. Laura je sebevědomá, okouzlující a krásná. Ale jako přítelkyně za moc nestojí. Freddy se trápí jejich opakovanými rozchody a zároveň přes opojení láskou nevidí, jak jí Laura ubližuje. Sama kvůli tomu zanedbává nejlepší kamarádku Doodle, která by přitom potřebovala podporu přátel jako nikdy dřív. Civilní příběh ze střední školy, ve kterém hrdinové hledají vlastní životní cestu a sebevědomí, už jsme viděli mockrát, jenže tady si to autorky uvědomují. Také díky opojnému vizuálu na pomezí evropského přístupu a japonské mangy se komiks stal senzací a přesáhl žánrové škatulky i věková doporučení. Ve Spojených státech vyhrál hlavní komiksové ceny Will Eisner Award, Harvey a Ignatz a dočkal se ocenění na Mezinárodním veletrhu dětské knihy v Boloni.... celý text

Literatura světová Pro ženy Dívčí romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Laura Dean Keeps Breaking Up with Me , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Laura Deanová mě už zase nechala. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

Knihotyna
14.06.2023 3 z 5

Komiksový příběh jedné mladé slečny - Fredy, se kterou se rozešla přítelkyně. Už zase. Jenže obě vědí, že se k sobě zase vrátí, až se Lauře bude chtít. Ale je tohle vztah, který někam vede? A má Fredy taky čas na něco jiného, než na to, aby čekala až se Laura ozve? Co její přátele?

Komiks je sladěný do černo-růžových tónů. Ilustrace jsou vyvedené, zvládnout vyprávět příběh a přenést emoce.

Příběh jako takový je zasazen do středoškolského prostředí. Každý z nás možná někdy potkal či ve svém životě měl takovou Lauru - oblíbená, krásná, stačí písknout a člověk přijde. Ale neztrácí tím sám sebe? A je tohle ještě vůbec vztah? Je to láska či pouhá setrvalost? A co se stane, když jednou člověk řekne ne?

Linda007
11.06.2023 3 z 5

Přišlo mi trochu přehnaný, že kolem sebe nemá nikoho s klasickou rodinou. Jinak příběh nebyl špatný.


Veve721
31.05.2023 3 z 5

Vizuální stránka dílka je v tomto případě to první, co čtenáři padne do oka. Jemné černé linie a růžový coloring působí jedinečně, melancholicky, až skoro lyricky. V tomto případě byly výhody komiksového média vytěženy na maximum a obrázky dokáží vyprávět svůj příběh i bez dialogových bublin. Autorky skvěle zachytily emoce, které sálají z každého, byť jen letmého pohledu hlavní hrdinky.

I přesto však dílko hodnotím jako průměr, protože když se zaměřím na dějovou linku, charakterové vlastnosti či na dialogy samotné, nenacházím nic výjimečného. V pozadí dokonalé grafiky nacházíme příběh nešťastně zamilované puberťačky, se kterou její přítelkyně zametá. Toť vše. Můžeme se tvářit, že jde o drama s filozofickým přesahem, které řeší témata jako homosexualitu, rasismus, těhotenství mladistvých a formování osobnosti, přesto se nemůžu zbavit dojmu, jako by příběh jen klouzal po povrchu a nedokázal se zakousnout hlouběji. Vše bylo jaksi heslovité, nerozvinuté, zkratkovité a jednoduše nemělo hloubku.

Ráda jsem si knížku přečetla, každá stránka byla úžasným vizuálním zážitkem, přesto nešlo o příběh, ke kterému bych se potřebovala znovu vracet. Nezanechal ve mě žádné silné pocity. Hezké dílko, ale jaksi plytké.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (19. týden)

09.05.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2020 - Eisner Award (Best Publication for Teens (ages 13–17))


Kniha Laura Deanová mě už zase nechala v seznamech

v Přečtených172x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených9x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech5x